Bästa måltavlan

Med en måltavla kan du öva skytte på flera olika sätt. Jag förklarar vad som är viktigt att tänka på och hittar bästa måltavlan för dig.

Caldwell Måltavla Orange Peel 8″ Bullseye

Emilio på Friluftaren

Självhäftande
Patenterad fling off teknik
Enkelt att se träffar

Caldwell Måltavla Orange Peel 8″ Bullseye

Caldwell Måltavla Orange Peel 8″ Bullseye är en bra måltavla att öva ditt skytte mot.

5

Att öva skytte, det är bra oavsett om du annars jagar eller om du tävlar i något särskilt. Det är smart att kunna skjuta på säkert sätt, särskilt om du jagar. Det är även kul att öva skytte och du kan ju utvecklas en hel del genom att öva. Om du jagar och inte skjuter alls mellan jaktsäsongerna så kan du bli sämre på att skjuta. Livet på skjutbanan är dessutom en trevlig plats att vara på rent socialt. Du träffar andra skytte- och jaktintresserade så att ni kan peppa varandra och delge varandra råd och tips. När det kommer till att välja måltavla så rekommenderar jag Caldwell Måltavla Orange Peel 8″ Bullseye. Det är ett självhäftande mål som har en särskild teknik som heter fling off. Du kan direkt se om det är träff eller miss. Träffarna syns i form av färgrika explosioner.

Läs mer: Bästa skjutstödet

Måltavla för skidskytte

Caldwell Skjutmål för .22 kal

Om du vill öva ditt skidskytte så kan du med fördel använda Caldwell Skjutmål för .22 kal. Det är en självmarkerande måltavla med en ram som tillverkats av rejäla stålrör. Det ger en stadig design, men den är även lätt att ta med dig ut. Det finns fem måltavlor på denna, precis som i skidskytte.  Beroende på gren så ska man skjuta olika många gånger på målen. När det gäller distans, jaktstart och masstart skjuter man fyra gånger, två i liggande och två i stående. I sprint och stafett skjuter man två gånger, en gång i liggande och en gång i stående. Varje skjutning består av fem skott. Fördelen med denna måltavla är att du kan öva både med och utan skidor om du vill.

Läs mer: Bästa vapenfodralet

Måltavla för luftgevär

Hatsan måltavla 10-ringad 100st

Vid skytte med luftvapen är det viktigt ha en bra måltavla som fångar upp kulorna för att utöva ett säkert skytte. Ett bra alternativ är Hatsan måltavla 10-ringad 100st. du får då 100 stycken måltavlor som är 14×14.

Hatsan måltavla 5-spot 100st

Ett annat bra alternativ är Hatsan måltavla 5-spot 100st. Den har då fem områden på varje måltavla för luftgevär.

Måltavla för utskrift

Det finns en hel del olika inskjutningstavlor att ladda hem och skriva ut.  Ofta kan dessa hittas via jägarförbund med mera. Det gör att du kan skriva ut måltavlor för att göra en ordentlig inskjutning av ditt kulvapen. Med inskjutningstavlor kan du lätt räkna ut hur du ska vrida rattarna på ditt kikarsikte. Tänk på att inför en inskjutning:

  • Kontrollera/dra åt alla skruvar på ditt vapen och kikarsikte,
  • Avsluta din inskjutning med den ammunition du skall jaga med,
  • Eftersträva att skjuta in på 100 meter som tavlorna är designade för.

Sedan finns det även andra måltavlor för utskrift på nätet. Då är dessa ofta i form av olika djur, så att du kan lära dig skjuta på olika arter.

Måltavla för curling

Curling är även det en sport där det finns en måltavla. Curling i sig går ut på att med stenar komma närmast en given punkt på banan. Man spelar 16 stenar och sedan räknar man poäng. En curlingbana är 42 meter lång och 5 meter bred och det är i änden det finns måltavla för curling. Den är dock målad i isen, så det är inte som vid olika skyttegrenar att man monterar upp den. Måltavla för curling finns i det som kallas för boet.

Måltavla för pilbåge

Om du håller på med pilbågsskytte, så kan du visserligen använda många olika måltavlor för många olika sporter, men det finns en måltavla speciellt avsedd för pilbågsskyttarna. En måltavla för pilbåge är ofta mäter 60 x 60 cm och har den klassiska designen med cirklar som blir mindre och mindre och där färgkoderna hjälper dig att sikta bättre. Du kan hitta dem i 10-pack på nätet.

Mer om måltavlor

En måltavla är det man ska träffa om du tränar eller tävlar i skytte. Måltavlor kan se ut på en mängd olika sätt så väl som att de kan vara olika stora, tillverkade i olika material samt vara för olika typer av pistoler eller gevär.

Det är vanligt att använda en måltavla i papp. Den sätter man upp på en lämplig bakgrund, men det finns även sorter som inte kräver bakgrund. De har då ofta ett stativ istället som föremål hänger från eller sitter fast på.

Hur använder jag en måltavla?

Hur du ska använda en måltavla beror helt på vad det är för sorts måltavla. Om du valt en måltavla i papp så måste du sätta upp den på ett lämpligt ställe. Andra modeller sätter du bara rakt på marken.

Hur mycket kostar en måltavla?

Det finns måltavlor som kostar väldigt lite, under 100 kronor. En del kommer i storpack, då du kan få 100 stycken måltavlor för liten kostnad. Det gäller oftast måltavla för luftvapen. Sedan finns det så klart mellanvarianter samt lyxvarianter av måltavlor som kan kosta flera tusen kronor.

Tänk på att det inte bara är kvalitén kan variera utan även antal samt att vissa sorter kan återanvändas. Då kan en liten större kostnad vara ok eftersom du kan använda dem flera gånger om.

Vad du bör ha med dig på skytteträningen?

Det beror så klart på vad för slags skytteträning du ska utöva och var du ska befinna dig. Men det är bra att ha med dig utrustning och vara väl förberedd. Saker som kan vara bra att ha med dig är hörselskydd och öronproppar samt skytteglasögon.

Ha även med en rengöringsduk till skytteglasögonen. Sedan är det även bra att ha med handskar, samt vara klädd på rätt sätt. Ha även med en servicelåda med verktyg, måltavlor, röda och svarta klisterlappar, häftstift, samt vapen och ammunition så klart! Det finns smarta vapenväskor att använda dig av. Det för att transportera ditt vapen på ett bra sätt.

Leave a Comment