Bästa gummistövlarna

För dig som är ute i skogen eller genomför någon friluftsaktivitet som jakt kan ett par gummistövlar vara en viktig del. Beroende på vilket område man ska använda sina gummistövlar till har de olika egenskaper anpassade för de olika momenten. Jag jämför bästa gummistövlarna.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Outdoorexperten.

Avignon Haga

Emilio på Friluftaren

Handtillverkat i mjukt gummi
Högkvalitativt naturgummi
För både stan och skog

Avignon Haga

Haga från Avignon är ett par bra gummistövlar tillverkat i mjukt gummi. Och inte vilket gummi som helst – nämligen högkvalitativt naturgummi. Stövlarna passar både för stan och skog.

5

En av anledningarna att jag låter Avignon Haga vinna min lilla jämförelse av gummistövlar är för att stövlarna är handtillverkade. Detta resulterar såklart i hög kvalitet och fina detaljer, men i grund och botten är det även någonting fint i stövlar som inte bara är massproducerade i det billigaste materialvalet utan faktiskt noggrant skapade för hand, även om en högre prislapp följer.

Att det är gjort för hand är kanske inte alltid synonymt med högsta kvalitet, men i detta fallet är det nog det. Materialvalet i Avignon Haga är högkvalitativt naturgummi som gör gummistövlarna skönare då passformen och materialet mot foten känns bättre i naturgummi jämfört med vanligt gummi. Gummistövlar i naturgummi klarar sig även längre utan skador och märken då naturgummi är mer hållbart än traditionellt syntetiskt gummi.

Gummistövlarna är designade på så sätt att de kan bäras i mer formella sammanhang, inom rimliga ramar såklart, än traditionella fulare gummistövlar. Dessa kan utan problem bäras i stan till exempel. Skulle det vara så att det inte är något för dig kan det fortfarande vara en fördel att gummistövlarna är lite snyggare såklart.

För dig som inte bryr dig om utseendet alls kan jag i alla fall få säga att gummistövlarna har en bra sula och är förstärka vid foten för ännu bättre känsla och grepp. Det är såklart skönt att ha ett par gummistövlar som sitter bra, men det är viktigare än så. Ska du använda gummistövlar är chansen stor att det är på grund av en lite tuffare terräng än “mitt i city” så att säga – och då kan det vara till fördel att gummistövlarna sitter som en smock så att du inte trillar. Det gör Avignon Haga.

Gummistövlarna är dessutom inte bara handgjorda utan handgjorda i Europa. Det är alltså ingen jättelång frakttid som har orsakat mer utsläpp än nödvändigt eller utnyttjande av jättebillig arbetskraft utanför Europa. Detta är definitivt ett par riktigt bra gummistövlar och några jag starkt rekommenderar. Därför vinner Avignon Haga min jämförelse. Gummistövlarna kostar kring tusenlappen och passar både herr och dam.

Jämför Avignon Gusset

Last updated: 2022-06-27 20:11:49

Andra gummistövlar

Priset på ovanstående ligger alltså på lite över tusen kronor. Det kan låta mycket och det är det. För dessa tycker jag dock att det är värt det. Håller du inte med, eller inte har de pengarna att lägga på gummistövlar har jag stor förståelse för det och vill rekommendera Tretorn Terräng, mer om dessa längst ner i artikeln, men nu till ett annat intressant par i ungefär samma prisklass som ovanstående, nämligen Tretorn Sarek 72.

Tretorn Sarek 72

Tretorn Sarek 72 är tillverkade i en mjuk gummiblandning. Det kan låta tramsigt men det gör en stor skillnad vilken typ av gummi stöveln är gjord av vad gäller komforten. Detta påverkar såklart säkerhet i form av grepp och passform också. Men särskilt komfort. Det gäller ännu mer i Sverige, eftersom billigare varianter av syntetiskt gummi har tendensen att bli hård i och med att temperaturen går ner. En hård gummistövel är inte bara obekvämt utan även farligt om det innebär sämre grepp och därmed snubbelrisk. Med Tretorn Sarek 72 slipper du detta.

Även om gummistövlarna känns väldigt mjuka för dig som använder dessa är sanningen att Tretorn Sarek 72 är en robust modell vad gäller gummistövlar. Mellansulan är helt i trä vilket tillsammans med en tjock och mjuk yttersula skapar en behaglig känsla av både komfort och stabilitet.

Förra modellen av denna gummistöveln var mycket omtyckt, men nu har Tretorn gjort en uppdatering. Resultatet är Tretorn Sarek 72 och gummistöveln är resultatet av ett tidigare lyckat recept. Denna gången har Tretorn satsar lite extra på komfort. Något som har kommit till att bli mycket uppskattat. Tretorn beskriver det som att gummistövlarna nu går att vandra i längre utan att det ska kännas eller göra ont i foten.

För dig som har problem med foten som till exempel hälsporre eller andra besvär kan det vara en fördel att dessa gummistövlar har en förstärkning i hälkappan med syftet att ge dig som köper dessa gummistövlar en extra stabilitet som du inte ser hos de flesta andra gummistövlar. Om inte minst kan detta vara bra i förebyggande syfte, särskilt om du vet att liknande problem finns i släkten.

Gummistövlarna från Tretorn har även en löstagbar snabbtorkande innersula. Mycket bra om du svettas mycket under längre friluftsaktiviteter men även för dig som planerar att använda dina gummistövlar mycket och vill kunna byta ut sulan mot en ny och fräschare efter ett tag. Med Tretorn Sarek 72 blir det möjligt och dessutom enkelt. Gummistövlarna passar både herr och dam.

Tretorn Terräng

Tretorn beskriver den mycket omtyckta modellen Tretorn Terräng som gummistöveln som ska ge stöd åt foten, och skydd mot regn och rusk. Och detta gör den riktigt bra. Detta är gummistöveln för dig som inte vill lägga pengar på marginella förbättringar utan bara vill ha den bästa gummistöveln till det bästa priset. Tretorn Terräng är nog vinnaren om man tar större hänsyn till prisklassen. Man får mycket gummistövel för pengarna som man säger i reklamspråk.

Utöver det har modellen precis som det dyraste alternativet som jag utnämnde till vinnare en tillverkning helt i naturgummi istället för vanligt traditionellt syntetiskt gummi. Detta ger många fördelar både i passform och komfort men även i hållbarhet i form av att gummistövlarna håller längre och inte förstörs eller slits ut lika snabbt som traditionellt gummi gör.

En anna sak som Tretorn Terräng har gemensamt med de dyrare alternativen är en löstagbar sula. Mycket smidigt om du i förebyggande syfte vill ta ut sulan för att låta skon torka snabbare om du varit ute på en längre vandring eller annan friluftsaktivitet, men även om du efter ett tag vill byta sula mot en ny och fräsch så är det med Tretorn Terräng en möjlighet.

Gummistöveln Tretorn Terräng marknadsför sig själv lite med att i denna prisklassen ha nära samma funktioner som de dyra alternativen. Bland annat förutom tillverkningen i naturgummi och löstagbar sula även en kraftig yttersula som ger bra grepp. Jättebra i halare underlag så att du inte ramlar och skadar dig. Det är nästan den viktigaste aspekten att tänka på vad gäller inköp av gummistövlar. Alla gummistövlar jag valt ut här uppfyller kravet om att ha säkerhet och greppet i beaktning. Även detta lite billigare alternativet.

Tretorn Terräng är som en liten bonus mycket lätt att ta av och på samt helt fri från farlig PVC-plast. Gummistöveln uppfyller precis samma funktioner som ovanstående på ett nästan lika bra sätt för ett pris på under tusenlappen. Definitivt en gummistövel förtjänt av en plats på min lista. Modellen passar precis som övriga tre både herr och dam.

Mer om gummistövlar

Jag har ovan rekommenderat de enligt mig bästa gummistövlarna. Skulle du mot förmodan inte vara nöjd med alternativen ovan rekommenderar jag att kolla Outdoorexpertens alla gummistövlar och hitta några som passar dig.

Gummistövlar har ett brett användningsområde. Jakt, fiske eller skogspromenader. Är du ute efter jaktställ rekommenderar jag att du läser mitt inlägg om vilket det bästa jaktstället är.

Skulle du ha andra åsikter eller rekommendationer får du gärna kommentera nedan och hjälpa andra som också letar gummistövlar.

Hur ska gummistövlar sitta?

Gummistövlar ska sitta tajt. Det är extra viktigt om du går någonstans där underlaget inte är det bästa. Ett par gummistövlar som sitter tajt ger dig ökad balans och därmed mindre skaderisk. Notera att jag med tajt inte menar för små. Det ska kännas bra att gå i helt enkelt. Min rekommendation är att köpa din vanliga storlek.

Hur vårdar och behandlar man gummistövlar?

Gummistövlar tvättas med fördel med vanligt tvål och vatten. Detta eftersom tvål innehåller glycerin som gör att gummit blir mjukare. Känner du dig inte riktigt nöjd med resultatet finns det annat vårdmedel för gummi som du kan testa att applicera.

Hur rengör man gummistövlar?

För grundläggande rengöring rekommenderar jag att du väntar tills stövlarna torkar för att sedan slå dem mot varandra. Annars kan man använda en trasa eller handduk som man inte är så rädd om. Skulle det inte fungera är vanligt tvål och vatten bra för gummistövlar.

Leave a Comment