Att upptäcka nya platser inom Sverige står högt på mångas semesterlistor inför kommande år. Laga mat på stormkök är en upplevelse som måste testas. Maten smakar aldrig så gott som i naturen!
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Outdoorexperten.
Stormköket är årets julklapp!
Många reagerade med förvåning när stormköket utsågs som årets julklapp. Vi är inte lika förvånade, då vi ser utmärkelsen som en naturlig följd av de senaste årens starka friluftstrend. Sommarens hemester/svemester fick rekordmånga svenskar att upptäcka fler delar av vårt vackra och avlånga land.
Vi tycker det är jätteroligt att årets julklapp kom från friluftsområdet. När det är svåra tider i samhället finns naturen där och sprider ett välbehövligt lugn och harmoni!
Laga mat på stormkök – vilken modell passar dig?
För er som inte lagat mat på stormkök innan kan vi meddela att ni verkligen missat något. Det är något väldigt speciellt att ha sitt provisoriska kök mitt ute i naturen. Många vandrare har haft sina absolut bästa matupplevelser i livet ute i naturen.
Stormköksbränsle: gas eller sprit?
Sprit
Sprit är den mest traditionella typen av bränsle för stormkök. Detta är en bra inkörsport och har du någon släkting som använt stormkök i sin ungdom är det oftast denna variant de pratar om.
Fördelar och nackdelar
+ Billiga, många modeller att välja mellan och ”det klassiska alternativet”
– Ställer krav på skötsel. Tänk på att du måste låta all sprit (oftast t-röd) brännas ut, varje gång. Annars kan det fastna i kärlen och du får en oaptitlig smak på kommande mat. Håll efter!
Gas
På senare tid har det kommit mer och mer gasolalternativ. Många inbitna vandrare föredrar dessa varianter men det kommer också med ett högre pris än spritköket.
Fördelar och nackdelar
+ Lätt att kontrollera och justera lågan vilket underlättar matlagningen. Det är helt enkelt inte ”allt eller inget” utan du kan njuta av smidig matlagning som du har kontroll över.
– Gasköken ligger på en högre prisnivå än det klassiska spritköket. Gör en bedömning på hur mycket stormköket kommer användas framöver och ta beslut efter det!
Nu till testet! Vilket stormkök är bäst?
1. Trangia 27-5 UL med gasolbrännare. För 1-2 personer!
Trangia är det mest klassiska stormköket. När vi nu fått en uppgradering modell i form av en ännu lättare aluminiumlegering kan vi inte låta bli att ge denna uppgraderade trotjänare förstaplatsen. Materialet är dubbelt så starkt som innan och tar minimalt med plats i ryggsäcken.
I och med uppgraderingen minskas också vikten. Just vikten är en av de viktigaste kriterierna när vi jämför friluftsutrustning och här är det bara att konstatera att Trangia lyckats än en gång.
För dig som:
- Vill ha non-stick belagda kittlar och panna
- Föredrar gasol istället för spritbrännare
- Vill ha ett lätt och smidigt stormkök (830 g)
Allt detta ingår
- Gasolbrännare
- Tång
- Packrem
- 1 graderad kittel (en liter)
- 1 ograderad kittel (en liter)
- Stekpanna (18 cm diameter)
- Vindskydd (till övre+nedre del)
Jämför Gasolbrännare
2. Primus Essentials Stove set 2.3l. För 2-5 personer!
Slipp krångel med detta lättanvända friluftskök från Primus. Denna modell är perfekt för dig som vill ha ett kök som är väldigt lätt att sätta ihop när det är dags för mat. När maten är uppäten packas alla delar ihop igen i kastrullen. Primus har med denna modell lyckats göra ett väldigt stabilt kök som tar lite plats!
Just det enkla tillvägagångssättet är verkligen en fördel, följ endast dessa tre steg för att börja använda stormköket: ta ut vindskyddet ur kastrullen, anslut gasen och till sist tänd köket.
För dig som:
- Vill laga mat till 2-5 personer
- Tycker det är viktigt med non-stick (det gör vi!)
- Uppskattar lite större kastruller
Allt detta ingår:
- Vindskydd med integrerad brännare
- Två kastruller
- En stekpanna (som också är lock)
- Griptång
- Tändning: gas (ingår ej)
- Finns också i en 1.3 liters-version.
Jämför 2.3l
3. Trangia 27-5 UL. För 1-2 personer!
På förstaplatsen satte vi denna modell fast med gasolbrännare men vi måste också nämna denna variant för dig som föredrar spritbrännare. Njut av en tidlös klassiker från Trangia som tar väldigt lite plats!
Modellen kan kompletteras med större kittlar som kan ställas på uppfällda hållare i det övre vindskyddet. Detta kök är perfekt för dig som vill ha non-stick kittlar så inte maten bränner fast.
För dig som:
- Vill ha en klassisk modell med spritbrännare
- Är noggrann med utrustningens vikt (745 g)
- Vill kunna komplettera köket i efterhand
Allt detta ingår:
- 2 kittlar på 1 liter vardera
- Stekpanna (18 cm diameter)
- Vindskydd (över och under)
- Spritbrännare
- Rem
- Tång
Jämför 27-5 ul
Typer av stormköksmat
Stormköksmat behöver inte bara innebära att få i sig snabb näring under en tuff vandrings dag. Det kan vara riktigt gott också! Generellt är det smidigt att tillaga rätterna i samma kastrull eller stekpanna. Pasta, ris och linser är enkel mat att koka på stormköket. Tillsammans med krossade tomater och kryddor har du då slängt ihop en enkel tomatpasta!
Olika typer av stormkök
Det finns flertalet olika typer av stormkök.
- Gasolkök, ett alternativ som blivit väldigt populärt de senaste åren. De främsta egenskaperna är den enkla värmeregleringen och att underhållet är väldigt lättskött. Gasolköken kommer i flertalet olika utföranden och här får du hitta en modell som passar ditt behov. Ett minus är att gasbehållaren måste lämnas in när den är tom och dessutom är packning.
- Bensinkök är ett annat alternativ. De främsta fördelarna med bensin är tillgången på bränslet samt att det fungerar bra även i kalla förhållanden. Enkelt att arbeta med och ett säkert kort. De negativa är är just att det är så lättantändligt och kräver god hantering vid torra klimat.
- Spritkök är ytterligare ett alternativ. Spritkökets vinster är framförallt det ekonomiska tillsammans med att det är en lättviktare. Krävs liten del sprit för en bra låga. En nackdel är att spriten brinner relativt dåligt i kylan och tiden det tar för att nå tillräcklig värme för att tex koka vatten.
Vi gillar att tillaga soppor av alla dess slag i naturen. Glöm inte att ta med kaffe för att hålla dig alert i naturen. Vet du att det finns frystorkat kaffe? Kolla exempelvis in Kahls varianter!
Välja kök till vandringen
Att välja rätt stormkök kan vara en utmaning! Ställer man sig ett par frågor så kommer det bli lättare att bena ut vilken typ av kök som fyller dina behov.
- Behöver du använda köket under vintertid?
- Är köket lätt att rengöra?
- Behöver du förvärma köket?
- Vilken typ av man ska tillagas?
- Är köket lätt att montera?
Genom att ställa dig de här frågorna så kommer du komma närmare vilken typ av kök som behövs. Använder du ett kök under vintertid är tex bensin ett bra alternativ då det brinner lätt och fort. Dock kräver det en viss del förvärmning.
Lycka till med att hitta rätt stormkök. Friluftaren önskar er en smaklig måltid!
Jag heter Emilio och gillar friluftslivet, och allt från att fiska till jakt och trädgård är av intresse. Syftet med Friluftaren är att rekommendera de allra bästa produkter för olika aktiviteter, men även ge tips om sådant jag lärt mig genom åren.
Tack för tipset! Älskar såna här bäst i test guider där man kan jämföra produkter. Vi ska köpa ett nytt stormkök till vår swemester till sommaren!
Håller med!
Det finns kök som man eldar med kvistar o kottar, har 2 st o dessa är suveräna, för Du slipper släpa med dig bränsle.
Hej! Jag försöker förstå vad du menar med “Tänk på att du måste låta all sprit (oftast t-röd) brännas ut, varje gång. Annars kan det fastna i kärlen och du får en oaptitlig smak på kommande mat.” När jag själv eldar i kokkärl kommer bränslet aldrig i kontakt med maten. Vore intressant att höra hur bränslet kan ge en oaptitlig smak på maten som du skriver.
Mvh Mikael