Bästa fågelkikaren 2024

Att vara en entusiastisk fågelskådare, jägare, eller bara en naturälskare som uppskattar att iaktta fåglar i deras naturliga miljö, kräver en fågelkikare av toppkvalitet.

När jag granskar de bästa kikarna på marknaden, tar jag hänsyn till faktorer som optisk klarhet, användarvänlighet, och hållbarhet. För den som söker fler alternativ inom fågelskådning, erbjuder till exempel Gunnar Olssons Foto fågelkikare, där varje entusiast kan hitta en modell som passar sina behov.

Nedan presenteras ett noggrant urval av fågelkikare som står ut i dessa kategorier och som har blivit favoriter bland naturintresserade.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Outdoorexperten.

Swarovski 8×32 NL Pure Orange

Emilio på Friluftaren

Bra kikare av hög kvalitet för fågel
Swarovskis Field-Flattening-teknik
Multibelagd optik

Swarovski 8×32 NL Pure Orange

Swarovski NL Pure är en kikare med optik i absoluta toppklass och ett ovanligt stort synfält. Den ergonomiska konstruktionen gör den bekväm att använda under långa stunder och kompletterar du med pannstödet blir även stabiliteten svårslagen.

5

NL Pure är en kikare från Swarovski som representerar det yppersta inom optisk prestanda, med ett synfält som är ovanligt vidsträckt. Dess Field-Flattening-teknologi levererar en knivskarp och rak bild hela vägen till kanterna, vilket ger en oöverträffad naturnära upplevelse.

Ergonomin är i en klass för sig med en design som ligger bekvämt i handen och tillåter timmar av obesvärade observationer. En finjusterad fokuseringsmekanism bidrar till en smidig och ansträngningsfri användning. För de som önskar ytterligare stabilitet rekommenderas ett tillägg av pannstödet, vilket säljs separat.

När det kommer till optisk kvalitet, lever Swarovski upp till sitt rykte. Kikaren är utrustad med Swarobright, Swarotop, och Field Flattening-tekniker, vilket garanterar en bild som är klar som kristall och färger som är trogna verkligheten, och gör det enkelt att urskilja varje detalj.

I paketet ingår välgenomtänkta tillbehör. En UCS-rem som är både bekväm och enkel att justera, en sidoväska (FSB) för snabb tillgång till kikaren, samt okularlock, frontlock, en putsduk och ett tvålkit för rengöring av gummieringen.

Läs mer: Bästa lockpipan

Silva Epic 10

För dig som tycker att över 2000 kr är för mycket för en fågelkikare är jag villig att hålla med, lite beroende på grad av intresse och hur länge man sysslat med fågeljakt eller fågelskådning. För dig som inte vill ha budgetalternativet men känner att över 2000 kr är mycket har jag därför bland mina vinnare tagit fram ett mellanalternativ. Den bästa fågelkikaren för ungefär halva priset av föregående modell är enligt mig Silva Epic 10.

Silva Epic 10 är en fågelkikare som är kompakt och marknadsförs som en “allroundkikare” – även om jag tycker att den duger som fågelkikare då den har en robust gummibeläggning i en vattentät konstruktion.

Även denna modellen är alltså vattentät vilket är riktigt bra för dig som vill titta på fåglar även under lite sämre väderförhållanden, som men inte så sällan är i just Sverige, tyvärr. I produktbeskrivningen står det att den är perfekt för bland annat friluftsliv – och med sin IPX7 vattentäthet är jag beredd att hålla med.

Silva Epic 10 är konstruerad med BAK-4 linser av högkvalitativt optiskt glas som ger hög skärpa. Detta gäller upp till en förstoring på tio gånger. Inte alls dåligt för en kikare i denna prisklass.

Funderar du på om denna duger eller om du ska köpa den allra dyraste tycker jag att du ska fundera på hur länge du tror att du ska nyttja den och hur stort behov du har av det allra bästa. Denna kikaren är en grym fågelkikare.

Har du tidigare inte haft en bra fågelkikare eller är ny till sporten skulle jag säga att det är bättre att köpa denna. Den är kanske inte lika bra som alternativ nummer ett men den är definitivt mer prisvärd. Kommer du däremot från en bra fågelkikare och vill passa på att uppgradera ett steg kan det dyrare alternativet vara rimligare för dig.

Oavsett tror jag att du blir väldigt nöjd med ditt val. Tänk på att kombinera med något form av myggskydd om du ska vara ute i skogen i längre perioder där det finns mycket mygg. Annars kan det förstöra upplevelsen.

Läs mer: Bästa myggskyddet

Silva Scenic 8

För dig som känner att båda fågelkikarna ovan är lite dyra finns det ett mycket bra alternativ i en lägre prisklass. Fågelkikaren som vinner denna kategorin av fågelkikare i min egen lilla jämförelse är ingen mindre än Silva Scenic 8.

Den största nackdelen med denna fågelkikaren i förhållande till mellan-alternativet är att den inte har en förstoring på tio gånger utan istället åtta gånger. Det gör en viss skillnad, absolut, men för under tusenlappen och därmed nästan halva priset är det ingenting att klaga på.

För dig som fågelskådar är detta en av de bättre fågelkikare som du kan hitta. En förstoring på åtta gånger med en så kompakt design att den till och med är vikbar gör den mycket lämpad för dig som vill kunna se på fåglar utan att behöva bära med dig en väska eller något tungt som du annars inte tänkt ta med.

Fågelkikaren är marknadsförd för att vara perfekt för att se på fåglar, och det är den genom sitt stora synfält som gör det enklare att få koll och hitta fåglar som rör sig knappt utan att de rör sig utanför synfältet i för hög förstoring. Detta sker alltför ofta i modeller som inte är gjorda för att se på fåglar. Då får man antingen välja mellan att kanske tappa fågeln ur synfältet eller zooma ut och se fågeln mindre detaljrikt för att behålla den i synfältet.

BAK-4-optiken ger skarpa och tydliga bilder vilket är ett måste för dig som vill se fåglar. Inte bara för njutningens skull i att kunna se på den detaljrika fågeln på avstånd och även kunna tyda de minsta detaljerna, men även för att kunna se skillnad på liknande arter på långt håll.

I och med det billigare priset kan man tro att Silva Scenic 8 kommer utan nödvändiga tillbehör som man måste köpa till själv så att priset blir mer likt de andra modellerna, men så är det som tur inte. Fågelkikaren levereras komplett men en nackrem, en bärväska och en rengöringsduk. Ett mycket bra köp för priset helt enkelt, en lite mindre avancerad fågelkikare jämfört med Silva Epic 10.

Fågelkikare för barn

Silva Scenic 8

För dig som vill att ditt barn ska ha en fågelkikare eller kanske dela fågelkikare med ditt barn rekommenderar jag ännu en gång Silva Scenic 8. Det är den billigaste modellen, vilket kan vara bra om du ska låta ett lite yngre barn hantera fågelkikaren. Som tur följer även en nackrem med vilket jag tror minskar risken för olyckshändelser.

Att Silva Scenic 8 passar barn beror enligt mig på en vikbara designen. Precis som du viker fågelkikaren lite när du ska lägga ifrån dig den kan även barnet vika i den för att den ska passa ett lite mindre huvud. Helt utvikt fungerar även fågelkikaren för dig vilket innebär att ni kan dela fågelkikare om du inte redan har en än.

Ordinariepriset ligger i skrivande stund på under tusenlappen och inkluderar nackrem, bärväska och en rengöringsduk. Inget dåligt erbjudande helt enkelt.

Mer om fågelkikare

I vissa fall blir jaktintresserade personer sugna på att skaffa en fågelkikare för att börja identifiera olika typer av fåglar och kanske skifta eller snarare utvidga intresset från bara jakt till även fågelskådning. Då är det ofta dags att skaffa en fågelkikare.

Det kan ju även vara så att du som fågelskådare, du som gillar vandring eller du som helt enkelt vill komma ut lite mer vill skaffa en bra fågelkikare för att kunna börja se fåglar tydligare, eller en ny efter att en äldre gått sönder eller inte fungerar så bra som den borde.

Att se på fåglar på håll är måttligt kul, men att med hjälp av en fågelkikare kunna se mer i detalj hur det ser ut när större fåglar flyger eller att kunna lära sig skillnaden mellan liknande fåglar och instinktivt se skillnaden är inte bara roligt utan även väldigt allmänbildande. Att lära sig lite grundläggande fakta och få ett hum för vilka fåglar som bär olika egenskaper och kanske till och med vilka det finns gott av, vilka som är utrotningshotande och hur fågeln i fråga står i näringskedjan.

Detta kan vara kul att göra som vuxen, men fungerar alldeles utmärkt att göra tillsammans med barn för att lära lite om naturen.

Det är lätt hänt att man efter att ha varit ute lite med fågelkikaren på hemvägen Googlar lite kring vad det var för fågel man faktiskt såg. Det finns bra information kring vilka fåglar som finns i vilka områden vilket gör det hela lite lättare.

Sysslar du redan med någon typ av fågelskådning vet du säkert redan precis vad jag menar, men för dig som funderar på att komma igång är mitt tips att göra det. Att införskaffa en fågelbok med bilder på olika fåglar kan göra det lite mysigare än om du vill ta upp mobilen för att Googla när du ser en fågel som du inte känner igen. Till slut lär du dig vad de vanligare fåglarna heter och kollar upp mindre och mindre, vilket är en kul process i sig.

Vilken fågelkikare är bäst?

Vilken fågelkikare som är bäst beror på vad du är ute efter i form av funktioner och pris samt många andra faktorer. Jag rekommenderar vinnaren ovan.

Finns det olika sorters fågelkikare?

Ja och nej, det finns definitivt fågelkikare som lämpar sig för olika typer av fågelkikare. Det som påverkar mest är hur mycket du kan förstora och vikten på fågelkikaren om du kommer röra dig snabbt och eventuellt längre avstånd.

Vad väger en fågelkikare?

En vanlig vikt är mellan 200 g till 300 g. Nackdelen med tyngre är att det är svårare att ta sig längre sträckor med. Fördelen kan vara andra, så som fler funktioner, bättre förstoring eller till och med lägre pris beroende på materialval.

Leave a Comment