En vacker klätterros kan förgylla vilken trädgård som helst. Den är både vacker att se på och doftar gott. Här hittar du bästa klätterrosen.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Granngården.
Placering | Produkt | Passar |
---|---|---|
1 | Gammaldags ros ‘Ghislaine de Féligonde’ | Dig som vill ha en stark och effektiv grästrimmer |
2 | Klätterros ‘Climbing Bonica’ | Dig som vill ha en enklare och prisvärd modell |
3 | Klätterros ‘Grand Award’ | Dig som vill ha en riktigt effektiv och kraftfull grästrimmer |
Gammaldags ros ‘Ghislaine de Féligonde’
Den här söta rosen är inte bara fin, utan har även många fördelar. Den är lättodlad, och den kan användas som både klätterros och buskros. Den blommar med väldigt söta koppar-/aprikosfärgade blommor i stora klasar och har en fantastisk doft som påminner om kaprifol. Den blommar under juli till oktober.
Det här är en gammaldags ros, från 1916, och den är tålig och blommar rikligt. Dessutom fungerar den som det mesta – klätterros, häck, solitär eller buskros i rabatt. En väldigt mångsidig och praktisk ros helt enkelt, som du kan använda så som du vill.
Som klätterros blir denna 150 till 200 centimeter hög, och den har ett tätt och brett växtsätt med överhängande – och nästan helt taggfria – grenar. Den kan placeras i solen eller i lätt skugga, och den vill gärna ha mullrik och näringsrik samt väldränerad jord för att utvecklas.
Den här rosen passar perfekt för dig som är nybörjare eller av andra anledningar vill ha en lättskött klätterros. Den passar också bra för dig som vill ha en flexibel ros som kan användas på många olika sätt och olika platser. Eller för dig som helt enkelt vill ha en väldigt söt ros, med en härlig och tydlig doft.
Klätterros ‘Climbing Bonica’
Den här rikt blommande och härdiga klätterrosen har ett tätt och buskigt växtsätt, och den blir omkring 150-200 centimeter hög. Den blommar med fyllda rosor och medelstora blommor som sedan bleknar till vitrosa, och den blommar från juni till oktober. Doften är söt, mild och hallondoftande.
Bladverket på denna ros är mörkgrönt och glänsande, och denna klätterros passar även som snittblomma. Den kan planteras som solitär, vid ett träd, vid pergola eller i en stor kruka. Här finns alltså många möjligheter, och du kan plantera den så som du själv önskar.
Den här vackra klätterrosen passar de flesta, till exempel den som vill ha en ros med mild men samtidigt härlig doft, eller den som vill ha en klätterros som växer tätt och buskigt och blommar med fyllda och medelstora blommor.
Klätterros ‘Grand Award’
Den här underbara rosen har en fantastisk mörkröd färg, ett tätt och buskigt växtsätt och den blommar under lång tid – från juni till november. Dessutom blir den hög, 200 till 300 centimeter. Den kan även användas som buskros om du beskär den, och då blir den 150 centimeter hög.
Bladverket är mörkgrönt och blankt, och de stora och mörkröda blommorna har en svag och fin doft som påminner om vildrosor. Denna ros kan användas som klätterros, planteras vid väggar, vid plank, vid pergolor, som solitär, som friväxande häck eller i kruka – ja, här finns oändliga möjligheter, och den gör sig lika bra hur du än planterar den.
Denna vackra klätterros passar perfekt för dig som vill ha en lite längre blomningstid, en lite högre klätterros eller en ros som kan användas på många olika sätt. Eller för dig som bara vill ha en vacker ros, med en fantastisk doft.
Även om klätterrosorna ovan är otroligt vackra, så faller de kanske inte dig i smaken, eller så söker du kanske en helt annan klätterros. Kanske föredrar du en annan färg, en annan höjd eller andra egenskaper. Självklart finns det många andra klätterrosor att välja mellan, och om du klickar på knappen nedan så hittar du många andra vackra rosor.
När blommar klätterrosor?
Det kan variera en del, men många klätterrosor blommar från juni eller juli och fram till oktober. De finns också de som har en väldigt kort blomningstid, under juni och juli eller endast en av dessa månader. Och så finns det klätterrosor som istället har en väldigt lång blomningstid, och blommar från juni till november.
Om du tycker att en lång blomningstid är viktig så bör du kolla vad som gäller för olika klätterrosor innan du bestämmer dig. Det här kan som sagt variera väldigt mycket, men de flesta blommar under åtminstone tre eller fyra månader.
När beskär man klätterrosor?
Det här kan variera mellan olika rosor, men generellt brukar man beskära klätterrosor under våren. Hur klätterrosen ska beskäras, och hur ofta, kan också variera mellan olika sorter. Vanligtvis ska de dock inte beskäras under första åren efter plantering.
Vad kostar klätterrosor?
Även priset kan variera en del, men 200-300 kronor per planta är vanligt. Plantorna kan ofta även köpas i till exempel 5- och 10-pack och kan då bli billigare.
Läs mer:
Mer om klätterrosor
Klätterrosor finns i många olika varianter, allt från mindre och enklare till stora och välfyllda. De finns i många olika färger, och kan ha många olika dofter. En del klätterrosor är lättskötta och kräver inte så mycket, medan andra är lite svårare och kräsnare. Det finns helt enkelt en klätterros för alla, oavsett vilken smak och vilka förkunskaper man har.
Det finns många saker att tänka på när man ska köpa en klätterros; många gånger är det faktiskt detta som är svårast. Det är förstås viktigt att du gillar rosen, och dess färg. Tänk också på doften, en del klätterrosor har stark doft vilket kanske inte passar så bra för den som är känslig när det gäller dofter – speciellt inte om man ska plantera många plantor, och ha rosorna i närheten av utemöblerna. Då kan en klätterros med en mild doft passa bättre.
Men utgå inte enbart från hur rosen ser ut, utan leta också efter en frisk blomma som är motståndskraftig mot sjukdomar och tillräckligt härdig för den zon du bor i. Tänk också på blomningstiden, speciellt om du väldigt gärna vill ha en lång sådan. Om du brukar resa bort under en viss månad så bör du även välja en som blommar när du är hemma och inte bortrest, en del klätterrosor har nämligen väldigt kort blomningstid och då finns risken att du missar den.
Tänk också på hur hög rosen blir, omkring 150-200 centimeter är vanligt men det finns de som blir både kortare och längre. Se till att inte välja en som blir allt för hög, eller för kort, för att passa in där du ska placera den.
Det finns som sagt många olika klätterrosor, och nåra populära är dessa:
- Honungsros “Helenae Hybrida”
- Flammentanz
- Golden Gate
- New Dawn
- Paul’s Himalayan Musk
- Sympathie
- Ghislaine de Féligonde
- Jasmina
- Alchymist
- Giardina
Om du är osäker på vilken klätterros du ska välja så kan det alltså vara en bra idé att börja med att kolla på dessa, och se om någon av dem faller dig i smaken. Men som sagt är det också viktigt att tänka på hur höga de blir, när de blommar, hur starkt de doftar, hur motståndskraftiga de är mot sjukdomar – och även hur lättskötta de är, speciellt om du är nybörjare.
Giardina blir till exempel 300-350 centimeter hög, och passar bra om du behöver en lite högre klätterros – men inte lika bra om du behöver en mindre. Flammentanz är väldigt vacker, men blommar endast mellan juni och juli, och är inget bra val om du vill ha en ros som blommar länge eller om du ofta är bortrest just då.
Så här planterar du en klätterros:
- Börja med att gräva en grop, 50 centimeter djup och 50 centimeter bred. Blanda ungefär hälften av den bortgrävda jorden med lika mycket planteringsjord eller kompostjord. Du ska inte gödsla i gropen, och om du planterar vid ett träd så bör gropen vara ungefär 50 centimeter från trädet.
- Ta lite av jordblandningen och lägg i gropen, och sätt sedan ned rosen i gropen med rötterna utspärrade. Fyll på med resten av jorden och tryck till jorden ordentligt.
- Gödsla med ett spadtag brunnen kogödsel, och med en näve benmjöl som är uppblandat med planteringsjord, runt plantan.
- Vattna ordentligt, och fortsätt sedan att göra det regelbundet till dess att plantan har börjat etablera sig ordentligt.
När det gäller beskäring så ska klätterrosen inte beskäras under de första åren, eftersom de ska kunna växa sig starka först. När du sedan börjar beskära så tar du bort vissna, frusna och skadade grenar. Klipp in sidogrenarna om det behövs. En del klätterrosor kan behöva klippas ned helt om de ser risiga ut och behöver föryngras, men kolla vad som gäller för den sorten du har innan du gör det.
Om rosen är engångsblommande så behöver vissna blommor inte klippas bort, men du kan göra det om du vill. Remonterande rosor kan du gärna putsa, för att stimulera ny knoppbildning.
Tänk på att vattna ordentligt under väldigt torra perioder, och vattna direkt vid rötterna och inte med vattenspridare eftersom den blöter ned hela bladverket vilket ökar risken för svampangrepp. Redan etablerade rosor kan gödslas med kogödsel och benmjöl, som myllas ned i jorden. Gör detta i samband med beskärningen på våren. Remonterande rosor behöver gödslas en gång till, under sommaren.
En del klätterrosor kräver som sagt mer skötsel än andra, och i värsta fall kan de bli kala och få allt för lite blommor. Många tror att hoppet är ute, eller att man måste kapa hela plantan, men det behövs sällan. Gör man det så tar det väldigt lång tid innan den växer upp igen. Det är alltså bättre att börja med att försöka rädda den utan att kapa hela plantan, i första hand.
Börja med att ta bort döda och frostskadade grenar helt, eller så mycket som behövs – ned till det friska. Välj ut några grövre, kala grenar som inte har så många skott och kapa dem långt ned. Om det finns några få äldre huvudgrenar så gödslar du och myllar ned kompostjord runt plantan på våren, så att rosen stimuleras och skjuter nya skott. Vänta dock till nästa vår innan du beskär igen. Därefter beskär du varje vår, och skär bort äldre grenar som har blommat i några år, så att plantan hela tiden skjuter nya skott nedifrån.
En klätterros kan ofta användas på många olika sätt, och inte bara som klätterros. Om du inte har någonstans att låta en ros klättra, eller inte vill ha en sådan ros, så kan du alltså ändå välja en klätterros och planera den på ett annat sätt. Många klätterrosor blir till exempel fina som buskar, eller i kruka. Klätterrosor är väldigt vackra och har många fördelar, så fastnar du för en sådan kan du alltså välja den även om du inte söker en ros som ska klättra. Plantera den i en kruka, i en rabatt eller någon annanstans och njut av de vackra blommorna och de fantastiska dofterna som dessa rosor ger.
Jag heter Emilio och gillar friluftslivet, och allt från att fiska till jakt och trädgård är av intresse. Syftet med Friluftaren är att rekommendera de allra bästa produkter för olika aktiviteter, men även ge tips om sådant jag lärt mig genom åren.