Bästa rökugnen

En bra rökgrill kan göra stor skillnad i kvalitén på röken och hur den smakar. Jag jämför olika rökar och rökskåp för att hitta den bästa röken.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Outdoorexperten.

Muurikka Elrökugn 1200 W

Emilio på Friluftaren

Praktisk att använda
Tillverkad i rostfritt stål
Passar fisk, kött och grönsaker

Fin elrökugn som passar de allra flesta

Den största fördelen med denna grillen är faktiskt en fördel som kanske inte låter som så viktigt för dig nu i inköpsprocessen men som av erfarenhet kan göra stor skillnad. Hur enkel och praktisk den är. Det är så lätt hänt att stressa med maten, skippa grillen och använda ugnen istället eftersom att det går lite snabbare. Inte denna gången säger jag bara. Denna elrökugnen är superenkel att använda vilket kommer att göra att du också använder den mer, tror jag.

Den är också tillverkad i rostfritt stål, rätt skönt att inte hela tiden behöva rulla in den när det börjar regna eller strunta i rökandet för att vädret inte är på topp. Rostfritt stål är därför enligt mig så mycket mer än en fördel som denna elrökugnen ger, det är ett absolut krav oavsett som du väljer denna eller något alternativ. Se till att det är rostfritt stål helt enkelt.

För att göra dig lite matsugen tänkte jag avsluta med några enkla rätter som går att röka i denna ugn som också blir supergoda. I Muurikka Elrökugn 1200 W kan du göra supergod fisk, kött och även de flesta olika grönsaker.

5

Muurikka Röklåda

Röklådan från Muurikka är en väldigt praktisk rökugn tillverkat helt i rostfritt stål. Att den är praktisk ser man nästan på bilden, inga onödiga tillbehör eller konstiga kanter eller beläggningar. En enkel och praktisk röklåda helt enkelt. Att den är tillverkad i rostfritt stål är något som man kanske tar föregivet eftersom det ska lagas mat i den, förhoppningsvis i en längre period utan att behöva köpa nytt. Det kan du göra med röklådan från Muurikka eftersom den är rostfri, så som röklådor ska vara.

Vad passar att tillverka i Muurikka Röklåda då? Jo, det allra mesta. Tråkigt svar, jag vet, men det är verkligen så. Många olika typer av fisk fungerar jättebra, detsamma gäller kött och även grönsaker. Då och då är det alltid skönt att testa att röka maten istället för att tillaga i ugn då det blir stor skillnad i smak och textur. Att röka mat gör man ju även med fördel utomhus, då blir det lättare en form av gemensam aktivitet tillsammans med familj eller vänner, själva lagandet (rökandet) av maten.

Röklådan kommer med det du behöver för att komma igång med att röka maten, två galler och en fettplåt. Det är allt. En bra röklåda av hög kvalitet utan sånt du inte behöver till ett rimligt pris. Definitivt en rök som jag kan rekommendera!

Muurikka Rökbalja

Rökbaljan från Muurikka är en praktisk rökpanna som kan användas för elgrill, gas eller i öppen eld. Praktisk för dig som vill komma igång med att röka mat med andra ord, en rökbalja är ett enkelt alternativ som fungerar till mycket olika typer av mat.

Bland annat passar rökbaljan från Muurikka enligt egen utsago perfekt för dig som vill komma igång med att tillaga mycket kött, fisk och olika grönsaker. Definitivt en mångsidig rökbalja som det får plats mycket mat i med möjlighet att testa på att tillaga många olika maträtter med.

Anledningen till att jag rekommenderar just denna rökbaljan från Muurikka har att göra med att den är relativt billig, enkel att komma igång med och rymlig för att kunna laga mat till mer än en person utan att behöva göra det i olika omgångar. Definitivt en rökbalja som jag med gott samvete kan rekommendera dig att köpa.

Olika typer av rökar

Det finns mängder av olika typer av rökar och det är en hel vetenskap att sätta sig in i mer för den som är intresserad. Här har jag samlat några av mina favoriter när det kommer till olika typer av rökar.

Klassisk rök (varmrök)

En varmrök (kallas oftast bara rök), är en klassiker i de svenska hemmen. I en varmrök kan du få fram härliga smaker och en äkta röksmak, som är svår att lyckas med enbart med hjälp av kryddor. Det viktigaste när du ska köpa rök är att välja en rök som kan få upp temperaturen tillräckligt högt. Gärna minst 70 grader brukar man rekommendera. På exempelvis Gasspisen.se kan du köpa rök ur ett brett sortiment. De har ett stort utbud av rökar i flera varianter, som alla uppnår de rätta temperaturerna.

Pelletsrök

Allt fler väljer att testa en pelletsrök och jag kan förstå varför. Med en pelletsrök är det enkelt att komma igång med rökning och det är ofta väldigt enkelt att justera temperaturen, vilket kan vara en trygghet om man inte rökt speciellt mycket mat tidigare. Pelletsröken ger en mycket aromatisk röksmak och låter dig smaka på smakupplevelser utöver det klassiska. Via Gasspisen.se kan du köpa pelletsrök ur ett stort sortiment. En pelletsrök kan jag verkligen rekommendera, inte minst om du är nybörjare inom rökning, då det är lätt att få till ett riktigt bra resultat i en pelletsrök.

Röklåda

Röklådan är kanske den vanligaste röken i hemmet och är framförallt väldigt uppskattad av fiskeintresserade. Det är särskilt effektivt att röka fisk i en röklåda eftersom den blir mycket varmare än en klassisk varmrök. Därför blir fisken både rökt och kokt på samma gång. Du lägger rökspån i botten av röklådan och dessa kan du köpa färdiga. Vill du komma billigt undan så har exempelvis Weber röklådor som du sätter på din gasolgrill, även om jag kanske tycker att du ska satsa på en mer gedigen röklåda.

Mer om rökugnar

Att vara intresserad av att röka mat om rökare i allmänhet så som rökugnar, röklådor eller rökbaljor känns om att det har blivit mer inne och hippt under de senaste tiden men det är sällan man ser information om hur det fungerar, fördelar, nackdelar och kanske även en jämförelse kring vilka produkter man behöver för att komma igång. Det var därför jag kände att jag kunde skriva ett blogginlägg om det för att försöka klargöra en del saker och visa vilka rökare som jag gillar.

Att röka mat blir ofta godare, och det kan även kännas lyxigare. Anledningen till att man inte gör det oftare har nog med tid att göra, och kanske att en traditionell rökugn tar rätt mycket plats som många kanske inte har, särskilt om man bor i lägenhet eller inte har en jättestor trädgård av andra anledningar. Det kan för de som bor i lägenhet vara lite knepigt att röka och grilla i allmänhet, som tur är finns det rätt många uteplatser dit man kan ta med en röklåda eller rökbalja och på det sättet röka maten.

Jag tror att en stor del av varför rökt mat ofta uppfattas som godare eller mer lyxigt inte har att göra med att det per se är godare i sig utan att det är mer ovanligt och därmed känns lite speciellt och lyxigt. Vi uppfattar ofta variation som gott, och när man äter något som man annars väldigt sällan äter blir det väldigt varierat och därmed att det kanske uppfattas som något lite extra. Det är även ett sätt att få in lite variation i mat man redan vet med sig att man gillar, rök maten i din favoriträtt till exempel och utvärdera sedan, kanske blir det jättegott.

För att hjälpa till lite med variationen och inspiration där hemma tänkte jag nedan göra en kort lista över vad som kan vara riktigt gott att röka i matväg. Kommentera gärna om du vill att jag lägger till något eller om det är något som du inte håller med om så får jag utvärdera och återkomma.

Kött att röka:

 • Nöt
 • Gris
 • Vilt
 • Fläsk
 • Lamm
 • Kyckling
 • Hjort
 • Älg
 • Rådjur
 • Ren
 • Ryggbiff
 • Oxfilé
 • Rostbiff
 • Fransyska

Fisk att röka:

 • Lax
 • Öring
 • Makrill
 • Sill
 • Abborre
 • Gädda
 • Gös
 • Torsk
 • Räka
 • Flundra

Grönsaker att röka:

 • Tomater
 • Blomkål
 • Morötter
 • Peppar
 • Äggplantor
 • Kök
 • Kryddor

Glöm inte att lägga grönsaker som du tror kan bli torra eller överdrivet rinniga i folie så att du inte förstör smaken. Är du osäker kan du testa att göra både med och utan folie så vet du tills nästa gång vad som blir absolut bäst.

Precis som att det är gott att röka mat för variationens skull kan det också vara gott att inom rökningen variera vad man röker för att inte tröttna på den röka maten så snabbt, vilket man enkelt kan råka göra eftersom att smaken ofta är på ett visst sätt. Det är dock enkelt att motverka genom att helt enkelt variera lite.

Kommer du på dig själv med att ofta laga något speciellt, chansa lite och testa att tillaga det i en rökugn, röklåda eller rökbalja nästa gång för att se hur det blir. Du kan även kombinera olika tillagningsmetoder om det du är sugen på att röka blir väldigt jobbigt och tar lång tid att röka. Då kan du börja tillaga i ugnen och avsluta med att röka det eller tvärt om. Har du däremot tid skulle jag testat att röka från början till slut för att få den fulla smakupplevelsen av att det är rökt, något man annars missar till olika grad beroende på vad det är man tillagar.

Även om det såklart ofta tar längre tid än att snabbt slänga in något i ugnen blir det en lite annan sak än vad det blir att tillaga något i köket. Det går att göra ute och även om det blir mer av ett projekt blir det också mer av ett roligt projekt och det kan för dig med yngre barn också göra tillagningen av maten som en mer inkluderande och spännande aktivitet som kan vara rolig för alla. Det sociala som rökning eller grillning av mat utomhus innebär är svår att återskapa hemma. Särskilt om man gör det under en ledig helg eller kväll i fint väder allihop.

Något jag tänkt lite extra på när jag rekommenderat just vad jag rekommenderat ovan för rökning av mat har varit ett hållbarhetsperspektiv i materialet. Det är viktigt för mig att du ska köpa en produkt som för det första inte är jobbig att ha att göra med eller hantera, och där ingår det också att produkten håller och inte går sönder eller snabbt blir sämre och sämre att använda för matlagning. Det är inte bara en stor fördel för miljön utan gör det också roligare att faktiskt röka mat.

Prisklassen är också något jag funderat lite extra på. Jag tycker att det ska finnas något alternativ för dig oavsett ekonomi att kunna röka god mat och kunna variera hur och vad du äter. Därför var priset en viktig faktor när jag tänkte till kring vilka produkter som jag vill rekommendera.

Som jag nämnde lite kort är också hållbarhet superviktigt i form av att det man köper kommer fungera idag, imorgon och långt längre än så. Därför rekommenderade jag bara produkter i materialval som jag tycker låter sunda och hållbara i längden, och det tycker jag att jag lyckas med bra. Vill du lägga till något eller någon produkt är du som sagt välkommen att kommentera något, det gäller även om du vill fråga något som rör innehållet i artikeln.

Hur röker man mat hemma?

Jag rekommenderar att du köper en rökugn, en röklåda eller en rökbalja. Jag jämför alla tre i artikeln ovan. Det är ett mycket gott och effektivt sätt att röka mat i hemmet på, som jag verkligen kan rekommendera dig.

Kan man röka morötter?

Ja, många grönsaker går jättebra att röka och däribland morötter. Att röka morötter med en rökugn, röklåda eller rökbalja i hemmet eller i trädgården kan bli riktigt bra och är något jag rekommenderar dig att pröva. Kommentera gärna nedan angående resultat och om det är något du upptäckt att man ska tänka på.

Blir det gott att röka kött eller fisk i rökugn eller röklåda?

Ja, det blir ofta jättebra och gott att röka olika typer av kött och fisk i en rökugn, röklåda eller rökbalja. Smaken blir lite speciell och kan vara ett roligt sätt att kunna mixa upp det lite i vardagen. Speciellt gott blir det på sommaren när du kan göra detta ute någonstans där det är varmt och vädret är bra.

Kommentera gärna nedan om du av egen erfarenhet har tips på vilka kött- och fisksorter som blir godast att röka.

Leave a Comment