Bästa torrdräkten

En torrdräkt håller dig varm och torr om du faller i vattnet. Jag kikar igenom olika alternativ av torrdräkter och visar dig den rätta torrdräkten för dig.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

Typhoon PS330 Xtreme torrdräkt

Emilio på Friluftaren

TX4-membran i 4 lager som andas
God bekvämlighet
Skyddar även mot vind och vågstänk

Typhoon PS330 Xtreme torrdräkt

Typhoon PS330 Xtreme torrdräkt är den bästa torrdräkten. Den är bekväm att bära, samt håller dig torr om du faller i vattnet.

5

Idag finns det en hel del alternativ inom torrdräkter. En del passar mer bra för dykaren, andra är för dig som paddlar eller för dig som åker båt. En torrdräkt kan vara tillverkad i olika material, som alla är vattentäta och håller dig torr och varm. Det finns tunnare dräkter så väl som lite tjockare. Du bör välja torrdräkt utifrån vad det är du ska göra helt enkelt. Om det är ett måste att kunna vara smidig hela tiden så är det en tunnare dräkt du behöver.

Våtdräkt hör till den vanliga formen av vattendräkter, men i vissa lägen är det smartare med en torrdräkt.

En torrdräkt är vad det låter som, en dräkt som ska hålla dig torr. Under vintern när det är kallt i vattnet kan det vara skönt att ha sig en sådan i båten, kajaken eller vid andra tillfällen där du befinner dig nära vatten som du kan råka hamna i. Den bästa torrdräkten 2020 är Typhoon PS330 Xtreme torrdräkt. Denna torrdräkt är bra då den dels är bekväm att ha på och dels håller den dig varm och torr. Vid tillverkningen av denna dräkt så har man använt sig av framstående teknologi och denna dräkt är på topp inom sin klass.

Läs mer: Våtdräkt eller torrdräkt

Andra torrdräkter

Om ovan modell av torrdräkt inte föll dig i smaken så finns det så klart andra alternativ.

Abu Garcia Ursuit torrdräkt

Ett alternativ är Abu Garcia Ursuit torrdräkt. Denna modell är perfekt för dig som fiskar och vill garanterat hålla dig torr. Den är tillverkad i högklassigt GORE-TEX-tyg och den är både lätt och bekväm. Dessutom är den enkel att ta på!

Läs mer: Bästa våtdräkten

Typhoon Max B torrdräkt

Ett annat alternativ är annars Typhoon Max B torrdräkt. Det är en klassisk torrdräkt som öppnas framtill. Den har en massa smarta lösningar så som stormkrage samt lårficka och ett Aquaseal-blixtlås i plast.

Typhoon PS440 torrdräkt

Du har också Typhoon PS440 torrdräkt. Den är lätt och sitter bra på dig som behöver mycket rörlighet, som fiskare eller i båten.

Mer om torrdräkter

Hypotermi är kraftig nedkylning. Det är något man kan drabbas av om man faller i vattnet och inte har på sig en torrdräkt. Du kan drabbas av hypotermi redan i vatten på 5 grader på 5–15 minuter. När man drabbas så blir man ofta medvetslös och riskerar att drunkna. Sedan är det så att vatten kyler ner kroppen 25 gånger snabbare än vad luft gör. Genom att använda dig av en bra torrdräkt så kan du klara dig i flera timmar i kallt vatten. Därmed är det en bra livförsäkring att köpa och använda en torrdräkt.

En bra torrdräkt ska vara tillverkat i ett material som är vattentätt. Gärna med någon form av membran som släpper ut överskottsfukt men som håller helt tätt på andra hållet. GORE-TEX-tyg är ett bra material som ett exempel. Det är även bra om materialet i dräkten är smidigt och inte allt för tjockt. Det är bra om du inte hindras i dina rörelser. En bra torrdräkt ska släppa ut fukt. Det så att du inte blir blöt på grund av att du svettas.

Ibland finns det torrdräkter som även kallas för räddningsdräkt eller för överlevnadsdräkt. Dessa kan vara tjocka och otympliga. De lämpar sig inte bra om du har tänkt att kunna vara mycket rörlig som vid fiske eller paddling. De passar dock bra för mer stillastående/stillasittande aktiviteter.

De allra flesta torrdräkter har tätningar vid hals, handleder och fötter. Ofta är dessa tätningar i latex, men det förekommer även att det är i materialet neopren. Sedan finns det de som har sockar i GORE Tex eller i samma material som dräkten är tillverkad i.

En dräkt med lattextätningar kan kännas lite otäck första gången du tar på dig den. Men det går snabbt att vänja sig vid det. Detta material är bland det bästa eftersom det är enkelt att hålla dem rena och luktfria.

När det kommer till vad en torrdräkt kostar, så kan de kosta rätt mycket pengar. Men de håller i många år samt att det är en bra investering.

En bra torrdräkt är en dräkt som andas, alltså att de släpper ut överskottsfukt. Det är oftast GORE TEX bra på.

På en del torrdräkter finns det dubbel midja för att det ska bli extra tätt. Det passar bra att ha om du ska göra saker där det blir blött, men annars är det inte ett måste.

Torrdräkterna kan ha öppning fram och öppning bak. Vad du ska ha är en smaksak, men det kan vara smidigast med en öppning fram. Det eftersom det kan vara svårt att på egen hand stänga öppningen om den sitter på ryggen.

Torrdräkter kan även komma med eller utan huva. Om det är riktigt kallt ute, blåser och är nederbörd så kan det vara skönt med en huva. Andra dagar kan de vara mest i vägen. Det bästa är att ha en huva som är avtagbar.

Håll torrdräkten fräsch

En torrdräkt kräver egentligen inte så mycket skötsel. Tätningarna kan komma att behöva bytas ut. Sedan är det bra att då och då skölja av den samt tvätta muddarna från hudrester med mera. Det fungerar bra att smörja in latexmuddar med en 303-Spray som även kan användas till gummiluckor med mera. Smörj även in dragkedjorna med en vaxbit lite då och då. Så slipper de bli tröga.

Det går även att köra torrdräkten i tvättmaskinen, på ett av de längre programmen utan centrifugering. Använd tvättmedel som är anpassat för materialet. Efter tvätt bör du impregnera dräkten igen. Det görs enklast med en spray.

Bästa torrdräkten för kajak?

Vilken torrdräkt som passar kajakturen bäst handlar om vilken torrdräkt som du känner att du på ett bra sätt kan röra dig i. Därför har jag ovan bara valt ut torrdräkter som jag tror att du kommer känna dig så fri som möjligt att göra i en torrdräkt för att inte förstöra den fria rörelsen som man vill kunna göra på sin kajak.

Vilken torrdräkt för segling?

Vid segling är det såklart viktigt att kunna röra på sig utan att känna sig helt låst i sina rörelser. Därför handlar det mest om att hitta en torrdräkt som du kan röra dig i utan att känna massa begränsningar i dina rörelser. I artikeln ovan har jag bara med de torrdräkter som jag uppfattar som lite “lättare” på det sättet att du fortfarande kan utöva din segling utan att känna dig begränsad.

Torrdräkt för vattenskoter?

Precis som för andra sportaktiviteter handlar det för dig som vill ha torrdräkt på vattenskotern om att hitta en som inte begränsar dina rörelser mer än nödvändigt. Ovan väljer jag ut de torrdräkter som jag tror kommer passa dig som behöver röra på dig med torrdräkten på lite extra väl.

Leave a Comment