Bästa grästrimmern

En grästrimmer hjälper dig att hålla trädgården fin, och kommer åt även där gräsklipparen inte når. Här hittar du den bästa grästrimmern.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Granngården.

PlaceringProduktPassar
1Grästrimmer Stihl FS 131Dig som vill ha en stark och effektiv grästrimmer
2Grästrimmer Ryobi El RLT5127, 500 WDig som vill ha en enklare och prisvärd modell
3Grästrimmer Stihl FSA 45, 18 VDig som vill ha en riktigt effektiv och kraftfull grästrimmer

Grästrimmer Stihl FS 131

Det här är en riktigt stark och effektiv grästrimmer, som passar perfekt för det mesta – till exempel segt gräs och ytarbeten. Den har en 4-MIX motor som är lättstartad och ger låga utsläpp, och även en bekväm bärsele som gör trimmern enklare och bekvämare att använda, även under längre stunder.

På den här grästrimmern finns många smarta detaljer – tvåhandsstyre, handtag med stoppknapp, stor tank som ger möjlighet till längre arbetspass och mycket annat.

Med den här grästrimmern blir arbetet enklare och effektivare, men också bekvämare. Den här är perfekt för dig som vill ha en riktigt kraftfull och högkvalitativ trimmer. Den passar även perfekt för dig som har en stor trädgård och vill kunna arbeta effektivt, eller om du har en hel del sly eller liknande att röja. Här ingår dessutom trimmerhuvud, slyklinga och sågklinga.

Grästrimmer Ryobi El RLT5127, 500 W

Om du letar efter en enklare, och samtidigt riktigt prisvärd modell, då kan det här vara rätt val för dig. Den kostar inte särskilt mycket, men är samtidigt riktigt effektiv och lätthanterlig.

Denna eldrivna trimmer har en kraftfull motor på 500W, en klippbredd på 27 centimeter, tre lägen för trimning, kantklipp samt automatisk trådmatning. Det här är en mångsidig och effektiv trimmer, som kan anpassas helt utifrån hur den ska användas.

Andra detaljer som jag gillar med denna grästrimmer är att den är ergonomisk, har en låg vikt som gör den enkel att hantera och ett trimmerhuvud som går att vinkla i tre lägen eller vridas i 90 grader. Detta gör det enkelt att komma åt kanter och i trånga utrymmen.

Här finns även ett praktiskt teleskopskaft i aluminium, med gummerat grepp som ger hög komfort. Du byter snabbt och enkelt till kantklippningsläge, och det finns en smart sladdkrok för upphängning. Det här är helt enkelt ett utmärkt val för dig som vill ha en riktigt effektiv och lätthanterlig trimmer, men inte vill behöva betala många tusenlappar för den.

Grästrimmer Stihl FSA 45, 18 V

Den här grästrimmern är lite dyrare än ovanstående modell, men fortfarande mycket prisvärd – inte minst med tanke på hur effektiv och kraftfull den är. Dessutom väger den lite och är enkel att hantera, och den är även väldigt tystgående.

Några andra fördelar är till exempel det integrerade batteriet, justerbar längd som ger ett perfekt arbetsställning utifrån din längd, trimmerhuvud som kan ställas in i fyra olika lägen, mjukt grepp och en ögla för väggfäste.

En annan praktisk funktion är aktiveringsnyckeln, som gör att trimmern inte kan startas utan nyckel. När nyckeln inte sitter i så är trimmern strömlös och kan inte startas. Detta gör att den säkert kan förvaras, rengöras och transporteras – och du behöver inte heller vara orolig över att nyfikna barn ska råka starta den.

Det här är en väldigt prisvärd och riktigt bra grästrimmer, perfekt för dig som vill ha en riktigt bra maskin men samtidigt inte vill behöva betala allt för mycket.

Dessa grästrimrar var några av de bästa jag kunde hitta, och några av mina favoriter – men du kanske söker någonting helt annat. Kanske letar du efter en grästrimmer med andra funktioner, ett annat märke eller i en annan prisklass. Då finns det förstås många andra att välja mellan. Klicka på knappen nedan för att se flera grästrimrar, och hitta den som är rätt för dig.

Grästrimmer eller röjsåg?

Det korta svaret är att en röjsåg oftast har ett så kallat bikestyre, och trimmern har oftast ett loophandtag. En röjsåg är oftast tyngre, och har även en högre motoreffekt. Med det sagt så finns det undantag, och det finns röjsågar utan bikestyre och trimmers utan loophandtag. Effekten kan också variera såväl hos röjsågar som hos grästrimrar, och i vissa fall kan de vara likvärdiga – även om röjsågen oftast är mer kraftfull än en grästrimmer.

Generellt kan man även säga att dessa två användas på olika sätt, eller på olika platser. En grästrimmer är oftast rätt val i trädgården, och för lite enklare arbeten. Röjsågen passar för tyngre arbeten, till exempel i skogen. Självklart kan det hända att man har behov av en röjsåg även i en trädgård, men vanligtvis är en grästrimmer det rätta valet.

Hur länge kan man använda en grästrimmer på en laddning?

Det här varierar väldigt mycket mellan olika grästrimrar, och likaså laddningstiden varierar en hel del. Drifttiden beror även på effekten, om den körs på maxeffekt eller en lägre nivå. Generellt kan man säga att drifttiden ligger mellan en halvtimme och en och en halvtimme på maxeffekt. Laddningstiden är ofta omkring två timmar, men den kan vara både kortare och längre än så.

Alla grästrimrar är inte batteridrivna, utan det finns även modeller som har sladd. Om man behöver använda grästrimmern längre stunder så kan det alltså vara bättre med sladd, alternativt så kan man välja en modell som har en längre drifttid. Om batteriet går att ta bort så kan man även köpa ett extra batteri, och byta när det första behöver laddas.

Vad kostar en grästrimmer?

Det finns grästrimrar i alla prisklasser – från ett par hundralappar och upp till 10 000 kronor, och mer därtill. Generellt kan man säga att det inte alltid är nödvändigt att köpa en dyr variant, och man ska aldrig betala för mer än vad man behöver. Utgå från dina behov, och fokusera hellre på annat än just priset. Det finns många bra grästrimrar som inte är särskilt dyra, så priset säger inte alltid så mycket om kvalitet eller funktion.

Läs mer:

Bästa fågelskrämman

Bästa motorkapen

Bästa uteduschen

Mer om grästrimrar

När man ska köpa en grästrimmer så kan det vara bra att börja med att fundera på vad man söker hos en grästrimmer. Först och främst så finns det tre olika varianter: batteridrivna, bensindrivna och elektriska. Den sistnämnda är den klassiska modellen, med sladd. Fördelen med den är att du inte behöver komma ihåg att ladda batterier, och du blir inte avbruten mitt i arbetet om batteriet tar slut.

En batteridriven trimmer har istället fördelen att den är smidigare att använda, du är inte beroende av eluttag eller förlängningssladdar, du kan röra dig fritt och du kommer enkelt fram överallt. Det blir lite smidigare, helt enkelt, även om du behöver komma ihåg att ladda batteri och så vidare.

En bensindriven grästrimmer är varken beroende av sladdar eller batterier, utan drivs helt enkelt av bensin – det enda du behöver komma ihåg är att fylla på bensin. Nackdelen är att det förstås kostar lite mer med bensin, speciellt om du använder den ofta. Den bensindrivna trimmern kan dock användas länge och har hög effekt, och den passar bra för större trädgårdar och speciellt om den ska användas en bit ifrån huset.

När du har bestämt dig för vilken modell du vill ha så finns det förstås många andra saker att kolla på. Sådant som kan vara bra att ta hänsyn till när man väljer grästrimmer är till exempel:

 • Ergonomi/komfort
 • Prisklass
 • Ljudnivå
 • Batteritid (om grästrimmern är batteridriven)
 • Klippbredd
 • Automatisk trådmatning
 • Vikt
 • Justerbart trimmerhuvud
 • Justerbar längd
 • Effekt

Vad som är viktigast att tänka på varierar mellan olika personer, utifrån trädgården men också ens egna preferenser. Sådant som komfort, effekt, låg vikt och justerbart trimmerhuvud och längd är alltid viktigt att fokusera på. Utöver det kan en låg ljudnivå också vara en stor fördel, speciellt om man vill slippa använda hörselskydd, och en bra klippbredd kan också vara praktiskt. Likaså automatisk trådmatning är väldigt praktiskt.

Tänk också på hurdan din trädgård är. En stor trädgård med mycket besvärligt gräs kan behöva en kraftfull grästrimmer, och gärna en bensindriven sådan, eller kanske till och med en röjsåg. Till lättare arbeten kan en enklare modell, och kanske en batteridriven, vara det bästa valet. Om du dessutom tänker på miljön är batteridrivet ett bra alternativ, och likaså för nybörjare eftersom det ofta är enklast att komma igång med sådana.

Det kan också vara bra att tänka på att det kan behövas en hel del tillbehör när man använder en grästrimmer. Ibland ingår en del tillbehör – till exempel klingor. Andra saker som kan behövas är trimmertråd, trimmerhuvud, trimmertrådspole, bärsele och så vidare. Vad som ingår varierar en hel del – ibland ingår allt man behöver, och ibland ingenting. Ibland är det mest prisvärt när allting ingår, och andra gånger blir det billigare att köpa det man behöver, så om priset är viktigt kan det vara värt att räkna lite på det innan.

Om du väljer en batteridriven modell så ingår ibland både batteri och laddare, ibland ingår endast batteri och ibland ingår inget av det. Därför kan det vara bra att även kolla på vad som ingår och inte, och hur mycket detta kostar att köpa till. Ibland är det mer prisvärt när allting ingår, och andra gånger blir det billigare att köpa till batteri och laddare – precis som med övriga tillbehör.

Gå gärna till en butik och kolla på grästrimrar, så att du kan känna på dem ordentligt innan. Många grästrimrar ser bra ut på pappret, men är inte alls bekväma eller lätthanterliga att använda. Be gärna att få testköra de grästrimrar som du är mest intresserad av, och jämför modellerna för att hitta den du gillar bäst. När du kollar på grästrimrar i butik så bör du fråga dig:

 • Är den bekväm, och enkel att styra och vinkla? Känns den lätthanterlig?
 • Är vikten balanserad, och hur kraftiga är vibrationerna?
  Hur hög är ljudnivån?
 • Är handtag och stödhandtag lätthanterligt? Testa även med handskar.
 • Är skaftet justerbart så att det passar för olika personer utifrån längd?

Om du är vänsterhänt bör du även kolla så att den passar för vänsterhänta.

Det kan även vara bra att fundera över om det är en grästrimmer du behöver, eller en röjsåg? En röjsåg passar som sagt bättre för större trädgårdar och besvärligare arbeten, där en grästrimmer inte räcker till. Ofta är en grästrimmer tillräcklig för en vanlig trädgård, men ibland kan en röjsåg faktiskt vara ett bättre alternativ.

Om du har en stor trädgård och behöver en ordentlig maskin så kan det vara en bra idé att jämföra en riktigt kraftfull grästrimmer, gärna en bensindriven sådan, med en röjsåg. Kanske räcker det med en riktigt kraftfull grästrimmer, eller kanske behöver du en röjsåg.

Fördelarna med en grästrimmer är:

 • Passar bra för kantklippning, gräsklippning och dylikt
 • De är lätta och behagliga att använda
 • Många modeller är väldigt tystgående

Fördelarna med en röjsåg är:

 • Passar bra för röjning av grövre sly och vegetation
 • De är väldigt kraftfulla och mycket mångsidiga
 • De kan utrustas med olika klingor och tillbehör

Slutligen är säkerheten mycket viktigt när man använder olika maskiner, och självklart även när man använder grästrimrar eller röjsåg. För att undvika skador bör du alltid använda skyddsutrustning när du använder en grästrimmer eller röjsåg.

När du använder en grästrimmer bör du använda: trådskydd, skyddsglasögon och rejäla skor. När du använder en röjsåg bör du använda: klingskydd, skyddsglasögon, hörselskydd, skyddsdräkt, handskar och säkerhetsskor.

Tänk också på att ingen annan bör vara i närheten när du arbetar med grästrimmer och röjsåg, eftersom småsten och andra föremål kan sprätta upp. Detta kan innebära en fara för alla runt omkring, och därför bör ingen vara i närheten av maskinen när den används. Håll gärna ett avstånd på 15 meter för att vara på den säkra sidan.

Leave a Comment