En effektiv gräsklippare gör det enkelt att hålla trädgården fin, och gräset kort. Här hittar du den bästa elgräsklipparen för din trädgård. Jag svarar även på vanliga frågor och delar med mig av värdefulla tips som du bör ha i åtanke när du ska köpa ny gräsklippare.
Bäst i test: elgräsklippare
I mitt test av elgräsklippare kan du förvänta dig eldrivna gräsklippare i flera olika modeller, storlekar och prisklasser. Jag har bland annat tittat på faktorer som uppsamlingsvolym, effekt, klippbredd och klipphöjd. Kolla in testet nedan och hitta bästa elgräsklipparen 2021.
Eldriven gräsklippare Classic 3.22 SE AL-KO
Classic 3.22 SE AL-KO är en otroligt prisvärd elgräsklippare med säkerhetsbrytare, kabelavlastare, XL-hjul som ger optimal komfort vid användning och en rad andra fördelar.
Denna gräsklippare passar för gräsmattor på upp till 250 kvadratmeter, och den låga vikten gör den enkel att använda.
Classic 3.22 SE AL-KO är ett bra val för den som vill ha en prisvärd, men samtidigt riktigt bra gräsklippare som är eldriven med låg vikt, smarta detaljer och effektivitet.
- Uppsamlingsvolym: 30 liter
- Effekt: 1000 watt
- Klippbredd: 32 centimeter
- Klipphöjd 20–60 millimeter
Gräsklippare Electric 41 TORO
Om du behöver en lite effektivare och starkare gräsklippare, då kan Electric 41 TORO vara rätt för dig. Med den här elgräsklipparen finns även många andra fördelar – den är till exempel tystgående och driftsäker. Den har en elmotor på 1500 watt, och ett klipphöjdsinställningssystem som gör det enkelt att reglera klippenhetens nivå mot gräset.
Den har tre olika klippsystem: Recycler, uppsamling och bakutkast. Chassit är aluminiumförstärkt, och det finns praktiska funktioner såsom knappstart och fällbart styre.
Här är både vikt och pris lite högre än gräsklipparen ovan, men samtidigt är det en riktigt robust och högkvalitativ gräsklippare som är bekväm att använda. Det här är ett alldeles utmärkt val för den som vill ha en riktigt effektiv och högkvalitativ gräsklippare.
- Uppsamlingsvolym: 55 liter
- Effekt: 1500 watt
- Klipphöjd: Kan regleras
- Klippbredd: 41 centimeter
Elklippare SMART 38E MTD
Elklipparen SMART 38E MTD är prisvärd, smidig och praktisk. Den passar för små och medelstora gräsmattor.
- Uppsamlingsvolym: 40 liter
- Effekt: Saknas information
- Klipphöjd: Kan regleras mellan 20–60 millimeter
- Klippbredd: 38 cm
Vikten är hyfsat låg (14 kg), vilket gör elgräsklipparen enkel att använda och lätt att hantera – inte minst i kombination med att den även är praktisk. Det här är helt enkelt en lätthanterad, smidig och praktisk gräsklippare för den som föredrar enkelhet.
Det här är ett utmärkt val för den som vill ha en bra men samtidigt mycket prisvärd gräsklippare, och för den som vill ha en eldriven gräsklippare som är enkel att använda.
Se fler elgräsklippare
Elgräsklipparna ovan är några av mina favoriter, och några av de bästa som går att hitta. Men det innebär inte att någon av dem är rätt för dig. Självklart ska man känna sig nöjd med den man väljer, och det du söker är kanske någonting helt annat. Kanske önskar du andra funktioner, en annan uppsamlingsvolym, en annan prisklass eller ett annat märke. Klicka på knappen nedan för att hitta flera elgräsklippare.
Vanliga frågor
Vem behöver en elgräsklippare?
Generellt kan man säga att alla, eller åtminstone de flesta, som har en gräsmatta även behöver en gräsklippare. Men med det sagt så behöver det inte nödvändigtvis vara en elgräsklippare. Vilken typ av gräsklippare som passar bäst beror dels på hur trädgården och gräsmattan ser ut, dels på vad du själv föredrar.
En elgräsklippare passar allra bäst för den som:
- Har en gräsmatta som är mellan 30 och 400 kvadratmeter
- Inte behöver en klippbredd över 40 centimeter
Om du har en större gräsmatta kan till exempel en robotgräsklippare, en bensingräsklippare eller åkgräsklippare vara ett bättre val.
För vilken gräsmatta passar elgräsklippare?
En elgräsklippare passar som sagt för gräsmattor som är mellan 30 och 400 kvadratmeter. Det vill säga, en inte allt för stor gräsmatta. Men det handlar givetvis även om vad du föredrar – även om din gräsmatta är något mindre än 30 kvadratmeter eller lite större än 400 kvadratmeter, så kan elgräsklipparen ändå vara rätt val.
Eller också så är en elgräsklippare inte det rätta valet för dig, trots att din gräsmatta än mellan 30 och 400 kvadratmeter. Det beror helt enkelt på vad man föredrar. Tycker du att det är jobbigt att klippa gräsmattan så kanske en robotgräsklippare är ett bra val, även om gräsmattan inte är särskilt stor, eller så föredrar du helt enkelt att använda en annan modell.
Vad kostar en elgräsklippare?
En elgräsklippare kan kosta allt från en bra bit under tusenlappen, och upp till många tusenlappar. Här handlar det till stor del om kvalitet, men även om sådant som funktioner och motoreffekt och så vidare.
Utgå från dina behov när du väljer elgräsklippare. En dyr variant är inte nödvändigtvis bättre än en lite billigare, och det är inte alls säkert att du kommer märka någon större skillnad. Om en enklare modell räcker för din gräsmatta, då kommer du med stor sannolikhet att bli minst lika nöjd med en lite billigare och enklare modell som med en dyrare variant.
Mer om elgräsklippare
Om du har en gräsmatta så behöver du med stor sannolikhet en gräsklippare, förutsatt att du själv sköter om trädgården. Det finns många olika gräsklippare att välja mellan: åkgräsklippare, robotgräsklippare, motordrivna gräsklippare, batteridrivna gräsklippare och många andra modeller.
Vilken som passar bäst för dig, det beror dels på hur din trädgård och gräsmatta ser ut och hur stor den är, men det handlar även om vad du själv föredrar. Även om en viss typ av gräsklippare är bäst lämpad för din gräsmatta, så är den inte rätt val om du ogillar den så mycket att du helt enkelt inte vill använda den.
Fördelar med elgräsklippare:
- De är miljövänliga, då de inte släpper ut avgaser eller bullrar.
- De är betydligt billigare än många andra typer av gräsklippare.
- De är lätta och betydligt mer tystgående än andra gräsklippare.
- Tack vare att de är lätta är de även enkla att styra och hantera.
- De kan enkelt hängas upp i förrådet och tar lite plats att förvara.
- De är lättstartade och säkra, och överlag mycket lätthanterade.
- De är väldigt billiga i drift, betydligt billigare än många andra.
Självklart finns det även ett par nackdelar med elgräsklippare, men det är inte alls många. De är till exempel inte lika starka och kraftfulla som till exempel bensindrivna gräsklippare, och är de sladdrivna så blir du också lite mer begränsad och beroende av eluttag och förlängningssladdar. Det blir lite krångligare, helt enkelt.
Att elgräsklipparen inte är lika kraftfull som en bensindriven behöver dock inte vara ett problem, det kanske inte ens är något du märker. En kraftfull gräsklippare är främst nödvändig när du klipper större eller mer avancerade gräsmattor.
En sladd behöver inte heller innebära några större problem. För en mindre trädgård spelar det till exempel ingen roll, och om du är van vid att använda sladdrivna maskiner så kommer du med stor sannolikhet inte ens att bry dig. Dessutom finns det även många fördelar med sladd – till exempel att du slipper komma ihåg att ladda eller fylla på bensin. Gräsklipparen är alltid redo att användas, och du riskerar inte att batteri eller bensin tar slut innan du är klar.
Vilken elgräsklippare är bäst för mig?
När du ska köpa en elgräsklippare så ska du först och främst fundera över vilken gräsklippare du vill ha, och behöver. Utgå från storleken på gräsmattan, hur din gräsmatta och trädgård ser ut samt vad du själv föredrar. Är det en elgräsklippare som är rätt val, eller passar någon annan typ av gräsklippare bättre – till exempel åkgräsklippare eller robotgräsklippare?
Om du har bestämt dig för en elgräsklippare så är det återigen dags att börja fundera. Det finns nämligen många olika elgräsklippare, med olika funktioner, olika styrkor, olika stora uppsamlare och så vidare. Vad är viktigast för dig? Är det till exempel att gräsklipparen känns prisvärd, att den klipper så effektivt som möjligt eller att den är lätt att använda?
Sådant som kan vara bra att kolla extra på är till exempel:
- Hur ställer man in klipphöjden?
- Hur mycket väger gräsklipparen?
- Passar den för mig, är handtaget lagom högt?
- Är det enkelt att starta gräsklipparen?
- Vad är knivarna gjorda av?
Det här är alltså sådant du bör kolla lite extra på när du börjar kolla runt på olika elgräsklippare. Ta gärna god tid på dig och läs på om olika elgräsklippare, jämför de modeller du är mest intresserad av och fråga gärna vänner och bekanta vad de har för erfarenhet. Kanske känner du någon som använder en elgräsklippare och kan ge tips.
Om du har möjlighet så kan det vara en bra idé att kolla på olika modeller i butik. Att se produkterna på riktigt ger ofta en helt annan uppfattning om dem, än när du läser eller kollar på bilder. Fråga gärna återförsäljare om det är något du funderar på, och ibland är det även möjligt att ringa tillverkaren för att få mer information.
Ta reda på så mycket som möjligt om olika elgräsklippare, och framför allt om de du är mest intresserad av. Jämför dem och fundera över vilken som passar dig och din gräsmatta mest. Tänk på att du med stor sannolikhet kommer att använda samma gräsklippare under lång tid, och därför är det viktigt att du är nöjd med den du väljer.
De flesta elgräsklippare har en så kallad uppsamlare, där allt gräs som klipps samlas. Det är smidigt, eftersom du slipper kratta upp gräset efteråt och istället får allt samlat på samma ställe. Ett annat alternativ är att gräsklipparen istället klipper sönder gräset och sprider ut det. Gräsklipparen klipper då grässtråna otroligt fint, och sprider det jämnt över hela gräsmattan. Då fungerar gräset som gödning, försvinner ned i gräsmattan och gör nytta.
Ett ytterligare tips är att komplettera din gräsklippare med en grästrimmer som kommer åt på utrymmen som är trånga eller där det inte passar att klippa med gräsklipparen. Kanske delar som växer nära staket eller runt trappan. Då rekommenderar jag att du läser mitt inlägg om bästa trimmern.
Förutom att hålla efter och klippa gräsmattan för att den ska vara fin och välvårdad, så finns det andra sätt att få en fin gräsmatta. Här kommer några bra tips.
- Ge gräsmattan tid
Ofta är gräsmattan blöt långt in på sommaren, på grund av långa och kalla vårar. Så länge gräset är blött så bör du låta gräsmattan vara. Allra helst ska du undvika att gå på den så långt det är möjligt, tills den är tillräckligt torr.
- Gödsla i flera omgångar
Först när det är 5–6 plusgrader börjar gräset att växa. Då är det också dags att börja gödsla, och det ska du helst göra minst tre gånger per säsong. Gödsla lite och ofta.
- Använd inte konstgödsel
NPK-gödsel innehåller mycket kväve, vilket kan göra att gräsmattan växer för mycket på kort tid. Det låter kanske bra, men det gör att den inte blir tät och tålig. Hönsgödsel är att föredra, det är ekologiskt och riktigt bra för gräsmattan.
- Låt bli kalket
Om du regelbundet kalkar, under flera år, så kommer näringsreserverna i jorden att tömmas eftersom kalket frigör dem. Dessutom finns det många mossor som kalket inte klarar av.
- Hoppa över uppsamlare
Om du låter det klippta gräset ligga kvar på gräsmattan så får du en naturlig gödning. Om du inte gillar att det klippta gräset ligger kvar så kan du välja en gräsklippare som strimlar grässtråna fint och sprider ut dem.
- Klipp lagom
Klipp inte för mycket, en tredjedel av gräsets längd är lagom, och klipp hellre lite oftare om det behövs. Tycker du att det är jobbigt att klippa ofta kan en robotgräsklippare vara ett bra val, eftersom de klipper lite men ofta.
Jag heter Emilio och gillar friluftslivet, och allt från att fiska till jakt och trädgård är av intresse. Syftet med Friluftaren är att rekommendera de allra bästa produkter för olika aktiviteter, men även ge tips om sådant jag lärt mig genom åren.