BĂ€sta insektshotellet

Insektshotell Àr bÄde intressanta och praktiska, eftersom det lockar pollinerare till trÀdgÄrden. HÀr hittar du det bÀsta insektshotellet.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med GranngÄrden.

PlaceringProduktPassar
1Insektshotell GranngÄrden, 67 cmDig som vill ha insektshotellet för fjÀrilar, solitÀrbin och nyckelpigor
2Insektshotell GrouwDig som vill ha insektshotellet för bin, fjÀrilar och nyckelpigor
3Insektshotell GranngÄrden, 35 cmDig som vill ha insektshotellet för fjÀrilar, nyckelpigor och vilda bin

Insektshotell GranngÄrden, 67 cm

Det hÀr stora och fina insektshotellet kommer bli en perfekt övervintringsplats för fjÀrilar, solitÀrbin och nyckelpigor. Det Àr tillverkat av obehandlad furu, och har snygga faulröda detaljer. Det Àr riktigt fint, och dessutom rymligt.

HÀng gÀrna insektshotellet 1-2,5 meter ovanför marken, och placera den gÀrna nÀra blommande vÀxter eller trÀd sÄ att insekterna kan hitta in i holken. Se till att vÀnda den mot öst sÄ att den möter morgonsolen, och ta gÀrna in den i ett frostfritt utrymme pÄ vintern för att öka chanserna att insekterna överlever.

Det hÀr Àr ett stort och riktigt fint insektshotell av hög kvalitet. Det passar perfekt för dig som vill ha ett rymligt insektshotell, eller om du tycker att det Àr viktigt att insektshotellet Àr snyggt.

Insektshotell Grouw

Det hĂ€r Ă€r ett charmigt och prisvĂ€rt litet insektshotell. HĂ€r kommer bin, fjĂ€rilar och nyckelpigor att trivas alldeles utmĂ€rkt – och dessutom blir det en snygg inredning. Insektshotellet Ă€r till stor del ofĂ€rgat men med snygga detaljer i lila, grönt eller blĂ„tt.

Det hÀr Àr ett litet och behÀndigt insektshotell med mÄtten 13 x 8,5 x 26 centimeter. Det Àr perfekt för dig som vill prova pÄ att ha ett insektshotell, men vill börja med ett mindre. Det passar ocksÄ bra för dig som vill hitta ett snyggt men samtidigt prisvÀrt insektshotell.

Insektshotell GranngÄrden, 35 cm

Det hĂ€r Ă€r ett fint och enkelt insektshotell som Ă€r helt ofĂ€rgat. Det Ă€r 35 centimeter högt och 8-9 centimeter djupt. Det Ă€r ett vĂ€ldigt enkelt, men samtidigt fint insektshotell som passar bra för de flesta – bĂ„de nybörjare och den som har haft insektshotell tidigare.

BĂ„de storleksmĂ€ssigt och prismĂ€ssigt hamnar detta insektshotell nĂ„gonstans mittemellan – det Ă€r varken stort eller litet, och det Ă€r varken billigt eller dyrt. Det Ă€r ett alldeles lagom, helt enkelt. Ett fint, högkvalitativt och charmigt insektshotell.

Om dessa insektshotell inte riktigt Àr det du söker sÄ finns det förstÄs flera. Kanske letar du efter nÄgot som Àr anpassat för en specifik insekt, eller nÄgot i en annan storlek? Klicka pÄ knappen nedan för att se Ànnu flera insektshotell.

Varför ska man ha ett insektshotell?

Det finns egentligen mĂ„nga anledningar att ha ett insektshotell. Man kan ha det för att hjĂ€lpa nyttiga insekter att klara av vintern, eller för att locka dem till sin trĂ€dgĂ„rd dĂ€r de gör mycket nytta – genom till exempel pollinering och att hĂ„lla skadegörare borta frĂ„n trĂ€dgĂ„rden.

Man kan Àven ha ett insektshotell för att man tycker att det Àr intressant, eller för att man har barn eller barnbarn som tycker att det Àr roligt. DÄ kan man samtidigt passa pÄ att lÀra barnen om naturen, insekter, pollinering, biologisk mÄngfald och sÄ vidare.

Kan man bygga ett insektshotell sjÀlv?

Ja, det kan man absolut göra. Anledningen till att man vÀljer att köpa ett fÀrdigt insektshotell Àr vanligtvis för att det Àr enklare, och för att det dessutom finns riktigt fina insektshotell att köpa. Om man tycker att det Àr roligt sÄ kan man dock tillverka ett sjÀlv.

Det finns flera olika sÀtt att tillverka insektshotell. PÄ nÀtet finns en hel del inspiration och guider. Lite lÀngre ned kommer jag att ge förslag pÄ nÄgra enkla insektshotell som du kan göra sjÀlv, och som varken Àr avancerade eller tar lÄng tid att tillverka.

Vad kostar ett insektshotell?

Ett insektshotell kan kosta allt frÄn en femtiolapp eller Ànnu mindre, och upp till nÄgon tusenlapp. Priset beror till stor del pÄ storleken, men det handlar Àven till viss del om kvalitet och hÄllbarhet. Man behöver dock inte spendera mÄnga hundralappar för att komma upp i en högre kvalitet.

LĂ€s mer:

BĂ€sta fiberduken

BÀsta fÄgelholken

BÀsta fÄgelmataren

Mer om insektshotell

Ett insektshotell ger nyttiga insekter skydd och en övervintringsbostad. Det har vĂ€ldigt mĂ„nga fördelar, till exempel att det lockar dessa insekter till din trĂ€dgĂ„rd – dĂ€r de sedan kan pollinera och hĂ„lla skadegörare borta frĂ„n trĂ€dgĂ„rden. Det bidrar Ă€ven till att öka den biologiska mĂ„ngfalden.

MÄnga som har insektshotell tycker Àven att det Àr intressant, eller ocksÄ sÄ har man kanske barn eller barnbarn som tycker att det Àr roligt att se insektshotellet och se dess invÄnare flytta in dÀr. PÄ samma gÄng kan man passa pÄ att lÀra barnen om insekter, biologisk mÄngfald, pollinering, naturen och hur allt sÄdant fungerar. Det blir ett roligt sÀtt för barnen att lÀra sig, helt enkelt.

Det Àr inte heller svÄrt att anvÀnda ett insektshotell. Du behöver egentligen inte göra nÄgot annat Àn att köpa ett insektshotell, och sÀtta upp det. De flesta insektshotell passar bra, sÄ utgÄ frÄn vad du sjÀlv föredrar. Att sÀtta upp insektshotellet Àr inte heller avancerat, men tÀnk pÄ att sÀtta det nÄgon eller ett par meter ovanför marken.

TÀnk pÄ detta nÀr du sÀtter upp insektshotellet:

  • SĂ€tt det 1-2,5 meter ovanför marken
  • Placera det gĂ€rna i nĂ€rheten av blommande vĂ€xter eller trĂ€d sĂ„ att insekterna hittar in i insektshotellet
  • VĂ€nd insektshotellet mot öst sĂ„ att det möter morgonsolen
  • Ta gĂ€rna in insektshotellet i ett frostfritt utrymme under vintern

Om du vill tillverka ditt eget insektshotell sÄ finns det flera sÀtt att göra det pÄ. Antingen kan du göra ett lite mer avancerat insektshotell, dÀr du börjar med en lÄda som stomme. Du kan antingen ta en trÀlÄda som du har hemma eller tillverka en.

DÀrefter sÀtter du upp vÀggar i lÄdan och delar upp den i olika boplatser. Dessa boplatser fyller du sedan med olika saker: bambupinnar som du har kapat till rÀtt storlek, trÀbitar med runda hÄl i olika storlekar, halm, grÀs, kottar, löv och mossa.

TÀck sedan framsidan med ett hönsnÀt som du hÀftar fast, för att skydda insekterna frÄn fÄglar. DÀrefter sÀtter du upp insektshotellet som vanligt, nÄgon meter frÄn marken och nÀra blommande vÀxter eller trÀd. Placera det gÀrna vÀl skyddat frÄn regn och vind.

Det gĂ„r Ă€ven att göra enklare insektshotell om man föredrar det. TĂ€nk pĂ„ att det ska vara runda hĂ„l i olika storlekar, för sĂ„dant gillar insekter – dĂ€r kan de söka skydd men Ă€ven förvara mat och lĂ€gga Ă€gg.

NÄgra enkla sÀtt att tillverka ett insektshotell:

  • Bind ihop nĂ„gra vedklabbar med hĂ„l pĂ„ kortsidorna. HĂ€ng sedan upp mot en varm vĂ€gg.
  • Bunta ihop vass med rund hĂ„lighet, och fĂ€st under ett skydd för bĂ€ttre tĂ„lighet.
  • FĂ€st ihop bambupinnar med buntband, och hĂ€ng upp under en brĂ€da (för att skydda frĂ„n regn).
  • Borra hĂ„l i massivt trĂ€, i olika storlekar. Gör hĂ„len mellan 15 och 20 centimeter djupa, men utan att borra igenom helt. AnvĂ€nd tjocklekar mellan 3 och 13 millimeter.

SjÀlvklart Àr det lÀttaste att köpa ett insektshotell, dÄ kan du ocksÄ lita pÄ att konstruktionen testats och uppskattats av mÄnga olika intressanta insekter!

Leave a Comment