Bästa skytteglasögonen

Ett par skytteglasögon är bra att ha under jakt och skytte, men det är ännu bättre att ha de bästa skytteglasögonen. Jag hjälper dig jämföra.

Skytteglasögon Browning Claymasters

Emilio på Friluftaren

Skyddar dina ögon
Utbytbara glas
Bra pris

Skytteglasögon Browning Claymasters

Skytteglasögon Browning Claymasters är bra jaktglasögon med 5 olika linser.

5

Det finns de som tänker att man inte måste ha ett par skytteglasögon eller jaktglasögon, utan kan ha sina vanliga. Men dessa personer har inte koll på vad skytteglasögon faktiskt är eller gör. I skogen är situationen en helt annat än i vardagen. Det gör att du bör satsa på ett par skytteglasögon som fungerar där. Det är helt andra krav som ställs på de glasögon du ska ha när du är ute och jagar eller ska skjuta på en skjutbana. Du som inte behöver ha skytteglasögon med styrka kan välja i stort sett vilka jaktglasögon du vill. Ett bra alternativ är Skytteglasögon Browning Claymasters som du kan köpa för ett helt ok pris. Fördelen med dessa är att du går med fyra olika glas i fem olika färger, så att du kan byta ut dem.

Skytteglasögon är speciellt framtagna så att de ska skydda dina ögon och det mot splitter, hagel och solljus. Det är därmed många funktioner som de har. Det blir som en helhetslösning kan man säga. Idag är det många skyttar som använder skytteglasögon i syftet att uppfatta kontraster bättre när ljusförhållandena utomhus inte är de bästa. Perfekt till exempel vid lerduveskytte, men även vid annat skytte.

Innehållsförteckning

Läs mer: Bästa måltavlan

Skytteglasögon Smith & Wesson Thunderbolt

Det finns ett annat bra alternativ inom jaktglasögon och det är Skytteglasögon Smith & Wesson Thunderbolt. Dessa kostar bara ett par hundralappar och skyddar dig på ett helt ok sätt. Dessa glasögon har olika glas att välja på, så som gult, mörkt eller spegelfärgat glas.

Läs mer: Bästa stormtändaren

Skytteglasögon Browning Kit Eagle

Ett lite dyrare alternativ är Skytteglasögon Browning Kit Eagle som levereras med en hård förvaringsväska. Dessa jaktglasögon har behandlade objektiv för smuts-resistens samt löstagbara bågar. Kittet innehåller gula, svarta, klara och orangea glas.

Mer om skytteglasögon

När det gäller skytteglasögon och dess egenskaper så finns det en del saker att tänka på. Är det så att du ofta befinner dig på skjutbanan eller jagar mycket så kan det vara bra att ha glasögon med linser som är UV-behandlade för att inte släppa igenom skadligt ljus. Dessutom för att de ska skydda dig mot krut, splitter eller andra skadliga föremål och projektiler. Det är därmed bra om du väljer att par skytteglasögon som är särskilt framtagna för jakt, så att du får rätt sorts jaktglasögon.

När det kommer till material på glasögonglas så gäller det att välja något som håller. Då det ofta är risk för grenar, kvistar och fragment av lerduveskytte så bör du ha på dig bra glasögon som skyddar mot det och även håller. Det bästa materialet är polykarbonat. Det eftersom det är ett material som är svårt att krossa. Dock bör det vara god kvalitet på dem eftersom de annars lätt kan repas.

När det kommer till vad du ska ha för färg på ytterglaset så beror det på vad det är för ljus. När det är svagt ljus som det kan vara på morgonen så är det bra att använda dig av ett klart frontglas med antireflexbehandling. De gör att ljuset släpps igenom bra så att du ser, resten reflekteras bort. När det gäller andra färger så kan gult frontglas framhävas. kontraster i landskapet. Med brunt glas så absorberas blått ljus, som det kan vara under molniga dagar. Detta gör föremål mot denna bakgrundsfärg ljusare, vilket i sin tur kommer att hjälpa dig att bättre se djur i tät vegetation.

För lerduveskytte så är den mest populära nyansen orange. Denna färgton används normalt till starkt ljus, och minskar mängden ljus till ögat för att du se ditt mål bättre.

När det kommer till att välja bågar i dina jaktglasögon med styrka så kan du i stort sett välja vad för bågar du vill. Dock får de inte sitta för lågt eftersom de kan sitta i vägen då du ska sikta. Det kan därmed vara bra att välja en båge som sitter rätt så högt upp i ansiktet.

Vilka linsfärger på skytteglasögonen?

När det handlar om skytte så finns det linser som lämpar sig för alla olika sorters ljusförhållanden:

  • Transparent (helt klar): Denna är bra om det är dåliga ljusförhållanden och lämplig för inomhusskytte, ger inga tilläggsfärger,
  • Gul: Fungerar bra där det är sämre ljusförhållanden. Utmärkt om du ägnar dig åt skytte med gevär och pistol på vita och svarta mål,
  • Orange: Väldigt bra allroundfärg för orange måltavlor, dessutom så hjälper de till vid dimma och tar bort blått ljus samt att de förstärker orange nyanser,
  • Röd: Förträfflig för orangea mål mot grön bakgrund, förstärker orange färg och dämpar grönt ljus.
  • Brun: Reducerar bländande ljus soliga dagar, förstärker bruna inslag hos till exempel fåglar, passar därmed bra för lerduveskytte mot himmel som bakgrund.

Är det viktigt att använda skytteglasögon?

Det är viktigt att ha på dig jaktglasögon, eftersom synen är något av det viktigaste vi har. Det är dumt att äventyra att bli av med den.  Du bör alltid bära ett par skytteglasögon som skydd och det oavsett om du är i skogen och jagar eller om du är på skjutbanan.

Finns det skytteglasögon med styrka?

Ja det finns skytteglasögon med styrka, ofta måste de dock beställas så att det blir rätt. Det finns också slipade glas att använda i dina vanliga skyddsglasögon som en insats som används bakom skyddsglaset.

Du som normalt bär glasögon och sysslar med jakt bör använda en variant av skyddsglasögon med styrka så att du får rätt skydd men även kan se som du brukar. Med rätt sorts jaktglasögon så får du bättre syn samt att de även ger dig trygghet i att inte skada ögonen om det kommer grenar eller annat. Skytteglasögon skyddar även mot fragment av lerduveskytte. Du bör välja rätt sort för att få en bättre jaktupplevelse. Det du ska kolla efter när du väljer skytteglasögon med styrka är:

  • Material på glasögonglas,
  • Färg på ytterglas,
  • Bågar.

Vad kostar skytteglasögon?

Ett par skytteglasögon eller jaktglasögon kan kosta allt ifrån ett par hundralappar upp till flera tusen kronor och allt däremellan.

Leave a Comment