Bästa vapenskåpet

Jag jämför vapenskåp från Scandinavian Safe och Nor-lyx. Hitta det bästa vapenskåpet för dig och dina vapen.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med PN Jakt.

Scandinavian Safe SP55

Emilio på Friluftaren

Fri frakt
Godkänt och certifierat
Plats för fem gevär

Scandinavian Safe SP55

SP55 från Scandinavian Safe är ett vapenskåp som på PN Jakt går att köpa för ungefär 3 500 kr. Då inkluderar det fraktavgiften. Vapenskåpet är godkänt och certifierat enligt SSF3492 och har plats för fem gevär.

5

En fördel med detta vapenskåpet som inte ska underskattas är det faktum att vapenskåpet levereras på bara några veckor, och frakten är helt inkluderad i priset. Du slipper alltså oroa dig för höga fraktkostnader för att leverera detta vapenskåp, något som inte är helt ovanligt eftersom vapenskåp i regel är inte bara stora men även riktigt tunga.

Vapenskåpet är godkänt och certifierat enligt SSF3492, vilket innebär att det i Sverige är helt godkänt att använda detta klassade säkerhetsskåpet som vapenskåp. Det är därför ett vapenskåp som är helt kompatibelt med rådande lag. En självklarhet men något som är viktigt att kolla när man jämför vapenskåp. Självklart gäller detta alla vapenskåp som jag har med i min jämförelse.

Vapenskåpet har plats för hela fem gevär. För dig som redan har fem gevär är detta såklart viktigt och helt nödvändigt, men även för dig som har ett mindre antal gevär eller bara ett kan det kännas bra att ha lite extra rum att växa i, särskilt när dessa större skåp ofta inte kostar mycket mer än mindre skåp. Att helt byta vapenskåp är också rätt så jobbigt eftersom vikten är så hög.

Vapenskåpet inkluderar vapenstöd och bottenmatta. Detta är kanske inte av så stort värde i sig men annars kan det vara klurigt att hitta något som passar in i skåpet på ett så bra sätt som det gör om tillverkaren skickar med passande vapenstöd och bottenmattor. Därför är detta kanske inte direkt en fördel, men något som absolut kan vara en nackdel i mer budget-klassade varianter där detta är något man inte skickar med.

De allra flesta behöver detta och får köpa det separat. Därför är inte alltid budgetmodeller egentligen mycket billigare alltid. Speciellt inte sett till kvalitet. Det är dock bara min åsikt, du är fri att bilda din egen. Håller du inte med mig får du gärna kommentera nedan så att läsarna även kan ta del av ditt perspektiv.

Vapenskåpet kommer med värdiga förankringshål i både golv och vägg. Något man kan ta för givet när det kommer till ett vapenskåp men som kan vara bra att poängtera. Skåpet kostar ungefär 3 600 kr och är enligt mig väl värt pengarna. Var extra noga med höjden och se så att det räcker för ditt eller dina gevär.

Nedan följer vapenskåpets mått:

Höjd: 1 200 mm Bredd: 350 mm Djup: 280 mm

Innehållsförteckning

Läs mer: Bästa vapenfodralet

Andra vapenskåp

Det kan ju såklart vara så att vapenskåpet ovan, även om det är min favorit, inte passar dig. Därför har jag valt ut två extra vapenskåp som båda har någon fördel i förhållande till alternativet ovan. Se gärna vapenskåp från Scandinavian Safe och vapenskåp från Nor-lyx för en komplett produktvy av samtliga vapenskåp på PN Jakt.

Läs mer: Bästa skjutstödet

Scandinavian Safe SP66

Precis som för Scandinavian Safe SP55 kommer även modellen SP66 som jag vill ha med i mitt test med fri frakt som är inkluderat i priset och en leveranstid på några veckor. SP66 är en lite dyrare och större variant än SP55. Mer specifikt är SP66 50 mm högre, 70 mm bredare och 20 mm djupare. Inte jättemycket större med andra ord men viktigt om SP55 är precis på gränsen för dina gevär i höjd fram för allt.

Geväret är precis som andra modellen från Scandinavian Safe godkänt och certifierat enligt SSF3492. Det innebär att du lagligt får använda detta säkerhetsskåpet som ett vapenskåp. Något som jag skrev tidigare gäller alla vapenskåp i mina tester, men som är viktigt att poängtera.

I premiummodellen som är SP66 följer inte bara vapenstöd och bottenmatta med som i den tidigare nämna SP55, utan även två halvhyllplan som går att placera i vilken våning som helst som du vill, precis som i en hylla med hyllplan. Även fem stycken hyllfack som är placerade i dörren. Dessa är perfekta att hänga viktiga skyttetillbehör på, som till exempel hörlurar eller liknande.

Precis som i förra nämna modellen, SP55, inkluderar även premiummodellen SP66 förankringshål i både golv och vägg så att du med enkelhet kan fästa vapenskåpet i både golv och vägg så att du kan känna dig lite extra trygg i att det du förvarar där förblir säkert.

Även om du inte tror att risken är så stor att någon vill ta dina gevär öppnar vapenskåpet upp andra möjligheter där du nu har ett riktigt säkert ställe där du även kan lagra annat som är värdefullt eller viktigt för dig. En möjlighet som du kanske inte haft tidigare. Detta kan vara bra läge om du har en förvaringsbox hos banken att ersätta med ditt vapenskåp hemma, men det är såklart upp till dig och hur du vill göra. Detta vapenskåpet är lite dyrare och kostar i skrivande stund strax under 5 000 kr.

Nedan följer vapenskåpets mått:

Höjd: 1 250 mm Bredd: 420 mm Djup: 300 mm

Jägarexamenspaket HL5

Vapenskåpet HL5 är perfekt om överstående skåp inte var tillräckligt långa för vapen som du redan har eller om du i framtiden kanske vill skaffa längre vapen med till exempel ljuddämpare som riskerar att slå i “taket” på ett av de ovanstående vapenskåpen. För att få en bild av skillnaden har SP55 en höjd på 1 200 mm, SP66 en höjd på 1 250 mm och HL5 en höjd på hela 1 510 mm.

Som jag nämnde tidigare är det inte så kul att sedan behöva byta vapenskåp då det innebär tung last, men även troligen en förlust rent ekonomiskt. Funderar du på om du kommer att skaffa längre vapen än vad föregående vapenskåp tillåter och är osäker skulle jag därför valt detta.

Du får även en helt flyttbar överhylla där du smidigt kan lägga din ammunition eller annan övrig utrustning som du vill ha lättåtkomlig vid ditt eller dina gevär, eller i detta fallet snarare ovanför ditt eller dina gevär. Du får även flyttbara dörrboxar som är perfekta att ha till exempel hörlurar eller annan mindre utrustning på.

Detta vapenskåpet har precis som de flesta plats för fem vapen. Det kan för dig som kommer igång låta som mycket, men det är lätt hänt att du köper något vapen då och då för olika typer av jakt och till slut är uppe i några stycken. Det är också mycket tråkigt om storleken på vapenskåpet som du köper nu i framtiden kan komma att begränsa dina vapen inköp eller tvinga dig att sälja ett gevär när du köper ett nytt för att få plats med dessa i ditt vapenskåp. Att därmed köpa ett vapenskåp som rymmer fem gevär tycker jag definitivt att du ska göra.

Vapenskåpet är godkänt och certifierat enligt två olika lagar. Både som säkerhetsskåp men även låset i sig. nedan följer certifikaten:

  1. Vapenskåpet är godkänt enligt SSF 3492 som säkerhetsskåp.
  2. Vapenskåpets lås är certifierat enligt SS3880.

När du lägger lite större pengar på ett vapenskåp är det ju inte bara viktigt att vapenskåpet har godkänt på dessa test och certifieringar av lagskäl, men även av säkerhetsskäl. Det är ju därför som de finns, för att du tryggt ska kunna veta att säkerhetsskåpet faktiskt är säkert. Något du definitivt kan göra med HL5.

Vapenskåpet HL5 är inte bara godkänt och klassat i Sverige, utan även i Danmark, Norge och Finland. Kanske inte jätteviktigt men om du någon gång flyttar dit eller åker på en längre jägarsemester kan det vara bra att veta. Notera att skåpet är väldigt tungt, så jag syftar då på om du skulle åka iväg en längre tid. Det är inte något du spontant slänger upp på släpet precis, men det kan vara bra att veta att det fungerar som vapenskåp även utanför Sverige – om inte annat att det är noggrant testat i flera olika länder. Vapenskåpet kostar strax under 5 000 kr.

Nedan följer vapenskåpets mått:

Höjd: 1 510 mm Bredd: 330 mm Djup: 300 mm

Mer om vapenskåp

För dig som inte gillat någon av vapenskåpen ovan rekommenderar jag dig att se hela utbudet av vapenskåp från Scandinavian Safe och vapenskåp från Nor-lyx. Utbudet är stort och priserna är varierande hos PN Jakt.

Skulle du ha någon annan åsikt än vad jag har haft ovan, eller vilja tillägga något får du självklart gärna kontakta mig, men jag skulle föredra om du lämnar en kommentar nedan så att andra kan ta del av din kunskap inom ämnet. Och lycka till med val av vapenskåp!

Vilket vapenskåp för pistol?

Vill du inte få plats med mer än en pistol kan du kika på alternativen ovan och sedan klicka vidare dig till PN Jakt och deras vapenskåp och se vilket som är det minsta som finns just nu. Generellt sätt skulle jag rekommendera alternativen ovan då du har plats att addera flera vapen och fler vapentyper som du skulle vilja längre fram.

Kan man ha ett vapenskåp i en lägenhet?

Det måste finnas en viss typ av säkerhet, helst i form av ett inbrottslarm som är säkert och smidigt. Ett krav är att ingen obehörig får tillträde till vapenskåpet och det är ditt ansvar att det efterlevs. När du känner dig trygg i att du uppfyller kraven ovan skulle jag kontaktat hyresvärden innan du beställer något för att bekräfta att du får ha detta och att vikten är ok att placera på golvet.

Vilka regler finns för vapenskåp?

Vapenskåpet måste vara godkänt eller uppfylla samma krav som de som godkänts, tillstånd inneha skjutvapen. Ingen obehörig får komma åt det, det är ditt ansvar att du följer ovanstående lagar och det är därför viktigt att du sätter dig in i vilken typ av larm som krävs att du har och att du köper ett vapenskåp som faktiskt är godkänt eller uppfyller kraven för ett godkänt vapenskåp.

Vill du senare använda det i våra grannländer, tänk på att reglerna kan skilja sig lite. En del vapenskåp är godkända i flera länder vilket kan vara en stor fördel.

Leave a Comment