Vi har testat damkängor och hittat de bästa vandringskängorna för din vandring! I den här artikeln besvarar vi också de vanligaste funderingarna som kan dyka upp när man tittar på nya vandringsskor.
Dina fötter och fotleder kommer att ta olika belastning beroende på vilken sorts vandring du ska ut på men att köpa ett par vandringskängor för varje tillfälle är lite överdrivet. Då är det bra att veta vad du ska leta efter för att hitta kängor som passar just dig. Vi har tagit fram en lista på kängor vi tror kan passa för olika tillfällen och vara en guide på vägen till ditt friluftsliv.
Vandringskängor dam – Bäst i test
Vi har testat och provat runt bland olika märken och modeller för att hitta vad som är bäst. Vilka stigar, städer eller berg du än ska ut på kommer bra vandringskängor göra vägen lättare från stad till fjäll!
Allroundskor
Merrell Moab 2 GTX W
En modell som varit toppfavorit av vandringkängor för dam i flera år nu. Den har en sula som ger grepp även i lösa uppförsbackar. Den är något kort i modellen och det kan vara bra att testa en storlek större.
Den har gott om utrymme på höjden i skon för extra sula med dämpning om du behöver extra. Finns också som mid-cut-modell.
Vikt: 390 g, per sko
Yttermaterial: Syntetiskt läder & Textil
Fodring: Vattentätt och ventilerande GORE-TEX®-membran
Undersula: Gummi – Vibram® TC5+
Jämför Moab 2 GTX W
-
Outdoorexperten
2.000,00 kr1.502,00 krSe pris -
Scandinavian Outdoor1.605,00 krSe pris
-
Sportshopen
2.000,00 kr1.799,00 krSe pris
Adidas Terrex Swift R2 Mid GTX Women
En modell som varit toppfavorit av vandringkängor för dam i flera år nu. Den har en sula som ger grepp även i lösa uppförsbackar. Den är något kort i modellen och det kan vara bra att testa en storlek större. Den har gott om utrymme på höjden i skon för extra sula med dämpning om du behöver extra. Finns också som mid-cut-modell.
Vikt: 360 g, per sko
Yttermaterial: Textil – Polyester
Fodring: Vattentätt och ventilerande GORE-TEX®-membran
Undersula: Gummi – Continental™
Urban-skor
Dolomite 54 Low Fg GTX
Dolomite Cinquantaquattro, eller Dolomite 54, är en unisexsko med storlekar i hela spannet. Den är dock en aning bred även nere i damstorlekarna. Dolomite 54 finns som dammodell också Den finns i flera färger och har en mycket snygg retrodesign som snabbt blev en favorit. Vibram-sulan är väldigt bekväm i stadsmiljö och hade mer grepp än vad vi trodde den skulle ha i terräng. Av vad vi kan se i andra recensioner är det många som är inne på sitt andra par efter flera års användning och vi förstår att man kommer tillbaka.
(Dolomite 54 finns även som GTX och High-cut-modell)
Vikt: 445 g, per sko
Yttermaterial: Läder – Olje-nubuck
Fodring: Vattentätt och ventilerande GORE-TEX®-membran
Undersula: Gummi – Vibram®
Jämför Cinquantaquattro
Scarpa Gecko Wmn Cua
Snygg och trendig vandringssko som hör hemma lika bra i staden som på både blöta och torra klippor i terräng. De är dock inte lika bra i gräs och liknande då de har ganska lite mönster under sulan och det gör den ganska hal på mjuka underlag som är blöta. Snörningen kunde enkelt justeras hela vägen ner till tårna och passar därför många fotformer.
Vikt: 280 g, per sko
Yttermaterial: Läder – Mocka (vattenresistent)
Fodring: Polyester – Stretch textil
Undersula: EVA-gummi – PRESA®
Vildmarksskor
Lowa Renegade GTX Mid Women
Även om designen nu är över 20 år gammal har den fått löpande uppdateringar i materialet som gör att den står sig stark mot konkurrenterna. En klassiker med välbeprövad design som fungerar lika bra för vandring som för jakt. Den har en bra passform och foten sitter bra. Materialet andas väl och foten känns fri snarare än instängd.
Vikt: 480 g, per sko
Yttermaterial: Läder – Nubuck
Fodring: GORE-TEX® & Polyester
Undersula: Gummi – VIBRAM® Evo
Jämför Renegade gtx mid women
Meindl Vakuum Lady GTX
Tyngsta skorna i vårt test och det känns men samtidigt är de utan tvekan de mest bekväma och sjukt stabila. De har en Vibram-innersula som formar sig efter din fot. Detta kan göra att de känns lite tighta och det kan vara bra att gå upp en storlek.
Vikt: 650 g, per sko
Yttermaterial: Läder – Nubuck
Fodring: Vattentätt och ventilerande GORE-TEX®-membran
Undersula: Gummi – Meindl Multigriff® 2 av Vibram®
Jämför Vakuum Lady GTX
Värt att tänka på
Det finns många termer och typer av vandringskängor och vandringsskor som kommer upp när man letar efter nya par. Även på en väldigt grundläggande nivå kan det snabbt bli krångligt. Till exempel:
Vandringskängor och vandringsskor är termer som används väldigt ombytligt både på svenska och engelska, där ”boots” och ”shoes” växlas hela tiden. Generellt är det som kallas vandringsskor alltid low-cut men det som kallas vandringskängor kan vara både high-, mid-, och low-cut.
Höga kängor
Höga kängor eller ”mid-cut” som de också kallas, är vandringskängor som slutar en bit upp ovanför din fotknöl och vrist. Detta hjälper till att stabilisera och ger mycket stöd åt dina vrister när du bär tung packning eller går i tuff och kuperad terräng. Eftersom de går längre upp på vristen är det också större chans att de håller sig torra även i blöt mark men blir de blöta inuti kan det ta lång tid innan de torkar och de är lite jobbigare att gå långt i.
”High-cut” finns också och slutar ännu högre upp och är väldigt speciella att gå i. Vi rekommenderar starkt att du verkligen vet att du behöver ett par high-cut skor till vandringen innan du ens provar dem. De stabiliserar rejält och hjälper bra när du har tung packning. Även om de är mycket välanpassade för tung vandring i bergsområden är de gjorda för ett långsammare tempo och mycket jobbigare att gå långt i.
Låga kängor
Låga kängor eller ”low-cut” som de ofta kallas, slutar under din fotknöl, ungefär i linje med vristleden. De lämnar vristen oskyddad och ger inte alls samma stöd som mid-cut kängor. Å andra sidan är de mycket lättare, mer flexibla, och andas bättre vilket gör att de inte blir lika varma och torkar mycket snabbare. De är definitivt bättre för långa sträckor än vad höga vandringskängor är.
På grund av skillnaderna beror valet mellan mid- och low-cut-kängor på var du ska vandra någonstans och hur länge. Som tur är finns många modeller i både mid- och low-cut versioner. Så hittar man en modell som passar bra så fungerar ofta den andra versionen också.
Vildmarksskor
Vildmarkskängor ser ofta ut som att de hör hemma i vildmarken. De är lite grövre och mycket mer slitstarka än exempelvis urban-kängor. De har generellt en ganska hård sula som har bättre grepp och är anpassad för att bära mer packning än andra typer.
Fördelar och nackdelar med vildmarksmodeller
Fördelar: Slitstarka, skyddar bra mot fukt och väta
Nackdelar: Säreget utseende och sticker ut, sällan bekväma i längden på asfalt eller i stadsmiljö
Urban-modeller
Urban-vandringskängor sticker inte ut i vardagen utan ser ofta mer ut som sneakers eller gympaskor. Utöver deras utseende är urban-kängor vanligen inte till för vandringar som är längre än över dagen. De har en mjukare sula som ger ökad komfort men de passar inte lika bra för vandringar där man måste bära packning med sig eller som går över tuff terräng. Däremot är de perfekta för dagsvandringar längs upptrampade stigar och de är mycket bekväma vid snabbare vandring. En trevlig fördel är att de ofta finns i både herr och damstorlekar.
Fördelar och nackdelar med urban-modeller
Fördelar: Sticker inte ut i vardagen, lätta, både herr och damstorlekar
Nackdelar: Passar inte för flerdagsvandringar eller vandring i blöt mark
Allroundmodeller
Allround-kängor fungerar som du säkert fattar lite varstans. De är mellantinget mellan vildmark och urban med fördelar och nackdelar från dem båda. Det är en perfekt intro-sko för längre vandring och övernattning i mark, och om du inte gillar detta är det fortfarande en väldigt bra sko för vardagen. De har ofta en något hårdare sula än urban som hjälper med både grepp och att bära tyngre packning.
Fördelar och nackdelar med allround-modeller
Fördelar: Snyggare än vildmarkskängor, bra på både upptrampade stigar och mark
Nackdelar: Kan vara dyra
Vandringsstrumpor
Ett avslutande tips: Tänk på strumporna! Du ska alltid prova skor med samma eller liknande strumpor du sen ska använda, men vilka ska man egentligen ha?
Jo, du ska ha strumpor i två lager. En inre tunn strumpa, så kallad liner-strumpa, och en yttre ”boot-filler” som ska fylla ut och hjälper foten och skon att passa varandra. När man kör med två lager får man inte skavsår lika lätt. De två lagren står tillsammans emot friktionen som uppstår och motverkar skavsår.
Läs gärna vår artikel om att hitta strumpor för vandring och friluftsliv och vad som är bra att tänka på.
Jag heter Emilio och gillar friluftslivet, och allt från att fiska till jakt och trädgård är av intresse. Syftet med Friluftaren är att rekommendera de allra bästa produkter för olika aktiviteter, men även ge tips om sådant jag lärt mig genom åren.
Viktigt för en lyckad vandring
Att fötterna mår bra är A och O för en lyckad vandring. Därför måste stor omsorg ägnas åt val av fotbeklädnad och strumpor innan vandringen påbörjas samt fotvård under själva vandringen.
Hunter Original Tall är den perfekta fotbeklädnaden för vandringen, https://www.youtube.com/watch?v=nQX1JBR5jn8. Det är en gummistövel av högsta kvalitet, tillverkad av naturgummi. Sulan är räfflad och gör stöveln i det närmaste halkfri. Sulan ger en behaglig spänst åt foten och gummit i själva stöveln är mjukt och behagligt för foten och vaden. Tillsammans med det mjuka fodret förhindras skavsår, om rätt strumpor används.
Det är viktigt att ha dubbla strumpor av rätt kvalitet (Se Emilios avsnitt “Bäst Vandringsstrumpor”) och att se till, att de inte “veckar sig” när man drar på sig stövlarna. Det är också viktigt, att fötterna är riktigt rena, när man drar på sig stövlarna.
De höga, mjuka skaften på stövlarna förhindrar skador på nederdelen av benen liksom att fötterna och nederdelen av benen blir blöta, när man vandrar i fuktig terräng. Nederdelen av benen och fötterna hålls varma och fria från yttre fukt och insekter.
Om fötterna är ordentligt rena, när man påbörjar vandringen och strumporna är av god kvalitet, kan man mycket väl använda samma strumpor under hela vandringen och därmed spara in en del på packningen.
Om det är svalt på natten och man vill hålla fötterna varma, kan det vara klokt att inte ta av sig stövlarna under natten. Fötterna förblir då varma och sömnen blir god.