Bästa skjutstödet

Ett skjutstöd är bra för att få en bättre precision när du ska avfyra ditt vapen. Jag hjälper dig att hitta det bästa skjutstödet för dig.

Primos Trigger Stick Mono Pod Gen III

Emilio på Friluftaren

Stabil
Ger snabbare skott
Ger dig bättre precision

Primos Trigger Stick Mono Pod Gen III

Primos Trigger Stick Mono Pod Gen III är stabil och ger dig snabbare skott och en bättre precision.

5

Vad du än har för skjutvapen så kan det vara skönt att även ha ett skjutstöd. Idag finns det många olika sorters skjutstöd som kommer med olika funktioner och alternativ. Det finns enklare skjutstöd så väl som riktigt avancerade skjutstöd.  När det gäller skjutstöd så finns det tripod, bipod, monopod, och benstöd. De kommer alla med olika egenskaper. Du bör välja det som du känner dig bekväm med. Ett bra alternativ är Primos Trigger Stick Mono Pod Gen III. Den ger dig ett stabilt skjutstöd, snabbare skott samt att den ger dig en bättre precision. Dessutom går det att justera höjden på den.

Sauer Bipod Flexpro

Om du föredrar ett dyrare skjutstöd, i premiumklass, så har du Sauer Bipod Flexpro. Den fungerar för alla typer av jakt och skytte.

Läs mer: Bästa vapenfodralet

Caldwell Skjutstöd Bog-Pod

Om du vill ha ett skjutstöd budgetklass så har du Caldwell Skjutstöd Bog-Pod. Att vara stadig på handen ute på jakt är ett måste och med hjälp av ett bra skjutstöd stabiliserar du geväret på ett bra sätt. Det ökar dina chanser att träffa bytesdjuret.

Läs mer: Bästa jakthandskarna

Skjutstöd för inskjutning

The Rock Jr

Ibland är det ett måste att skjuta in ditt vapen. Du ska helt enkelt ställa in precisionen på den. Det bästa sättet att göra det på är att använda ett skjutstöd för inskjutning. Om du vill ha ett bra alternativ så välj The Rock Jr från tillverkaren Caldwell. Den har en slank form samt kostar under tusenlappen. Skjutstödet står på en bas av gjutjärn som väger 2 kilo. Detta är ett svårslaget skutstöd för att ställa in eller justera kikarsikten, göra testskjutningar eller vara med i informella tävlingar.

Mer om skjutstöd

Du som verkligen vill maximera dina chanser att få fullträffar under jakten ska satsa på ett bra skjutstöd. Det är inte fel att ha ett sådant under jakten som ett extra stöd. Det är ett måste att vara stadig på handen under jakten och med ett skjutstöd får du hjälp med att stabilisera ditt gevär på ett riktigt bra sätt. Är det en liggande jakt kan du välja ett mindre och smidigt stöd. En större modell kan du ha om du ha om du sitter eller står upp.

Hur väljer man ett bra skjutstöd?

Det skjutstöd har som syfte är att ge dig så mycket stabilitet som möjligt när du skjuter. Det är dock viktigt att du övar dig så mycket som möjligt innan du tar ut skjutstödet i skarpt läge. Det krävs nämligen en del teknik för att kunna använda det på rätt sätt och det kan ta ett tag att lära dig det.

Om du väljer ett bra skjutstöd så kommer det att ge dig en bra stabilitet. Det ger dig även möjligheten att sitta upprätt om du vill det. Det bästa skjutstödet är det som går snabbt att få upp och justerat samt att det går snabbt att fälla ihop. Du bör även se till att välja ett skjutstöd som klarar av tyngden från just ditt gevär. Stabilitet och hållbarhet är två nyckelord när du ska välja skjutstöd.

Genom att träna mycket med ditt skjutstöd så lär du känna det och vet hur det fungerar. Du kommer även kunna skjuta från allt längre avstånd med det. Det kan vara bra om ditt bytesdjur står en bit bort. När du är på jakt är ett skjutavstånd på 150 meter inte alls ovanligt och att ha med ett stabilt skjutstöd då gör att du kan skjuta med mycket större precision och därmed också korta ner eftersöket avsevärt.

Om du ofta är på resande fot och vill ha med dig ditt stöd är det bra att välja ett som inte väger så mycket samt att det går skjuta samman så att det inte tar allt för mycket plats.  Det underlättar transporten av det. Men ska du bara ha det hemma så kan du välja ett tyngre.

Det är även bra att ha ett skjutstöd när du ska skjuta in ett gevär. Det gäller att ha rätt precision på ditt vapen och för att kunna ställa in det på bra sätt är det en fördel att ha ett skjutstöd. Den hjälper till att minska den så kallade mänskliga faktorn och får dig att skjuta med större precision. Det är ju ganska så viktigt att ha en bra precision när du jagar eftersom du vill träffa djuret på rätt ställe med en gång.

Det finns som sagt många olika typer av skjutstöd, både stora och små och i en mängd olika prisklasser. Om du ska ligga ner vid jakten är det bra att välja ett mindre stöd medan ett större passar bra om du sitter upp eller står upp och jagar.

Behöver man tillbehör till skjutstödet?

Om det är så att du är ofta på skjutbanan för inskjutning så är det bra att köpa ett bänkskytteställ. Det så att säga låser vapnet och det är sedan lätt för dig att justera höjden på det. Det avlägsnar risken att det blir ett kastskott på grund av snabb avfyrning eller andning.

Om du inte spenderar så mycket tid på skjutbanan eller vill ha något enklare så rekommenderar jag skjutsäckar. De flesta fyller du själv med ris eller sand och dessa ger ett bra stöd på skjutbänken och vapnet ligger även mycket stabilt i dem, de problem som kan komma att uppstå är om du måste göra höjdjustering på vapnet.

Bipods är bra för dig som är intresserad av både bänk- och liggande skytte. Det finns olika höjder på dem. De som är lägre, ofta upp till 23 cm är bra för liggande skytte och bänk, de högre bipodsen riktar sig mer mot sittande skytte vid exempelvis lockjakt på räv.

Det som är bra med bipods är att du kan ha dem både för skytte och för jakt. Är du ovan är det bra att öva på bana innan du skjuter med dem ute.

Vad kostar ett skjutstöd?

Det beror såklart på vilken prisklass du letar efter, men som en tumregel kan ett skjutstöd kosta allt från några hundra kronor till några tusen kronor och allt däremellan.

Vilken prisklass du bör satsa på handlar om din tidigare erfarenhet samt hur länge till du tror att du vill jaga eller skjuta. Även om du är nybörjare kan det vara smart att skaffa ett bättre skjutstöd om du vet eller är säker på att du kommer fortsätta skjuta ett bra tag till, till exempel.

Är du däremot en nybörjare som bara vill testa lite kan det vara smart att börja mindre.

1 thought on “Bästa skjutstödet”

Leave a Comment