BĂ€sta sittdynan

Ett bra sittunderlag Àr nÄgot som jag av egen erfarenhet vet kommer att göra stor skillnad. Jag hjÀlper dig hitta den bÀsta sittdynan för dig.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Outdoorexperten.

Therm-A-Rest Z Seat Sol

Emilio pÄ Friluftaren

SÄ gott som oförstörbart
SuperlÀtt att ta med
Kompakt med dragspelsvikning

Therm-A-Rest Z Seat Sol

Sittdynan frÄn Therm-a-rest Àr nÄgot utöver det vanliga. Underlaget Àr tillverkat i slutna celler som gör det sÄ gott som oförstörbart och superenkelt att bÀra med, bÄde viktmÀssigt men Àven storleksmÀssigt tack vare dragspelsvikningen.

5

Det bÀsta sittunderlaget enligt mig Àr utan tvekan det hopvikbara sittunderlaget Z Seat Sol av Therm-a-rest. Det Àr helt klart ett sittunderlag i premiumutformning. Underlaget Àr tillverkat i slutna celler och Àr sÄ gott som oförstörbart. Det Àr en stor fördel, mÄnga sittunderlag blir annars mer och mer slitna tills dem mot slutet inte lÀngre uppfyller fördelarna som ett bra sittunderlag kan göra. HÄl och slitage Àr vanligt. DÀrför kan det vara rimligt att lÀgga lite extra pÄ ett sittunderlag som hÄller Àven den tuffaste vintern.

Sittunderlaget frÄn Therm-a-rest Àr dessutom ultralÀtt. Med en vikt pÄ 60 Àr detta perfekt för jakt, backpacking, skidÄkning eller andra friluftsaktiviteter.

Underlaget Àr vikbart och konstruerat för att pÄ ett enkelt och praktiskt sÀtt kunna dragspelsvikas. Det innebÀr att det i din packning tar en vÀldigt liten plats, Àr smidigt att rulla ut och att rulla in. Sittunderlaget Àr ocksÄ skönt, vilket sÄklart Àr en fördel.

InnehÄllsförteckning

LĂ€s mer: BĂ€sta vadarbyxorna

Sittdyna för barn

Woolpower Sit Pad Original

För dig som söker en sittdyna Àgnad barn rekommenderar jag Sit Pad Original av Woolpower just eftersom den Àr sÄ otroligt smidig och enkel. Vill du att din barn sjÀlv ska ta fram, sÀtta upp och anvÀnda sittdynan istÀllet för att helt enkelt strunta i det kan det vara smart att köpa ett som Àr sÄ enkelt som möjligt.

Woolpower Ă€r ett företag som tillverkar mycket klĂ€der i merinoull. För att slippa slĂ€nga rester har företaget tagit fram en sittdyna med restmaterialet frĂ„n klĂ€dtillverkningen. Sittdynan Ă€r alltsĂ„ inte bara billig utan Ă€ven helt i merinoull. Merinoullen kommer frĂ„n fĂ„r frĂ„n Argentina och nĂ€rmare bestĂ€mt Patagonien & Uruguay. Produkten tillverkas helt och hĂ„llet i Östersund.

LÀs mer: BÀsta gummistövlarna

Mer om sittdynor

Det spelar inte sÄ stor roll om du gillar sporter ute i naturen, att vandra, att campa eller nÄgot helt annat. SÄ lÀnge din aktivitet sker ute i skogen eller nÄgon annanstans dÀr det kanske inte alltid Àr perfekt terrÀng i form av ojÀmnt underlag eller fukt, eller kanske i de allra flesta fall, bÄda tvÄ, kan ett sittunderlag göra en stor skillnad.

En bra sittdyna gör inte bara ett uppenbara som till exempel att det blir skönare att sitta eller att du inte blir blöt, den största fördelen med en sittdyna Àr nog det faktum att klÀderna förblir renare. Ett par vadarbyxor till exempel Àr jÀttebra att ha i skogspromenader och i andra friluftsaktiviteter, men vadarbyxor Àr jobbiga att tvÀtta och tar lÄng tid att torka. Du slipper tvÀtta dina vadarbyxor eller vad det nu Àr du har pÄ dig alls lika ofta med en sittdyna. Har du vardagsklÀder och mest Àr ute och vandrar Àr ju fördelen nÀstan Ànnu större.

Gamla sittdynor Àr ofta lite trasiga, och mÄnga av de billigare varianterna som man ser anvÀndas Àr ocksÄ oftast lite smÄ. Detta bidrar tillsammans till att sittdynorna inte fyller den funktion som de Àr tÀnkta att fylla, nÀmligen att hÄlla en torr och ren. Oftast fyller sittdynan funktionen sÄ pass bra att du kanske fortfarande anvÀnder den, men inte sÄ pass bra att du förblir ren och torr. DÀrför kan en bra sittdyna vara en riktigt bra investering för dig och ditt friluftsliv. BÄde praktiskt i form av att du förblir ren och torr och kan sitta skönare, men Àven tidsmÀssigt dÄ du slipper tvÀtta klÀderna eller pÄ annat sÀtt rensa bort smuts lika ofta.

Sittdynorna som jag rekommenderat ovan har jag jÀmfört ett tag och hittat dem som jag tror hÄller allra lÀngst. Jag har Àven tagit hÀnsyn till pris och material, men man vill inte regelbundet behöva jÀmföra och lÀgga pengar pÄ en sittdyna. DÀrför har för mig den allra viktigaste faktorn varit att dynan hÄller utan att pÄ nÄgot sÀtt ta skada som försÀmrar funktionen pÄ nÄgot sÀtt.

En bra sittdyna kostar inte mer Ă€n 100 kr och en riktigt bra inte mer Ă€n 250 kr. Det Ă€r mycket i förhĂ„llande till de billigaste, men det Ă€r inte mycket i lĂ€ngden. Köper du till exempel Z Seat Sol av Therm-a-rest för 250 kr har jag svĂ„rt att se att du nĂ„gonsin igen kommer att behöva söka pĂ„ “bĂ€sta sittdynan” och jĂ€mföra bland alternativen som finns. En sĂ„dan sittdyna hĂ„ller.

Det Àr alltsÄ enligt min (högst personliga) Äsikt att det Àr vÀrt att lÀgga lite extra pengar pÄ inköpet av redskap och verktyg till ens friluftsliv som oavsett Àr rÀtt sÄ billiga med tanke pÄ hur mycket och hur lÄng tid framöver som man lÀr anvÀnda dem. 250 kr för nÄgot som hÄller för regelbunden anvÀndning i princip utan tidsbegrÀnsning Àr i lÀngden ingenting.

Viktigt att tÀnka pÄ nÀr du anvÀnder din sittdyna Àr att ordentligt borsta av den sÄ att den ser helt ren och torr ut innan du vecklar ihop den. Det Àr otroligt jobbigt nÀr det annars kommit in smuts pÄ resten av ens saker pÄ grund av att man var för slarvig eller helt struntade i avborstningen, men att gÄ ut pÄ en vandring eller av nÄgon anledning behöva sÀtta sig ner pÄ vÄt mark, veckla ut sitt sittunderlag och mÀrka att det Àr precis lika blött och orent som marken fast kanske Ànnu fÀrre dÄ det varit instÀngt i en vÀska under tiden utan luftcirkulation Àr nÀstan Ànnu vÀrre.

Det gÀller sÄklart oavsett hur bra sittdyna du köper, ta hand om det. Gör du inte det spelar det ju ingen roll hur bra det Àr, det fyller inte riktigt sin funktion om det inte Àr rent och torrt nÀr du först lÀgger ut det. Therm-A-Rest Z Seat Sol Àr tillverkat helt i termoplast och Àr dÀrför jÀtteenkelt att torka av. Jag rekommenderar det verkligen starkt.

Du som fortfarande lĂ€ser kring mina tankar om sittunderlag fĂ„r gĂ€rna kommentera nedan, vilket sittunderlag anvĂ€nder du? Är du nöjd med detta? Vad kostade det? Det hade varit jĂ€ttekul att se om fler tror att sittunderlagen i de lite högre prisklasserna Ă€r vĂ€rda prisskillnaden eller om det bara Ă€r jag som tycker det.

NĂ€mn alltsĂ„ gĂ€rna produktnamn och pris. Är sittdynan riktigt bra fĂ„r du Ă€ven gĂ€rna nĂ€mna vart den införskaffades. LĂ€nkar till produkten gĂ„r alldeles utmĂ€rkt.

Hur tvÀttar man sittdynor?

Det beror mycket pÄ vilken sittdyna det rör sig om, se gÀrna om det finns nÄgon tvÀttanvisning. Hittar du inget sÄdant eller nÄgon information pÄ nÀtet om just din produkt kan du alltid testa handtvÀttsprogrammet pÄ tvÀttmaskinen. Annars finns riktigt bra sittdynor i artikeln ovan som jag varmt kan rekommendera.

Är sittdynor ergonomiska?

I artikeln ovan har jag rekommenderat de sittdynor som jag uppfattar som mest ergonomiska. Det innebÀr dÀremot inte att sittdynor Àr tillrÀckligt ergonomiska för dig med större ryggproblem eller annat som vill undvika onaturliga positioner för ryggen. För de allra flesta skulle jag dÀremot vilja pÄstÄ att alternativen ovan kommer att kÀnnas bra.

Hur snabbt torkar sittdynor?

Det beror mycket pÄ vilken sittdyna du har i nulÀget. Det kan vara alltid frÄn nÄgra minuter till mÄnga timmar beroende pÄ material i din sittdyna. Sittdynorna som jag nÀmnt i artikeln ovan torkar vÀldigt snabbt och det Àr en av anledningarna till att jag valt ut just dem.

Leave a Comment