En riktigt bra sekatör är ett måste för den som gillar att fixa i trädgården, och en billig investering. Här hittar du den bästa sekatören.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Granngården.
Placering | Produkt | Passar |
---|---|---|
1 | Sekatör Fiskars P44 Finger Loop | Dig som vill ha den bästa sekatören 2020 |
2 | Sekatör Felco 2 | Dig som vill ha en mer avancerad sekatör som kostar lite mer |
3 | Sekatör Fiskars X-Series PGX P921 Sidoskär M | Dig som vill ha ett utmärkt mellanting med många fördelar och rimligt pris |
Sekatör Fiskars P44 Finger Loop
Sekatör Fiskars P44 Finger Loop är enligt mig den bästa sekatören. Anledningen till det är att den är en praktisk, bekväm och mycket prisvärd sekatör för dig som letar efter en lite billigare modell – men samtidigt vill ha ett riktigt bra verktyg.
Fiskars P44 Finger Loop är en sidoskär sekatör som är enkel att använda, den är greppvänlig och bekväm.
Med den här sekatören får du möjlighet att klippa nära stammen, och den gör arbetet både enklare och roligare. Den väger väldigt lite, 150 gram, vilket gör den bekvämare och lättare att hantera. Denna sekatör är innovativ och har en god ergonomi samt en optimal kvalité.
Idén bakom denna sekatör är att belastningen på kroppen ska bli så liten som möjligt, vilket också ökar glädjen i trädgårdsarbetet. Och denna sekatör är verkligen bekväm och komfortabel att använda, den är liten och smidig och mycket enkel att hantera.
Här har du alltså ett perfekt val om du vill ha en riktigt bra sekatör, till ett riktigt bra pris. Denna sekatör kostar inte mycket alls, men den passar utmärkt för de flesta – och kanske främst för nybörjare eller den som av andra anledningar föredrar en lätthanterlig sekatör. Läs mer om produkten och se aktuellt pris genom att klicka på knappen nedan.
Sekatör Felco 2
En bättre sekatör än den här, det går förmodligen inte att hitta. Det här är en klassisk sekatör med många fördelar – den är pålitlig, högkvalitativ, robust och den klarar grenar upp till 25 millimeter. Felco 2 har skär och motskär av högkvalitativ stål, och handtag av aluminium.
Här finns oändligt många fördelar: buffertanslag, savränna, trådsax, inbyggd stötdämpning, antihalk beläggning på handtagen och utbytbara slitdelar. Felco 2 har blivit erkänd av professionella trädgårdsmästare, och det är knappast förvånande.
Med den här sekatören får du ett rent och precist snitt, en lång hållbarhet och bekväm användning. Den kostar visserligen lite mer än till exempel ovanstående modell, men istället är den riktigt bra och har dessutom en otrolig hållbarhet. Tack vare detta känns denna sekatör ändå prisvärd – du kommer förmodligen aldrig behöva köpa en sekatör igen.
Det här är alltså ett utmärkt val för den som vill ha, eller behöver, en riktigt bra sekatör – för att hitta en bättre än den här är riktigt svårt, om det ens är möjligt. Den passar också bra om du vill kunna använda samma sekatör länge, kanske rentav för alltid. För att få mer information om produkten och se det aktuella priset, klicka på knappen nedan.
Sekatör Fiskars X-Series PGX P921 Sidoskär M
Om den första sekatören är lite för enkel för din smak, och den ovanstående är lite för avancerad och dyr – då kanske den här passar bättre. Den hamnar någonstans mittemellan de andra två, såväl när det gäller pris som när det gäller kvalitet och funktion.
Denna sekatör passar perfekt för grövre och friska grenar på upp till 24 millimeter, och den har en PowerGear-teknik som ökar klippkraften upp till 3 gånger.
Med denna sekatör minskar friktionen tack vare beläggningen på det klippande skäret. Sekatören är lätt och enkel att hantera, den har justerbar handtagsvidd och handtagets roterande rörelse gör att kraften hos samtliga fingrar utnyttjas. Den har dessutom en låsmekanism som gör den säkrare att använda, och det klippande skäret kan bytas ut.
Det här är helt enkelt en effektiv och pålitlig sekatör som passar perfekt om du vill ha en prisvärd och bra sekatör som inte kostar allt för mycket. En som är “lagom” helt enkelt – och har många smarta funktioner. Klicka på knappen nedan för att få mer information och för att se aktuellt pris.
Här har jag presenterat några av de bästa sekatörerna jag har kunnat hitta, och några av mina personliga favoriter. Kanske är någon av dessa även rätt val för dig, men om du mot förmodan fortfarande inte har hittat rätt så finns det såklart många andra att välja mellan.
Kanske letar du efter en sekatör i en annan prisklass, en sekatör med andra funktioner eller kanske föredrar du ett annat märke. Oavsett vad du letar efter finns det definitivt en sekatör som är rätt för dig. Klicka på knappen nedan för att hitta många flera, bra sekatörer.
Enkelt beskrivet så är en sekatör en stark sax, som har ett enda skärande blad och vars egg har slipats i en bågform. Den används för trädgårdsarbete, till exempel att klippa av mindre grenar och kvistar. Sekatören är helt enkelt en sax som är anpassad för trädgårdsarbete.
Det finns två olika varianter av sekatörer – den vanliga, manuella sekatören och den batteridrivna varianten. Den förstnämnda är vanligast, enklast och billigast. En batteridriven sekatör är kanske framför allt nödvändigt om man jobbar med trädgårdsarbete, eller utför det väldigt ofta – eller om man helt enkelt behöver en mer kraftfull sekatör av någon anledning.
När man ska slipa sekatören så brukar man vanligtvis börja med att plocka isär den, och rengöra alla delarna, för att därefter slipa skärbladet. Sedan brukar man olja in delarna innan man sätter ihop sekatören igen.
Jag kommer att gå igenom det här mer detaljerat, och steg för steg, längre ned. Men enkelt beskrivet så plockar man isär sekatören, slipar och sätter ihop den igen. Tänk på att du behöver lägga på minnet hur allting ska sitta, och allra helst ta minnesbilder.
Här kan priset variera väldigt mycket – en sekatör kan kosta allt från så lite som 30 kronor och upp till 10 000 kr. Här handlar det väldigt mycket om vilken variant man väljer, batteridrivna sekatörer är betydligt dyrare än vanliga. Även kvalitet och egenskaper påverkar förstås priset en del.
En mer avancerad variant är främst nödvändig om du använder sekatören i jobbet, eller om du använder den dagligen. Detsamma gäller batteridrivna varianter, de är sällan nödvändiga för enklare jobb men kan vara riktigt användbara vid mer avancerade arbeten eller för större trädgårdar.
Läs mer:
Mer om sekatörer
En sekatör är ett måste för den som har en trädgård och som gillar att ta hand om den. Den är oumbärlig i de flesta trädgårdar, och samtidigt en billig investering. En riktigt bra sekatör behöver egentligen inte kosta mer än ett par hundra, och om det räcker med en väldigt enkel variant av lite lägre kvalitet så finns det många som kostar ännu mindre.
Sekatör finns i två olika varianter, och därtill finns förstås en hel del andra – mindre – variationer. Det finns vanliga, manuella sekatörer och så finns det batteridrivna. Den sistnämnda är sällan nödvändig för en vanlig trädgård, men kan vara mycket praktisk för en stor eller mer avancerad trädgård – eller för den som av andra anledningar behöver en kraftfullare variant.
De flesta som använder en sekatör skulle förmodligen säga att den går att använda till nästan allt. Det vanligaste är dock att man använder den för att beskära träd, buskar, häckar och dylikt. För att göra det enkelt kan man säga att den används som vilken annan sax som helst, fast i trädgården – den används för att klippa av saker, helt enkelt. Med det sagt kan du alltså använda den när helst du behöver – för att klippa ned en buske, för att beskära ett fruktträd eller för att plocka in lite väldoftande blommor, till exempel.
Om du tar hand om din sekatör på rätt sätt så förlänger du livslängden. Efter att du har använt sekatören så bör du inte bara lägga undan den direkt, utan rengöra den först. Torka rent bladen, gärna med en bomullsrondell. Om du vill kan du blötlägga bomullsrondellerna i till exempel väteperoxid eller någon form av alkohol innan. Därefter kan du hälla en liten mängd WD-40 på en bit stålull och buffra klippskärbladet. På så sätt smörjer du sekatören och förhindrar samtidigt att det bildas rost.
Vill du göra det enkelt så räcker det alltså med att bara torka av bladen, en enkel rengöring helt enkelt. Det viktigaste är att du inte bara lägger undan sekatören efter att du har använt den, utan rengör den innan. På så sätt kommer den att hållas i gott skick längre, och kunna användas under en betydligt längre tid.
Ibland kan du också behöva slipa sekatören. Det här var jag inne på tidigare, och i korthet handlar det alltså om att plocka isär sekatören och slipa bladen för att sedan sätta ihop den igen. Nu tänkte jag gå igenom detta lite mer grundligt, och steg för steg.
- Börja med plocka isär sekatören. Tänk på att alla sekatörer inte är lämpliga att ta isär, och tänk också på att lägga på minnet hur den är ihopsatt. Det allra bästa är förstås att ta bilder som du kan kolla på när det är dags att sätta ihop den igen.
- När du har plockat isär den så börjar du med att rengöra alla delar, tvätta bort jord och smuts och gnugga med stålull om de är rostiga. För rengöring räcker det med vatten och diskmedel.
- Om delarna är anfrätta så kan du låta dem ligga i rostlösningsmedel en liten stund.
- Nu är det dags att slipa bladet. Detta gör du på den fasade, vassa sidan och det ska endast göras i riktning nedifrån eggen och uppåt. Slipa i samma vinkel hela tiden, och längst hela bladet.
- Därefter kan du testa skärpan på ett papper.
- Olja in delarna, framför allt fjäder och skruvar.
- Sätt ihop sekatören igen, på samma sätt som den satt ihop innan. Här kommer bilder till stor användning om du tog några sådan. Om du inte har ett riktigt bra minne bör du alltså se till att ta många bilder medan du plockar isär sekatören.
Som jag nämnde tidigare så finns det två varianter av sekatör, manuell och batteridriven. Men därtill finns en hel del olika typer, som mer handlar om hur sekatören är utformad. De två vanligaste typerna är sidoskärssekatör och mothållssekatör. Personligen skulle jag säga att sidoskärssekatören är att föredra, speciellt om du är nybörjare eller vill ha en sekatör som är enkel att använda. Sidoskärssekatörer har även många andra fördelar, till exempel att det är enkelt att välja hur man vill lägga snittet, vilket framför allt är bra vid beskärning.
När du ska köpa en sekatör så kan det vara bra att börja med att fundera över olika varianter och alternativ. Först och främst kan du börja med att bestämma dig för om du vill ha en manuell eller en batteridriven sekatör, och därefter fundera över vilken typ av sekatör du föredrar och behöver – och vilka egenskaper som är viktiga för dig.
Många saker kan skilja sig åt mellan olika sekatörer, till exempel pris och kvalitet, men även vilken typ av handtag de har och så vidare. När det gäller priset så kan man säga att det kan vara en bra idé att betala lite extra för en högre kvalitet, men du behöver inte köpa en sekatör för en tusenlapp – eller flera tusenlappar – om den bara ska användas till enklare trädgårdsarbete. Utgå från dina behov, och dina kriterier.
Kvalitet är förstås viktigt, speciellt om du vill kunna använda samma sekatör under en längre tid. För att få hög kvalitet behöver du inte betala många hundralappar, utan det finns många sekatörer som bara kostar ett par hundra men ändå håller en riktigt hög kvalitet. Men om du bara behöver den för en kortare tid, använder den sällan eller hellre köper en ny då och då så kan du lika gärna välja en billigare modell.
Ta dig gärna tid att fundera över vilken sekatör du föredrar och behöver, läs på om olika modeller, jämför de modeller som du är mest intresserad av och kolla gärna på olika alternativ i butik om du har möjlighet. Du behöver inte köpa sekatören i butiken, eller bestämma dig samma dag, men det kan vara en bra idé att titta och känna på dem på riktigt.
En sekatör används oftast som komplement till en häcksax eller grensax, och det är som sagt ett mångsidigt och väldigt praktiskt verktyg. Om du endast utför enklare trädgårdsarbeten så kanske den till och med är ditt huvudsakliga redskap i trädgården – och då blir det förstås extra viktigt att hitta en modell du gillar.
Jag heter Emilio och gillar friluftslivet, och allt från att fiska till jakt och trädgård är av intresse. Syftet med Friluftaren är att rekommendera de allra bästa produkter för olika aktiviteter, men även ge tips om sådant jag lärt mig genom åren.