Updaterad Januari 2023
En flytoverall håller dig varm och torr i vattnet, det är en billig livförsäkring. En flytoverall håller dig även varm på land. Det finns ett stort utbud av flytoveraller på marknaden idag. I många olika modeller och märken så det kan vara svårt att välja den bästa flytoverallen för dig. I den här artikeln jämför jag flytoveraller för att hitta den bästa flytoverallen för dig.
När du befinner dig på vatten eller is är det viktigt att du har någon form av flytplagg på dig. Det är en bra idé att välja en flytoverall eftersom den också håller dig varm på land så att du kan ha den på dig när du fiskar eller åker snöskoter. Om du faller i vattnet kommer den att hjälpa dig att flyta samt hålla dig varm. Om du istället vill ha något lite enklare som du använder mer i en nödsituation och inte planerar att vistas i vatten eller i jättekalla klimat kan en flytväst också vara en bra lösning. Det viktiga är att du skaffar ett bra flytplagg.
Sidan innehåller affiliate-länkar.
Fladen Flytoverall – Bäst-i-test 2023
Utan vidare introduktion måste jag erkänna att den bästa flytoverallen på marknaden just nu är Fladen Flytoverall 891 MX Offshore. Detta beror på att Fladen flytoveraller är välkända för sin höga kvalitet, sina fantastiska funktioner och sin säkerhet. Dessutom är den tillverkad av ett skönt och mjukt material så att den är bekväm att ha på dig. Fladen Flytoverall 891 MX Offshore har massor av fickor och många funktioner. Den har även ISO-certifiering vilket garanterar högsta kvalitet. Och självklart är den helt vind- och vattentät.
Fladen Flytoverall 891 MX Offshore
Den bästa flytoverallen – allt du behöver
Fladen Flytoverall 891 MX Offshore är den bästa då den har ett bra pris, är snygg och modern samt bekväm att ha på dig.
Andra populära flytoverallar
Även om jag har valt Fladen flytoverall som årets bästa, finns det även andra varianter av flytoveraller som är bra, hållbara och högkvalitativa. Det finns både heloveraller och tvådelade overaller.
Imax Thermo Suit flytoverall 2-delad
En bra variant är Imax Thermo Suit flytoverall 2-delad. Den är lätt och modern så väl som att den uppfyller både CE- och ISO 12402-5-standard.
Fladen Flytoverall 845 XB Offshore
Du har också Fladen Flytoverall 845 XB Offshore. Den är ett mycket bra val om det är så att du uppskattar en bra passform, toppegenskaper och bekvämlighet.
Sundridge Crossflow flytoverall
Sundridge Crossflow flytoverall är vädertät och andningsbar – den håller dig definitivt torr och varm! Stilen på den här tvådelade flytoverallen är modern och praktisk.
Fladen Flytoverall 845C Pixel Camou
Du som vill satsa på kamouflage, du kan välja Fladen 845C Pixel Camou flytoverall. Tak vare sitt mönster så är den även utmärkt att ha på dig vid jakt.
Varför ska du använda flytoveraller?
I havet och sjöarna så kan vattnet vara farligt kallt. Du kan få en ögonblicklig köldchock om du hamnar i det. Det leder ofta då till hyperventilering som i sin tur kan ge dig våldsamma kallsupar som kan leda till drunkning. För att undvika att få en köldchock är det bra att använda en flytoverall. När du har en sådan på dig och den är helt åtsnörd kring vrister och handleder samt helt igenknäppt, så får du ett bra skydd mot just den första chocken att landa i iskallt vatten. Sedan ger den dig ett ytterligare skydd mot kylan i vattnet eftersom den gör att det vatten som kommer in värms upp av din kroppsvärme.
När en person hamnar i kallt vatten så går det snabbt att drabbas av hypotermi, alltså nedkylning. Så fort kroppstemperaturen sjunker ett par grader så kommer det bli svårt att kontrollera rörelserna. Det gör att finmotoriken blir sämre, omdömet sviktar och det gör att risken för drunkning ökar.
Om du har på dig en flytoverall som är rätt utformad och godkänd så ska den hindra vattnet från att cirkulera. Det för att minska nedkylningen. Du kan komma att bli kall, men efter bara en liten stund så kommer din kroppstemperatur att värma vattenskiktet innanför kläderna. Det gör att nedkylningen saktar ner. Dessutom så är en flytoverall är vind- och vattenavvisande samt att de är lätta och är i ett material som är både smidigt och skönt att bära och ger dig bra rörlighet och komfort. Du får en bra flytkraft om du har en sådan på dig i vatten. Som alternativ finns flytjackor för den som inte önskar en hel overall. Som ett led i detta har jag gjort ett test där jag rankat de bästa flytjackorna.
Drunkningsorsaker
I Sverige dör varje år många i fritidsbåtsolyckor. Många gånger förekommer dessa nära land och i lugnt väder. De vanligaste orsakerna är att man faller överbord eller kantrar. I nästan alla fall är drunkning den akuta dödsorsaken. Endast var tionde person som drunknar bär flytväst eller flytväst. Som ett led i detta har jag gjort ett inlägg om den bästa flytvästen för att bidra med kunskap i ämnet.
Inte bär flytväst eller flytplagg
När man ofrivilligt hamnar i vattnet så blir det en farlig situation som man befinner sig i. Sedan är det olika orsaker som gör att man kan drunkna. En vanlig orsak är att man helt enkelt inte hittar ytan. Man simmar åt fel håll. Risken för detta är som störst i vatten som är grumligt eller om det är mörkt. Vilken form av flythjälp som helst kan innebära att personen räddas, då det gör att personen flyter upp till ytan utan att behöva simma.
Köldchock
En annan orsak att drunkna är att man drabbas av köldchock. Det sker när man plötsligt hamnar i vattnet och får en kraftig andhämtning (hyperventilering). Med lite otur kan det leda till våldsamma kallsupar som i sin tur kan leda till drunkning. Bästa skyddet mot detta är att ha på sig bra klädsel, då gärna en flytoverall eller en torrdräkt. Köldchocken som man annars kan få kan i sin tur leda till hjärtproblem.
Hypotermi
Om man hamnar i kallt vatten så drabbas man snabbt av hypotermi, alltså nedkylning. Det finns redan en påtaglig risk för det i vatten som är kallare än 25°C. Temperaturer som ligger under 15°C gör risken för allvarlig nedkylning större. Det är lättare att vistas i kallt vatten med rätt sorts flytplagg, då den hjälper till att värma upp dig.
Hårt sjögångsväder
Andra orsaker till drunkning kan vara att det är sjögång, hårt väder med vågor. Det eftersom det är lättare att drabbas av svåra kallsupar samt utmattning och nedkylning. Det är bra att ha kläder och flytplagg som utformats för att det ska gå att röra sig i vattnet. Sedan är det bra att ha så mycket flytkraft som möjligt. Utöver det är det även viktigt att ha god vattenvana och vara simkunnig.
Hjärtstörningar och hjärtstillestånd
Det händer att personer som räddats från vattnet kan avlida. Det eftersom en svårt nedkyld person kan drabbas av hjärtstörningar och hjärtstillestånd då kroppen värms upp. Extremt nedkylda personer kan behöva behandling i en hjärt-lungmaskin. Om man fått vatten i lungorna så kan man drabbas av en elakartad lunginflammation, det kan räcka med så lite som en kallsup.
Vad är en flytoverall?
En bra flytoverall är vind- och vattenavvisande, är lätt till vikten och tillverkad i ett riktigt skönt material som gör det lätt för dig att röra på dig i vatten. Det kan även ge skydd mot nedkylning.
Hur fungerar en flytoverall?
En flytoverall fungerar lite som för en våtdräkt gör för dykare. Med vanliga kläder kan vattnet cirkulera kring dig vilket snabbare kyler ner dig. En flytoverall gör detta svårare, och du kan därmed hålla värmen längre.
Vilken storlek passar på flytoverallen?
Jag har gjort en storlekstabell nedan som visar vilken storlek som passar dig vid val av en flytoverall. Se nedan:
Storlek | Vikt | Längd |
---|---|---|
XXS | 40–60 kg | 140–153 cm |
XS | 50–70 kg | 160–167 cm |
S | 70–90 kg | 167–175 cm |
M | 80–100 kg | 176–183 cm |
L | 90–110 kg | 183–190 cm |
XL | 90–135 kg | 190–198 cm |
Jag heter Emilio och gillar friluftslivet, och allt från att fiska till jakt och trädgård är av intresse. Syftet med Friluftaren är att rekommendera de allra bästa produkter för olika aktiviteter, men även ge tips om sådant jag lärt mig genom åren.