BĂ€sta haspelrullen

Söker du efter en lÀtthanterlig rulle till ditt fiskespö sÄ Àr det en haspelrulle du borde köpa. Jag tipsar om den bÀsta haspelrullen pÄ marknaden.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

PlaceringProduktPassar
1Okuma Inspira haspelrulleDig som vill ha en haspelrulle med lÀtt vikt och skön ergonomi
2Daiwa Ninja LT haspelrulleDig som vill ha en mer robust haspelrulle för större fiskar
3Daiwa Black Gold 5000 haspelrulleDig som vill ha en haspelrulle speciellt framtagen för havsfiske

Okuma Inspira haspelrulle

Den bÀsta haspelrullen Àr enligt mig Okuma Inspira haspelrulle. Detta eftersom att rullen med sin mycket lÀtta vikt och fantastiska ergonomi gör fisket till en fröjd. Du slipper alla vanliga problem som en tvinnad lina och dödgÄng tack vare oklanderlig design.

Okuma Inspira haspelrulle tar hem priset som bÀsta haspelrulle! Den ligger i den lite övre prisklassen men Àr vÀl vÀrd att investera i ifall du vill ha en vÀldesignad och robust rulle som hÄller. LÀs mer om produkten och se aktuellt pris genom att klicka pÄ knappen nedan.

Daiwa Ninja LT haspelrulle

Större fiskar krÀver större och tyngre beten och du behöver sÄledes vÀlja en haspelrulle som tÄl dessa krav. Ett lÀttare bete som exempelvis spinnare eller jiggar för lÀttare fiskar stÀller i sin tur inte lika stora krav pÄ att haspelrullen ska vara lika robust. För gÀddfiske eller annat fiske pÄ tyngre och större fiskar rekommenderar jag emellertid att du investerar i en mer robust haspelrulle dÄ du försÀkrar dig om att du kan göra tyngre kast. Fördelen med haspelrullar som Àr utformade för tyngre beten Àr att sÄvÀl slirbromsen som linkapaciteten ofta ökar ocksÄ.

Haspelrullar kommer i flera olika storlekar, de flesta mĂ€rken erbjuder storlekar mellan 1000-6000. För gĂ€ddfisket rekommenderar jag att du lĂ€gger dig pĂ„ en storlek frĂ„n 2500 och uppĂ„t, dĂ„ Ă€r du utrustad för sĂ„vĂ€l lĂ€ttare som lite tyngre fiske. 

En personlig favorit för gÀddfisket och andra tyngre fiskar hamnar nÄgonstans i mellanklassen nÀr det kommer till pris. Jag pratar om Ninja LT, haspelrullen frÄn Daiwa. LT stÄr för Light & Touch och innebÀr att rullarna ger mer kraft och har en bÀttre bromskraft trots att rullarna i sig Àr mindre och lÀttare. Rullarna finns i storlekarna 1000-6000, jag rekommenderar att du köper en rulle frÄn 2500 och uppÄt. För att fÄ mer information om produkten och se det aktuella priset, klicka pÄ knappen nedan.

Daiwa Black Gold 5000 haspelrulle

Tidigare rekommenderade jag Daiwa 15 Saltiga som haspelrulle för havsfiske. En ordentlig och slittÄlig produkt sÀrskilt anpassad för fiske i saltvatten. Om du kÀnner att nÀrmare 10.000 kronor Àr lite för saftigt för dig sÄ kan jag dock starkt rekommendera Daiwa Black Gold 5000 haspelrulle. Denna rulle bestÄr av ett aluminiumhus och ett Digigear II-maskineri som gör den mjuk och pÄlitlig, Àven vid tillfÀllen av maximal press. Rullen fungerar bÄde i sött och salt vatten, men kan absolut ses som ett perfekt verktyg för havsfisket! Dessutom Àr priset mycket mer förmÄnligt Àn Daiwa 15 Saltiga. Klicka pÄ knappen nedan för att fÄ mer information och för att se aktuellt pris.

Det kan finnas oÀndligt mÄnga anledningar till varför de haspelrullar som jag rekommenderat ovan inte passar dig och ditt anvÀndningsomrÄde. I sÄ fall har jag nedan lagt in en lÀnk till kategorin haspelrullar hos Happy Angler. DÀr kan du fritt blÀddra bland alla haspelrullar i sortimentet och hitta nÄgon som passar dig riktigt bra.

🎣 Hur fungerar en haspelrulle?

En haspelrulle har en öppen spole och en bygel. NÀr du kastar ditt haspelspö fÀller du upp bygeln och och hÄller i linan med pekfingret för att slÀppa mitt i kastet som du utför. NÀr du börjar veva fÀlls bygeln pÄ haspelrullen ner.

🔱 Vilken storlek ska man ha pĂ„ en haspelrulle?

Jag rekommenderar en haspelrulle pÄ ungefÀr 2000-3000. Det Àr en bra storlek som passar de allra flesta fiskarna och fiskar. Bland annat passar 2000-3000 i storlek pÄ haspelrullen bra för abborre, öring och gös.

🩈 Vilken lina ska man ha till haspelrulle?

En tunn lina skÀr i vattnet bÀttre och leder till ökad kÀnsla i vattnet. DÀremot Àr en tjockare lina otroligt viktigt om du har ett lite större bete och vill fiska lite större fiskar. DÀr fÄr du göra en avvÀgning helt enkelt.

LĂ€s mer:

BĂ€sta flugfiskerullen

BĂ€sta trollingrullen

BĂ€sta multirullen

Mer om haspelrullar

Är du pĂ„ jakt efter en bra haspelrulle för en billig peng? Faktum Ă€r att du inte behöver lĂ€gga ut sĂ€rskilt mycket pengar för att vara sĂ€ker pĂ„ att du fĂ„r en bra rulle, speciellt inte ifall du vĂ€ljer nĂ„got av de större och mer etablerade tillverkarna. Haspelrullar har blivit sĂ„ populĂ€r idag att mĂ„nga stora tillverkare lagt ner mycket tid pĂ„ att utveckla riktigt bra rullar Ă€ven nĂ€r det kommer till budgetklasserna. Jag rekommenderar dĂ€rför att man köper en billigare haspelrulle av mĂ€rken som Daiwa, Abu, Penn eller Shimano. VĂ€ljer du ett Ă€nnu billigare mĂ€rke sĂ„ riskerar du att de dĂ€r sparade hundralapparna visar sig genom en förkortad livslĂ€ngd och massa strul istĂ€llet.

Om du nÄgon gÄng har köpt ett sÄ kallat startpaket med spö och rulle sÄ Àr det troligtvis en haspelrulle du har fÄtt med köpet. Haspelrullar Àr enklare att anvÀnda Àn den lite mer avancerade multirullen och Àr dÀrför en populÀr rulle bland nybörjare men anvÀnds Àven flitigt av mer erfarna sportfiskare.

Haspelrullen har fÄtt sitt namn av den haspel som sÀtter fiskelinan pÄ plats runt spolen efter att man kastat. Haspeln underlÀttar sÄledes fisket genom att du sjÀlv slipper styra linan med tummen. FÀll bara upp haspeln innan ditt kast och slÀpp sedan linan mitt i kastet. NÀr du sedan börjar veva kommer haspeln att slÄs till och lÀgga linan tillrÀtta i spolen igen. De flesta haspelrullar har en flyttbar vev som gör det möjligt för sÄvÀl höger- som vÀnsterhÀnta att anvÀnda samma rulle, en stor fördel ifall man Àr flera som ska anvÀnda rullen.

MÄnga misstar haspelrullen för att vara en sÀmre rulle Àn multiplikatorrullen (Àven kallad multirulle) enbart för att den Àr enklare att anvÀnda. Jag hÄller inte alls med om detta dÄ det finns mÄnga fördelar med att anvÀnda en haspelrulle. FrÀmsta fördelen ligger i anvÀndarvÀnligheten. Avancerat Àr inte alltid bÀttre, sÄ enkelt Àr det. Att rullen Àr konstruerad för att vara lÀttanvÀnd visar sig Àven vara en fördel nÀr det kommer till byte av spole, nÄgot som Àr mycket enkelt nÀr man anvÀnder en haspelrulle. Med en haspelrulle slipper du lÀgga ut stora summor pengar pÄ nya spolar och du kan enkelt köpa pÄ dig en variation av spolar och pÄ sÄ sÀtt anvÀnda ditt spö till flera olika typer av fiske. Sista fördelen som jag vill nÀmna Àr slirbromsen som kommer med haspelrullar. NÀr fisken krokar sÄ ser slirbromsen till att ge fisken löslina vilket gör att fisken inte slÀpper eller att linan gÄr av.

Tack vare dess populÀritet bland sÄvÀl nybörjare som proffs har utbudet av haspelrullar stadigt ökat. I ett myller av produkter kan det vara svÄrt att veta vilken haspelrulle som Àr bÀst för just dig. I denna guide tipsar jag om den bÀsta haspelrullen 2021 vare sig du vill anvÀnda den för att fiska havsöring eller abborre. Jag tipsar Àven om haspelrullar i olika prisklasser och har specifikt tittat pÄ budget-rullar som ligger under 1000 kronor, perfekt för dig som vill testa en haspelrulle för första gÄngen och inte vill spendera allt för mycket pengar.

Fiska havsöring med haspelrulle

Vare sig du vÀljer att fiska havsöring frÄn kusten eller frÄn bÄt sÄ bör du vara beredd pÄ mÄnga och lÄnga kast. Vissa menar att det ofta gÄr nÀrmare tusen kast per krokad havsöring, du bör dÀrför vara beredd pÄ mycket vevande. PÄ grund av de lÄnga kasten Àr det fördelaktigt att ha en rulle som har en hög utvÀxling, det vill sÀga mÀngden lina som varje invevning plockar in för att du ska slippa veva i oÀndlighet. En annan fördel med haspelrullar med hög utvÀxling Àr att de lÀmpar sig bra nÀr du fiskar efter havsöring pÄ grunt vatten dÄ du lÀttare undviker att fastna med draget i tÄng eller sten.

För havsöringsfiske Àr en haspelrulle som Àr slitstark Àven viktigt ifall du vill att rullen ska hÄlla för mÄnga turer. Robusta rullar Àr dÀrför att föredra till fiske av havsöring. Har du turen att fÄnga en havsöring bör du Àven tÀnka pÄ att införskaffa en haspelrulle med bra broms.

NÀr det kommer till fiske av havsöring rekommenderar jag en lite dyrare haspelrulle för att sÀkerstÀlla att du fÄr kvalitet för pengarna. Efter mÄnga turer har jag kommit fram till att de dÀr extra hundralapparna man sparar in pÄ en billigare rulle ofta inte lönar sig i lÀngden ifall man vill slippa krÄngel och istÀllet kunna lita pÄ att man fÄr ett bekvÀmt och roligt fiske. UtifrÄn dessa faktorer anser jag att en haspelrulle frÄn Shimano Àr att föredra. Shimano har mÄnga bra varianter av haspelrullar, men för fiske av havsöring skulle jag rekommendera en rulle med högre utvÀxling och ett bra bromssystem.

Fiska gÀdda med haspelrulle

NÀr du ska vÀlja rÀtt haspelrulle för ditt gÀddfiske Àr det första du behöver tÀnka pÄ vilken fÄngst du siktar in dig pÄ. Större gÀddor krÀver större och tyngre beten och du behöver sÄledes vÀlja en haspelrulle som tÄl dessa krav. Ett lÀttare bete som exempelvis spinnare eller jiggar för lÀttare fiskar stÀller i sin tur inte lika stora krav pÄ att haspelrullen ska vara lika robust. För gÀddfiske rekommenderar jag emellertid att du investerar i en mer robust haspelrulle dÄ du försÀkrar dig om att du kan göra tyngre kast. Fördelen med haspelrullar som Àr utformade för tyngre beten Àr att sÄvÀl slirbromsen som linkapaciteten ofta ökar ocksÄ.

Haspelrullar kommer i flera olika storlekar, de flesta mÀrken erbjuder storlekar mellan 1000-6000. För gÀddfisket rekommenderar jag att du lÀgger dig pÄ en storlek frÄn 2500 och uppÄt, dÄ Àr du utrustad för sÄvÀl lÀttare som lite tyngre gÀddfiske.

Fiska abborre med haspelrulle

Även om abborrefiske för mĂ„nga Ă€r synonymt med en brygga och ett metspö sĂ„ har fisket av abborre genomgĂ„tt stor utveckling de senaste Ă„ren. Idag Ă€r det mĂ„nga som kastar efter abborre dĂ„ generellt med lĂ€ttare beten som smĂ„ spinnare, wobbler eller lĂ€ttare jiggar.

För dessa mindre beten Àr en haspelrulle absolut att föredra. NÀr du kastar med mindre beten anvÀndandes en multirulle Àr det svÄrare att fÄ ut linan pÄ ett bra sÀtt. Med haspelrullar glider linan dock enkelt av spolen vid utkast med mindre beten vilket sÄledes gör dem perfekta för mindre fiskar som abborre. Haspelrullar kommer i ett flertal olika storlekar, ofta mellan 1000-6000. De extra lÀtta rullarna kallas idag ofta för UL rullar som stÄr för ultralÀtt rulle, vilka passar utmÀrkt nÀr man vill anvÀnda sig av spinnare eller jiggar.

Havsfiske med haspelrulle

NĂ€r det kommer till att rekommendera haspelrullar för havsfiske har jag en solklar favorit bland producenterna – Daiwa. Daiwa Ă€r idag vĂ€rldens största tillverkare av fiskerullar av olika slag vilket Ă€r fullt förstĂ„eligt eftersom de hĂ„ller en mycket hög kvalitĂ©. NĂ€r det kommer till havsfiske Ă€r det viktigt att vĂ€lja en haspelrulle som tĂ„l mycket och som Ă€r sĂ€rskilt anpassad för att förhindra att salt kommer in i kroppen och förstör rullen. Förutom kraven pĂ„ en slitstark och robust rulle Ă€r det Ă€ven viktigt att vĂ€lja rullar av större storlek som tĂ„l tyngre fiske sĂ„ som laxfiske eller gĂ€dda. För detta Ă€r Daiwas rullar mycket bra dĂ„ de har ett stort utbud av saltvatten anpassade rullar i bra storlekar.

NĂ€r det kommer till att köpa en haspelrulle för havsfiske fĂ„r man verkligen det man betalar för. Haspelrullar för havsfiske kan kosta alltifrĂ„n dryga 1000 lappen till nĂ€rmare 10.000 kronor sĂ„ hĂ€r handlar det om att ta ett beslut som Ă€r baserat pĂ„ hur tungt fiske man kommer att utföra samt hur mycket man Ă€r beredd att spendera. LĂ€ngre ner i guiden kommer jag rekommendera ett lite billigare alternativ som passar perfekt för saltvattensfiske, men hĂ€r vill jag titta nĂ€rmare pĂ„ en rulle för riktiga storfĂ„ngster – Daiwa 15 Saltiga som kostar dryga 9000 kronor och som Ă€r specifikt utformad för havsfiske.

Leave a Comment