Fatpump Diesel & Bensin

En fatpump för diesel eller bensin är ett ovärderligt hjälpmedel vid hantering och förflyttning av bränslen. Fatpumpen är speciellt utformad för att placeras på olika fat och tunnor, och en slang med handtag gör den lätt att manövrera. En fatpump för diesel, bensin och andra vätskor eller bränslen gör det enkelt att förflytta vätskan mellan kärl, eller att tanka direkt från ett fat med bränsle.


Vad använder man pumpen till?

Fatpumpar används inom många områden, främst industrier av olika slag, men är även användbara för privatpersoner. En fatpump används för att tömma mindre fat och behållare, antingen till mindre behållare, eller för att fylla på bränsle direkt i en maskin.

Var kan jag köpa en fatpump?

Eftersom fatpumpar ofta används för miljöfarliga eller korrosiva vätskor, är det viktigt att använda rätt fatpump. Diesel, bensin och andra vätskor kräver alla olika typer av fatpump. Det finns särskilda modeller för brandfarliga vätskor och för material med olika viskositet. Hos en återförsäljare och expert som PK Produkter kan du läsa mer om fatpumpar och hitta rätt pump för ändamålet.

Du kan även hitta en fatpump som matchar dina behov hos Tapflo. Deras pumpar är utformade för att vara effektiva, enkla och säkra för olika applikationer. Pumparna används för att tömma och avtappa fat, dunkar, tankar och andra behållare. De kan hantera en rad olika vätskor, inklusive oljor, syror, glykol, diesel, alkalier, högviskösa vätskor och kemikalier. Tapflo har över 40 års erfarenhet av både elektriska och tryckluftdrivna fatpumpar och erbjuder modeller som är lätta och säkra att flytta mellan olika applikationer. Den mest sålda modellen är Jessberger JP-280 som är känd för sin kraftfulla motor och driftsäkerhet, vilket gör den idealisk för att hantera aggressiva vätskor, syror, alkalier, lösningsmedel och bränslen.


Elektrisk fatpump

Elektriska fatpumpar används i många industrier där stora mängder vätska pumpas dagligen. Med en elektrisk fatpump kan ett stadigt flöde upprätthållas, och användaren behöver inte anstränga sig och pumpa för hand. Det finns elektriska fatpumpar i många modeller och för olika vätskor och behållare – allt från mindre fatpumpar för diesel, till kraftfulla oljepumpar med flödesmätare, till IBC-behållare. En elektriska fatpump för brandfarliga ämnen bör vara ATEX-klassad – läs mer om ATEX hos MSB.se.

Du hittar en elektrisk fatpump för varje behov och vätska hos en leverantör som PK Produkter, som även har ett stort utbud av andra produkter inom vätskehantering och skyddsutrustning.


Manuell fatpump

För precision och hantering av mindre mängd vätska använder många verksamheter en manuell fatpump, som utnyttjar tryckluft genom en hand- eller fotpump för att driva vätskan. Som med andra fatpumpar finns manuella i olika modeller och för olika ändamål. De är särskilt vanliga inom livsmedelsindustri och laboratorier.
Mindre fatpumpar kan fästas över mynningen på en dunk och har avtappningsmunstycke för enkel användning. En manuell fatpump för diesel eller annat bränsle kan vara en värd investering till garaget eller trädgården!


Välj rätt fatpump

Det finns alltså många fatpumpar på marknaden att välja mellan, och flera faktorer du bör ha i åtanke när du gör ditt val. Sammanfattningsvis listar vi de viktigaste punkterna att tänka på:

Vad ska pumpas?

Det finns lika många fatpumpar som typer av vätskor – se till att välja en fatpump som kan hantera det du ska pumpa. En fatpump för diesel klarar inte nödvändigtvis av andra typer av bränslen.

Hur ofta ska pumpen användas?

Om din fatpump ska användas dagligen och till stora mängder vätska är en elektrisk fatpump att föredra. Den är mer effektiv och kräver ingen fysisk ansträngning.

Hur mycket ska pumpas?

Hur mycket vätska som passerar genom pumpen per slag ser olika ut från modell till modell. Välj rätt fatpump utifrån hur mycket du kommer att behöva pumpa åt gången.

Vad ska du pumpa från och till?

Om din fatpump ska användas för att tömma större fat till en bärbar bensindunk räcker det med en fast mynning på pumpen, men om slutkärlet inte kan placeras nära fatet behöver du kanske en fatpump med längre slang. 

Ska olika vätskor pumpas?

För att undvika föroreningar och försämrad funktion är det viktigt att använda en fatpump per typ av media – en fatpump för diesel bör inte också användas till låt säga livsmedel, även om den klarar av det.

Leave a Comment