En snöslunga gör det betydligt enklare att ta bort mycket snö, och du slipper kämpa länge med en snöskyffel. Jag svarar även på vanliga frågor och har samlat värdefulla tips till dig som funderar på att köpa ny snöslunga.
Bäst i test: snöslungor
I mitt test av snöslungor hittar du snöslungor i flera kategorier, prisklasser och varianter. Jag har utsett tre testvinnare som jag presenterar nedan och du kan bland annat läsa om fördelar med respektive modell. Spana in mitt test nedan för att hitta bästa snöslungan.
Snöslunga AL-KO SnowLine 700 E
AL-KO SnowLine 700 E är en kraftfull snöslunga med en arbetsbredd på hela 70 centimeter, och den kan kasta upp till 15 meter. Den klarar underlag med mycket snö utan problem, och den har kraftiga hjul som förhindrar att den fastnar eller slirar.
Med denna snöslunga behöver du inte oroa dig över vad du stöter på – den klarar av packad snö, djup snö och isiga underlag, och tack vare den generösa arbetsbredden går snöröjningen snabbt och smidigt.
AL-KO SnowLine 700 E har många fördelar:
- Låg bränsleförbrukning
- Roterbart utkast
- Bekväm kontrollpanel med inbyggd strålkastare
- Eluppvärmda handtag
- Tvåstegssystem
- Elstart
- Sex växlar framåt
- Två växlar bakåt
Det här är helt enkelt en riktigt bra snöslunga som kan vara rätt val om du söker en effektiv maskin med många bra egenskaper, som gör snöröjningen enkel.
Snöslunga AL-KO SnowLine 620E II
Från samma märke som ovan, AL-KO SnowLine, kommer denna snöslunga, 620E II, som är snäppet billigare än ovanstående modell.
Även denna snöslunga tar sig enkelt fram, och den har en kontrollpanel med strålkastare. Det här är en populär snöslunga som har vunnit flera priser, och det är knappast svårt att förstå. Det är en prisvärd men samtidigt riktigt bra snöslunga.
Arbetsbredden är 62 centimeter, däcken är av gummi och kastlängden är mellan 10 och 15 meter beroende på vilken typ av snö som kastas.
Fördelar med AL-KO SnowLine 620E II:
- Självgående
- Elstart
- Fem växlar framåt
- Två växlar bakåt
- Roterbart utkast
- Kraftfull motor
- Låg bränsleförbrukning
Det här är ett bra val för dig som vill ha en prisvärd men samtidigt effektiv maskin som gör jobbet snabbare och enklare.
Snöslunga Ariens Classic ST 24 E
Ariens Classic ST 24 E är en väldigt robust snöslunga med en kompakt design och låg vikt. Den är användarvänlig och har en arbetsbredd på 61 centimeter, och en kapacitet på 58 ton snö i timmen. Det är en 2-stegs snöslunga med 220 volts självstartare som gör den enkel att starta – men den är även enkel att använda.
Ariens Classic ST 24 E har många fördelar:
- En låg vikt
- 3-bladig höghastighetsfläkt
- Spärrfunktion på manöverpanelen så att du kan slunga snö med en fri hand
- Kritiska komponenter tillverkade i stål, vilket ger längre livslängd och nedfällbart styre så att den tar mindre plats att förvara.
Den här snöslungan kan kasta snö upp till tolv meter, har sex växlar framåt och två växlar bakåt. Snöslungan håller en hög kvalitet och är ett bra val för den som vill ha en effektiv men lätthanterad maskin.
Inspireras av fler snöslungor
Ovanstående snöslungor är några av de bästa jag kunnat hitta, och några av mina stora favoriter. Men du kanske söker någonting helt annat – en mer avancerad modell, en snöslunga i en annan prisklass, andra funktioner eller ett annat märke till exempel. Då finns det förstås många andra att välja mellan. Klicka på knappen nedan för att se många andra snöslungor som också är riktigt bra.
Vanliga frågor
Vem behöver en snöslunga?
En snöslunga är kanske främst användbar för den som behöver ta bort mycket snö under vintern, till exempel för att man har en stor tomt där stora delar behöver skottas eller äger mark som används under vintern. Det kan också handla om att det snöar mycket där man bor och man därför tvingas skotta snö ofta, vilket blir påfrestande i längden.
Men det finns förstås andra anledningar till att man kan behöva en snöslunga, till exempel att man får ont i ryggen av att skotta eller av andra anledningar tycker att det är för påfrestande för kroppen. En snöslunga gör jobbet betydligt enklare, mindre påfrestande och dessutom går snöröjningen betydligt mycket snabbare.
Vilken snöslunga är bäst?
När man ska köpa en snöslunga bör man inte fundera över vilken som är bäst generellt, utan snarare vilken som är bäst för just dig och din trädgård – eller vilken som är bäst i en specifik prisklass. För mindre ytor krävs sällan en avancerad snöslunga, utan en enklare och billigare modell räcker oftast långt.
Ett vanligt missförstånd är att en snöslunga enbart behövs om man sköter snöröjning på större områden, äger mark där man behöver ta bort snön och liknande. Det stämmer faktiskt inte, utan en snöslunga kan med fördel även användas på en mindre tomt – det beror helt på om du själv känner att du har behov av en sådan.
Vad kostar en snöslunga?
En snöslunga kan kosta allt från någon tusenlapp, och upp till 50 000 kronor ungefär. Det finns alltså snöslungor i många olika prisklasser. Det är inte alls säkert att du har behov av en dyrare variant, utan för de flesta trädgårdstomter som är mindre eller mellanstora räcker det oftast med en lite enklare modell.
Utgå från dina behov när du väljer snöslunga. Hur stor yta ska snöslungan användas på? Hur ofta kommer den behöva användas? Finns det belysning där den ska användas, eller behöver du en snöslunga med belysning? Hur mycket brukar det snöa i ditt område, och hurdan brukar snön vara? Vilka funktioner behöver du?
Mer om snöslungor
Snöslungor finns i alla möjliga varianter, med olika funktioner och olika styrkor. Vilken du behöver beror dels på hurdant området där den ska användas ser ut och hur snös ser ut, men även på vad du själv föredrar.
Först och främst finns det tre typer: enstegs-, tvåstegs- och trestegs snöslungor. De två första är vanligast, medan den sista är anpassad för mer avancerad snöröjning alternativt professionell användning – till exempel snöröjning på stora områden dagligen.
Bensindriven eller eldriven snöslunga?
Snöslungor finns som bensindrivna eller eldrivna modeller. De eldrivna finns som batteridrivna eller med sladd, och dessa är oftast enstegs-snöslungor. De är inte lika kraftfulla som bensindrivna snöslungor, men de har många andra fördelar: de är billigare i drift, mer miljövänliga och de bullrar mindre.
För mer avancerad snöröjning eller större områden kan dock en bensindriven modell vara ett bättre val. De klarar svårare och djupare snö, och har en längre drifttid än batteridrivna modeller samt en obegränsad räckvidd.
Om du däremot väljer en eldriven modell kan du välja mellan en snöslunga som är batteridriven och en modell med sladd. En batteridriven snöslunga är praktisk, eftersom den inte har någon begränsad räckvidd och inte är beroende av eluttag eller förlängningssladdar. Det blir helt enkelt smidigare och det är ett bra val om du ska röja snö på ett utbrett område, eller en bit från huset, där det kan vara svårare med eluttag.
Fördelen med sladd är förstås att drifttiden är obegränsad. Du slipper också komma ihåg att ladda batteriet, och det finns ingen risk att arbetet avbryts om du har glömt att ladda. En sladdriven modell är alltid redo att användas, och är ett bra val om du främst använder snöslungan i närheten av huset – eller någon annanstans där det finns eluttag.
Inbyggd belysning är praktiskt i mörkret
En del snöslungor har inbyggd belysning, vilket kan vara väldigt praktiskt ibland. Under vintern är det som bekant ofta mörkt, speciellt tidigt på morgonen. Om det finns belysning där snöslungan ska användas är det inte så viktigt att snöslungan också har belysning. Använder du endast snöslungan under dagtid behövs det kanske inte heller. Men om du använder den när det är mörkt, och där det inte finns någon annan belysning, då kan det vara väldigt bra om det finns belysning på snöslungan.
Använd hörselskydd
Något annat som kan vara bra att tänka på är att snöslungor ofta låter en del, de är rätt bullriga helt enkelt. Detta gäller främst bensindrivna, men även eldrivna kan låta ganska mycket. I längden kan det bli ganska påfrestande, och därför bör man använda hörselskydd när man använder snöslungan.
Fördelar med snöslungor:
- De har lång livslängd
- De sparar en hel del tid
- Det är skonsammare för kroppen att använda en snöslunga
- De är effektiva även på större ytor
- De kan även användas på platta tak och en del trappor
- De håller tomten snygg och lättillgänglig under vintern
Vilken snöslunga ska man köpa?
Om du har bestämt dig för att köpa en snöslunga så är det dags att fundera över vilken du ska välja. Fundera över hur din tomt ser ut, eller hur stort område snöslungan ska användas på. Fundera även över dina egna preferenser och krav.
Vill du ha en batteridriven, sladdriven eller bensindriven snöslunga? För ett mindre område räcker en eldriven modell oftast, men för större områden eller mer avancerad snöröjning kan en bensindriven vara ett bättre val.
Fundera även över röjbredden och höjden, vilket snödjup maskinen klarar av, kastlängden, kapaciteten, effekt och pris. Ta god tid på dig, och jämför olika modeller noggrant innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa.
När det gäller dina egna preferenser, och sådant som kan vara bekvämt att ha, finns det till exempel: elstart, fingertoppsstyrning, fyrvägsjoystick, belysning, växellåda och eluppvärmda handtag. Vilka av dessa funktioner är viktiga för dig?
Enstegs-, tvåstegs- eller trestegssnöslunga?
Du bör även bestämma dig för om du vill ha, eller närmare bestämt behöver, en enstegs-, tvåstegs- eller trestegssnöslunga. Här handlar det som sagt till stor del om hur stora ytor du ska snöröja och hur avancerad snöröjningen är. En trestegssnöslunga används främst om man jobbar med snöröjning, eller ansvarar för snöröjning på ett större område.
För hemmabruk är det alltså en enstegs- eller tvåstegssnöslunga som är aktuell. Det finns för- och nackdelar med båda dessa varianter, och vilken du bör välja beror på var och hur du ska använda snöslungan och vilken du själv föredrar.
Fördelar med enstegssnöslunga:
- Billigare än övriga modeller
- Smidig att använda, hantera och förvara
- Passar bra i stan, i ett villaområde, på taket etc.
Nackdelar med enstegssnöslunga:
- Manuell drivning
- Kräver plana underlag
Fördelar med tvåstegssnöslunga:
- Hög kapacitet
- Större arbetsbredd
- Längre kastlängd
- Har drivning, växlar och styrbromsar
- Lättkörd på alla underlag
Nackdelar med tvåstegssnöslunga:
- Tyngre att hantera och förvara
Jag heter Emilio och gillar friluftslivet, och allt från att fiska till jakt och trädgård är av intresse. Syftet med Friluftaren är att rekommendera de allra bästa produkter för olika aktiviteter, men även ge tips om sådant jag lärt mig genom åren.