BĂ€sta ficklampan

Jag hjÀlper dig att jÀmföra olika ficklampor i bÀst i test. Allt för att hitta den allra bÀsta ficklampan just din prisklass.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Outdoorexperten.

Led Lenser P17 Blister

Emilio pÄ Friluftaren

MĂ„ngsidig
Modern teknologi
Tidlös design

Led Lenser P17 Blister

P17 Blister av Led Lenser vinner mitt test av ficklampor eftersom den Àr sÄ mÄngsidig, utnyttjar modern teknologi för att göra ficklampan bÀttre och gör detta i en tidlös och diskret design som passar de allra flesta.

5

Anledningen till att jag vĂ€ljer Led Lenser P17 Blister som vinnare av mitt test Ă€r primĂ€rt för att den Ă€r stilren och lĂ€ttanvĂ€nd. Den ser ut som vilken annan ficklampa som helst, kanske lite finare och lite mer pĂ„kostad, men den Ă€r fortfarande stilren och fin och ser inte alltför “speciell” ut. Även om mycket med denna ficklampan Ă€r speciellt bra.

Även om ficklampan ser ut som vilken annan finare ficklampa som helst sĂ„ Ă€r det som sĂ„ att den Ă€r tillverkad i aluminium. Det gör inte direkt en stor skillnad vad gĂ€ller effekten pĂ„ ljuset eller liknande, men det gör den bĂ„de vĂ€ldigt tĂ„lig men Ă€ven lĂ€tt att hantera. För dig som vill anvĂ€nda ficklampan eller Ă„tminstone bĂ€ra med den under lite lĂ€ngre perioder kommer att mĂ€rka snabbt hur stĂ„r skillnad det Ă€r pĂ„ aluminium och annan billigare metall i vikt, eller jĂ€mfört med billigare plast i hĂ„llbarhet.

Ficklampan Àr Àven mycket effektiv. Med 4-AA batteriet lyser ficklampan i upp till 800 lumen. Det kan nog vara den starkaste ficklampan jag sett pÄ nÀtet och definitivt den starkaste i denna jÀmförelsen. Den anvÀnder inte jÀttemycket energi heller, 4-AA batterier Àr rÀtt standard för en ficklampa i denna storleken. Du har Àven alternativ kring ljuslÀgen sÄ att du kan spara mer energi nÀr du inte behöver sÄ mycket ljus och anvÀnda mer ljus nÀr du behöver det. Mer om detta lite lÀngre ner.

Ficklampan har en vattenresistens som testat och kommit att klassas som IPX4. IPX4 betyder lite kortfattat att ficklampan inte Àr testad mot damm, men att den utan problem tÄl strilande vatten. Bra att veta att ficklampan tÄl vatten om du kommer att anvÀnda den utomhus och du inte vet hur vÀdret kan komma att se ut eller förÀndras under tiden du Àr ute.

Som jag nÀmnde lite kort innan har ficklampan tre olika ljuslÀgen, nÀmligen Power, Low Power och Boost. Som du kanske anar Àr Power standard alternativet. Det Àr hyfsat ljust och förbrukar hyfsat lite energi frÄn AA-batterierna.

Low Power Àr lite tvÀrt om, det lyser lite svagare och sparar in pÄ batterierna. Bra om du inte har tillgÄng till batterier men Àven bra om du befinner dig i en situation dÀr du bara vill lysa lite och ett starkt ljus pÄ 800 lumen hade blivit mer jobbigt Àn det hjÀlpt.

Sist men motsatsen till minst har vi Boost. Det förbrukar mest energi men Ă€r riktigt ljust. Perfekt om det Ă€r helt svart dĂ€r du ska anvĂ€nda din ficklampa. Ficklampan Ă€r i regel mycket bra och har en batteritid pĂ„ upp till 50 timmar. Mycket beroende pĂ„ hur du anvĂ€nder den. Är du orolig för att förbruka batteriet under en tur kan det vara bra att ha med ett extra paket med 4 AA-batterier. Ficklampan kostar ungefĂ€r 1 000 kr.

InnehÄllsförteckning

LÀs mer: BÀsta eftersökslampan

Andra ficklampor

Skulle ovan inte passa dig, eller kanske vara för dyr, har jag valt ut tvÄ till riktigt bra alternativ av ficklampor. Skulle du istÀllet vilja kolla lite sjÀlv rekommenderar jag att se Outdoorexpertens utbud av ficklampor och kanske jÀmföra din favorit med de tvÄ ficklamporna nedan för att pÄ sÄ vis göra ett riktigt utbildat köp.

Silva Flashlight Seeker RC

Silva Flashlight Seeker RC Ă€r Silvas mest kraftfulla ficklampa. Till skillnad frĂ„n Led Lenser P17 Blister lyser den inte i upp till 800 lumen utan istĂ€llet i upp till 700 lumen. Det Ă€r sĂ„klart en minimal skillnad. Är det riktigt mörkt kan den vinnande modellen ovan vara vĂ€rd prisskillnaden, men annars skulle jag vilja pĂ„stĂ„ att detta Ă€r en mer funktionell och prisvĂ€rd ficklampa.

En av de bÀsta fördelarna med ficklampan frÄn Silva Àr det faktum att den var en vÀldigt greppvÀnlig design som inte bara gör att den kÀnns bÀttre i handen men Àven att du kan sÀtta ner den, Àven pÄ lite tuffare ytor som lutar, utan att ficklampan rullar ivÀg. NÄgot som Àr vanligt och som vi alla kÀnner igen. Silva Flashlight Seeker RC Àr dock mer genomtÀnkt Àn sÄ och har gjort allt för att den ska vara sÄ smidig att anvÀnda som möjligt.

Att den har denna greppvÀnliga designen gör det Àven enkelt att anvÀnda ficklampan med handskar, sÄ att du inte tappar den och rÄkar förstöra nÄgot om inte ficklampan i sig. Extra viktigt pÄ vintern nÀr andra ficklampor lÀtt kan glida ur ett par tjockare handskar.

Batteriet pÄ Silva Flashlight Seeker RC Àr Àven helt uppladdningsbart vilket Àr en stor del för dig som bor sÄ att du i alla fall i nÄgon form av tillgÄng till elektricitet. DÄ slipper du om och om igen att köpa nya batterier. Andra produkter som drivs med hjÀlp av batterier klarar sig rÀtt lÀnge, men ficklampor med sÄ pass hög ljuseffekt som Silva Flashlight Seeker RC faktiskt har förbrukar, Àven om de Àr designade för att förbruka förhÄllandevis lite, rÀtt mycket energi. Det blir dÀrför en stor fördel att ha en ficklampa med uppladdningsbart batteri.

Eftersom Silva Flashlight Seeker RC med marginal kostar under tusenlappen och har en lumen pĂ„ nĂ€stan detsamma som Led Lenser P17 Blister skulle jag sĂ€ga att det Ă€r ett bĂ€ttre val för dig som vill ha en ljus, prisvĂ€rd och fram för allt smidig ficklampa. Är dĂ€remot ljuset vĂ€ldigt viktigt för dig, dĂ€r skillnaden mellan 700 lumen och 800 lumen, tĂ€nk dig marginellt ljusare, Ă€r nĂ„got du kan ge lite extra för, Ă€r Led Lenser P17 Blister en av de bĂ€sta ficklamporna som jag kunnat hitta. För dig som vill ha den bĂ€sta ficklampan för pengarna Ă€r dĂ€remot definitivt Silva Flashlight Seeker RC ficklampan för dig.

LÀs mer: BÀsta jaktstÀllet

Led Lenser P4, Box

Sist, och faktiskt minst, rekommenderar jag Led Lenser P4, Box till dig som vill ha en billig och enkel ficklampa. Ficklampan Àr liten, lÀtt och energisparande. SÄ pass liten att den enkelt kan bÀras i fickan, sÄ pass lÀtt att den inte vÀger mer Àn 53 g, sÄ pass energisparande att den inte gÄr pÄ mer Àn tvÄ AAA-batterier pÄ 1,5 V tar och slutligen sÄ billig att den inte kostar mer Àn 300 kr. Definitivt en ficklampa för dig som vill ha nÄgot enklare och lÀgga lite mindre.

Led Lenser P17 Blister hade 800 lumen, Silva Flashlight Seeker RC hade 700 lumen, Led Lenser P4, Box har 18 lumen. Jag vill inte sÀlja pÄ dig nÄgot som du inte kommer att vara nöjd med. Jag vill dÀrför göra det vÀldigt tydligt att Led Lenser P4, Box Àr en bra produkt som uppfyller ett existerade behov och gör detta pÄ ett bra sÀtt. Men det Àr ingen ficklampa för dig som vill göra det riktigt ljust, snarare för dig som behöver hjÀlp att lysa upp nÀra pÄ nÄgon detalj eller sÄ, annars rekommenderar jag budgetmodellen Silva Flashlight Seeker RC som lyser med hela 700 lumen.

Att ficklampan inte lyser sÄ starkt har sÄklart sina fördelar för dig som inte behöver ett sÄ starkt ljus. Den dras med hjÀlp av tvÄ stycken AAA-batterier, det Àr de lite mindre batterierna. Med hjÀlp av tvÄ smÄ batterier har ficklampan en batteritid pÄ över Ätta timmar. Inte alls dÄligt, och en fördel med ett svagare ljus för dig som inte behöver mer Àn sÄ. RÀckvidden Àr pÄ hela 25 m, men jag skulle ta med med en nypa salt eftersom att ljuset Àr sÄ pass mycket svagare jÀmfört med andra lite dyrare ficklampor som Led Lenser P17 Blister för ungefÀr 1 000 kr eller Silva Flashlight Seeker RC för ungefÀr 800 kr.

För dig som vill ha nÄgot mer seriöst för lite mindre vill jag slÄ ett slag för Silva Flashlight Seeker RC. För dig som vill ha det bÀsta du kan fÄ tag pÄ för under 300 kr Àr Led Lenser P4, Box ett utmÀrkt val, Àven om det inte Àr den ficklampan med starkast ljus.

Mer om ficklampor

Du som kÀnner att du vill kolla och jÀmföra lite sjÀlv tycker jag ska göra det. Jag uppmuntrar dig till och med till att göra detta. Se gÀrna hela Outdoorexpertens utbud av ficklampor och jÀmför lite sjÀlv. JÀmför om du hittar nÄgot intressant med mina favoriter frÄn artikeln. Att du gör en bra köp nu Àr viktigt eftersom en bra ficklampa av hög kvalitet fungerar bra i mÄnga Är, eller Ätminstone ska göra det.

Har du Äsikter eller tips fÄr du som alltid gÀrna kontakta mig, men jag föredrar om du kommenterar nedan sÄ att andra besökare kan ta del av dina Äsikter om du har andra rekommendationer eller nÄgra synpunkter pÄ mina favoriter av bÀsta ficklampor. Lycka till!

Vilken ficklampa Àr bÀst?

Vilken ficklampa som Ă€r bĂ€st beror mycket pĂ„ var du ska lysa nĂ„gonstans. Är starkt ljus nĂ„got som Ă€r ett krav ska du leta efter en ficklampa med hög lumen.

Vilken ficklampa Àr ljusast?

Den ficklampan som Àr ljusast mÀts i lumen. Jag rekommenderar att du kollar pÄ ficklamporna ovan och gör en egen bedömning kring vilken som passar dig bÀst. Jag har tagit lumen i beaktning i min jÀmförelse.

Hur fungerar ficklampor?

En modern ficklampa Ă€r uppbyggd av flera olika komponenter. Bland annat en reflektor, en LED-lampa, en kylflĂ€ns, en drivkrets, ett batteri och en strömbrytare. Det skiljer sig dock mellan olika typer av ficklampor. Äldre ficklampor med annan teknik Ă€n LED fungerar annorlunda.

Leave a Comment