Bästa stormtändaren

Med den bästa stormtändaren får du alltid tänt oavsett väder. Jag hjälper dig hitta den bästa stormtändaren för tändandet.

Stormtändare “Oval”

Emilio på Friluftaren

bäst i test stormtändare
Enkel jetstråle
Påfyllningsbar
Gummerad

Stormtändare “Oval”

Stormtändare “Oval” är ett bra alternativ, liten, smidig och säker.

5

De flesta människor brukar ha någon tändare eller en ask med tändstickor hemma, det oavsett om man är friluftsmänniska, jägare, rökare eller ofta tänder ljus hemma.

De allra flesta friluftsentusiaster som spenderar tid i natur och vildmark bär dock i stort sett alltid med sig någon typ av verktyg för att göra upp eld.

Att ha med en stormtändare ut i skogen är därför inte helt fel. Det oavsett om du jagar eller bara är en friluftsmänniska. Att ha en stormtändare med dig gör att du kan göra upp eld även om det blåser ute. Den kan även komma till nytta vid andra tillfällen så som om du behöver värme i väntan på hjälp om du fastnat med bilen under vintern ute eller för tända ljus eller kamin hemma.

En mycket bra stormtändare är Stormtändare “Oval”. Den är liten och smidig att ha med. Den kostar inte mycket samt att du kan fylla på den vid behov. Det är mycket praktiskt att ha med en stormtändare ut i skog och mark. Du kommer inte så lång med en vanlig tändare eller tändstickor om det är mycket blött eller om vinden ligger på.

Slut i lager. Kommer inom kort.

Läs mer: Bästa knivslipen

Primus PowerLighter

Ett annat bra alternativ på stormtändare är Primus PowerLighter. Det är en effektiv och pålitlig stormtändare, som kan komma upp i 1300 grader.

Läs mer: Bästa jaktkopplet

Stormtändare “Böjd”

Om du ofta är ute på kusten eller vid vatten så är det perfekt att ha med dig en stormtändare. Det eftersom där blåser det ofta samt ofta är blött. Då kan du tända brasan med en hand utan att behöva fundera och mata på med material med den andra handen. Om du har andra don att tända med så måste du ofta använda båda händerna eftersom du kanske måste hålla för lågan.  Ett tredje alternativ på bra stormtändare är Stormtändare “Böjd”, som kommer i flera olika färger.

Mer om stormtändare

Stormtändare ska klara av om det regnar ute. Dock beror det på vilken sort du väljer så klart. En del billigare varianter är inte alls lika tåliga som andra. Men de fungerar bra om du skyddar den före och efter du har tänt elden, så även billigare varianter är värda att satsa på.

En stormtändare ska fungera länge och de flesta modeller går att fylla på gas, så att du kan använda den om och om igen. Dock kan en stormtändare sluta fungera om den legat under vatten eller skadats på andra vis.

Det är bra att funktionstesta din stormtändare då och då särskilt om den har blivit liggande i skåpet längre perioder när den inte är i användning. Dock brukar de inte bara sluta fungera, men det är bra att kolla det före du beger dig ut, inte när du väl är i skogen.

Tänk på säkerheten

Eld kan vara nödvändigt att göra upp. Det kan vara för överlevnad, värme eller matlagning. Så tillbringar du tid ute är det bra att ha möjligheten att kunna göra en brasa. Se till att du lär dig det grundläggande i hur du bygger en brasa på bästa sätt. Sedan att tända din eld, det kan göras med olika saker. Många har vanlig tändare eller tändstickor med sig. Men om det är sämre väder så kan det vara svårt att få dem att fungera. Då är det bra att ha en stormtändare eller ett tändstål eller eldstål som det även heter. Fördelen med ett sådant är att den behöver ingen gas, inget bränsle samt att den går att använda i alla väder. 

Det är oftast helt omöjligt att göra upp en eld ute i skogen genom att lägga ett gäng vedklabbar i en hög och tända eld med en tändsticka. Det krävs ofta en hel del teknik och arbete för att få till det. Särskilt om det är så att veden är lite fuktig och luften kall. Ett bra sätt att börja på är att ta små mindre bitar som du staplar på ett sätt så du får bra med luft mellan bitarna. Detta krävs för att elden ska ta fart. I mitten av de små pinnarna som du staplat lägger du sedan något som lätt tar fyr som du kan börja din eld med. Du kan ta en vedkubbe och sprinta eller tälja smala pinnar och sedan ta dessa tillsammans med lite tidningspapper för att få igång elden.

Tänk på att det kan förekomma eldningsförbud i skog och mark. Det kan vara om det finns risk för brand och det är inte ovanligt att det blir förbud mot att elda om det är mycket torrt väder. Det är länsstyrelsen eller kommunens räddningstjänst som utfärdar eldningsförbud. Då är all öppen eld förbjuden, även eldning i iordninggjorda eldstäder. Sedan är det även särskilda regler om du befinner dig i en nationalpark eller i ett naturreservat. Ibland är det helt förbjudet, ibland erbjuder de iordningställda eldplatser. Ofta står detta att läsa på anslagstavlorna i området.

Det absolut viktigaste att tänka på när du köper vad som helst egentligen är att du väljer det som känns rätt för dig och som du känner dig bekväm med. En god idé är att kika på rekommendationer och tester. Men sedan är det även din personliga preferens som spelar roll. Så när du ska välja mellan tändare, tändstickor, stormtändare eller eldstål, välj då dels vad du tycker passar dig bäst. Dels även efter hur ofta och var du ska göra upp eld.

Alla fyra alternativ kan hjälpa dig att göra upp eld, och du bör alltid ha ett extra alternativ ifall något krånglar.

Om du gillar att spendera tid i natur och vildmark så är det otroligt viktigt att du väljer en produkt i hög kvalitet. Det så att den alltid fungerar som den ska, oavsett när du behöver den.

Vilken stormtändare är bäst i test?

Vilken stormtändare som är bäst i test är rätt subjektivt, ju fler du frågar ju fler olika svar får du. I artikeln ovan jämför jag stormtändare och kommer fram till vilken jag tycker är bäst. Det handlar om att hitta en balans mellan pris, hållbarhet och funktion.

Stormtändare på gas?

I artikeln ovan finns exempel på riktigt bra stormtändare i gas. Det traditionella i naturen är ju såklart att försöka använda sig av eld som man tänder själv utan hjälpmedel, men i blåst kan det vara nästan omöjligt och därför såklart inget man kan förlita sig på. Därför är stormtändare i gas grymt att använda.

Finns det snygga stormtändare?

Jag har faktiskt sett frågan om det finns snygga stormtändare, jag tyckte frågan var lite rolig men det är klart att det finns det. Även om snygghet är väldigt subjektivt tycker jag att alternativen ovan är väldigt snygga – vad tycker du?

Leave a Comment