BĂ€sta flytjackan

En flytjacka Àr bÄde varm, skön och bekvÀm och kan rÀdda liv! Jag jÀmför vilken som Àr den bÀsta flytjackan pÄ marknaden 2020.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

Sundridge S.A.S. flytjacka

Emilio pÄ Friluftaren

Passar flera aktiviteter
Mycket prisvÀrd
Uppfyller ISO-standard

Sundridge S.A.S. flytjacka

Sundridge S.A.S. flytjacka Àr den bÀsta flytjackan 2020. Det eftersom den Àr prisvÀrd sÄ vÀl som uppfyller ISO 12402-5 -standard.

5

Den allra bÀsta livförsÀkringen pÄ vatten Àr sÄ klart att kunna simma och att du ska haen viss vattenvana. Men det Àr Àven en stor fördel att anvÀnda ett flytplagg av nÄgot slag. En flytvÀst Àr det vanliga och Àr ofta billigare Àn en flytjacka, men ibland passar det helt enkelt mycket bÀttre med en flytjacka.

För att fÄ sÀljas som ett flytplagg mÄste jackan vara klassad med minst 50N flytplagg. En flytjacka Àr ofta bra att ha i situationer dÄ man vanligtvis inte behöver en flytvÀst men dÀr det finns risk att falla i vattnet. Det kan vara vid promenad runt en sjö eller nÀr du befinner dig i hamnen. En bra flytjacka som jag rekommenderar Àr Sundridge S.A.S. flytjacka. Den Àr mÄngsidig, enkel och bekvÀm. Sedan kostar den inte allt för mycket heller. Den ger dig skydd mot regn och vind pÄ land och bra skydd om du hamnar i vattnet.

LÀs mer: BÀsta flytvÀsten

Andra flytjackor

Om den flytjacka jag rekommenderade ovan av nÄgon anledning inte passar dig, sÄ finns det sÄ klart fler alternativ.

Fladen 846C Pixel Camou flytjacka

Ett alternativ Àr Fladen 846C Pixel Camou flytjacka. Du kan Àven köpa till passande byxor till denna jacka. Den Àr kamouflagemönstrad och passar dÀrmed Àven vid jakt.

Fladen Offshore 896 MX flytjacka

Du har annars Fladen Offshore 896 MX flytjacka. Det Àr en jacka med toppegenskaper och en bra passform samt snygg att se pÄ.

Fladen 846GS flytjacka

Ett tredje alternativ Ă€r Fladen 846GS flytjacka. Den har neonfĂ€rger sĂ„ att du syns bra, var du Ă€n befinner dig. Dessutom finns det reflexer pĂ„ den. Är du sugen pĂ„ bĂ„de flytjacka och flytbyxor kan en flytoverall vara det bĂ€sta för dig, speciellt om det inte Ă€r viktigt att kunna anvĂ€nda dessa separat.

LĂ€s mer: BĂ€sta flytoverallen

Mer om flytjackor

Idag finns det grymt mĂ„nga modeller av flytjackor som alla Ă€r för olika Ă€ndamĂ„l. NĂ€r en flytjacka sĂ€ljs som flyttplagg sĂ„ mĂ„ste de vara klassade som 50N flytplagg. En riktigt stor fördel med en flytjacka Ă€r att du kan ha pĂ„ dig den överallt, Ă€ven pĂ„ de platser dĂ€r du vanligtvis inte har en flytvĂ€st. PĂ„ bĂ„tar och sĂ„ Ă€r det bra med just en flytvĂ€st, men rör du dig i hamnen, eller runt en sjö sĂ„ Ă€r det bra mycket smidigare att ha pĂ„ dig en flytjacka. Även om risken Ă€r liten att ramla i vattnet i dessa situationer sĂ„ finns det sĂ„dana olyckor som skett och som lett till att personer drunknat. Det som skulle kunna vara en nackdel med en flytjacka Ă€r att vissa av dem blir lĂ€tt varma sĂ„ fort du anstrĂ€nger dig. Men sitter du still med dem sĂ„ vĂ€rmer de skönt.

Det finns en del saker du bör ha i Ätanke nÀr du ska vÀlja flytjacka. Om det finns en kapuschong sÄ bör den vara vÀrmeisolerande. Det eftersom en stor del av din kroppsvÀrme försvinner just ut via ditt huvud. Sedan bör jackan Àven ha en bra synlig fÀrg samt en eller flera reflexer. Reflexerna bör sitta sÄ att de Àven syns om du ligger i vatten. En bra flytjacka bör Àven ha effektiva band och muddar vid handlovarna samt att jackan Àven ska ha ett midjeband med dragsko alternativt att det finns ett skÀrp som gör att vattnet inte cirkulerar. Jackan bör Àven vara utrustad med ett bra blixtlÄs som gÄr att öppna frÄn bÄda hÄll. En del flytjackor Àr bra dÄ de gÄr att vÀnda pÄ. De har dÄ en fÀrg pÄ ena sidan som Àr mycket diskret, bra för landbruk och en fÀrg som Àr mer synlig.

Flytjackkor och andra flytplagg har ofta fasta flytmedel. De hÄller ganska lÀnge om du inte sÄ att sÀga misshandlar dem allt för mycket. Du bör inte sitta pÄ din flytjacka eftersom det kan göra att flytmedlet platts till. Det ska finnas CE-mÀrkning och dessa krÀver att tillverkarna mÀrker flytjackan med ett Ärtal som ska ange den uppskattade livslÀngden. Det Àr Àven dÄ som producentansvaret upphör. Efter det Àr det du som konsument som ansvarar för att skicket Àr bra. Det gÄr att göra en enkel besiktning och ett provbad för att se hur skicket Àr.

Andra typer av flytplagg och flytvÀstar

Om du Àr en simkunnig person med vattenvana sÄ Àr ett bra alternativ den sÄ kallade seglarvÀsten. Den bör inte bÀras av barn eller Àldre som inte kan simma. En seglarvÀst pÄminner lite om en vanlig vÀst. Den Àr varm, bekvÀmt att ha pÄ sig och röra sig i. Men ger flythjÀlp i vattnet. Dock kan den inte vÀnda en medvetslös person till rygglÀge i vattnen men ger bra rörelseförmÄga för den som faller i och Àr i vaket tillstÄnd.

Ett annat alternativ Àr kanotvÀst, som pÄminner om seglarvÀst, men har designats för att ge extra mycket rörlighet för den som sitter i en kajak eller kanot.

Det finns ocksÄ sÀrskilda fiskevÀstar med mÄnga fickor och coola fÀrger för fritidsfiskaren. Du som Äker vattenskidÄkning, du ska ha en vattenskidvÀst. Det ska vara en vÀst som sitter stadigt pÄ kroppen sÄ den inte glider av vid fall i hög fart. Den ska ocksÄ skydda mot slag och stötar.

Sedan sÄ finns det en hel del olika flytjackor och flytvÀstar. Som nÀmnt tidigare mÄste flytplagget vara klassad som 50N (Newton) flytplagg för att fÄ sÀljas just som ett flytplagg.

Den vanliga klassiska flytvÀsten Àr klassad 100 N och Àr alltid gul, orange eller röd och försedd med reflexer. Den vÀst som har mest flytkraft Àr den som Àr kklassad 150 N. Sedan finns det Àven de som Àr klassade 275 N, men de Àr ofta för hÄrt yrkesbruk. Bland annat anvÀnd de i offshore- och fiskeindustrin.

Sedan finns det Ă€ven sĂ„ kallade flytoveraller. Även om en flytjacka ensam eller med tillhörande byxa Ă€r bra, sĂ„ Ă€r flytoveraller bra pĂ„ det sĂ€tt att de Ă€r varma och sköna och det bĂ„de i vatten och pĂ„ land. Det har blivit populĂ€rt med detta plagg hos snöskoterĂ„kare, vinterfiskare och bĂ„tfolk som ofta Ă€r ute dĂ„ det Ă€r riktigt kallt och andra tuffa förhĂ„llanden. Flytoveraller har ofta flytmaterial som gör att de har en flytkraft pĂ„ cirka 100 N. De kommer ofta i vĂ€l synliga fĂ€rger och reflexer. Om man faller i vattnet med en flytoverall och har sett till att dra Ă„t alla snören vid alla öppningar sĂ„ Ă€r det nĂ€st intill sĂ„ att köldchocken uteblir. Kallt vatten kommer sĂ„ klart att börja sippra, men nedkylningen gĂ„r lĂ„ngsammare eftersom den hjĂ€lper till att med din kroppsvĂ€rme Ă€ven vĂ€rma det vattnet.

Se till att hÄlla dig sÀker pÄ vatten och vid vatten genom att anvÀnda dig av rÀtt sorts flytplagg.

Hur fungerar en flytjacka?

En flytjacka fungerar lite likt en flytvÀst. En fördel Àr att du slipper blÄsa upp den eller veckla ut den. Nackdelen Àr att de ofta inte Àr lika sÀkra. Kolla alltid till vilken ISO-nivÄ flytackan Àr testad. En del Àr mest till för att underlÀtta lite vid vandring i vatten, andra Àr nÀstan som flytvÀstar.

Behöver man en flytjacka?

Nej, man behöver inte en flytjacka. DÀremot kan det underlÀtta i mÄnga situationer och Àven mÄnga gÄnger bidra till en ökad sÀkerhet. Du behöver inte en flytjacka, med det Àr en produkt som kan vara bra att ha och bidra till ökad trygghet i vattnet.

Finns det olika sorters flytjackor?

Ja, det finns olika sorters flytjackor. En del Àr mest till för smidigheten att ha fickor eller vara lite vÀrmande, medans andra Àr testade för sin möjlighet att hjÀlpa dig flyta lÀngre stunder om du skulle falla i vattnet. De enklare modellerna mÄste inte vara sÀmre, utan det handlar snarare om vad du Àr ute efter i en flytjacka.

Leave a Comment