BĂ€sta knivslipen

För dig som har mÀrkt att knivarna börjat bli sega kan det vara dags att skaffa en knivslip. Jag jÀmför favoriterna.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med PN Jakt.

SmithÂŽs Kniv & Verktygsslip

Emilio pÄ Friluftaren

Enkel och batteridriven
LÀtt att bÀra
Uppladdningsbart batteri

SmithÂŽs Kniv & Verktygsslip

Knivslipen av Smith Àr en enkel och batteridriven knivslip som fungerar bÄde för knivar men Àven för verktyg. Den Àr enkel att bÀra, och med sitt uppladdningsbart batteri fungerar den utmÀrkt Àven utanför hemmet i staden.

5

Denna knivslipen rekommenderar jag och blir min utsedda testvinnare av den enkla anledningen att den Àr jÀmförelsevis billig och Àr helt batteridriven. Det innebÀr för det första en enklare slipprocess, men Àven att du som bor i lÀgenhet och hus med fri tillgÄng till el slipper dra fram en sladd varje gÄng. För dig som bor lÄngt ut pÄ landet utan tillgÄng till el Àr detta Ànnu bÀttre dÄ du slipper ladda denna eller liknande under tiden som den anvÀnds..

Knivslipen Àr designad inte bara för att slipa knivar men Àven för att slipa andra typer av verktyg och liknande. Kanske inte nÄgot du tÀnker pÄ nu att du verkligen behöver, men smidigt. SÀrskilt dÄ dina verktyg likt mina sÀkert Àr rÀtt slitna utan att du tÀnkt pÄ det. Med SmithŽs Kniv & Verktygsslip kan du enkelt lösa det.

Att den Àr batteridriven gör den sÄklart enkel att ta med, men det Àr inte bara det faktum att den Àr batteridriven som bidrar till detta. Den Àr Àven hyfsat liten och vÀger rÀtt lite vilket gör den smidig att ta med för dig som bor pÄ tvÄ stÀllen eller liknande. För dig som bor pÄ samma stÀlle Àr det ju precis som du förstÄr sjÀlv ocksÄ en fördel att den enkelt gÄr att lÀgga undan sÄ att den inte tar en massa plats nÀr den inte anvÀnds. Min gissning Àr att knivslipen inte Àr nÄgonting du kommer att anvÀnda dagligen.

Batteriet i knivslipen Àr för övrigt uppladdningsbart. Detta gör det möjligt för dig som inte vill köpa ett nytt batteri hela tiden att ladda upp detta nÀr knivslipen behöver anvÀndas pÄ nytt med ett urladdat batteri. Supersmidig funktion.

NÄgot man ska tÀnka pÄ nÀr det kommer till köp av knivslip tycker jag Àr slipbanden och hur de anvÀndes och mer specifikt: gÄr slipbanden att byta? Det Àr nÀstan den viktigaste frÄgestÀllningen man ska göra nÀr man spenderar lite pengar pÄ en knivslip som förhoppningsvis ska fungera i mÄnga Är framöver. En slö kniv med en Ànnu slöare knivslip blir ju inte jÀttebra. Som tur Àr, sÄ Àr slipbanden pÄ SmithŽs Kniv & Verktygsslip helt utbytningsbara. Ett mÄste vad gÀller en knivslip i prisklassen över nÄgra hundra kronor enligt mig, ett stort plus i övrigt.

Förövrigt har knivslipen vÀldigt bra handtag. Förutom att det blir skönare att hÄlla pÄ gör detta Àven att man kan fÄ ett stabilare grepp vilket i sin tur minimerar skaderisken. En knivslip Àr vass och inte nÄgot man vill tappa greppet pÄ.

Annars Ă€r knivslipen frĂ„n Smith av hög kvalitet, och för ungefĂ€r tusenlappen definitivt en knivslip som jag kan rekommendera dig att köpa av anledningarna som Ă€r nĂ€mna ovan. Tycker du att det Ă€r lite dyrt eller vill ha en Ă€nnu mer portal knivslip – skrolla ner för Ă€nnu ett alternativ!

Slut i lager. Kommer inom kort.
InnehÄllsförteckning

LÀs mer: BÀsta stormtÀndaren

Portabel knivslip

SmithÂŽs Bryne PP1

Detta Ă€r en lite annorlunda variant som jag gĂ€rna ville ha med eftersom jag insĂ„g att det nog finns rĂ€tt mĂ„nga anvĂ€ndningsomrĂ„den för en knivslip som denna. Det Ă€r nĂ€mligen en knivslip som inte bara vĂ€ger hur lite som helst utan Ă€ven Ă€r sĂ„ liten att den ryms i en ficka. Den hĂ„ller inte samma prestige som SmithÂŽs Kniv & Verktygsslip men för nĂ„gra hundralappar Ă€r det definitivt en riktigt bra knivslip för pengarna. Även om du inte tĂ€nkt flytta pĂ„ knivslipen sĂ„ mycket Ă€r det rĂ€tt praktiskt att den Ă€r sĂ„ liten att den ryms i fickan.

Knivslipen har ett diamantkoniskt bryne. Det innebĂ€r pĂ„ svenska att formen pĂ„ “metallpinnen” som ska slipa kniven Ă€r lite diamantformad. Detta gör det möjligt att med hjĂ€lp av denna knivslip göra Ă€ven tandade knivar vassare. Ett misstag mĂ„nga nybörjare gör Ă€r nĂ€mligen att anvĂ€nda en vanlig rundad knivslip för tandade knivar för att göra dessa vassare, detta kan, tvĂ€rt om, skada knivarna.

En kombination i tillverkningen mellan tjock hÄrdmetall och fin keramik gör att knivslipen uppfyller tre saker:

  1. Den Àr mjuk och effektiv vad gÀller att göra knivar vassare. Det viktigaste en knivslip gör.
  2. Den Àr hÄllbar och gÄr inte sönder i första taget. Det Àr bra eftersom man helst inte vill köpa en ny knivslip varje gÄng det Àr dags att vassa knivarna lite.
  3. Kombinationen med hÄrdmetall dÀr det krÀvs men annars finnare keramik gör att knivslipen vÀger vÀldigt lite. NÀmligen 45 g. RÀtt bra vikt för en knivslip helt enkelt.

Även om knivslipen ovan Ă€r snĂ€ppet vassare kan jag tycka att detta Ă€r en knivslip dĂ€r man fĂ„r mer för pengarna. Vill du lĂ€gga lite mer och fĂ„ en allmĂ€nt bĂ€ttre knivslip Ă€r definitivt SmithÂŽs Kniv & Verktygsslip vĂ€rda pengarna, men för dig som inte vill lĂ€gga sĂ„ mycket pengar och uppskattar en knivslip som Ă€r riktigt bra utan att kanske vara den absolut bĂ€st Ă€r SmithÂŽs Bryne PP1 ett bra alternativ för dig.

LĂ€s mer: BĂ€sta jakthandskarna

Mer om knivslipare

Ovan har jag rekommenderat tvÄ knivslipare som jag faller lite extra för. Jag hoppas sÄklart att du ocksÄ gör det. SmithŽs Kniv & Verktygsslip Àr ett bÀttre alternativ för dig som kan tÀnka dig nÄgot lite mer stationÀrt. Behöver du nÄgot mer portabelt Àr enligt mig SmithŽs Bryne PP1 ett riktigt bra alternativ.

Personligen tycker jag att knivslipar Àr nÄgot som Àr otroligt anvÀndbart men som av nÄgon anledning inte sÄ mÄnga har i hemmet. FastÀn att man har en massa knivar. Jag tror det Àr lite samma princip som vad gÀller att gÄ till frisören, lÄt mig förklara hur jag tÀnker lite.

NĂ€r man inte gĂ„tt till frisören pĂ„ lĂ€nge vĂ€xer hĂ„ret en minimal lĂ€ngd varje dag. Eller ja, det gör det ju oavsett, men efter ett tag blir förĂ€ndringen i frisyren stor – Ă€ven om man knappast mĂ€rker det dĂ„ förĂ€ndringen sker lĂ„ngsamt och konstant. NĂ€r du vĂ€l klipper dig ser du dock stor skillnad, dĂ„ förĂ€ndringen skedde direkt.

Lite samma Àr det med slöa knivar. Eftersom din kniv blir lite och lite slöare för varje gÄng denna anvÀnds mÀrker du knappt detta, men nÀr du köper en knivslip som till exempel SmithŽs Kniv & Verktygsslip eller det lite billigare alternativet SmithŽs Bryne PP1 och anvÀnder denna pÄ dina knivar mÀrker du stor skillnad efterÄt, eftersom att förÀndringen mot en vassare kniv sker direkt till skillnad mot nÀr kniven blir slöare som sker lÄngsamt och konstant.

HÄller du eller hÄller du inte med? Kommentera gÀrna nedan och hjÀlp andra knivslips-letande individer om du har nÄgra erfarenheter kring produkterna jag nÀmnt eller om du vill rekommendera eller tipsa om nÄgot annat.

Vilken knivslip Àr bÀst i test?

Vilken knivslip som Àr bÀst i test beror sÄklart pÄ vem du frÄgar, jag tycker personligen att min lista i artikeln ovan vÀl reflekterar vilken knivslip som Àr bÀst just nu. Anledningen till att jag inte skriver ett produktnamn hÀr Àr för att jag regelbundet uppdaterar listan ovan för att sÀkerstÀlla att du kan hitta den bÀsta knivslipen just nu.

Finns det test av knivslipar?

Ja, det finns mÄnga pÄ forum och dylikt som testat knivslipar och skrivit sammanfattningar. Dessa har jag sammanstÀllt och kombinerat med egna Äsikter och tankar för att skapa en jÀmförelse av kvalitet som kan hjÀlpa dig i ditt val av knivslipar.

Ska man ha knivslip i sten?

Jag skulle istÀllet för sten rekommendera en knivslip med ett slipband som man kan byta ut och dÀrmed fÄ en bÀttre slipning under lÀngre tid. Det Àr dÀrför primÀrt sÄna produkter som jag rekommenderat i artikeln ovan.

Leave a Comment