BĂ€sta jaktkopplet

Ett jaktkoppel Àr bra att ha med ut under jakten för att koppla hunden. Jag jÀmför de bÀsta jaktkopplet Ät dig och din hund.

Jaktkoppel

Emilio pÄ Friluftaren

RyckdÀmpat koppel - 4 meter
LĂ€tt och smidigt
Kan göras om till viltbÀrare
Justerbar lÀngd

RyckdÀmpat koppel

RyckdÀmpat koppell Àr bÀst dÄ det har ett bra pris, Àr justerbart och kan göras om till viltbÀrare.

5

Du som Àger en hund har strikt ansvar för hundens beteende oavsett om du Àr i skogen under fritiden eller om det Àr under en jakt. Du bör hÄlla koll pÄ nÀr, var och hur du fÄr ha din hund lös. Om hunden Àr lös och gör nÄgot den inte ska, sÄ hÄlls du som Àgare ansvarig. Det Àr bra att satsa pÄ Jaktkoppel. Det Àr ett prisvÀrt koppel för ett par hundralappar. Det Àr lÀtt och smidigt att ha med under jakten. Sedan kan du justera kopplets lÀngd samt att det gÄr göra om den till en viltbÀrare.

LÀs mer: BÀsta eftersökslampan

Jaktprovskoppel

FrÄn första mars till augusti ska du koll pÄ hundarna och i praktiken Àr det koppeltvÄng pÄ alla hundar i skog och mark. Vid jakt fÄr dock hunden vara lös sÄ vÀl som vid vallning. Dock kan det vara bra att ha med ett koppel ut för att kunna koppla hunden vid behov. Ett annat bra koppel för jakt Àr Jaktprovskoppel. Den sÀljs i blandade fÀrger och Àr smidigt att ha med ut pÄ jakten.

LÀs mer: BÀsta spÄrlinan

Mer om jaktkoppel

Du kanske funderar pÄ vad det Àr för skillnad mellan ett vanligt koppel och ett jaktkoppel? Grejen med ett jaktkoppel Àr att det funkar som ett vanligt fast oftast Àr det enklare och smidigare att sÀtta pÄ och ta av. Ofta sÄ fÀst kopplet med en hake. Ett jaktkoppel Àr dÀrmed enklare att anvÀnda, framförallt att ta pÄ och av. De kommer inte med krÄngliga funktioner eller avancerade delar men de brukar vara tÄliga och hÄllbara.

Ett jaktkoppel kostar allt frÄn under hundralappen upp till flera hundra.

Du har ansvar

Som hundĂ€gare har du ett sĂ„ kallat ”strikt ansvar” för din hund. Det innebĂ€r att du kan komma att hĂ„llas ansvarig för skada som hunden orsakar Ă€ven om nĂ„gon annan har hand om den. I ansvaret ingĂ„r ocksĂ„ att kĂ€nna till vilka lagar och regler som gĂ€ller. SĂ„ det Ă€r viktigt att du har den kollen!

Under tiden 1 mars till 20 augusti mÄste du hÄlla din hund under extra stor uppsikt nÀr ni Àr ute i naturen. Det stÄr med i paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. I denna paragraf sÄ stÄr det att hundar mÄste hindras frÄn att springa lösa i marker dÀr det finns vilt. Anledningen till att det Àr sÄ Àr förr att man vill skydda de vilda djuren dÄ de fÄr sina ungar.

Om en hund ska hindras frĂ„n att springa lös, sĂ„ innebĂ€r det att du ska hĂ„lla din hund kopplad under denna period. Dock sĂ„ fĂ„r extremt vĂ€ldresserade hundar gĂ„ lösa under denna period. Men den ska dĂ„ gĂ„ nĂ€ra dig, högst nĂ„gon meter frĂ„n dig. Dock innebĂ€r det att du ska ha sĂ„ pass pli pĂ„ din hund att det Ă€r som om du har ett osynligt koppel pĂ„ den. Ordet ”kopplingstvĂ„ng” eller ”koppeltvĂ„ng” finns dĂ€remot inte i lagstiftningen.

Det Àr klart inte bara under perioden 1 mars till 20 augusti som du som hundÀgare ska ha koll pÄ din hund. Din hund fÄr inte förfölja vilt. Du kan ha hunden lös, men inom synhÄll, men det förutsÀtter att du kan stoppa eller kalla in den om den fÄr upp spÄr pÄ ett vilt djur. Om du inte kan det ska hunden gÄ i koppel eller i lina. En lösspringande hund som Àr ute pÄ egen hand i naturen fÄr kopplas av en jaktrÀttshavare. Det Àr ofta markÀgaren eller nÄgon som företrÀder henne eller honom.

En hundĂ€gare har ett strikt ansvar att hunden inte orsaker ”skador eller avsevĂ€rda olĂ€genheter”. SĂ„ det Ă€r inte bara vilda djur den inte fĂ„r jaga. Din hund ska inte heller ge sig pĂ„ betande tamdjur som fĂ„r eller kor.

KopplingstvÄng i nationalparker och naturreservat

Din hund ska alltid vara kopplad i alla Sveriges nationalparker. Det Ă€ven om du har bra pli och lydnad pĂ„ den. Det Ă€r alltsĂ„ förbjudet att ha hunden lös i dessa parker. I en del nationalparker Ă€r  det Ă€ven regler kring om hunden fĂ„r följa med eller inte och nĂ€r i sĂ„ fall.

Ofta Àr det sÄ att naturreservat med kÀnsligt djurliv, med betande boskap eller mÄnga besökare har krav pÄ att du har din hund kopplad, hela tiden och det oavsett pli pÄ hunden. Du kan ofta lÀsa pÄ informationsskylten vid entrén till naturreservatet vad som gÀller med hund. Vissa stÀllen fÄr de inte vara med.

Undantag i samband med jakt

Om du har din hund för att jaga med sÄ finns det tillfÀllen dÄ du fÄr ha den lös. Undantagen gÀller:

  • Vid tillĂ„ten jakt eller jakttrĂ€ning under sĂ€rskilda tider som anges i 16 § jaktförordningen (de fĂ„r dĂ„ inte jaga annat Ă€n det vilt som Ă€r lovligt för jakten). Det varierar mycket beroende pĂ„ viltart,
  • för spĂ„rning eller apportering av skadat eller fĂ€llt vilt om hunden stĂ„r under förarens kontroll med stöd av 17 § jaktförordningen,
  • för att valla tamdjur med stöd av 32 § NaturvĂ„rdsverkets föreskrifter 2002:18.

Fler undantag kan ges av LÀnsstyrelsen. Det brukar ske om det ska vara trÀning av polishundar, brukshundar och vakthundar.

JakttrÀning och spÄrtrÀning med hund

Om du ska jaga eller utföra jakttrÀning med jakthund sÄ mÄste du ha medgivande frÄn jaktrÀttshavaren. Det samma gÀller med sÄ kallade spÄrhundar. Dock kan ingen förbjuda dig att med dig din hund om du har den kopplad eller pÄ andra sÀtt förhindras att driva eller förfölja vilt.

Gör din hund skada pÄ vilt eller egendom Àr du som Àgare strikt ansvarig, och skadestÄnd kan bli aktuellt.

För att kunna Àgna dig Ät person-, viltspÄrning, apporttrÀning eller annan trÀning av hund pÄ annans mark, sÄ krÀvs oftast markÀgarens eller jaktrÀttshavarens tillstÄnd.

Vilket Àr det bÀsta jaktkopplet i test?

Jag har jÀmfört jaktkoppel ovan och kommit fram till en vinnare som i min jÀmförelse Àr det absolut bÀsta jaktkopplet. Det som jag tycker avgör vilket jaktkoppel som Àr bÀst Àr att det ska vara i robust och hÄllbar kvalitet, det ska inte trassla och det ska vara prisvÀrt. I artikeln ovan har jag en vinnare.

BÀsta jaktkopplet för hund?

De allra flesta som anvÀnder jaktkoppel gör det för att jaga med hund. DÀrför kan du köpa de allra flesta olika varianter av jaktkoppel. I artikeln ovan har jag nÀmnt mina absoluta favoriter vad gÀller jaktkoppel för hund.

Finns det jaktkoppel för retriever?

Ja, se bara till att storleken Àr rÀtt eller att jaktkopplet gÄr att anpassa i storlek sÄ att det passar din hund. Utöver det ska det inte vara nÄgra som helst problem att fÄ till ett bra jaktkoppel till din retriever.

Leave a Comment