Bästa vertikalskäraren

En vertikalskärare hjälper dig att göra din gräsmatta frisk och fin, och tar bort mossa och ogräs. Här hittar du den bästa vertikalskäraren.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med GardenStore.

PlaceringProduktPassar
1Vertikalskärare Stiga SVP 40BDig som vill ha den bästa vertikalskäraren 2020
2Vertikalskärare WOLF-Garten UR-M3 multi-star®Dig som vill ha en enkel och otroligt prisvärd vertikalskärare
3Vertikalskärare Stiga SV 213 EDig som vill ha ett utmärkt mellanting mellan modellerna

Vertikalskärare Stiga SVP 40B

Vertikalskärare Stiga SVP 40B är den bästa vertikalskäraren. Den är mycket avancerat, effektiv och enkel att lära känna. Nackdelen kan vara priset, men det tycker jag att man kan se som en investering med tanke på hur länge Stiga SVP 40B förhoppningsvis kommer att vara till stor hjälp.

Denna vertikalskärare är bensindriven och har en motor på 127 cc samt ett klippsystem med flytande knivar. Den är effektiv, pålitlig, högkvalitativ och har en säck på 50 liter där mossa och skräp samlas. Den har en arbetsbredd på 40 centimeter, och har hela 32 flytande knivar för vertikalskärning och luftning av gräsmattan.

Här finns många fördelar: Ergonomiska spakar placerade på handtaget, effektiv och kraftfull motor, riktigt hög kvalitet, tålighet och hållbarhet och mycket annat. Det här är helt enkelt ett utmärkt val för den som behöver, eller vill ha, en riktigt effektiv och högkvalitativ vertikalskärare. Läs mer om produkten och se aktuellt pris genom att klicka på knappen nedan.

Vertikalskärare WOLF-Garten UR-M3 multi-star®

Det här är en mycket enkel, men samtidigt otroligt prisvärd vertikalskärare. Den kostar nästan ingenting, men har ändå många fördelar – inte minst att den är enkel att hantera. För den som inte behöver någon avancerad maskin kan detta vara ett bra val.

Det här är en handdriven modell, som används med valfritt WOLF-Garten multi-star skaft. Du väljer alltså själv vilket skaft du vill använda den med, och sätter snabbt och enkelt ihop de två produkterna till en effektiv och mycket prisvärd vertikalskärare.

Även om till exempel bensindrivet kan vara en fördel, inte minst till större trädgårdar, så är manuella vertikalskärare väldigt praktiskt på många sätt – och passar bra till lite mindre trädgårdar, eller om man bara vill ha ett mer ekonomiskt alternativ. Den här vertikalskäraren är alltid redo att användas, och håller en överraskande hög kvalitet.

Här finns pendlande skär, 40 centimeters arbetsbredd samt stödhjul som ser till att vertikalskäraren rullar lätt. Det finns även utbytbara reservdelar att köpa om det skulle behövas, samt tio års garanti. Det här är en mycket lätthanterad vertikalskärare som är smidig, enkel att använda och nästan inte tar någon plats alls att förvara. För att få mer information om produkten och se det aktuella priset, klicka på knappen nedan.

Vertikalskärare Stiga SV 213 E

Om föregående modell är lite för enkel för din smak, men den första är lite för avancerad eller för dyr, då kan det här vara ett utmärkt val. Den här vertikalskäraren är effektiv, lätthanterad och mycket prisvärd.

Det här är en elektrisk vertikalskärare som kan användas med 16 knivar eller 36 fjädrar och ett djup från -6 till +4 millimeter. Den har en uppsamlingskapacitet på 40 liter, den är lätt och smidig och mycket enkel att använda. Arbetsbredden är 32 centimeter.

Här har du alltså en bra “mittemellan” vertikalskärare, som är effektiv men inte överdrivet komplicerad, och prisvärd om än inte lika billig som en manuell modell. Den passar perfekt för de flesta trädgårdar. Klicka på knappen nedan för att få mer information och för att se aktuellt pris.

Här har jag presenterat tre stycken helt olika vertikalskärare, i helt olika prisklasser. Från en enkel handdriven modell som är väldigt billig, till en bensindriven och betydligt dyrare modell. Kanske är någon av dessa rätt val för dig, men om inte så finns det förstås många andra att välja mellan. Klicka på knappen nedan för att se många flera vertikalskärare.

🌿 Vem behöver en vertikalskärare?

Det beror på vem du frågar. En del skulle säga att en vertikalskärare är ett måste för alla som har en gräsmatta, medan andra istället tycker att det endast behövs om gräsmattan behöver lite extra omvårdnad eller om du besväras av mycket mossa.

En vertikalskärare tar bort mossa och ogräs, ser till att gräsrötterna får luft och lättare kan ta upp näring och vatten. Detta resulterar i en snyggare och grönare gräsmatta. Så generellt kan man säga att en vertikalskärare behövs om man vill ha en grönare och friskare gräsmatta.

🔁 Hur ofta ska man använda en vertikalskärare?

Det varierar, men ofta görs det en gång per år – och vanligtvis under tidig vår. Alla gräsmattor är dock olika och en del kan behöva göra det oftare, till exempel en gång under våren och en gång under hösten. Oftare än så är sällan nödvändigt, men som sagt är alla gräsmattor olika och det bästa är att prova sig fram. Börja gärna med en gång under våren, och se om det behövs en till gång på hösten.

💰 Hur mycket kostar en vertikalskärare?

Det varierar väldigt mycket, inte minst för att det finns så många olika modeller. Det finns enklare vertikalskärare som är manuella, men också proffsigare varianter som är bensindrivna. En enklare modell kan kosta så lite som ett par hundra, och används då oftast tillsammans med ett skaft – som ofta köps separat. Mer avancerade och bensindrivna modeller kan kosta 15 000 kronor, och ännu mer.

Läs mer:

Bästa vattenspridaren

Bästa grästrimmern

Bästa motorkapen

Mer om vertikalskärare

En vertikalskärare används för att ge gräsmattan luft, se till att rötterna kan få näring och vatten, ta bort mossa och ogräs och helt enkelt göra gräsmattan finare och grönare. Den fungerar genom att den skär små, fina spår i gräsmattan för att lufta den. Den luckrar även upp ytan, så att vatten och näring får lättare att tränga ned. Knivarna på vertikalskäraren drar med sig mossa och dött material för att det inte ska kväva gräset.

När på året vertikalskäraren bör användas, och hur ofta, varierar mellan olika gräsmattor och beroende på vart du bor. Gräset ska ha börjat vakna till liv, och gräsmattan ska ha blivit klippen några gånger innan man börjar använda vertikalskärare. Vanligtvis behöver man bara använda vertikalskärare någon gång per år, men detta varierar som sagt mellan olika gräsmattor. Tidigt på våren är ofta en bra tid att använda vertikalskäraren.

När du ska köpa en vertikalskärare så bör du börja med att fundera över vilken vertikalskärare du behöver. Det finns som sagt många olika modeller, och vilken som passar bäst beror på hur din gräsmatta ser ut. Till en mindre gräsmatta kan det räcka med en manuell vertikalskärare, eller en enklare elektrisk modell. Till en större och mer avancerad trädgård behövs kanske en bensindriven.

Hur kraftfull maskinen behöver vara beror på hur terrängen ser ut. Börja alltså med att fundera över vilken typ av vertikalskärare din trädgård behöver, utifrån till exempel storlek och terräng, och börja sedan att jämföra olika modeller. Att jämföra och läsa på är viktigt, och ta gärna god tid på dig innan du bestämmer dig – annars är risken stor att du inte blir nöjd med ditt val.

Det finns som sagt handdrivna, bensindrivna och elektriska vertikalskärare. Vilken som är rätt val för dig beror som sagt till viss del på hur din gräsmatta ser ut, men det beror även på vad du föredrar. Till en stor gräsmatta med mycket mossa och ogräs kanske inte en handdriven modell är det bästa valet, men om du föredrar en elektrisk framför en bensindriven så kan du välja en sådan – även om en bensindriven ofta är kraftfullare och effektivare än en elektrisk.

Generellt kan man säga att det ser ut såhär, utifrån gräsmattan:

Typ av gräsmattaTyp av vertikalskärare
Mindre och enklare gräsmattaHanddriven eller enklare elektrisk modell
Medelstor gräsmattaElektrisk vertikalskärare
Stor gräsmatta med mycket ogräs och mossaBensindriven vertikalskärare

Som sagt handlar det även om vad du själv föredrar, så om du till exempel hellre vill ha en bensindriven vertikalskärare till din medelstora gräsmatta så ska du givetvis satsa på en sådan. Det finns för- och nackdelar med alla modeller, och olika modeller passar som sagt till olika gräsmattor, men det är också viktigt att man trivs med den modell man väljer.

Alla vertikalskärare har inte en uppsamlare, men en sådan funktion kan vara praktiskt, speciellt för större gräsmattor. Detta är dock en smaksak, och en del tycker att det går lika bra att kratta upp och kasta mossa och annat själv.

De flesta funktioner och detaljer, liksom utformning, kan variera mycket och här handlar det helt om vad du föredrar. Därför kan det vara bra att även fundera över detta, innan du börjar leta efter en vertikalskärare. Vilka funktioner känns viktiga för dig, och vad föredrar du?

När du vet vad du letar efter så blir det enklare när det väl är dags att börja leta och jämföra. Låt det gärna ta tid, och kolla på flera olika modeller innan du bestämmer dig. Om det finns möjlighet så kan det vara en bra idé att kolla på olika modeller i butik, så att du kan känna på dem och undersöka dem på närmare håll.

Om du har bestämt dig för en elektrisk modell så kan det även vara bra att känna till att det finns två varianter av dessa – med sladd eller med batteri. Båda varianterna har för- och nackdelar, och här handlar det helt och hållet om vad man föredrar. En vertikalskärare med sladd behöver du inte komma ihåg att ladda, och den är alltid redo att användas. En batteridriven, däremot, är smidigare och gör att du inte är beroende av eluttag eller förlängningssladdar.

Här är några tips för att få en fin gräsmatta:

  • Kasta skräp och löst ogräs.
  • Använd en vertikalskärare.
  • Toppdressa gräsmattan.
  • Klipp gräsmattan regelbundet.
  • Gödsla tre gånger per år.
  • Vattna gräsmattan under torra perioder.
  • Efterså för att reparera gräsmattan.

Det som är viktigast att tänka på när det gäller vertikalskärning är att det med fördel görs under våren, men att gräset ska ha hunnit vakna till liv efter vintern gärna ska ha blivit klippt ett par gånger innan. Kratta gärna innan du använder vertikalskärare, men toppdressa och stödså efter.

Leave a Comment