Bästa jaktstället

Ett bra jaktställ håller dig varm och torr och gör dig skyddad. Jag hjälper dig hitta det bästa jaktstället för dig.

Jaktställ Härkila Stealth

Emilio på Friluftaren

Gore-Tex membran
Skydd mot väder och vind
Ultralätt skalplagg som andas

Jaktställ Härkila Stealth

Jaktställ Härkila Stealth är ett bra jaktställ som ger dig skydd mot väder och vind.

5

När du ska vara ute flera timmar och jaga så kan det vara skönt att ha på dig ett helt jaktställ. Det innebär både jaktjacka och jaktbyxa. Bästa alternativet i mellanprisklassen är Jaktställ Härkila Stealth. Det är ett lätt skalställ med GORE-TEX membran. Detta ställ ger bra skydd mot väder och vind samt att materialet andas. Dessutom är stället mycket bekvämt att ha på dig. Det går även att köpa jacka och byxa separat om du vill.

Slut i lager. Kommer inom kort.

Jaktställ för herr

Jaktställ Pinewood Pro Xtreme

När det kommer till jaktställ för herr, så finns det flera varianter att välja mellan. Jaktställ är bra att ha på dig då du jagar. Dels för att du ska hålla dig varm och torr men även för att kamouflera dig så att inte djuren upptäcker dig. Ett bra jaktställ för herr är Jaktställ Pinewood Pro Xtreme. Detta ställ är särskilt framtaget för dig som är en aktiv jägare eller hundförare. Jackan är slitstark, vindtät och vattentät. Byxan har samma material och samma kvaliteter.

Läs mer: Bästa jaktjackan

Jaktställ för dam

När det gäller jaktställ för dam så finns det inga kompletta ställ som jag kan rekommendera. Men du kan köpa jacka och byxa separat.

Pinewood Stretch Shell Camo Jacka Dam

Bland bra jackor för damer har du bland annat Pinewood Stretch Shell Camo Jacka Dam. Den är specialanpassad för jakt och går snyggt och praktiskt att kombinera med Pinewood Finnveden Tighter Byxa Dam som är en liknande byxa av samma tillverkare. Det är som ett ställ, men där plaggen säljs styckvis.

Läs mer: Bästa jaktbyxorna

Härkila Vika Jacka Dam

Du har även jackan Härkila Vika Jacka Dam, som du kan kombinera med Härkila Lagan Camo Byxa Dam. Det fungerar ungefär som produkten ovan, även om plaggen i sig är lite annorlunda. Även dessa speciellt framtagna för jakt och fungerar superbra.

Jaktställ för barn

Det är klart barnet ska med ut i skogen! För barn har jag också två alternativ som jag kan rekommendera lite extra.

Jacka Pinewood Wolf Lite Barn

När det kommer till jaktställ för barn kommer mitt förstahandsval alltid att vara Jacka Pinewood Wolf Lite Barn som kan bäras med Byxa Pinewood Wolf Lite Barn i samma serie. Grymt snygga och sköna, passar i flera årstider och är inte heller överprisade. Rekommenderar dessa varmt.

Jacka Chevalier Pointer JR Camo Coat

Det finns även alternativet Jacka Chevalier Pointer JR Camo Coat som kan bäras med Byxa Chevalier Pointer JR Camo Pant. Snygga, sköna, billiga och också dessa rimligt prissatta. Det är bara att välja och vraka helt enkelt. Nästan så att utbudet för barn är större än för vuxna vad gäller just jaktställ faktiskt.

Mer om jaktställ

När du ska köpa ett jaktställ så är det bra att välja ett som har ett bra kamouflerat mönster. Det så att du på bästa sätt smälter in i den miljön du ska vistas i. Du vill ju helst inte att djuren ska se dig. Sedan är det även bra att ha ett jaktställ som andas samt att den ska hålla dig varm och torr.

Idag finns det grymt många jaktställ att välja mellan så väl som det går att kombinera ett eget, med jacka och byxa. Det är bra att välja ett material i kläderna som gör att det är bekvämt att bära samt att den har flera andra bra funktioner. Det bör vara ett material som andas, så att fukt släpps ut som det ska. Bra isolering är även det ett måste, särskilt om du ska sitta still på jaktpass på flera timmar. Är du en aktiv jägare eller hundförare kan det dock vara bekvämast med ett lättare jaktställ.

Hur klär man sig bäst på jakt?

När det handlar om skytte så finns det linser som lämpar sig för alla olika sorters ljusförhållanden:

  • Transparent (helt klar): Denna är bra om det är dåliga ljusförhållanden och lämplig för inomhusskytte, ger inga tilläggsfärger,
  • Gul: Fungerar bra där det är sämre ljusförhållanden. Utmärkt om du ägnar dig åt skytte med gevär och pistol på vita och svarta mål,
  • Orange: Väldigt bra allroundfärg för orange måltavlor, dessutom så hjälper de till vid dimma och tar bort blått ljus samt att de förstärker orange nyanser,
  • Röd: Förträfflig för orangea mål mot grön bakgrund, förstärker orange färg och dämpar grönt ljus,
  • Brun: Reducerar bländande ljus soliga dagar, förstärker bruna inslag hos till exempel fåglar, passar därmed bra för lerduveskytte mot himmel som bakgrund.

Närmast kroppen ska du ha underställ. Det bör vara av bomull, syntet eller ull. Lagret är där för att dra åt sig den fukt som blir av att du svettas. Den gör även att det blir en bra isolering och du slipper känna av att det är blött och kallt. Är du mycket aktiv bör understället vara tunt. Sitter du stilla mycket är det bra med tjockare material.

Som ett andra lager kan du ha en jakttröja. Det hjälper till att förbättra isoleringen och håller dig varm. Tjockleken på tröjan bör väljas efter dels väder dels hur aktiv du är. När det gäller material så är bomull eller fleece att rekommendera.

Det tredje lagret är då jaktstället, alltså byxa och jacka. Detta är något du bör välja med omsorg. Det ska skydda dig mot vind, regn, kyla och ibland snö. Det är bra att välja ett jaktställ som andas samtidigt som det skyddar dig. Ju kallare det är ute, desto tjockare material är bra att välja. Dock är det inte fel med ett tunnare heller, eftersom du kan reglera med de två andra lagren hur mycket värme du vill att det ska vara.

Vilket kamouflagemönster ska du välja?

Jaktställ så väl som separat byxa eller tröja kommer ofta i ett kamouflagemönster eller i mörka dova färger. Det är bra att välja de färger som finns i den natur eller skog du ska vara i. Under vintern kan det vara bra med ett mönster i svart och vitt, medan under hösten så är det bra att ha gröna, bruna mönster.

Det finns även jaktkläder i orange och det kanske känns konstigt när jag säger att du bör ha mörka färger. Men anledningen till att du ibland bör ha orange kläder är för att ditt jaktlag ska se dig. Grejen med denna färg är att djuren i sig, de uppfattar inte den färgen. Eller det sägs att de inte kan se den på samma sätt som andra färger. Många djur är ofta känsliga för blått och grönt och ser i en brun, grå, vit färgskala. De kan inte urskilja röd eller orange färg.

Vad kostar ett bra jaktställ?

Jaktställ kan kosta nästan vad som helst. Det finns riktigt billiga jaktställ så väl som det finns de som kostar upp emot 10 000 kronor. De dyrare modellerna kommer att hålla länge då de ofta är i riktigt bra kvalitet.

Även de billigare varianterna är bra. Många gånger så kommer jaktställen även med garanti, så håller de inte vad de lovar kan du byta ut den, eller få pengarna tillbaka. Så välj helt enkelt jaktställ utifrån vad du känner att du vill lägga i pengar samt hur ofta du jagar.

Leave a Comment