Bästa isdubbarna

Oavsett om du ska fiska eller åka skidor eller något annat, kan ett par grymma isdubbar vara till stor nytta för din säkerhet. Isdubbar rekommenderas för alla som vistas på naturis, till exempel vid isfiske eller längdskridskoåkning. Isdubbar är ett redskap med vilket du klättrar upp ur vattnet. I den här artikeln jämför jag de bästa isdubbarna.

Sidan innehåller affiliate-länkar.

Isdubbar bäst-i-test

Isvidda isdubb passar de allra flesta, den marknadsförs som bra för dig som är ute på isen, och det är den säkert. De är riktigt bra isdubbar och passar enligt min åsikt dig som behöver det oavsett vilken aktivitet det är du utövar.

Isvidda isdubbar är tillverkade i rostfritt stål. Det innebär fram för allt två saker, för det första att du kan förvara dem på utrymmen som kanske inte är helt torra, till exempel i något uteförråd eller liknande, detta utan att du behöver oroa dig för att den ska börja rosta. Gummit är tillverkat i ett greppvänligt material vilket gör att du i en situation där ett bra grepp är skillnaden mellan att enkelt kunna ta sig upp ur vattnet och att ha svårigheter med denna förhoppningsvis kommer att kunna ta dig upp. Såklart är detta det viktigaste av allt.

Isvidda Isdubb

Emilio på Friluftaren

Prisvärd isdubb
Tillverkad i rostfritt stål
Greppvänligt gummi

Bra kvalitet till ett rimligt pris

Isvidda isdubb är ett prisvärt alternativ som är tillverkat av rostfritt stål och greppvänligt material och är lämplig för alla aktiviteter som utförs i en naturlig is.

5

Jämför Isdubb

Last updated: 2024-06-18 16:50:35

Fisherman Pro isdubbar

Detta är ett lite billigare alternativ, som marknadsförs mot fiskare men som naturligtvis passar dig som av andra anledningar behöver isdubbar. Jag tycker personligen att det är lite konstigt att man tvunget måste ha isdubbar som marknadsförs till sporten eller aktiviteten som man själv är aktiv i, om det inte finns någon speciell anledning till det såklart. Annars handlar det om att välja ett par isdubbar som är riktigt bra, det är dessa. Särskilt prismässigt, man får mycket isdubb för pengarna.

Något man inte trummat på är kvaliteten, de är tillverkade i kolfiberstål vilket är ett väldigt bra material att köpa isdubbar i. Därför är dessa isdubbarna verkligen ett par som jag kan rekommendera, greppet är eventuellt inte lika bekvämt som alternativet ovan men isdubbarna är av hög kvalitet och prislappen är låg.

Jämför Isdubb

Last updated: 2024-06-18 16:50:37

Zandstra Isdubbar

Zandstra Isdubb med visselpipa är lätta att hantera även med våta och frusna händer tack vare det mjuka skummet på handtaget som ger ett bra grepp.

Wiggler Isdubbar 

Wiggler isdubb är en populär modell med greppvänliga handtag, rostfria spetsar och flytsäkra. Visselpipa med inbyggd kompass gör det enkelt att ringa hjälp vilket är en viktig säkerhetsfunktion.


Vad är isdubbar?

Isdubbar är ett redskap med vars hjälp man tar sig upp ur en isvak. De som behöver det är fiskare, långfärdsskridskoåkare och andra som rör sig på isen. Isdubbar består av två handtag med vassa metallspetsar i ena änden. Det finns även moderna varianter av isdubbar som har en metallring med spetsar i änden, som kan ge bättre fäste i vissa typer av isar.

Vanligen är isdubbarna instuckna i en hållare som har ett snöre, vilket gör att man kan hänga dem runt halsen. Från hållare och till respektive isdubb har man också ett snöre, vilket gör att man inte kan tappa bort isdubbarna efter att man tagit bort dem ur hållaren.

Hur fungerar isdubbar?

Isdubbarna fungerar så att de vassa spetsarna fastnar i isen, så att den som gått genom isen kan dra sig upp. Det rekommenderas att detta sker genom att vederbörande sprider sin kroppsvikt över så stort område som möjligt, så att risken för att isen skall spricka ytterligare blir så liten som möjligt.

Det skall noteras att det är tungt och relativt svårt att ta sig upp på isen med hjälp av isdubbar, speciellt utan flytthjälp. En kamrat och en livlina är ofta ett mycket effektivare och mer tillförlitligt sätt att få upp en person ur en isvak.

Isdubbar skall inte bäras i fickan eller ryggsäcken utan runt halsen på bröstet, så att de är lätt åtkomliga när olyckan är framme. En del isdubbar har även en visselpipa i ett snöre.

Hur använder man isdubbar?

Isdubbar är en väldigt viktig livförsäkring för dig som rör dig där det finns fallrisk. Isdubbar fästes runt halsen för att vara så lättåtkomliga som möjligt och har en vass spets som du kan dra dig upp från till exempel vatten med. En nödvändig pryl för dig som har risk för att falla.

Finns det isdubbar till barn?

Ja, det finns det. Jag skulle dock vilja påstå att alternativen ovan som är avsedda för vuxna fungerar jättebra om barnet har tillräckligt stor hand för att komma runt själva handtagen. Jag tror därför i många fall att vuxenalternativen fungerar bra.

Det absolut viktigaste är att du känner dig säker och har bra isdubbar och framförallt att du håller bra koll på barnet så att du kan försäkra dig om att du kan rädda barnet i en nödsituation.

Finns det isdubbar med visselpipa?

Ja, se artikeln ovan på isdubbar med inbyggd visselpipa. Skulle du inte hitta något finns det knep för att sätta en visselpipa på isdubbar utan visselpipa. Du kan nämligen köpa en visselpipa som har en ögla längst ut och med någon stark tråd eller liknande fästa visselpipan i bandet där isdubbarna hänger.

Väljer du att göra såhär, se till att göra det ordentligt och dra lite i den för att se till att konstruktionen duger i en situation då du verkligen behöver denna.

Leave a Comment