BĂ€sta jakthandskarna

För ett bra grepp om gevÀret Àr ett par jakthandskar bra. Jag jÀmför bÀsta jakthandskarna för herr, dam och barn av bland annat HÀrkila och Pinewood.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med PN Jakt.

Pinewood VĂ€rmehandske

Emilio pÄ Friluftaren

VĂ€rmande
För herr och dam
InfravÀrmeslingor i kolfiber

Pinewood VĂ€rmehandske

Pinewood VÀrmehandske Àr en jakthandske som Àr för dig som vill ha en vÀrmande variant. Den passar bÄde dam och herr, unisex helt enkelt. Jakthandsken har infravÀrmeslingor i kolfiber som hjÀlper dig att hÄlla vÀrmen.

5

Detta Àr en jakthandske i en varmare variant som Àr unisex, alltsÄ passar bÄde herr och dam. Jakthandsken Àr inte bara vÀrmande pÄ sÄ vis att den Àr tjock, utan den har ett par litiumbatterier som hÄller igÄng vÀrmeslingor som gör att vÀrmen Àven under lÀngre jaktperioder faktiskt hÄlls varm.

Jakthandskarna Àr Àven vadderade. Det kan lÄta lite onödigt i och med att energitekniken ser till att jakthandskarna hÄlls varma, men sÄ Àr det inte riktigt. Jakthandskarna Àr tillverkade i bra och vadderade material och Àr riktigt vÀrma Àven utan tillsatt energi frÄn infravÀrmesslingorna.

Det som faktiskt vÀrmer upp jakthandskarna utöver det noga utvalda materialet och vadderingen Àr alltsÄ infravÀrmeslingor i kolfiber. Det innebÀr att handskarna behöver elektricitet. Detta fÄr de genom smÄ litiumbatterier. Mer om det nedan.

För att inte mÀrkas av och försÀmra den bekvÀmligheten som man förvÀntar sig av ett par jakthandskar i denna prisklassen Àr inte bara litiumbatterierna vÀldigt smÄ, utan slingorna rör sig inte över hela handen utan endast pÄ de delar som blir kalla, nÀmligen ovansidan av fingrarna. Detta Àr nÄgot som Àr tÀnkt att man inte ska kÀnna eller tycka Àr obehagligt. Klicka pÄ den gröna knappen lite lÀngre ner för att komma till produktsidan dÀr du kan fÄ se en bild pÄ precis vad jag menar.

Litiumbatterierna Àr ingenting som du mÄste köpa nya och förnya hela tiden och pÄ det sÀttet indirekt öka produktkostnaden, tvÀrt om. Litiumbatterierna som medföljer jakthandsken Àr inte bara högeffektiva men Àven som tur Àr Äterladdningsbara. NÄgot man bör kunna förvÀnta sig i ett par jakthandskar för ungefÀr 1 200 kr.

InnehÄllsförteckning

LÀs mer: BÀsta skytteglasögonen

HĂ€rkila Pro Shooter Handske

Detta Ă€r en slitstark handske som Ă€r mer lik en klassisk jakthandske Ă€n den förra elektriska varianten. Perfekt för dig som vill ha nĂ„got enklare och slitstarkt i handsk-vĂ€g. Den Ă€r ocksĂ„ unisex, alltsĂ„ att handsken Ă€r utformad pĂ„ sĂ„ sĂ€tt att den ska sitta bra pĂ„ bĂ„de herr och dam. Detta med flera olika storlekar. Med andra ord, du hittar definitivt en som passar dig. Vill du bortse frĂ„n elektriska jakthandskar i sin helhet tycker jag att denna vinner jĂ€mförelsen och Ă€r bĂ€st i test – men det beror sjĂ€lvklart pĂ„ vad för typ av jakthandske man Ă€r ute efter. HĂ€rkila Pro Shooter Handske Ă€r klassisk i stilen och varken speciellt tjock eller speciellt tunn.

Det Ă€r alltsĂ„ en vĂ€ldigt medeltjock handske, vĂ€ldigt lagom med andra ord. Definitivt en jakthandske som jag sjĂ€lv hade kunnat anvĂ€nda dĂ„ den pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt Ă€r vĂ€ldigt genomtĂ€nkt för att sitta sĂ„ bra som möjligt Ă€ven om den pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt och Ă€ven prismĂ€ssigt Ă€r lite enklare. HĂ€rkila Pro Shooter har det man behöver och vill ha i en jakthandske, inte mer – men inte heller mindre.

Greppytan Àr i skinn, vilket gör stor skillnad gentemot alternativ som bara har tyg eller nÄgot annat material som inte förbÀttrar greppet. Man skulle kunna sÀga att det finns tvÄ anledningar att anvÀnda sig av en jakthandske. För det första handlar det om att man vill Ät vÀrmen, men den andra anledning som Àr minst lika viktig tycker jag Àr det förbÀttrade greppet som man vill Ät. En bra lite mönstrad greppyta i skinn Àr vÀldigt mycket bÀttre mot gevÀret Àn handen direkt. Det, förutom att göra det mer bekvÀmt, kan öka din skottprecision och dÀrmed njutningen i dina jaktpass.

NĂ€r jag skrev att jakthandsken var konstruerad pĂ„ ett smart sĂ€tt menade jag det, det var ingen marknadsföringsterm som inte betyder nĂ„got. Skinn Ă€r det bĂ€sta man kan ha pĂ„ en greppyta i ett par jakthandskar tycker jag, men skinn andas vĂ€ldigt begrĂ€nsat. Man vill ha en jakthandske som i det svala klimatet i Sverige hĂ„ller vĂ€rmen, men inte som blir för varm och dĂ€rmed svettig och jobbig att ha pĂ„. Ännu vĂ€rre blir det i skinn som inte Ă€r fuktavvisande. DĂ€rför Ă€r jakthandsken konstruerad i en vindtĂ€t fleece nĂ€r inte greppytan nĂ„r. En riktigt bra kombination med andra ord.

PÄ jakthandsken finns en bred mudd som Àr skickad för att vÀrmehÄllningen ska fungera optimalt. HÀrkila Pro Shooter Àr en bra jakthandske för dig som inte vill ha nÄgot som Àr elektriskt, för varmt eller för kallt. Ett bra mellanting helt enkelt. För ungefÀr 600 kr i unisex-variant kan jag verkligen rekommendera denna jakthandsken för bruk i det svenska klimatet.

LĂ€s mer: BĂ€sta knivslipen

HĂ€rkila Power Liner Handske

Slutligen vill jag rekommendera en lite billigare och mer lĂ€ttviktig jakthandske. Denna passar precis som jakthandskarna nĂ€mna ovan bĂ„de herr och dam – och den passar bra. För ungefĂ€r 550 kr Ă€r det Ă€r bra och om inte annat vĂ€ldigt prisvĂ€rd jakthandske. En sĂ€ljare hade sagt ‘mycket handske för pengarna’ – jag Ă€r lite Ă€rligare och sĂ€ger ‘ett mycket bra alternativ för dig som vill ha en billigare jakthandske för att förbĂ€ttra ditt grepp utan att nödvĂ€ndigtvis bidra med sĂ„ mycket vĂ€rmehĂ„llning’.

PoÀngen med denna handsken Àr alltsÄ inte direkt vÀrmehÄllning. Den marknadsförs som en lÀttviktshandske vilket i klarsprÄk betyder att den vÀrmande effekten Àr ingen eller i alla fall mycket begrÀnsad. Det betyder inte att jakthandsken inte har ett syfte, för det har den.

Under varmare sommar-, vÄr- och höstdagar kan denna jakthandsken vara till stor hjÀlp dÄ den inte vÀrmer upp hÀnderna till den nivÄn att handen drunknar i svett utan endast bidrar till ett bÀttre grepp med hjÀlp av silikongreppet som finns pÄ undersidan av jakthandsken. En mycket bra jakthandske för det den Àr till för. Detta Àr inte en jakthandske som Àr tÀnkt att anvÀndas pÄ vintern till exempel.

Jakthandsken Àr i lÀttviktsmodell och dÀrmed rÀtt tunn. Det gör att jobbiga sömmar kan komma och kÀnnas och vara i vÀgen för greppet i kontaktytan, det Àr dock nÄgot man har tÀnkt lite extra pÄ vad gÀller HÀrkila Power Liner Handske och den har dÀrför inga sömmar alls pÄ nÄgon av kontaktytorna. NÄgot som Àr vÀldigt viktigt nÀr det kommer till lÀttviktshandskar dÄ sömmar och annat kan komma att, pÄ ett vÀldigt tydligt sÀtt, kÀnnas igenom handsken. NÄgot som snarare bidrar till en försÀmrad jaktupplevelse snarare Àn en bÀttre.

DÀrför Àr HÀrkila Power Liner Handske med pÄ listan, det Àr ett riktigt bra alternativ för dig som Àr ute efter nÄgot tunnare.

HĂ€rkila Power Liner Handske Ă€r medellĂ„ng och finns i tvĂ„ olika fĂ€rger att vĂ€lja mellan, Ă€ven om dem heter lite “marknadsföriga namn” sĂ„ som “Dark Olive” och “Soli Brown” Ă€r det i princip traditionella jakttonade fĂ€rger av grön och brun. Enligt mig ser bĂ„da fĂ€rgkombinationerna bra och diskreta ut men det Ă€r sĂ„klart nĂ„got du fĂ„r bedöma sjĂ€lv.

Jakthandskarna HÀrkila Power Liner Handske kostar ungefÀr 550 kr och Àr unisex, alltsÄ att dem passar herr, dam och kanske Àven lite Àldre barn i de mindre storlekarna. Inte en jakthandske som passar alla situationer, men definitivt en jakthandske som jag kan rekommendera, som gör det den ska och gör det bra.

Andra jakthandskar

Gillar du inte jakthandsken ovan rekommenderar jag Ă€ven tvĂ„ lite tunnare (icke-elektriska) jakthandskar i en lite billigare prisklass nedan som jag ocksĂ„ gillar. Är du mer intresserad av att jĂ€mföra sjĂ€lv rekommenderar jag att ta en titt pĂ„ PN Jakts utbud.

Mer om jakthandskar

Nu jag har rekommenderat mina tre favoriter av jakthandskar. Skulle du mot förmodan inte vara nöjd med nÄgon av alternativen förstÄr jag dig. Det Àr vÀldigt personligt vilken typ av jakthandskar som man uppskattar.

Tycker du att jag har missat din favorit rekommenderar jag att kommentera nedan sÄ att övriga lÀsare kan ta del av dina tips.

Vilka jakthandskar Àr varmast?

Det kommer hela tiden ut nya alternativ i utbudet varma jakthandskar. Det Àr nÄgot jag regelbundet kollar och uppdaterar artikeln ovan med. Se dÀrför gÀrna artikeln för vilka jakthandskar som Àr varmast just nu. I regel Àr jakthandskar som Àr tjockt vadderade varmare, men glöm inte bort att tÀnka pÄ vattentÀtheten. Blöta handskar Àr aldrig varma.

Vilka jakthandskar Àr tunnast?

Vilka jakthandskar som just nu Àr tunnast Àr nÄgot jag dÄ och dÄ kollar, detta eftersom riktigt tunna jakthandskar kan vara vÀldigt skönt i varmare sommardagar nÀr man vill ha maximal kÀnsla nÀr man hÄller i gevÀret eller vapnet. Se gÀrna artikeln ovan vilka jakthandskar som Àr tunnast just nu.

Ska man ha jakthandskar?

Det Àr klart man ska ha jakthandskar! Jakthandskar ökar din kÀnsla nÀr du hÄller i vapnet pÄ primÀrt tvÄ sÀtt. För det första fÄr du ett förbÀttrat grepp, om du vÀljer ett par bra jakthandskar sÄklart. För det andra motverkar det att dina hÀnder blir kalla vilket i sin tur ökar din kÀnsla hÄllandes i vapnet.

Leave a Comment