Fiskeregler

Att fiska Àr ett stort intresse för mÄnga, men det finns en hel del regler man behöver kÀnna till. HÀr kan du lÀsa om fiskeregler.

Att fiska kan vara bÄde spÀnnande och avkopplande, och det Àr en sysselsÀttning som fungerar att göra bÄde sjÀlv och tillsammans med andra. Men det Àr inte sÄ enkelt som man kanske tror. Man kan inte bara ta med sina fiskeredskap och ge sig av till första bÀsta fiskevatten och hoppas pÄ det bÀsta.

Förutom att du behöver rĂ€tt redskap sĂ„ finns det ocksĂ„ en hel del fiskeregler som du mĂ„ste hĂ„lla koll pĂ„. Ofta krĂ€vs fiskekort, och i vissa vatten fĂ„r man inte fiska överhuvudtaget. Vilka regler gĂ€ller egentligen, vad sĂ€ger fiskelagen, och fĂ„r man fiska i Östersjö? Det och mycket annat kommer jag att gĂ„ in pĂ„ hĂ€r.

NÀr du ska fiska finns det mÄnga olika regler, och lagar, att ta hÀnsyn till. Vilka som Àr relevanta för dig beror pÄ hur och vart du fiskar, och hur du tar dig till platsen. Det handlar om rÀttigheter och skyldigheter nÀr du tar dig till platsen och vistas dÀr, och Àven för vattnet om du fiskar frÄn en bÄt.

Generellt kan man sĂ€ga att det handlar om att visa hĂ€nsyn till sin omgivning – djur, natur, andra mĂ€nniskor och inte minst markĂ€gare. För platsen du fiskar pĂ„ sĂ„ gĂ€ller allemansrĂ€tten – du har alltsĂ„ rĂ€tt att vistas pĂ„ platsen, förutsatt att du inte förstör nĂ„got eller skrĂ€par ned.

Du har Àven rÀtt att slÄ upp ett tÀlt om du vill övernatta pÄ platsen, men om ni Àr mÄnga som ska övernatta eller om ni vill stanna flera nÀtter sÄ bör ni be markÀgaren om lov. Om du anvÀnder bÄt nÀr du fiskar sÄ mÄste du hÄlla koll pÄ vilka föreskrifter och regler som gÀller för just det vattnet du fÀrdas pÄ.

Det mest grundlĂ€ggande nĂ€r det gĂ€ller fiskeregler Ă€r kanske vart och hur du fĂ„r fiska: Du fĂ„r fiska lĂ€ngst Sveriges kuster och i sjöarna VĂ€nern, VĂ€ttern, HjĂ€lmaren, MĂ€laren och Storsjön. Du fĂ„r fiska med handredskap – alltsĂ„ lina, spö och krok. Detta gĂ€ller bĂ„de svenska och utlĂ€ndska medborgare.

Om du vill fiska nÄgon annanstans sÄ mÄste du först kolla upp om det Àr tillÄtet att fiska dÀr, och söka tillstÄnd av fiskerÀttsinnehavaren.

Fiskelagen

Fiskelagen innefattar grundlĂ€ggande bestĂ€mmelser om rĂ€tten att fiska. HĂ€r skiljer man pĂ„ allmĂ€nt vatten, enskilt vatten och enskilt frivatten nĂ€r det gĂ€ller vart man fĂ„r fiska. AllmĂ€nt vatten Ă€r det som finns utmed kusterna samt de stora sjöarna – VĂ€nern, VĂ€ttern, HjĂ€lmaren, Storsjön och MĂ€laren. Den sistnĂ€mnda har dock en sĂ€rstĂ€llning, eftersom staten har betalat fiskerĂ€ttsĂ€garna för att allmĂ€nheten ska fĂ„ fiska med rörliga redskap.

Enligt fiskelagen har varje svensk medborgare rÀtt att fiska i allmÀnna vatten. Om du fiskar med rörliga redskap fÄr du endast anvÀnda nÀt, lÄngrev, ryssja, bur, hÄv och handredskap. Om du anvÀnder nÀt, lÄngrev, ryssja eller bur sÄ fÄr du anvÀnda max sex stycken redskap samtidigt. Utöver det fÄr du, vid hummerfiske, anvÀnda högst fjorton burar/hummertinor. En lÄngrev fÄr vara försedd med som mest 100 krokar, och den sammanlagda lÀngden pÄ nÀten fÄr vara max 180 meter.

Det hÀr Àr en del av det som finns med i fiskelagen. Det kan dock vara bra att gÄ igenom hela fiskelagen för att ha koll pÄ vad som gÀller. TÀnk ocksÄ pÄ att lagar och regler kan variera beroende pÄ vart och hur du fiskar, sÄ kolla alltid upp vad som gÀller dÀr du har tÀnkt att fiska.

AllmÀnna regler om fiske

NÀr det gÀller fiskeregler sÄ kan dessa gÀlla för en viss typ av redskap, eller variera beroende pÄ redskap. HÀr finns fast redskap, rörliga redskap och handredskap. Fast redskap innefattar fiskebyggnad och fiskeredskap med ledarm, om det Àr fastsatt i botten eller stranden och ska stÄ kvar i mer Àn tvÄ dygn.

Ett rörligt redskap Àr alla andra typer av fiskeredskap, som inte Àr fast redskap. Handredskap Àr en form av rörligt redskap och innefattar spö, pilk och liknande redskap som bestÄr av en lina och högst tio krokar.

De allmÀnna reglerna om fiske Àr:

 • Du ska visa hĂ€nsyn till andra som vistas i omrĂ„det. Du ska fiska pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt att andra som fiskar inte hindras i onödan. Om flera vill fiska pĂ„ samma stĂ€lle och det inte Ă€r möjligt, dĂ„ ska den som kom dit först fĂ„ börja att fiska. Du ska anvĂ€nda dina redskap pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt att de inte trasslar ihop med, eller skadar, andras redskap. NĂ€r du har fiskat klart fĂ„r du inte lĂ€mna kvar nĂ„got som kan hindra andra fiskande.
 • Du fĂ„r anvĂ€nda andras strand och vattenomrĂ„de tillfĂ€lligt för att dra upp eller göra fast bĂ„t och/eller redskap, om det Ă€r nödvĂ€ndigt för fisket och om du kan göra det pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt att det inte innebĂ€r olĂ€genheter för den som Ă€ger stranden.
 • För utlĂ€ndska medborgare gĂ€ller samma rĂ€tt att fiska med handredskap som för svenska medborgare. NĂ€r det gĂ€ller övriga redskap sĂ„ gĂ€ller samma regler som för svenska medborgare om den utlĂ€ndska medborgaren Ă€r stadigvarande bosatt i landet.
 • Det ska finnas en fiskĂ„dra i det djupaste vattnet av varje gren av ett vattendrag eller sund, dĂ€r fisken vandrar. Denna fiskĂ„dra utgör en sjĂ€ttedel av vattnets bredd, vid det vanligaste förekommande lĂ„ga vattenstĂ„ndet. Vid inloppet och mynningen av vattendraget, och vid ett sunds Ă€ndpunkter, strĂ€cker sig fiskĂ„dran med samma bredd vidare trehundra meter ut i det djupaste vattnet. Detta gör att man inte kan lĂ€gga nĂ€t i vattendragets mynningsomrĂ„de eller tvĂ€rs över vattendraget.

Fritidsfiske

För att stÀrka och skydda fiskbestÄnden sÄ tas det fram regler för fiske i Sveriges fem stora sjöar, i hav och i en del tillrinnande vattendrag. Reglerna varierar mellan olika omrÄden, och dÀrför Àr det viktigt att ta reda pÄ vilka regler som gÀller dÀr du ska fiska. Detta bör du göra innan du beger dig dit och börjar fiska, för att vara sÀker pÄ att inte bryta nÄgon regel.

Till dessa regler hör till exempel minimimĂ„tt, fredningstider och fredningsomrĂ„den. Även mĂ€rkning och utmĂ€rkning av fiskeredskap, maskstorlekar vid nĂ€tfiske och en hel del annat finns med i reglerna för fritidsfiske.

Som sagt kan reglerna variera mellan olika fiskevatten, sÄ ta alltid reda pÄ vad som gÀller i ditt lÀn eller i det lÀnet du har tÀnkt fiska.

FredningsomrÄden

Det finns nÄgot som kallas fredningsomrÄden, som inrÀttas för att skydda vissa arter under lek och lekvandring. DÀr Àr det endast tillÄtet att anvÀnda sÄdana redskap som inte fÄngar in den art som ska skyddas.

Det Ă€r viktigt att hĂ„lla koll pĂ„ dessa omrĂ„den, eftersom omrĂ„den kan tillkomma och reglerna för dessa kan variera. Ibland Ă€r det till exempel helt förbjudet att fiska dĂ€r under vissa perioder, och ibland Ă€r det tillĂ„tet att fiska med vissa redskap – men aldrig tillĂ„tet att anvĂ€nda andra redskap. Reglerna varierar helt enkelt en hel del.

Östersjön

Det kluriga med Östersjön Ă€r att havet Ă€r uppdelat i flera omrĂ„den, och att olika regler gĂ€ller för olika delar.

HĂ€r Ă€r det till exempel viktigt att hĂ„lla koll pĂ„ olika fredningstider. FrĂ„n första december till den första mĂ„ndagen efter den tjugonde september Ă€r det fredningstid för hummern i Östersjöns delomrĂ„de 23. För hummer med yttre rom Ă€r det fredningstid Ă„ret runt i samma omrĂ„de. SkrubbskĂ€ddans fredningstid pĂ„gĂ„r mellan den femtonde februari och den femtonde maj i delomrĂ„de 26-28 och 29-syd. För piggvar gĂ€ller fredningstiden första juni till den sista juli i delomrĂ„de 25, 26 och 28 söder om lat. 56 50 N.

Och det hĂ€r Ă€r bara ett fĂ„tal exempel pĂ„ fredningstiderna i Östersjön. Fredningstiderna varierar alltsĂ„ mellan olika fiskarter och mellan olika delar av Östersjön, sĂ„ detta Ă€r mycket viktigt att hĂ„lla koll pĂ„ om du ska fiska i Östersjön.

NĂ€r det gĂ€ller torsk sĂ„ Ă€r det förbjudet att fiska torsk i vissa omrĂ„den, medan andra omrĂ„den har begrĂ€nsningar. I de omrĂ„den som har begrĂ€nsningar fĂ„r antingen fem eller tre torskar tas upp, beroende pĂ„ omrĂ„de och period. Även nĂ€r det gĂ€ller gĂ€dda finns liknande begrĂ€nsningar, max tre gĂ€ddor per fiskare och dygn. I en del omrĂ„den omfattar begrĂ€nsningen bĂ„de gĂ€dda och gös, och dĂ„ fĂ„r totalt tre fiskar tas upp.

Om du ska fiska i Östersjön sĂ„ finns det helt enkelt en massa regler att förhĂ„lla sig till. Reglerna varierar mellan olika fiskarter och mellan olika omrĂ„den. Se dĂ€rför till att kolla upp vad som gĂ€ller dĂ€r du ska fiska innan du sĂ€tter igĂ„ng.

FĂ„r man fiska i naturreservat?

Ibland Àr det tillÄtet att fiska vid ett naturreservat, och ibland inte. Dels sÄ finns det naturreservat som helt har fiskeförbud, medan andra inte har nÄgot fiskeförbud. Det kan Àven vara sÄ att ett naturreservat har tilltrÀdesförbud, för att skydda fÄgelarter i omrÄdet till exempel. DÄ tilltrÀdesförbudet ofta frÀmst omfattar vattnet sÄ Àr det alltsÄ inte tillÄtet att fiska dÀr under den perioden. Vad som gÀller kan alltsÄ variera, och det ska finnas information om detta vid varje naturreservat.

FĂ„r man fiska Ă„l?

HÀr finns det ofta olika regler i olika omrÄden, och under olika perioder. Det förekommer ocksÄ att man inför totalförbud i hela landet under en period. Generellt Àr det bara de som tidigare haft tillstÄnd att fiska Äl som kan fÄ det igen, man kan alltsÄ behöva ha tillstÄnd. Det finns dock omrÄden dÀr förbudet att fiska Äl inte gÀller, och dÀr det vanligtvis Àr tillÄtet att fiska Äl. NÀr det pÄgÄr ett totalförbud under en period sÄ Àr det dock inte tillÄtet att fiska Äl.

FĂ„r man fiska utan fiskekort?

Ja, i allmĂ€nna fiskevatten Ă€r det tillĂ„tet att fiska – till exempel i de fem stora sjöarna i Sverige. För att fiska i enskilt vatten krĂ€vs dĂ€remot fiskekort. Det finns dock alltid undantag och vad som gĂ€ller Ă€r inte alltid helt tydligt, dĂ€rför Ă€r det viktigt att kolla upp detta innan man ska fiska. Om det krĂ€vs fiskekort sĂ„ mĂ„ste du lösa ett sĂ„dant innan du börjar fiska. FiskerĂ€tten gĂ€ller för handredskap, och för fiske med till exempel nĂ€t gĂ€ller ofta andra regler.

FĂ„r man fiska i havet?

Ja, man fĂ„r fiska i havet. Vad som gĂ€ller varierar dock mellan olika platser. LĂ€ngst hela Sveriges kuststrĂ€cka gĂ€ller fritt handredskapsfiske. I till exempel Östersjön fĂ„r man fiska, men olika regler gĂ€ller inom olika omrĂ„den – och under olika perioder. Det korta svaret Ă€r alltsĂ„ ja – man fĂ„r fiska i havet. Men exakt vad som gĂ€ller, vart man fĂ„r fiska, hur man fĂ„r fiska och nĂ€r man fĂ„r fiska varierar en hel del. Kolla alltid upp vad som gĂ€ller dĂ€r du vill fiska.

FÄr man fiska i alla sjöar?

I Sveriges fem stora sjöar fĂ„r du fiska, eftersom dessa rĂ€knas som allmĂ€nna fiskevatten. För att fiska i övriga sjöar krĂ€vs tillstĂ„nd – till exempel genom fiskekort, dĂ€r det finns. Om det inte finns fiskekort att köpa behöver du alltsĂ„ fĂ„ tillstĂ„nd av den som Ă€ger fiskerĂ€tten i vattnet för att fĂ„ fiska dĂ€r. HĂ€r varierar det alltsĂ„ mycket mellan olika platser, men det Ă€r inte tillĂ„tet att utan tillstĂ„nd fiska i andra sjöar Ă€n de fem som omfattas av den allmĂ€nna fiskerĂ€tten.

FÄr man fiska med nÀt?

Det hĂ€r Ă€r en vĂ€ldigt svĂ„r frĂ„ga att svara pĂ„, eftersom det varierar mellan olika platser och olika regler gĂ€ller. Det korta svaret Ă€r dock ja, mĂ„nga gĂ„nger Ă€r det tillĂ„tet. Om du nyttjar den allmĂ€nna fiskerĂ€tten sĂ„ Ă€r det dock vanligt att du endast fĂ„r fiska med handredskap. Men hĂ€r kan det variera mellan olika platser, olika perioder och sĂ„ vidare – och beroende pĂ„ om du fiskar i allmĂ€nna fiskevatten eller i enskilda fiskevatten.

FÄr man fiska med spö lÀngst kusterna?

Ja, spö och andra handredskap Ă€r tillĂ„tet att anvĂ€nda nĂ€r du fiskar i allmĂ€nna fiskevatten – det vill sĂ€ga i Sveriges fem största sjöar, och lĂ€ngst kusterna. MĂ„nga gĂ„nger Ă€r det just handredskap som Ă€r det som Ă€r tillĂ„tet, och till dessa hör alltsĂ„ spö. Det Ă€r alltsĂ„ tillĂ„tet att fiska med spö sĂ„vĂ€l lĂ€ngst kusterna som i Sveriges fem största sjöar – MĂ€laren, HjĂ€lmaren, VĂ€nern, VĂ€ttern och Storsjön.

4 thoughts on “Fiskeregler”

 1. Hej
  Vilka nya regler och fredningsomrĂ„den för Öresund och fritidsfiskare med nĂ€r kommer att gĂ€lla och NÄR och VAR????
  Tacksam för svar.
  Med vÀnlig hÀlsning, Olof

  Reply
 2. Vilka fiskeregler för torsk och öring gĂ€ller i Öresund utanför Klagshamn.
  Info hÀr i datorn Àr sÄ omfattande och svÄrtolkad.

  VÀnliga hÀlsningar Göran Bergsten

  Reply
 3. Fiske i Blekinge / ( Ronneby ) havsomrÄde. Och hur mycket kostar fiskelov / fiskekort ?
  Vilken fiskeredskap fÄ man anvÀnda nÀr man fiskar, för att livnÀra sin egen faminje.
  Jag har en 5 m roddbÄt med en liten akter-snurra.

  Reply
 4. Hej, vad gĂ€ller vid kusten frĂ„n Helsingborg upp till Kullaberga frĂ„n Sept-Mars? Är det nĂ„gon fred art vi ska tĂ€nka pĂ„ eller det Ă€r fritt fram och jaga havsöring och allt annat som nappar?
  Mvh: David

  Reply

Leave a Comment