Bästa kylväskan

För dig som ska vara ute i värmen och vill hålla livsmedel kallt är en kylväska rätt bra att ha, ännu bättre är det att ha den bästa. Jag jämför kylväskor.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Outdoorexperten.

PlaceringProduktPassar
1Hydro Flask Soft Cooler Tote 18För dig som vill ha mer plats
2Primus Cooler BackpackFör dig som vill ha en ryggsäck
3Primus CoolerFör dig som vill ha en mindre
4Hydro Flask Soft Cooler Pack 22För dig som åker på längre turer

Hydro Flask Soft Cooler Tote 18

Jag gillar att presentera de produkter som jag rekommenderar i mina jämförelser med tre anledningar till varför jag valde produkterna i fråga. I detta fallet vinner denna kylväskan jämförelsen med hästlängder och här är varför. Notera att den är lite dyrare, vill du komma åt någon i en lite lägre prisklass, skrolla ner lite så finns två riktigt bra alternativ för dig också.

Hydro Flask Soft Cooler Tote 18 som den så heter är lätt att bära, tack vare ett vanligt handtag längst upp kombinerat med en axelrem för lite längre turer. Ska du slänga in kylväskan i bilen finns handtag för det, ska du gå ut på en längre vandring finns axelrem för det.

Kylväskan har även mycket smidiga ytterfack som du kan använda för mindre saker som till exempel nycklar. Jättebra om du bär kläder utan fickor och inte vill behöva ta med en annan väska också om du ska till stranden eller liknande där där du inte vill köra bil utan vill resa lätt som det så fint heter.

Till det viktigaste, kylan. Hydro Flask Soft Cooler Tote 18 håller kylan i upp till 48 timmar. Rent teoretiskt kan du packa drickan kvällen innan och sticka vid lunchtid nästa dag och fortfarande ha kall dricka. Även om jag nog inte hade gjort detta just på grund av känslan att det kanske blir varmt säger det lite om kvaliteten på kylväskan. 48 timmar är inte lite.

Primus Cooler Backpack

Denna kylväska i ryggsäck (kylsäck?) är en riktigt smidig produkt för dig som vill ha en kylväska som inte bara har axelrem eller något liknande utan som faktiskt är som en riktig ryggsäck. Perfekt för dig som inte vill bära tyngre drycker på ena axel i obalans. Det kan vara jättebra för dig som har ont i ryggen, eller för dig som planerar att röra på dig en del med kylväskan och i förebyggande syfte, eller i bekvämlighetssyfte, vill ha en riktig ryggsäck avsedd för att vara kylväska. Den har även en handtag högst upp till för när du rör dig kortare sträckor.

Du kan fylla den med is och hålla kylväskan kall på så sätt. Du kan även använda dig av kylklampen då rulltoppsstängningen håller den ordentligt stängd och försluten.

Utsidan är gjord i robust och tåligt nylon som håller bra. Invändigt finns ett foder i vattentätt, PU-belagt polyester samt en isolering i EVA-skum som både håller kylväskan kyld men också bidrar till ökad komfort. Detta är definitivt kylväskan för dig som vill kunna röra dig lite längre utan bil eller liknande.

Primus Cooler

Denna kylväskan är perfekt att ha i ryggsäcken, bilen, båten, kajaken eller liknande. Till skillnad från föregående modell är det inte en ryggsäck men är däremot utformad på så sätt att den ska passa mycket bra i en ryggsäck. Har du redan en ryggsäck som du gillar eller inte ska vandra så långt kan detta vara en mycket bra alternativ då den uppfyller ungefär samma funktioner till ett mer fördelaktigt pris.

Du kan välja mellan att fylla den med is, eller att använda kylklampen samt rulltoppsstängningen som gör det enkelt att till 100-procent stänga kylväskan ordentligt vilket gör att den håller kylan så länge som möjligt.

Utsidan av kylväskan är tillverkad i tåligt och rätt så robust nylonmaterial som tål det allra mesta. Insidan är både fodrad med ett vattentätt PU-belagt polyester och isolerad med EVA-skum som gör så saker, för det första håller kylan på ett mycket bra sätt och för det andra håller väskan lite styvare vilket gör att den står mycket bra på marken.

Hydro Flask Soft Cooler Pack 22

Denna kylväskan håller innehållet kallt i upp till 48 timmar. Det är längre än de flesta andra kylväskor som jag sett och kollat på när jag skulle välja ut vinnarna till min jämförelse. Det innebär att du med god marginal kan packa i ordning ganska många timmar innan utflykten och fortfarande kunna njuta av en riktigt kall dricka eller vad det nu är du vill hålla kylt.

Utformningen är lite som en ryggsäck vilket är superbra vid tyngre vikter, du kan med enkelhet ta den på ryggen om det skulle vara så att du packat med lite extra i kylväskan. Helt perfekt för de större utflykterna eller för familjen helt enkelt.

Kylväskan har ett ytterfack för nycklar, plånbok och andra småsaker som du vill kunna förvara separat och kunna ha tillgång till enkelt för att snabbt plocka ut vid behov. Perfekt i varma väder eller om du bär kläder utan fickor.

Kylbäskan är dessutom vattentät. Inget vatten varken läcker ut eller kommer in i väskan. Också en sån grej som är perfekt i semestertider när man packar mycket i bilen till exempel. Väskan har en volym på 22 L och väger 1,4 kg.

Om alternativen ovan inte passade dig är det försåtligt, men det finns ett stort utbud på Outdoorexperten och därmed flera bra alternativ som jag inte får plats med i listan. Därför rekommenderar jag om du inte känner att alternativen ovan var för dig att du tar en titt på hela utbudet och hittar något som passar dig bättre där.

Hur fungerar kylväskor?

En kylväska är en väska som isolerar temperatur, ofta både kyla och värme. Det är bra för att transportera varor som du vill hålla kalla eller varma under en längre tid. Perfekt för dig som gillar friluftslivet, picknick eller camping.

Hur länge håller en kylväska det kallt?

Det skiljer sig mycket från kylväska till kylväska. En av alternativen ovan kan hålla det kallt i ungefär 48 timmar. Det betyder inte att alla kylväskor klarar av att hålla det kallt i två dygn, men de jag rekommenderat ovan kan hålla det kallt väldigt länge och ofta bättre än andra alternativ på marknaden.

Hur ska man packa en kylväska?

När du packar din kylväska är det viktigt att försluta det du vill kyla så tätt om det bara går, även om kylväskan är stor och det finns mycket plats över kan det vara smart att lägga lite extra tid på att det inte finns massa mellanrum mellan kylvarorna då det gör att det blir varmare rätt mycket snabbare.

Läs mer:

Bästa inkapslade rullen

Bästa pirken

Bästa våtdräkten

Mer om kylväskor

En kylväska är något som för de allra flesta skulle göra så många olika situationer och utflykter smidiga och även roligare, men är ofta något som man tänker i efterhand att man borde haft och sedan inte skaffar förrns man nästa gång igen tänker att man borde haft en. Sanningen är att en kylväska i många fall kan betala sig själv då du kan köpa dricka i en matbutik och laga mat hemma och på ett bra sätt packa med istället för att köpa dricka på plats och mat därtill. Det kan med andra ord vara mer än smidigt utan även till och med en bra investering.

Det finns massa olika grejer och situationer där en kylväska kan vara en stor fördel, bland annat:

  • a
  • b
  • c

Det finns däremot en liten hake kanske man kan kalla det, köper du inte en kylväska av bra kvalitet finns det ingen mening med köpet egentligen. Det måste såklart inte betyda att du måste köpa en jättedyr kylväska, men att välja någon som jag rekommenderat ovan eller av ett märke som du känner igen eller en produkt som på andra sätt vunnit ditt förtroende är nästan ännu viktigare vad gäller just kylväskor.

Anledningen till det är rätt enkel, om kylväskan inte håller kylan bra och längre fyller den inte sin funktion. Köpet blir då inte billigt utan dyrt just på grund av att produkten är onödig och inte fyller en faktisk funktion.

Jag har jämfört kylväskor som jag uppskattar som högkvalitativa av återförsäljare som jag också uppfattar som mycket bra och framför allt seriösa. Detta så att du slipper välja en kylväska som du lägger massa pengar på för att sedan upptäcka att det inte blev mycket bättre med kylväskan än utan. Jag är av uppfattningen att 1 000 kr spenderat på att riktigt bra kylväska är ett billigare köp i förhållande till vad man får än 100 kr på en kylväska som inte är till så stor hjälp eftersom att kvaliteten inte finns där.

För dig som ska bära på kylväskan långt rekommenderar jag att välja en variant som du kan bära på ryggen. Den måste inte vara superergonomisk eller utformad som en ryggsäck men i alla fall att den har funktionen att kunna användas som en ryggsäck. Ska du packa med mycket vätska väger det snabbt väldigt mycket. 1 liter vatten väger nästan precis 1 kg och ska det packas till flera blir det därmed snabbt rätt många kilon. Därför tycker jag att ryggband på kylväskan är något som du absolut ska i alla fall överväga om du planerar att ta med väskan under längre sträckor och bära med den utanför bil, buss, tåg eller liknande.

Såklart är materialet även viktigt, däremot kanske inte vad gäller just att hålla kylan. I produktbeskrivningarna är det ofta aviserat hur länge produkten håller kylan, det har inte bara med materialet att göra utan även med hur det materialet är använt och hur tjockt material som tillverkaren valt att applicera. Därför skulle jag istället jämfört den tiden som det står att den håller kylt i produktbeskrivningen. Notera att det kan vara bra att ta den tiden med en nypa salt, men den är bra för att jämföra produkter mot varandra.

Materialet är framför allt viktigt av andra anledningar, primärt för att den ska vara så skön att hålla som möjligt (det materialet som används i handtagen) eller att den ska vara skön att ha på ryggen (vilket material som utsidan av kylväskan är tillverkad av).

Avslutningsvis vill jag gärna be dig kommentera nedan om du har några tankar eller funderingar kring kylväskorna jag rekommenderat eller om du vill rekommendera en helt annan kylväska eller i värsta fall även avråda från någon kylväska för andra läsare går det såklart också bra.

Leave a Comment