Bästa fågelskrämman

En fågelskrämma kan verkligen vara en räddning när fåglarna inte vill lämna dina odlingar ifred. Här hittar du den bästa fågelskrämman.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Granngården.

Fågelskrämma Uggla, 2-pack

Det här är en otroligt prisvärd och fin liten fågelskrämma, som säljs i tvåpack. Fågelskrämmorna är utformade som små ugglor, och de är reflexklädda. Dessa hängs upp i träd och buskar för att skrämma bort kråkor, kajor, duvor, måsar och så vidare.

Egentligen ser det här inte alls ut som en fågelskrämma, utan snarare som en vacker dekoration för trädgården. Att den är väldigt fin är alltså ett stort plus, och likaså det låga priset – det här är mycket prisvärda fågelskrämmor.

Det här är rätt val för dig som vill ha en fågelskrämma som samtidigt kan vara en vacker dekoration, eller för dig som vill ha en prisvärd fågelskrämma.

Fågelskrämma set 2 drakar, 7 m

Även det här är ett tvåpack, men dessa fågelskrämmor har en helt annan utformning och det är dessutom två olika fågelskrämmor som ingår – en i svart, formad som en fågel, och en färgglad som snarare ser ut som en klassisk drake med lång svans.

Dessa fågelskrämmor används på till exempel fält, odlingar, planteringar, gräsytor, byggnader, småbåtshamnar, uppställningsplatser och andra öppna ytor.

Fågelskrämmorna fungerar på så sätt att de ger intrycket av att vara en rovfågel, dels genom sin silhuett men även genom rörelsemönstret i vinden. Draken rör sig vid minsta lilla bris och fåglarna upplever den då som ett hot.

Här ingår alltså två olika drakar, samt mast och markfäste. Dessa fågelskrämmor kostar en del, men kan vara väl värda sitt pris. Det här är alltså ett bra val för den som vill ha en effektiv fågelskrämma.

Fågelskrämma Flygande fågel

Den här charmiga och prisvärda fågelskrämman är utformad som en fågel, och tillverkad i väderbeständig polyeten. Den ser ut som en flygande rovfågel, och håller på så sätt andra fåglar och skadedjur borta.


Det här är en väldigt prisvärd fågelskrämma, som trots sitt låga pris är både snygg och effektiv. Den påminner om fågelskrämmorna ovan på så sätt att den ska upplevas som en rovfågel och skrämma iväg fåglarna på det sättet, men den här är helt klart snyggare.

Det här är en fågelskrämma som blir en snygg detalj i trädgården, samtidigt som den håller fåglarna borta. Det här är ett bra val för dig som vill ha en riktigt prisvärd fågelskrämma, som samtidigt är snygg och effektiv.

Här har jag presenterat några av mina absoluta favoriter när det gäller fågelskrämmor, och några av de bästa jag kunde hitta. Men det finns förstås många andra att välja mellan, så om ingen av dessa faller dig i smaken så kan du säkerligen hitta någon annan som gör det. Klicka på knappen nedan för att se andra fågelskrämmor, och förhoppningsvis hitta din favorit.

Vilken fågelskrämma ska man välja?

Det beror till stor del på vad man själv föredrar, men man kan också behöva prova sig fram för att se vad som fungerar bäst. Det finns väldigt många olika fågelskrämmor att välja mellan, och de varierar när det gäller såväl utformning som vad de gör. En del flyger i vinden, andra hänger i träden eller sätts ned i marken.

Det finns även fågelskrämmor med ljud, och då kombineras ofta ett material eller en utformning som ska skrämma iväg fåglarna med ljudet. Det finns även fågelskrämmor som är mer diskreta och som fåglarna inte ska se, men som låter när de kommer nära. En del fågelskrämmor som är utformade som andra fåglar kan även röra på sig, för att bli extra verklighetstrogna.

Kan man bygga en egen fågelskrämma?

Ja, det kan man göra. Den vanligaste modellen är den “klassiska” fågelskrämman som ska se ut som en människa. Hur effektiva dessa är känns dock tveksamt, eftersom många fåglar faktiskt har genomskådat dessa och till slut använder den som sittpinne. En människa är inte heller särskilt skrämmande för fåglarna, och när de dessutom märker att människan bara står stilla så kan de till slut känna att det är fritt fram.

Men det finns förstås andra sätt att tillverka fågelskrämmor, till exempel genom att efterlikna de som säljs i butik. En fågelskrämma som ser ut som en rovfågel och rör på sig är ofta effektiv. Något som blänker kan också hålla fåglarna borta, till exempel någonting i reflex eller annat blänkande material.

Vad kostar en fågelskrämma?

Det beror helt på vilken man väljer. En mindre och enklare modell är betydligt billigare än en större och mer avancerad. Om fågelskrämman dessutom kan röra på sig eller göra ljud, då blir den förstås ännu dyrare. Generellt kan man dock säga att en fågelskrämma kan kosta allt från någon femtiolapp och upp till en tusenlapp.

Läs mer:

Bästa vattenkannan

Bästa vattenpumpen

Bästa sprutpistolen

Mer om fågelskrämmor

När man tänker på en fågelskrämma så tänker väl de flesta på den klassiska fågelskrämman som ska efterlikna en människa. Den här varianten är dock inte alls vanlig i dag, utan det är helt andra varianter som gäller nu.

Många fågelskrämmor fungerar genom att de ser ut som rovfåglar, och på så sätt skrämmer bort andra fåglar. Dessa är ofta drakar eller liknande modeller, som flyger i vinden och på så sätt bli ännu mer verkliga. Det finns även varianter som fungerar på andra sätt, till exempel genom att blänka eller ge ifrån sig ljud som skrämmer bort fåglarna.

Varför ska man skrämma iväg fåglarna med en fågelskrämma?

  • För att fåglarna häckar på olämpliga platser i trädgården. 
  • De äter upp fiskarna i dammen.
  • Fåglarna äter upp fröer, gräsmatta, odlingar och dylikt.
  • De lämnar spillning på utemöbler och andra ställen.
  • Nattsömnen blir störd av fåglarnas kraxande.
  • Fåglarna besvärar ditt husdjur.
  • De försöker stjäla din mat så fort du lämnar den obevakad.
  • Fågelskrämman kan även skrämma bort andra skadedjur.

Det kan alltså finnas många anledningar till att man skaffar en fågelskrämma. En vanlig anledning är att fåglarna äter upp odlingar och liknande, eller att de skitar ned i trädgården. Men det kan även handla om att de faktiskt är störande, och ibland till och med stör nattsömnen. Eller också så använder man den i förebyggande syfte, för att man inte vill riskera att fåglarna kommer dit och stör, skräpar ned eller äter upp något.

Det finns egentligen flera olika typer av fågelskrämmor, och dessa har ofta olika namn. Ibland är det bara en variant som räknas som fågelskrämma, nämligen den som ska se ut som och röra sig som en rovfågel. Därtill finns till exempel:

  • Attrapper, det vill säga någonting som enbart ska se ut som rovfåglar eller ormar eller något annat som fåglarna är rädda för. Dessa är, till skillnad från de andra fågelskrämmorna, stillasittande och flyger inte. En del kan dock röra på huvudet eller liknande, eller ge ifrån sig ljud om fåglarna kommer nära. Dessa placeras ofta på uteplatser och liknande.
  • Silhuetter, fönsterdekaler som sätts på fönstret för att förhindra att fåglarna flyger in i det. De kan också vara hängande, för att helt enkelt skrämma bort fåglar.
  • Kontaktskydd, till exempel fågelspikar eller gel som förhindrar att fåglarna sätter sig på ställen där de annars brukar sitta. Syftet med kontaktskydd är helt enkelt att hålla fåglarna borta från dessa ytor, där de annars brukar hålla till.

Vad man ska använda sig av beror lite på vilka problem man har med fåglarna, och vad man själv föredrar. Du kan även behöva kombinera flera olika metoder, eller prova dig fram för att hitta det som fungerar bäst. Om fåglarna ofta sitter på specifika ytor så kan kontaktskydd vara en lösning, och om de ofta krockar med fönstret kanske silhuetter är en bra idé.

Men det handlar förstås även om tycke och smak. Om du tycker det är viktigt att fågelskrämman även är snygg så kanske du kan börja med att testa en snyggare modell, till exempel en som ser ut som en uggla och kan placeras sittandes någonstans – eller någon snygg dekoration som kan hängas i träden, och skrämmer bort fåglar med reflexer.

Om du föredrar någonting diskret som inte syns så mycket så kanske en fågelskrämma som endast ger ifrån sig ljud är ett bättre val. Dessa är ofta ganska små och diskreta, och kan med fördel gömmas i trädgårdslandet eller där den behövs.

Andra saker du kan göra för att få bort fåglarna:

  • Håll koll om fåglarna börjar bygga bon, och plocka bort dem direkt, samt placera ut någon form av fågelskrämma eller liknande i närheten. När fåglarna väl har etablerat sig så är de mycket svårare att få bort, så var ute i god tid.
  • Ta bort allt material från tomten som kan användas till bobygge, till exempel kvistar.
  • Mata inte småfåglar i närheten, eftersom det även lockar till sig större fåglar. Om du vill mata småfåglar bör du alltså göra det någon annanstans än i närheten av ditt hem.
  • Se till att hålla rent runt soptunnor, komposter, fruktträd och andra platser som annars kan locka till sig fåglar.

Lycka till i jakten på din fågelskrämma, kommentera gärna med eventuella frågor!

Leave a Comment