Bästa våtdräkten

En våtdräkt gör att du håller värmen på bra sätt i kallt vatten. Jag jämför de bästa våtdräkterna och ger dig bäst i test 2020.

2Xu P:1 Propel Wetsuit

Emilio på Friluftaren

Mångsidig för både tävling och träning
För både nybörjare och avancerade utövare
Enkel att få av och på

2Xu P:1 Propel Wetsuit

Propel Wetsuit är den bästa våtdräkten då den är mångsidig samt kan användas av både nybörjare och proffs.

5

En våtdräkt är bra att ha i olika sammanhang. Det är dels ett sätt att hålla dig varm på i vattnet, men den ger dig även en bra extra flytkraft. Du kan ha våtdräkt under simning, så väl som det finns våtdräkter för swimrun, triathlon, dykning och stand up paddling.

Ett bra alternativ när det kommer till våtdräkt är 2Xu P:1 Propel Wetsuit. Den är mångsidig och fungerar bra både då du ska träna eller tävla. Den är lätt att ta av och på då den har en beläggning i SCS/Hydrodynamisk silikon. Det gör även att vattenmotståndet minskar.

Läs mer: Våtdräkt eller torrdräkt

Våtdräkt för simning

Colting M/W’s Open Sea Wetsuit

Under simning är det bra med en våtdräkt då det dels ger dig värme, dels ger dig en bättre position i vattnet. Det gör det mycket lättare att simma snabbare. Simmare brukar gärna använda en våtdräkt som till exempelvis då de utför Vansbrosimmet. Det är inte heller ovanligt att se att deltagare i triathlon använder sig av våtdräkt. Är du en mer avancerad simmare så har du olika tjocklekar att välja på. Valet beror på vattentemperatur samt simsätt du ska utföra.

Ett bra alternativ när det kommer till våtdräkt för simning är Colting Open Sea Wetsuit. Den är specifikt framtagen för simning. Designad för frisim och har inga skavande sömmar. Finns både för män, med namnet Colting M’s Open Sea Wetsuit och för kvinnor, med namnet Colting W’s Open Sea Wetsuit.

Läs mer: Bästa torrdräkten

Våtdräkt för barn

En våtdräkt för barn är inte fel. Dels värmer de, dels ger de barnet lite extra flytkraft. En våtdräkt för barn ska fungera och värma på bra sätt. Det är även viktigt att det är rätt storlek. En våtdräkt ska sitta tajt, utan att kännas obekväm. Dock kan man kompromissa lite då barn ofta tycker de är för tajta. Det går därmed välja en storlek större. När det gäller tjocklek på våtdräkt för barn så är det bra att välja 3mm i ca 16–17 grader eller varmare och 4-5 mm i kallare än 16 grader.

Våtdräkt för dykning

När du ska göra en lågintensitetssport så som dykning så är det viktigt att välja en tjockare dräkt än vid högintensiva aktiviteter som vid simning vid motsvarande vattentemperaturer. Bra riktlinjer för val av våtdräkt för dykning är:

  • 5–22 grader – 7mm + 5mm semidry dräkt.
  • 20–27 grader – 5mm våtdräkt.
  • 26–30 grader – 3mm våtdräkt alternativt 3mm shorty.

Våtdräkt för SUP

2Xu M:1 Wetsuit Men/Women – Våtdräkt

När du väljer en våtdräkt för SUP, alltså för stand up paddling så är det bra att ta en som är utformad för värme samt flexibilitet och fri rörlighet. Det finns många olika våtdräkter att välja på. Ofta är de svarta men det finns även de som har lite olika färger. En del kommer utan dragkedja men de flesta har en zip på ryggen eller frampå bröstet. Våtdräkter finns i alla olika varianter så som byxor, tröjor, trosor men det bästa är att välja en heldräkt. En del ger mer värme, andra ger mer flexibilitet. Valet beror på förutsättningar du kommer att ståpaddla i.

Det grundläggande konceptet en våtdräkt för detta ändamål ska ha är att du ska hålla dig varm och bekväm. Ditt val av tjocklek beror på vilken grad av värme som behövs och vilken miljö du ska ståpaddla i.

Friluftaren rekommenderar följande:

  • 3mm / 2mm våtdräkt kan väljas för sommar temperaturer i Sverige.
  • 6mm / 5mm / 4mm våtdräkt bör väljas för vinter, vår och höst-paddlingar, alltså kallt väder.

En tjock dräkt gör det möjligt för dig att stanna kvar i vattnet längre. I Sverige och i kalla vatten är det inte heller fel att använda vantar och huva som även finns i olika tjocklekar och varianter. Samt även ett par varma och bra våtskor.

Ett bra alternativ är 2Xu M:1 Wetsuit Men/Women – Våtdräkt. Våtdräkten finns även en modell för kvinnor med samma funktioner, bara andra storlekar. Det som är bra med denna våtdräkt är att den har ett brett användningsområde. Fungerar för vattensport som SUP så väl som, för simning.

Mer om våtdräkter

Du kanske funderar på varför du ska köpa en våtdräkt? En sådan är bra då det kan ge dig mer självförtroende, särskilt om du är åt triathlonutövare och nybörjare inom simning. Du får en extra flytkraft med en våtdräkt och den gör att du alltid kommer upp till vattenytan.

Viktiga fördelar med våtdräkt:

Värme: I triathlon-tävlingar som är uppdelade efter årsgrupp om temperaturen är under 24 grader så är det valfritt med en våtdräkt, men obligatoriskt om det är under 14, 15 och 16 grader i olympiska, halva, och hela Ironman-tävlingar. En våtdräkt låter dig behålla värmen. Det eftersom materialet i den tar in vatten mellan huden och dräkten. Vattnet värms sedan upp av din kroppstemperatur och hjälper dig behålla värme och på så sätt fördröja att du blir nedkyld i vattnet.

Flytkraft: En våtdräkt ger dig extra flytkraft i vattnet. Det gör att du får det enklare att simma eftersom dräkten kan positionera kroppen i en bra simningsposition. 

Snabbhet: En våtdräkt minskar vattenmotståndet för simmare. Tillsammans med flytkraften den har så ger den dig bättre simtider. Ofta kan en dräkt även minska vattenmotståndet.

Energibesparing: Eftersom våtdräkten gör det lättare att simma, så sparar du energi. Särskilt bra om du utövar triathlon och har kvar cyklingen och löpningen efter.

Material

Att hitta rätt våtdräkt handlar egentligen rätt så mycket om tycke och smak. Här ger jag dig dock några tips på vad du kan ha i åtanke när du ska välja våtdräkt.

Neopren: Våtdräkter kommer i olika former av neopren, med olika egenskaper gällande tjocklek och flexibilitet. För större rörelsefrihet så kan tunnare varianter användas kring axlarna.

Flytkraft: En del tillverkare använder sig av tjockare material. Det ger dig större flytkraft och lyfter dig mot ytan. Då minskar motståndet och du kan simma snabbare.

Halsringning: Något som är viktigt det är tätningen kring hals och nacke. Om det inte finns en tätning så kommer det hela tiden in nytt vatten i dräkten. Hitta en våtdräkt med en halsringning som känns bekväm och som inte klämmer åt.

Dragkedja: Våtdräkter kommer ofta med en dragkedja som man drar upp till ner, eller ner till upp. Båda har så klart fördelar och nackdelar. Välj den du tycker är lättast att använda då du ska ta på och av din dräkt.

Tejpade sömmar: De flesta våtdräkter kommer med tejpade sömmar vid handleder och fotleder. Detta gör det så mycket enklare att få av våtdräkten.

Vilken våtdräkt för dam?

Det finns många bra alternativ vad gäller våtdräkt för dam, jag har i artikeln ovan listat mina personliga favoriter bland våtdräkterna, många av dem är unisex. Då står det ofta “Men/Women” i produkttiteln.

Vilken storlek på våtdräkt?

Det är jättesvårt att hitta en storleksguide på våtdräkter som gäller alla våtdräkter, men generellt sätt brukar det vara liknande denna:

StorlekLängdViktBröst
XS168-175 cm57-64 kg86-91 cm
S173-178 cm61-71 kg92-96 cm
M176-181 cm68-79 kg96-100 cm
L180-185 cm77-88 kg100-106 cm
XL183-188 cm86-98 kg106-111 cm
XXL186-191 cm96-105 kg111-116 cm
3XL187-194 cm103-112 kg116-121 cm
Storlekstabell för våtdräkter

Fråga gärna butiken där våtdräkten du är intresserad av finns om du är osäker på storlek och en storlekstabell inte finns i produktbeskrivningen.

Hur ska en våtdräkt sitta?

En våtdräkt ska sitta tajt. Däremot är det viktigt att öppningarna inte sitter för tajt, speciellt i halsen. Det är superviktigt att du känner att du kan andas på ett optimalt och bra sätt. Däremot ska våtdräkten sitta åt och vara tajt mot resten av kroppen.

2 thoughts on “Bästa våtdräkten”

Leave a Comment