Din vandringsupplevelse kan utan tvekan bära eller brista på grund av vilka strumpor du valt. En uppsättning bra vandringsstrumpor kommer att bli din bästa kompis på vandringen när det är de som är barriären mot att avbryta vandringen tidigt på grund av skavsår. Så släng inte ut dina nya vandringskängor direkt, det kanske inte var deras fel att du fick skavsår.
Bäst i test — Vandringsstrumpor
Jag har kollat på strumpor för vandring och allmänt friluftsliv och hittat vilka som är bäst. Vart du än ska ut kommer bra vandringsstrumpor att vara värt en extra tanke. Jag har hittat våra favoriter hela vägen från en snabb promenad i spåret till flerdagarsturer på fjället.
Liners — Strumpor
Nordfjell Liner Sock
Tunna på toppen och tjocka i botten gör att de både ventilerar bra och dämpar lagom mycket. Syntetmaterialet gör att de glider friare mot den yttre strumpan och minskar friktionen.
Men den stora fördelen är priset! Att priset håller en bra nivå gör att man inte drar sig för att köpa några extra par och kan lätt byta mellan dem under vandringen.
+ Priset!
– Väldigt svala, perfekt för sommaren men vandrar man kallt måste man tänka på det med ytterstrumpan.
Material: 60% Merinoull, 25% Akryl, 10% Polyamid, 5% Elastan
Woolpower Liner Knee-high
En slätstickad knähög strumpa med en mycket bekväm passform. Jag har tidigare känt att knähöga strumpor ibland sitter för hårt om vaden men inte här. De håller sig uppe och är perfekt även för höga kängor och skyddar hela vägen upp.
De ventilerar bra men på sommaren kan det vara jobbigt med knähöga vandringsstrumpor.
+ Varma, superbekväma, helt utan söm.
– Varma
Material: 60 % Merinoull, 35 % Polyamid, 5 % Elastan
Ytterstrumpor
Darn Tough Hiker Micro Crew Sock Cushion Men
En slätstickad vandringsstrumpa med dämpning vid häl och tå samt elastisk förstärkning vid fotvalvet. Detta gör att de känns oerhört bra även efter många kilometer i spåret. De ventilerar bra men håller ändå värmen när det är riktigt kallt och fuktigt. Oroa dig inte att slita ut dem då de har en livstids garanti och skulle de gå sönder är det bara att skicka in och få nya.
++ Livstids garanti
+ Luftiga, superbekväma, torkar snabbt, helt utan söm.
– Inget
Material: 61% Merinoull, 36% Nylon, 3% Lycra® Spandex
Jämför Hiker Micro crew Cushion
Smartwool Trekking Heavy Crew
Smartwool Trekking är en vandringsstrumpa när du ska ut med den tunga packningen. De har väldigt bra dämpning under hela foten och resåren håller strumpan helt på plats. Inte nog med den tjocka dämpningen är de ganska tjocka och isolerar mycket bra även i de kallaste väderlekarna. Den extra mängden merinoull känns och håller fötterna torra från svett och fukt. Allt detta tillsammans gör att de inte bara passar för vandringen utan även i jakt och ute i skidspåret.
+ Varma, hel-dämpande, helt utan söm.
– Breda, passar inte alla fötter
Material: Merinoull 70% (upp till 77%), Nylon 29%, Elastan 1%
Vanliga frågor om vandringsstrumpor
Ska man använda dubbla strumpor?
Dubbla strumpor – undvik skavsår
Ja, du ska ha strumpor i två lager. En inre tunn strumpa, så kallad liner-strumpa, skyddar mot skav och en yttre ”boot-filler” som ska fylla ut och hjälper foten och skon att passa varandra. När man kör med två lager är skavsår ett minne blott då de står tillsammans emot friktion och motverkar skavsår.
Vad är liner-strumpor?
Det inre lagret ska vara en så kallad liner-strumpa, de är generellt tunna och gjorda i ull. Välj bra linerstrumpor så kan du använda dem i alla situationer och till alla typer av skor. De har den ytterligare fördelen att de är små och gör det enkelt att ta med några extra par. Då man kan byta linerstrumporna oftare, flera gånger om dagen kan vara bra om det är en längre vandringstur. Detta är en stor fördel för att dina fötter ska orka med flera dagars vandring.
Vad är ytterstumpor?
Ytterstrumpor är porösa strumpor i ull som är ”boot-fitting” som fyller ut och hjälper foten att passa bra i skon. Det yttre lagret sätts utanpå linerstrumporna men exakt vilka beror på vilken vandring och vilka skor du har. Det är bra om de har dämpande regioner med tjockare tyg runt de områden som är hårt utsatta som upp på baksida ankeln och under häl och tår. För lättare vandring är det inte så noga men när man ska ut med mycket packning gör dämpningen mycket mer skillnad än vad man först tror.
Merinoullstrumpor eller inte?
Vandringsstrumpor i merinoull är alltid att rekommendera. Det behöver inte vara 100% merinoull utan de gör sig bäst som en blandning. Ullstrumpor hjälper till att transportera ut fukt snabbt så fötterna håller sig torra i ett behagligt klimat. Merinoullen är nästan magisk då den fortfarande håller foten varm om det blir kallt och blött men ändå sval när det är varmt. Vi ska inte glömma att nämna att merinoull är naturligt odörhämmande. Bakterier trivs nämligen inte i merinoull och fortplantar sig därför inte. Det gör att fötterna hålls fräschare längre och mår bättre efter en lång vandring.
4 snabba tips till dina vandringstrumpor
- Kolla sömmen
- Köp inga vandringsstrumpor som har en söm framför tårna. Leta efter strumpor med integrerad söm. Har de inte det ska den knappt gå att känna med fingrarna. En stor söm på tårna kommer bara leda till skavsår eller att strumporna går sönder snabbare.
- Snåla inte
- Vandringsstrumpor kan ofta hålla längre än dina skor men kostar 10-15% av skorna, det är värt investeringen att välja ett bättre material. Liner-strumporna tar också mer stryk mot foten. Att köpa ett extra par och byta ofta under vandringen förlänger livslängden drastiskt. Både strumporna och dina fötter kommer att må bättre och hålla längre.
- Tvätta vandringsstrumpor ut och in
- Det är mycket skonsammare och sköljer ur strumporna bättre om du tvättar dem ut och in. Det ”fluffar” också upp dämpningarna och återupplivar strumporna bättre. Tvätta helst i max 40grader, lätt cykel på torktumlare och använd inte sköljmedel till strumporna.
- Ta en större storlek
- Om du ligger i spannet nära eller mellan 2 storlekar välj den större, såklart inom rimliga gränser. Du kommer inte ångra att strumpan sitter lite löst och du kan sätta på en till linerstrumpa innanför men en strumpa som sitter för hårt kommer snabbt bli plågsam på foten.
Jag heter Emilio och gillar friluftslivet, och allt från att fiska till jakt och trädgård är av intresse. Syftet med Friluftaren är att rekommendera de allra bästa produkter för olika aktiviteter, men även ge tips om sådant jag lärt mig genom åren.
Jag går alltid i gummistövlar – såväl inomhus som utomhus – från morgon till kväll – utan att ta av dem. Mina stövlar är av högsta kvalitet – tillverkade av naturgummi och väl formade efter foten med spänstig sula.
Eftersom gummistövlar är mycket täta, kan det bli ganska fuktigt i stövlarna, om man inte använder rätt strumpor och sockar.
Det är riktigt, som Emilio påtalar, att man ska ta för vana att alltid ha dubbla strumpor och strumporna måste vara av högsta kvalitet, precis som stövlarna. Det gör det mycket bekvämt att gå i gummistövlar. Dubbla strumpor skapar god ventilation i stövlarna.
Mina favoritsockar
Jag har alltid dubbla sockar i mina stövlar – ett par tunna närmst foten och ett par tjocka utanpå. Jag har fyra par svarta Hunter – dem har jag alltid en vit tunnare strumpa närmst foten och en tjockare ullsocka utanpå denna. Jag har ullsockar av olika tjocklek. När jag ska gå i stövlarna länge och det är varmt väljer jag ett par tjocka sockar som rymmer mycket fukt – i annat fall väljer jag en något mindre tjock socka.
Jag har också ett par gamla Hunter Original Tall. De är av en storlek mindre, så i dem får mina tjocka sockar inte riktigt plats. I dem har jag alltid en supertunn svart strumpa närmst foten och en lite tjockare vit ullsocka utanpå. Den rymmer inte så mycket fukt, men fodret i den stöveln hjälper till att absorbera fukten, när sockarna är fyllda, så det är ändå skönt och behagligt att gå i dem
https://www.flickr.com/photos/196848376@N08/52450912198/in/dateposted/
Tunna ullsockar i stövlarna
Jag köpte mina chokladfärgade HUNTER ORIGINAL TALL hösten 2014 och har använt dem mycket, men med lite väl tunna sockar, som inte rymmer så mycket fukt. När det är riktigt varmt kan det ibland hända att fötterna då kan bli smått våta, eftersom sockarna inte förmår absorbera den mängd fukt, som fötterna producerar då.
Fodret i stövlarna kan då bli rejält fuktigt liksom sulorna sulorna. Fodret i mina HUNTER ORIGINAL är vitt och blir därför lite missfärgat, men stövlarna blir inte sämre för det och “stövelandan” försvinner inte på något sätt – man måste bara ha klart för sig att stövlarna inte är smutsiga och aromen från dem försämras inte på något sätt – de avger fortfarande sin friska fräscha Hunter-arom av naturgummi – efter 6 år av flitigt användande.
https://www.flickr.com/photos/196848376@N08/52450123536/in/dateposted/
Men av skadan blir man vis – sockarna och fukten kräver faktiskt också sin plats – och det kan innebära 1 eller ½ nummer i storlek.
Rena fötter samt rena och bra strumpor gör gummistöveln bekväm, skön och trivsam
Man ska alltid se till att ha rena fötter samt att strumporna alltid är rena och av god kvalitet, när man tar på sig gummistövlarna. Självklart ska gummistövlarna också vara rena inuti. Samtidigt ska man se till att sockarna inte veckar sig när man drar på sig stövlarna. Då blir stövlarna mycket sköna och bekväma att gå i och man ska undvika att ta av sig dem så länge det inte är nödvändigt.
Ska man gå in någonstans, där det är olämpligt att behålla “utomhusskorna” på, kan det var bra att ha en liten “plasttåssa” med sig för att kunna dra på den utanpå stövlarna, så att man inte behöver ta av sig stövlarna och smutsa ner strumporna på golvet.
Följer man dessa råd uppstår ingen odör i stövlarna, vilket annars är ganska vanligt – även i läderskor, gympadojor och till och med sandaler, där smuts och annan ohyra alltid kommer åt och startar upp processer, som skapar dålig lukt. Man kan till och med låta bli att byta strumpor varje dag och det sparar ju på tvätten och det sparar på “tvättslitaget” på strumporna. Dessutom är det mycket hygieniskt att avskärma fötterna från all smuts och ohyra, som finns på golv, gator och torg, där man går omkring bland andra.
Ullstrumpor i gummistövlarna under varma sommardagar
Att “Ullstrumpor hjälper till att transportera ut fukt snabbt så fötterna håller sig torra i ett behagligt klimat” är något man särskilt noterar, när man har ullstumpor i stövlarna på sommaren och går i stövlarna hela dagarna.
Många frågar mig hur jag kan gå i mina gummistövlar hela dagarna på sommaren och varför jag har ullstrumpor i dem och inte i vart fall går barfota i stövlarna , om jag nu nödvändigtvis ska gå i gummistövlar under varma och soliga sommardagar.
De har bara inte förstått hur bekvämt och skönt det är att gå i gummistövlar av hög kvalitet och att det faktiskt är mycket mer hygieniskt att gå omkring på lortiga, bakteriefyllda underlag i sandaler.
Jag vill dock påpeka, att ullstrumporna inte transporterar ut fukt från stövlarna i någon större omfattning. Däremot absorberar de fukten så, att den fjärmar sig från foten och foten aldrig känns mer än svagt fuktig. Dessutom ser ullstrumporna till att det alltid fläktar lite svagt kring fötterna så att temperaturen i stövlarna hålls på en behaglig nivå.
LÄMPLIGA STRUMPOR OCH SOCKAR ATT KOMBINERA TILL ”DUBBLA STRUMPOR” I GUMMISTÖVLAR
När man ska gå långt och länge i gummistövlar är det A och O att man har ”dubbla strumpor” – en lite tunnare innerstrumpa och en tjock yttre socka. Båda ska vara av ull och hög kvalitet.
Det är viktigt, att strumpan och sockan samarbetar väl – att de glider väl mot varandra och att de samarbetar väl kring att hantera fukten i stövlarna. Det är också viktigt att sockarna och fodret i stövlarna trivs tillsammans för att det ska bli riktigt bekvämt och skönt för foten i stövlarna.
Man kan ha såväl yttre sockar som inre strumpor av varierande tjocklek.
Har man sin normala storlek på stövlarna, måste den yttre sockan vara lite tunnare och innerstrumpan supertunn.
Vill man ha en lite tjockare yttersocka och kanske inte den tunnaste innerstrumpa, måste man gå upp ½ till 1 nummer i storlek på stövlarna. Annars blir det för trångt för fötterna.
https://www.flickr.com/photos/196848376@N08/52450912198/in/dateposted/