BĂ€sta flytringen

En flytring Àr ett bra komplement nÀr du vill fiska en bit utanför land. Jag jÀmför de olika alternativen för att hitta den bÀsta flytringen för dig.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

Savage Gear High Rider flytring med Ă„ror

Emilio pÄ Friluftaren

Fungerar bra för fiskare
Kommer med Ă„ror
Smidig för fiske men Àven för annat

Savage Gear High Rider flytring med Ă„ror

Savage Gear High Rider flytring med Äror Àr det bÀsta alternativet. Det eftersom den kommer med Äror. Du kan förflytta dig snabbt och ljudlöst pÄ vattnet med denna flytring.

5

Den bÀsta flytringen Àr Savage Gear High Rider flytring med Äror. Du som fiskar kommer att se denna som din allra bÀsta vÀn. Denna flytring ger dig mer just för att den kommer med Äror. Dessa Äror gÄr Àven att enkelt ta av. Du kan med denna ta dig fram pÄ vattnet, snabbt och ljudlöst. Detaljerna pÄ denna flytring Àr uttÀnkta just för fiskaren. Den Àr bekvÀm att sitta i och enkelt att ta med dig.

LÀs mer: BÀsta spinnspöt

Andra flytringar

Det finns Àven andra flytringar utöver den vi rekommenderar ovan.

Berkley Ripple XCD flytring

Du har till exempel Berkley Ripple XCD flytring. Den Àr rejÀl samt har en hög kvalitet. Materialet i sig Àr kraftigt samt att det Àr bra detaljer som gör den lÀtthanterad. Du kan med denna komma fram pÄ ett ljudlöst sÀtt och det bÄde i sjön, skogstjÀrnen eller vassöppningen.

LĂ€s mer: BĂ€sta flytjackan

Berkley Pulse XCD flytring

Ett annat alternativ Àr Berkley Pulse XCD flytring. Med den kommer du enkelt ut till de fiskestÀllen du inte kan nÄ med bÄten.

Berkley Pulse Pro XCD flytring

Ett ytterligare alternativ Àr Berkley Pulse Pro XCD flytring. Med denna flytring har du en nÀra kontakt till vattnet och fiskarna.

Mer om flytringar

En flytring Àr ett bra verktyg för dig som vill fiska pÄ stÀllen som Àr svÄra att nÄ till fots eller med bÄt. Det som Àr bra med en flytring Àr att du kan Àgna dig Ät i stort sett alla typer av fiske i den. Du kan spinnfiska, pimpla och meta frÄn flytringen.

En flytring gÄr att ha pÄ de alla flesta vatten och vattenmiljöer och i alla delar av landet. Du kan fiska i en liten skogstjÀrn sÄ vÀl som pÄ stora insjöar sÄ som VÀnern och VÀttern och Àven i vÄra kustvatten.

Man kan sĂ€ga att det finns tvĂ„ huvudtyper av flytring. Det finns runda och det finns öppna. Öppna ringar kommer i sin tur i U- och V form.

Det Àr oftast bÀst med en U-ring i vatten som Àr lite skyddade medan V-ringen gÄr att ha pÄ lite större och öppna vatten.

En flytring gĂ„r bra att anvĂ€nda sĂ„ lĂ€nge det Ă€r isfritt ute. Det gĂ„r bra att anvĂ€nda den i alla typer av vatten, Ă€ven vatten som Ă€r strömmande. Dun kan ha den i olika sjöar runt om i landet. Flytringar Ă€r ofta lĂ€tta och kan dĂ€rmed transporteras enkelt. Det gĂ„r Ă€ven att bĂ€ra med dig den om du ska till ett vatten som ligger lite avsides. Även bĂ€ra den mellan olika fiskevatten gĂ„r bra att göra.

Tanken med en flytring var att den skulle vara för de som Àr flugfiskare. Men den har bra mycket större anvÀndbarhet Àn till bara det. Det gÄr alldeles utmÀrkt att utöva de allra flesta fiskemetoder i en flytring. Du kan dÀrmed Àgna dig Ät spinnfiske, mete med mera.

NĂ€r du vistas i en flytring sĂ„ Ă€r det bra att tĂ€nka pĂ„ sĂ€kerheten. Du bör inte vistas i den utan att ha pĂ„ dig en flytvĂ€st eller rĂ€ddningsvĂ€st. Vanliga flytvĂ€star upplevs ofta som klumpiga och rörelsehĂ€mmande och det gör att mĂ„nga struntar helt i att ha en sĂ„dan pĂ„ sig.  Dock finns det smidigare flytplagg som lĂ€mpar sig bĂ€ttre för dig som vill anvĂ€nda dig av en flytring, som flytjacka till exempel. De Ă€r ofta mindre klumpiga men ger dig bra flyt om du ramlar i vattnet.

TÀnk Àven pÄ att aldrig vara ensam dÄ du ska fiska frÄn en flytring. Bege dig alltsÄ inte ut pÄ egen hand. Se till att fiska tillsammans med en vÀn eller kanske en grupp. Det Àr ju dessutom mycket roligare att vara fler under fisket!

Du bör Àven se till att ha med dig andra saker för din sÀkerhets skull. Det kan vara bra att ha en mobiltelefon, med fullt laddat batteri i flytringen. Det gÄr att skydda den genom att lÀgga den i en vattentÀt pÄse. Ha Àven med dig nÄgon slags nödraket. SÀtt Àven en lina till dina simfenor sÄ att om du tappar den inte förlorar den.

Du kan Ă€ven satsa pĂ„ att ha ett litet, lĂ€tt ankare med dig. Den Ă€r bra om du vill stanna och hĂ„lla ringen pĂ„ samma position. Sedan kan det vara bra om du fĂ„r trötta ben i ringen.  Det finns enkla att köpa, men du kan Ă€ven tillverka en sjĂ€lv. Det genom att ta en nĂ€tpĂ„se som du fyller med sten till lĂ€mplig tyngd. FĂ€st sedan med en lina.

Oftast Àr det sÄ att det i vanliga sjöar dÀr det Àr tillÄtet med bÄt sÄ Àr det fritt fram för bÄde pontonbÄten och flytring, men se till att kolla med fiskevÄrdsomrÄdet dÀr du tÀnker fiska.

Flytringshistoria

Det Ă€r ingen som riktigt vet vem som gjorde den allra första flytringen. Dock var det sĂ„ att efter andra vĂ€rldskriget sĂ„ var det mĂ„nga amerikanare som började tillverka egna smĂ„ fiskebĂ„tar av innerslangar frĂ„n traktordĂ€ck. Man kallade dessa för ”belly boats”.

Man höll pÄ att experimentera med liknande bÄtar och det fram till slutet av 1940-talet. Det var dÄ som företaget dÄ The Tucker Duck and Rubber Company of Fort Smith, Arkansas kom att serietillverka Flote-n-Tote-flytringen. Detta var dÄ en ganska sÄ enkel gummiring som man tÀckt med kanvas. Den kom att bli mycket populÀr i södra USA hos bass-fiskare.

Första gĂ„ngen flytringen dök upp i flugfisketidningarna i USA var under 1972. De kom nu att bli allt vanligare i Montana och i Henry’s Lake i Idaho. Samma Ă„r, 1972, lanserades The Water Walker float tube. Det av företaget American Saftey Products. Den bestod dĂ„ av en neoprentĂ€ckt nylontub med tvĂ„ separata luftkamrar.

Till Sverige kom flytringen via den svenske flugfiskegurun Nils FÀrnström som tog med en frÄn USA.

Hur anvÀnder man en flytring?

En flytring anvÀnds med fördel för flugfiske, spinnfiske, pimpelfiske och metfiske. Ett tips frÄn mig Àr att ge mete en chans med flytring. Det kan vara ett riktigt roligt och effektivt sÀtt att fiska pÄ.

Finns det olika storlekar pÄ flytringar?

Ofta finns det inte olika storlekar pÄ flytringar. Varken som man vÀljer nÀr man köper eller som man spÀnner i efterhand. DÀremot Àr storlek ofta sÄ kÀnsligt och de flesta modeller passar bÄde större och mindre.

Hur paddlar man tyst i en flytring?

För att paddla tyst, paddla med fenorna lÄngt nere i vattnet och sitt rak med ryggen. Ett vanligt fel Àr att man har fenorna sÄ lÄngt uppe mot ytan sÄ att det plaskar.

1 thought on “BĂ€sta flytringen”

Leave a Comment