Lastsäkring med spännband

Lastsäkring med spännband är ett måste när du ska transportera laster av alla slag. Från friluftsentusiastens behov av att fästa utrustning på en ryggsäck till byggarens krav på att hålla virke säkert på ett släp, kan lastsäkring med spännband erbjuda en kombination av styrka, flexibilitet och pålitlighet. Med en mängd olika längder, bredder och tekniska specifikationer kan spännband anpassas till nästan alla lastningsbehov. I den här guiden kommer vi att ta en närmare titt på lastsäkring och spännband. Lär dig om hur de fungerar, deras olika användningsområden och vikten av att förstå deras märkningar och kapaciteter för säker lastsäkring.

Hur fungerar spännband?

Spännband är konstruerade för att säkra och hålla laster på plats under transport eller lagring. De består vanligtvis av en stark nylon- eller polyesterrem och en spännmekanism, ofta en spärr eller en kamspänne. Tillverkaren Arno förklarar på ett bra sätt hur du går tillväga för att använda spännband, men här får du en grundläggande genomgång av hur spännband fungerar.

Öppna spännband

För att öppna spännband korrekt är det första steget i effektiv lastsäkring med spännband. För att öppna ett spännband behöver du första identifiera spännmekanismen. De flesta spännband har en spärr- eller kamspänne som spännmekanism.

 • Spärrspänne
  För att öppna, tryck på utlösningsmekanismen (ofta en liten flik eller spak) och lyft upp handtaget helt. Detta kommer att frigöra bandet.
 • Kamspänne
  För att öppna, tryck på kammen och dra bandet ut.

Fästa spännband

För att fästa spännband säkert bör du kontrollera följande.

 • Placering
  Se till att bandet är jämnt placerat över lasten och att det inte finns några knutar eller tvinnade delar.
 • Spärrspänne
  När önskad spänning uppnås, sätt spärren i låsläge för att förhindra att bandet lossnar.
 • Kamspänne
  Efter att ha dragit åt bandet, kommer kamspännens design att hålla bandet på plats och förhindra att det glider tillbaka.
 • Kontroll
  Dubbelkolla alltid att spännbandet sitter säkert och att det inte finns några lösa ändar som kan fladdra i vinden eller fastna i något.

Dra åt spännband

Genom att dra åt spännband korrekt säkerställer du att lasten hålls säkert på plats.

 • Spärrspänne
  Efter att ha trätt bandet genom spänne, rör spärrens handtag upp och ner. Varje rörelse kommer att dra åt bandet ytterligare tills önskad spänning uppnås.
 • Kamspänne
  Trä bandet genom spännen och dra åt tills önskad spänning uppnås.

Lossa spännband

För att lossa spännband bär du dig olika åt beroende på vilken typ av spänne det rör sig om.

 • Spärrspänne
  Tryck på utlösningsmekanismen och håll den intryckt medan du försiktigt lyfter upp handtaget. Detta kommer att lossa spänningen och låta bandet rulla upp.
 • Kamspänne
  Tryck på kammen och dra bandet utåt för att lossa spänningen.

Olika sorters spännband

Spännband kommer i en mängd olika längder, bredder och styrkor för att passa olika användningsområden. Valet av rätt spännband beror på lastens storlek, vikt och form, samt hur och var den ska transporteras. Här är en genomgång av några vanliga typer av spännband och deras specifika användningsområden. Du hittar korta spännband och andra varianter hos tillverkaren Arno – då är du säker på att de uppfyller rätt krav enligt EU-standard. Det kan också finnas hos vissa byggvaruhus.

Korta spännband

Korta spännband är vanligtvis mellan 1 till 2 meter långa. De är särskilt användbara för:

 • Mindre laster
  Perfekt för att säkra mindre föremål som verktyg, lådor eller mindre maskiner.
 • Inomhusbruk
  Används ofta inomhus för att hålla möbler eller annan utrustning på plats under flyttning eller renovering.
 • Cykeltransport
  Kan användas för att säkra cyklar på biltak eller på cykelhållare.
 • Bagage
  Perfekt för att hålla ihop och säkra väskor eller annat bagage.

Långa spännband

Långa spännband kan vara allt från 3 meter upp till 10 meter eller längre. Deras längd gör dem idealiska för:

 • Stora laster
  Används för att säkra stora föremål som timmer, byggmaterial eller stora maskiner.
 • Transport av fordon
  Perfekt för att säkra fordon som båtar, motorcyklar eller andra stora föremål på trailers.
 • Camping och friluftsliv
  Kan användas för att fästa större utrustning, som kajaker eller kanoter, på biltak.
 • Byggplatser
  Används ofta för att hålla ihop och säkra stora mängder material.

Breda spännband

Breda spännband är ofta bredare än 5 cm och är designade för att fördela trycket över en större yta. De är särskilt lämpade för:

 • Känsliga laster
  Den breda designen minskar risken för skador på känsliga föremål genom att fördela trycket jämnt.
 • Tunga laster
  Den ökade bredden ger extra styrka och hållbarhet, vilket gör dem idealiska för mycket tunga laster.
 • Transport av fordon
  De breda banden minskar risken för skador på fordonets yta när de säkras för transport.
 • Flytt av möbler
  Den breda designen skyddar möbler från skador eller märken när de flyttas eller lagras.

Elastiska spännband

Elastiska spännband, ofta kallade “spindlar” eller “bagagenät”, är tillverkade av elastiska snören och har ofta flera krokar vid ändarna. Dessa spännband är flexibla och kan sträckas för att passa olika laster. De är särskilt lämpade för:

 • Oregelbundna laster
  Tack vare sin elasticitet kan de anpassa sig till oregelbundna former och hålla dem säkert på plats.
 • Snabb säkring
  De är lätta att snabbt fästa och lossa, vilket gör dem idealiska för situationer där lasten ofta behöver säkras och sedan tas bort, som vid dagliga inköp.
 • Cykel- och motorcykeltransport
  De är perfekta för att säkra mindre föremål på cyklar eller motorcyklar, som hjälmar eller väskor.
 • Bagagehållare
  Används ofta för att hålla ihop och säkra väskor eller annat bagage på biltak eller bagagehållare.
 • Camping och friluftsliv
  Kan användas för att snabbt fästa utrustning, som sovsäckar eller mattor, på ryggsäcken eller bilen.

Användningsområden för spännband

Spännband är otroligt mångsidiga verktyg som kan användas i en mängd olika situationer. Deras huvudsakliga syfte är att säkra och hålla laster på plats, men de kan anpassas till många olika scenarier. Nedan följer några specifika användningsområden för spännband.

För friluftaren

För den äventyrliga friluftsentusiasten är spännband oumbärliga:

 • Tält och skydd
  Spännband kan användas för att säkra tältstänger, fästa presenningar eller för att skapa nödskydd i naturen.
 • Utrustning
  De kan användas för att fästa utrustning, som sovsäckar, kuddar eller matlagningsutrustning, på ryggsäcken.
 • Kajaker och kanoter
  När du transporterar kajaker eller kanoter kan spännband användas för att säkra dem på biltak eller trailers.

Surra fast virke på släp

När man transporterar virke på släp, särskilt i stora mängder, är det viktigt att det är säkert fastsatt. Spännband säkerställer att virket inte rör sig eller faller av släpet under transport. Genom att hålla virket på plats minskar risken för skador på andra fordon eller omgivningen.

Säkra last på biltak eller trailer

Oavsett om det är semesterbagage, sportutrustning eller byggmaterial, kan spännband hjälpa till att säkra lasten på biltaket eller trailern. Det förhindrar att lasten faller av och orsakar skador eller olyckor. Spännband kan anpassas för att passa olika storlekar och former av last – genom att hålla lasten säkert på plats minskar risken för ökat vindmotstånd under körning.

Håll ihop och säkra möbler vid flytt

En flytt kan vara en stressig upplevelse, men spännband kan göra det lite enklare. De förhindrar att möbler skadas genom att hålla dem stabila och förhindra att de kolliderar med varandra samt hjälper till att hålla ihop mindre föremål, som lådor eller lösa delar, så att de inte går förlorade. Genom att säkra större mängder möbler på en gång kan du minska mängden resor fram och tillbaka.

Surrning och brottstyrka på spännband

Det är viktigt att förstå de tekniska specifikationerna och märkningarna som anger bandets kapacitet och styrka, det vill säga brottstyrka på spännband. Dessa märkningar hjälper användaren att välja rätt spännband för den specifika lasten och säkerställer att lasten transporteras säkert.

Märkningar

Märkningarna på spännband ger viktig information om bandets prestanda och kapacitet. Dessa märkningar är ofta standardiserade och hjälper till att säkerställa att spännbandet används korrekt och säkert. För att uppfylla kraven i EU-standarden EN 12195-2 behöver de ha en av följande märkningar.

LC (Lastsurrningskapacitet)

LC, som indikerar lastsurrningskapacitet, anger den maximala kraft som spännbandet kan utsättas för under normal användning. Detta är den viktigaste märkningen att titta på när man väljer ett spännband, eftersom det indikerar hur mycket vikt bandet säkert kan hålla. LC-märkningen anges ofta i daN (dekanewton) och bör alltid beaktas i relation till lastens totala vikt.

SHF (Standard handkraft)

SHF representerar standard handkraft och refererar till den kraft som en genomsnittlig person kan applicera på bandet med hjälp av spännmekanismen. Detta värde ger en indikation på hur mycket kraft en användare behöver använda för att säkra lasten ordentligt. Det är viktigt att notera att SHF inte bör överskridas, eftersom detta kan skada spännbandet eller spännmekanismen.

STF (Standard inspänningskraft)

STF står för standard inspänningskraft och anger den kraft som spännbandet kan uppnå när det dras åt med standard handkraft (SHF). Detta värde ger en indikation på hur effektivt spännbandet kan säkra en last när det används korrekt. Ett högre STF-värde indikerar att spännbandet kan säkra lasten mer effektivt med mindre ansträngning från användaren.

Leave a Comment