Våtdräkt eller torrdräkt

En torrdräkt håller dig varm och torr. En våtdräkt håller dig inte torr, men varm. Jag jämför de olika alternativen.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Outdoorexperten.

Innehållsförteckning

När man talar om våtdräkt eller torrdräkt, så kan det tyckas som om det är samma sak. Dock finns det skillnader mellan dem. Båda håller dig varm i vattnet, men på olika sätt. I en torrdräkt är det precis som det låter, du håller dig torr. Det gör även att du håller värmen bra. Dock är det viktigt att du även har på dig ett underställ under, gärna i ylle. När det kommer till våtdräktar så håller de dig inte torr, men istället varm. Det är nämligen så att vattnen tränger in i en våtdräkt, men det vattnet värms upp av din kropp. Eftersom våtdräkten även har en god isoleringsförmåga så håller du värmen på ett bra sätt även om du inte är torr.

Läs mer: Bästa torrdräkten

Olika aktiviteter kräver olika dräkter, som jag brukar säga. Du som dyker, eller vindsurfar eller paddlar kajak kan med fördel välja en våtdräkt. Tänk på att en våtdräkt ska fungera som ett andra skinn. Den ska sitta tajt, men den ska inte hämma dina rörelser. En våtdräkt kan komma i enkelneopren, eller dubbelneopren.

Läs mer: Bästa våtdräkten

En torrdräkt kan vara bra om du åker båt, fiskar, eller befinner dig nära vatten och riskerar hamna i det. Torrdräkten ska vara tillverkat i ett vattentätt material. Materialet ska även vara smidigt och inte för tjockt. Du ska inte bli hämmad i dina rörelser.

Våtdräkten fungerar på det sätt att den tar in en liten mängd vatten som din kropp värmer upp. En våtdräkt är smidigare och oftast även billigare än vad en torrdräkt är. Vill du inte lägga pengarna på en torrdräkt så kan en finare våtdräkt med tejpade och limmade blinda sömmar vara tillräckligt varm för vinterbruk om du använder den ihop med ett förstärkningsplagg som till exempel en väst med huva. Våtdräkten har många gånger en vertikal dragkedja i ryggen för att det ger en ökad smidighet, medan torrdräkten har en dragkedja som går längs med axlarna.

Våtdräkter

En våtdräkt är tillverkad i elastisk neopren och finns i olika tjocklekar från 1,5-6 mm. Våtdräkten fylls sakta med en liten mängd vatten när du är i sjön eller havet och detta värms sedan upp av din kroppsvärme. Det isolerar dig mot att förlora värme samt att den ger dig ett bra skydd i vattnet. Dock är den ganska varm om det är paddling du ska göra. En bra våtdräkt är Head W’s Explorer 3.2.2. Det är en mycket smidig våtdräkt som ger dig en optimal rörelsefrihet.

Våtdräkten bör skötas om så att den håller bra. Du ska alltid se till att öppna upp dräkten helt och hållet innan du tar på den. Dragkedjor och eventuella kardborrelås ska vara uppknäppta annars kan du råka ta i för mycket och slita i den för mycket vilket gör att den kan riskera att gå sönder. Du bör även akta dräkten från vassa naglar och annat.

Undvik att ha din våtdräkt allt för mycket i sol eller i saltvatten. Se alltid till att skölja av dräkten när du kommer hem, och låt den torka i skuggan eller inomhus.

Förvara enkelneopren-dräkten ut och in då du inte riskerar du att få snitt i den i onödan.

Om din våtdräkt börja lukta vidrigt och du vill tvätta den så kan du göra det för hand i ljummet vatten. Det finns även speciellt våtdräktsschampo om det behövs. Använd inte en massa egna tvättmedel då detta kan förstöra neoprenet i dräkten.

Colting M/W’s Open Sea Wetsuit

När du ska välja våtdräkt så är det bra att veta vad det är du ska ha den till. Det underlättar ditt val. Ofta är det en viktig del av din utrustning för den aktivitet du gör. Våtdräkter är tillverkade av neopren som enkelt förklarat är en flexibel gummiblandning. Det varierar i tjocklek och det gör att det anpassas efter olika vattentemperaturer. Ju kallare vatten, desto tjockare neopren bör det vara.

En annan sak att fundera på är om dragkedjan ska sitta på ryggen eller på bröstet eller om du ska välja en helt utan. Sedan gör sömmar och foder även en hel del skillnad. Hur dräkten satts ihop påverkar alltså en hel del. Coltings Open Sea Wtsuit är ett bra alternativ som finns till både män och kvinnor.

Torrdräkter

Många av de torrdräkter som finns på marknaden har tätningar vid hals, handleder och fötter. De brukar vara i materialet latex, men kan även vara tillverkade i neopren. Torrdräkterna kan komma med en öppning fram eller med en öppning bak. Det är en smaksak, men det kan vara smidigast med en öppning fram. Det eftersom du på enklare sätt kan stänga öppningen om du är ensam.

En torrdräkt är en dräkt som ska hålla dig torr. Den bästa torrdräkten är Typhoon Max B torrdräkt. Denna torrdräkt är en klassisk torrdräkt med öppning framtill.  Den har många genomtänkta och fungerande lösningar. Den är bekväm att bära samt att den även håller dig varm och torr. Idag har du en hel del alternativ inom torrdräkter att välja på. En del av dem passar bättre för dykaren, andra är för dig som paddlar eller för dig som åker båt. En torrdräkt kan vara tillverkad i olika material, som alla är vattentäta och håller dig torr och varm. Det finns tunnare dräkter så väl som lite tjockare.

Det är bra att sköta om din torrdräkt. Dock är det inte allt för mycket skötsel den kräver. Det du kan behöva göra är att byta ut tätningarna samt att även tvätta av och skölja muddarna på den. Du kan smörja in muddarna samt dragkedjorna då och då. En torrdräkt kan tvättas i maskin, på låg temperatur och utan centrifugering. Använd ett tvättmedel som är anpassat för materialet. Efter tvätt bör du impregnera dräkten igen och det går bra att göra med en spray.

Typhoon Max B torrdräkt

När du ska väja torrdräkt så är det bra om den är tillverkad i ett material som är vattentätt samt att den gärna får ha ett membran som släpper ut överskottsfukt. En bra torrdräkt ska släppa ut fukt. Det så att du inte blir blöt på grund av att du svettas. Sedan bör materialet även vara smidigt och inte för tjockt, så att du kan röra dig på bra sätt. Typhoon Max B torrdräkt är ett bra alternativ. Min tolkning är att denna fungerar lika bra för män som för kvinnor.

Vad är skillnaden mellan våtdräkt och torrdräkt?

En torrdräkt har som syfte att du ska hålla dig torr i vatten och därmed hålla värmen på det sättet. En våtdräkt har samma syfte, men håller dig inte torr. En våtdräkt släpper istället in lite vatten som din kropp värmer upp och håller dig varm på det sättet.

Ska man ha våtdräkt eller torrdräkt i kajak?

För dig som gillar kajak skulle jag absolut rekommendera en torrdräkt. I det fall då du faller ner med en våtdräkt kommer det kännas bra, men så fort du kommer upp till din kajak igen är risken att det blir väldigt kallt. En torrdräkt hade i en sådan situation fungerat bättre.

Ska man ha våtdräkt eller torrdräkt vid paddling?

För dig som gillar att paddla eller paddling är det en torrdräkt som gäller. En våtdräkt kan kännas bra, tills dess att du ramlat i och tagit dig upp igen. När du är blöt och haft våtdräkt och tar dig upp mot land blir det rätt kallt. Jobbigt om du måste paddla ett bra tag för att komma fram. Därför rekommenderar jag torrdräkt för dig som paddlar.

Leave a Comment