Bästa gummistövlarna

För dig som är ute i skogen eller genomför någon friluftsaktivitet som jakt kan ett par gummistövlar vara en viktig del. Beroende på vilket område man ska använda sina gummistövlar till har de olika egenskaper anpassade för de olika momenten. Jag jämför bästa gummistövlarna.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Outdoorexperten.

Avignon Haga

Emilio på Friluftaren

Handtillverkat i mjukt gummi
Högkvalitativt naturgummi
För både stan och skog

Avignon Haga

Haga från Avignon är ett par bra gummistövlar tillverkat i mjukt gummi. Och inte vilket gummi som helst – nämligen högkvalitativt naturgummi. Stövlarna passar både för stan och skog.

5

En av anledningarna att jag låter Avignon Haga vinna min lilla jämförelse av gummistövlar är för att stövlarna är handtillverkade. Detta resulterar såklart i hög kvalitet och fina detaljer, men i grund och botten är det även någonting fint i stövlar som inte bara är massproducerade i det billigaste materialvalet utan faktiskt noggrant skapade för hand, även om en högre prislapp följer.

Att det är gjort för hand är kanske inte alltid synonymt med högsta kvalitet, men i detta fallet är det nog det. Materialvalet i Avignon Haga är högkvalitativt naturgummi som gör gummistövlarna skönare då passformen och materialet mot foten känns bättre i naturgummi jämfört med vanligt gummi. Gummistövlar i naturgummi klarar sig även längre utan skador och märken då naturgummi är mer hållbart än traditionellt syntetiskt gummi.

Gummistövlarna är designade på så sätt att de kan bäras i mer formella sammanhang, inom rimliga ramar såklart, än traditionella fulare gummistövlar. Dessa kan utan problem bäras i stan till exempel. Skulle det vara så att det inte är något för dig kan det fortfarande vara en fördel att gummistövlarna är lite snyggare såklart.

För dig som inte bryr dig om utseendet alls kan jag i alla fall få säga att gummistövlarna har en bra sula och är förstärka vid foten för ännu bättre känsla och grepp. Det är såklart skönt att ha ett par gummistövlar som sitter bra, men det är viktigare än så. Ska du använda gummistövlar är chansen stor att det är på grund av en lite tuffare terräng än “mitt i city” så att säga – och då kan det vara till fördel att gummistövlarna sitter som en smock så att du inte trillar. Det gör Avignon Haga.

Gummistövlarna är dessutom inte bara handgjorda utan handgjorda i Europa. Det är alltså ingen jättelång frakttid som har orsakat mer utsläpp än nödvändigt eller utnyttjande av jättebillig arbetskraft utanför Europa. Detta är definitivt ett par riktigt bra gummistövlar och några jag starkt rekommenderar. Därför vinner Avignon Haga min jämförelse. Gummistövlarna kostar kring tusenlappen och passar både herr och dam.

Slut i lager. Kommer inom kort.

Andra gummistövlar

Priset på ovanstående ligger alltså på lite över tusen kronor. Det kan låta mycket och det är det. För dessa tycker jag dock att det är värt det. Håller du inte med, eller inte har de pengarna att lägga på gummistövlar har jag stor förståelse för det och vill rekommendera Tretorn Terräng, mer om dessa längst ner i artikeln, men nu till ett annat intressant par i ungefär samma prisklass som ovanstående, nämligen Tretorn Sarek 72.

Tretorn Sarek 72

Tretorn Sarek 72 är tillverkade i en mjuk gummiblandning. Det kan låta tramsigt men det gör en stor skillnad vilken typ av gummi stöveln är gjord av vad gäller komforten. Detta påverkar såklart säkerhet i form av grepp och passform också. Men särskilt komfort. Det gäller ännu mer i Sverige, eftersom billigare varianter av syntetiskt gummi har tendensen att bli hård i och med att temperaturen går ner. En hård gummistövel är inte bara obekvämt utan även farligt om det innebär sämre grepp och därmed snubbelrisk. Med Tretorn Sarek 72 slipper du detta.

Även om gummistövlarna känns väldigt mjuka för dig som använder dessa är sanningen att Tretorn Sarek 72 är en robust modell vad gäller gummistövlar. Mellansulan är helt i trä vilket tillsammans med en tjock och mjuk yttersula skapar en behaglig känsla av både komfort och stabilitet.

Förra modellen av denna gummistöveln var mycket omtyckt, men nu har Tretorn gjort en uppdatering. Resultatet är Tretorn Sarek 72 och gummistöveln är resultatet av ett tidigare lyckat recept. Denna gången har Tretorn satsar lite extra på komfort. Något som har kommit till att bli mycket uppskattat. Tretorn beskriver det som att gummistövlarna nu går att vandra i längre utan att det ska kännas eller göra ont i foten.

För dig som har problem med foten som till exempel hälsporre eller andra besvär kan det vara en fördel att dessa gummistövlar har en förstärkning i hälkappan med syftet att ge dig som köper dessa gummistövlar en extra stabilitet som du inte ser hos de flesta andra gummistövlar. Om inte minst kan detta vara bra i förebyggande syfte, särskilt om du vet att liknande problem finns i släkten.

Gummistövlarna från Tretorn har även en löstagbar snabbtorkande innersula. Mycket bra om du svettas mycket under längre friluftsaktiviteter men även för dig som planerar att använda dina gummistövlar mycket och vill kunna byta ut sulan mot en ny och fräschare efter ett tag. Med Tretorn Sarek 72 blir det möjligt och dessutom enkelt. Gummistövlarna passar både herr och dam.

Tretorn Terräng

Tretorn beskriver den mycket omtyckta modellen Tretorn Terräng som gummistöveln som ska ge stöd åt foten, och skydd mot regn och rusk. Och detta gör den riktigt bra. Detta är gummistöveln för dig som inte vill lägga pengar på marginella förbättringar utan bara vill ha den bästa gummistöveln till det bästa priset. Tretorn Terräng är nog vinnaren om man tar större hänsyn till prisklassen. Man får mycket gummistövel för pengarna som man säger i reklamspråk.

Utöver det har modellen precis som det dyraste alternativet som jag utnämnde till vinnare en tillverkning helt i naturgummi istället för vanligt traditionellt syntetiskt gummi. Detta ger många fördelar både i passform och komfort men även i hållbarhet i form av att gummistövlarna håller längre och inte förstörs eller slits ut lika snabbt som traditionellt gummi gör.

En anna sak som Tretorn Terräng har gemensamt med de dyrare alternativen är en löstagbar sula. Mycket smidigt om du i förebyggande syfte vill ta ut sulan för att låta skon torka snabbare om du varit ute på en längre vandring eller annan friluftsaktivitet, men även om du efter ett tag vill byta sula mot en ny och fräsch så är det med Tretorn Terräng en möjlighet.

Gummistöveln Tretorn Terräng marknadsför sig själv lite med att i denna prisklassen ha nära samma funktioner som de dyra alternativen. Bland annat förutom tillverkningen i naturgummi och löstagbar sula även en kraftig yttersula som ger bra grepp. Jättebra i halare underlag så att du inte ramlar och skadar dig. Det är nästan den viktigaste aspekten att tänka på vad gäller inköp av gummistövlar. Alla gummistövlar jag valt ut här uppfyller kravet om att ha säkerhet och greppet i beaktning. Även detta lite billigare alternativet.

Tretorn Terräng är som en liten bonus mycket lätt att ta av och på samt helt fri från farlig PVC-plast. Gummistöveln uppfyller precis samma funktioner som ovanstående på ett nästan lika bra sätt för ett pris på under tusenlappen. Definitivt en gummistövel förtjänt av en plats på min lista. Modellen passar precis som övriga tre både herr och dam.

Jämför Terräng

Last updated: 2024-06-19 03:21:34

Mer om gummistövlar

Jag har ovan rekommenderat de enligt mig bästa gummistövlarna. Skulle du mot förmodan inte vara nöjd med alternativen ovan rekommenderar jag att kolla Outdoorexpertens alla gummistövlar och hitta några som passar dig.

Gummistövlar har ett brett användningsområde. Jakt, fiske eller skogspromenader. Är du ute efter jaktställ rekommenderar jag att du läser mitt inlägg om vilket det bästa jaktstället är.

Skulle du ha andra åsikter eller rekommendationer får du gärna kommentera nedan och hjälpa andra som också letar gummistövlar.

Hur ska gummistövlar sitta?

Gummistövlar ska sitta tajt. Det är extra viktigt om du går någonstans där underlaget inte är det bästa. Ett par gummistövlar som sitter tajt ger dig ökad balans och därmed mindre skaderisk. Notera att jag med tajt inte menar för små. Det ska kännas bra att gå i helt enkelt. Min rekommendation är att köpa din vanliga storlek.

Hur vårdar och behandlar man gummistövlar?

Gummistövlar tvättas med fördel med vanligt tvål och vatten. Detta eftersom tvål innehåller glycerin som gör att gummit blir mjukare. Känner du dig inte riktigt nöjd med resultatet finns det annat vårdmedel för gummi som du kan testa att applicera.

Hur rengör man gummistövlar?

För grundläggande rengöring rekommenderar jag att du väntar tills stövlarna torkar för att sedan slå dem mot varandra. Annars kan man använda en trasa eller handduk som man inte är så rädd om. Skulle det inte fungera är vanligt tvål och vatten bra för gummistövlar.

10 thoughts on “Bästa gummistövlarna”

 1. Du berättar så trevligt om Dina gummistövlar. Mina favoriter är Hunter – de är också mjuka och sköna att gå i. Jag köpte för snart 10 år sedan mitt första par – ett par chokladfärgade Hunter Original Tall. De passade i alla sammanhang och jag gick dagligen i dem på kontoret – bara så mjuka och sköna. Visst väckte det en del uppmärksamhet, när jag kom till jobbet i mina stövlar på sommaren och gick i dem hela dagarna, men jag trivdes så bra i dem.

  För snart ett år sedan köpte jag ett par svarta Hunter Original Short. Stöveln hade utvecklats mycket sedan jag köpte mitt första par – det är en skön spänst i sulan. Jag har alltid ett par sockar utanpå strumporna. De suger åt sig fukten i stövlarna och gör att det bara blir så bekvämt att gå i dem.

  Har Du någon erfarenhet av Hunterstövlar?

  Reply
 2. Du skriver, att ”Gummistövlar har ett brett användningsområde” och nämner ”jakt, fiske eller skogspromenader” som exempel. Jag går alltid i gummistövlar oavsett vad jag ska göra – till kostym, på fest, på stan, till shorts och så vidare. De är mycket bekvämare än vanliga skor i läder – de skaver inte, de ger stadga åt foten och de känns så ombonade och rena – aldrig något damm eller annan lort, som sugs upp av sockarna och skapar obehag.

  Om Viking Terräng skriver Du, att modellen precis som det dyraste alternativet som Du utnämnde till vinnare är tillverkade helt i naturgummi istället för vanligt traditionellt syntetiskt gummi och att detta ger många fördelar både i passform och komfort men även i hållbarhet eftersom gummistövlarna håller längre och inte förstörs eller slits ut lika snabbt som de i PVC eller traditionellt gummi gör. Jag vill påstå, att en stövel, som är slarvigt och billigt tillverkad av traditionellt gummi inte är någon riktig gummistövel. En gummistövel ska vara tillverkad av naturgummi och med stor omsorg. Det får fötterna att trivas och må bra – och Du mår som Dina fötter!

  Du skriver att gummistövlar från Tretorn har en löstagbar, snabbtorkande innersula och menar att det är mycket bra för dem som svettas mycket och för dem, som planerar att använda sina gummistövlar mycket och vill kunna byta ut sulan mot en ny och fräschare efter ett tag. I mina nya Hunterstövlar finns en tunn, spänstig sula. Jag har alltid en tunn strumpa på foten och utanpå denna en tjockare socka, som absorberar den fukt, som foten producerar – och det kan bli en hel del en varm sommardag, men det blir aldrig obekvämt och jag upplever aldrig, att jag behöver byta sockar. De blir inte alls smutsiga i stövlarna heller och det gör, att stövlarna alltid känns fräscha.

  Om Avignon Haga skriver Du att ”En av anledningarna att jag låter Avignon Haga vinna min lilla jämförelse av gummistövlar är för att stövlarna är handtillverkade. Detta resulterar såklart i hög kvalitet och fina detaljer, men i grund och botten är det även någonting fint i stövlar (kvalitetsgummistövlar är verkligen fint – min kommentar) som inte bara är massproducerade i det billigaste materialvalet utan faktiskt noggrant skapade för hand, även om en högre prislapp följer (1 500 kronor är väl ändå inte mycket pengar för en bra sko – min kommentar).

  Gummistövlarna är designade på så sätt att de kan bäras i mer formella sammanhang, inom rimliga ramar såklart (det finns inga gränser för när man kan eller inte kan använda en kvalitetsgummistövel – min kommentar), än traditionella fulare gummistövlar. Dessa kan utan problem bäras i stan till exempel (ja, på fest, på teatern, på dansgolvet – precis överallt – min kommentar).”

  Reply
 3. Att trivas i gummistövlar

  Det är alltid mycket skönt och behagligt att gå i gummistövlar, men det är viktigt att man väljer rätt stövel. De ska vara tillverkade av naturgummi och väl formade för att passa foten. Fodret ska vara mjukt och sulorna ska ge spänst åt varje steg man tar. Skafthöjd och skaftvidd kan man välja efter smak. Vill man ha byxorna utanpå stövlarna, bör skaften vara smala – likaså om man vill använda shorts till stövlarna. Stövlar med vida skaft blir gärna lite ”sladdriga” och att ha byxorna innanför stövelskaften kan kännas obekvämt.

  Tyvärr förknippar många fortfarande gummistövlar med regn, rusk och skogspromenader, men numera finns många gummistövlar, som är väl anpassade att använda i alla sammanhang såväl inomhus som utomhus.

  Upplevelsen av att gå i gummistövlar kan dock bära eller brista på grund av vilka strumpor man väljer, så det gäller inte bara att välja rätt stövel.

  Man ska alltid använda dubbla strumpor i stövlarna – en inre, tunn strumpa, gjord av ull, som skyddar mot skav och en yttre porös strumpa/socka, även den gjord av ull, som ”fyller ut” och hjälper foten och stöveln att passa varandra.

  Strumpor och sockar i merinoull är alltid att rekommendera. Det behöver inte vara 100% merinoull utan de kan mycket väl utgöra en blandning (till exempel en Nordfjell Liner Sock som innerstrumpa bestående av 60% Merinoull, 25% Akryl, 10% Polyamid och 5% Elastan och en Smartwool Trekking Heavy Crew som ytterstrumpa, bestående av 70% Merinoull, 29% Nylon, och 1% Elastan).

  Ullstrumpor hjälper till att snabbt ta hand om fukten i stövlarna, så att fötterna håller sig torra och i ett behagligt klimat oavsett om det är en varm sommardag eller en kall vinterdag.

  Merinoullen är nästan magisk. Den håller foten varm när det är kallt och ändå sval när det är varmt.
  Dessutom är merinoull naturligt odörhämmande. Bakterier trivs nämligen inte i merinoull och fortplantar sig därför inte. Det gör, att fötterna hålls fräscha och mår bättre, när man går i stövlarna hela dagarna. Lite extra merinoull håller alltid fötterna torra från svett och fukt. Gummistövlar i sig håller smuts och ohyra borta från fötterna – hygieniskt när man går omkring på gator och torg.

  Det är det viktigt, att man inte tar av sig stövlarna under dagen utan behåller dem på till dess man går och lägger sig på kvällen. Är stövlarna rena utvändigt, kan man till och med behålla dem på över natten – det är skönt och känns mycket ombonat. Har man valt rätt stövel och rätt strumpor, är det inga problem att behålla stövlarna på en hel vecka.

  Du mår alltid som Dina fötter!

  Reply
  • Jag har svårt att förstå att människor behagar gå omkring på smutsiga gator och torg bland hundträck och annat mög i sandaler. Det är ju som att dansa omkring i en gigantisk smittohärd.

   Reply
 4. Regöring av gummistövlar invändigt

  Det känns alltid obehagligt att dra på sig gummistövlar, som är smutsiga invändigt.

  Därför är det viktigt att se till, att de inte blir smutsiga invändigt och det gör man bäst genom att alltid ha rena fötter och rena sockar, när man tar på sig stövlarna. Då blir de bara inte smutsiga.

  Vissa foder i kan bli missfärgade av den fukt fötterna producerar i stövlarna. Det är inte smuts och varken kan eller ska därför avlägsnas från stövlarna – det är bara ett bevis på att stövlarna används och att de används på rätt sätt.

  Reply
 5. Jag har fem par stövlar av mycket hög kvalitet, tillverkade av naturgummi. Jag kallar dem inte gummistövlar, därför att många då förväxlar dem med billiga stövlar, som är tillverkade av konstmaterial.
  Jag har
  ett par gamla chokladfärgade HUNTER ORIGINAL TALL, som jag köpte hösten 2014;
  ett par svarta HUNTER ORIGINAL, som jag köpte sommaren 2021;
  ett par svarta HUNTER ORIGINAL SHORT, som jag köpte hösten 2021;
  ett par svarta HUNTER PLAY BOOT SHORT, som jag köpte våren 2022 och
  ett par svarta HUNTER MENS ORIGINALCHELSEA, som jag köpte under försommaren 2022.
  Det är en elegant skogarderob, tycker jag – alltid en stövel, som passar!

  https://www.flickr.com/photos/196848376@N08/52450644168/in/dateposted/

  Reply
 6. HUNTER ORIGINAL SHORT till kostym

  För dig som är angelägen om att ha något riktigt skönt, snyggt och bra på fötterna, när Du ska klä upp Dig för fest kan ett par av naturgummi kvalitetstillverkade gummistövlar med god design vara ett förträffligt alternativ.

  Ett par svarta HUNTER ORIGINAL SHORT passar utmärkt till kostym och är en perfekt stövel att gå i inomhus. Trots den något grova sulan fungerar den också förträffligt som danssko. Man blir aldrig ”trött i fötterna” i HUNTER ORIGINAL SHORT.

  https://www.flickr.com/photos/196848376@N08/52456186602/in/dateposted/

  Reply
 7. HUNTER ORIGINAL SHORT till shorts
  För dig som vill ha något riktigt snyggt, skönt och bra på fötterna, när Du ska gå ut på stan i shorts en varm sommardag och vill skydda Dina fötter mot allt damm, all lort och alla bakterier som alltid finns på gator och torg, kan ett par av naturgummi kvalitetstillverkade gummistövlar med god design vara ett förträffligt alternativ.
  Ett par svarta HUNTER ORIGINAL SHORT passar utmärkt till shorts och är en perfekt stövel att gå i under lång tid och att ha på sig hela dagar utan att behöva vila eller lufta fötterna. De ger inga skavsår och de är mycket sköna och trivsamma för fötterna, men man måste ha dubbla strumpor. Man kan gärna låta den yttre sockan sticka upp ett par centimeter ovan stövelskaften. Det gör att kanten på stövelskaften inte skaver mot vaderna.
  https://www.flickr.com/photos/196848376@N08/52450928535/in/dateposted/

  Reply
 8. HUNTER ORIGINAL SHORT – en trevlig stövel i alla sammanhang

  HUNTER ORIGINAL SHORT är en förträfflig kvalitetsstövel, tillverkad av naturgummi med stor omsorg för såväl bekvämlighet som utseende.

  Den finns i flera färger och är både bekväm, skön, snygg och trevlig att ha på sig i alla sammanhang. Den passar till de flesta kläder och vad man än ska göra – inga bekymmer med att välja skor beroende av vad man ska göra.

  Men det är viktigt att komma ihåg att alltid ha dubbla strumpor av hög kvalitet i dem.

  https://www.flickr.com/photos/196848376@N08/52459599657/in/dateposted/

  Reply

Leave a Comment