Bästa häcken

Att plantera häck är enkelt och gör trädgården riktigt snygg, men att välja häck är dock inte lika lätt. Här hittar du den bästa häcken.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Granngården.

PlaceringProduktPassar
1BärhäggmispelDig som vill ha det mest mångsidiga
2Buxbom 10-15 cmDig som vill ha en klassisk vintergrön häck
3Ligusterhäck 30-50 cmDig som vill ha en klippt häck
4Bokhäck 60-100 cmDig som vill ha ett grönt bladverk

Bärhäggmispel

Det här är en riktigt vacker häck med många användningsområden, som passar de allra flesta. Det är också en mycket populär häck, delvis tack vare sin mångsidighet och alla dess fördelar. Den är till exempel rådjurssäker och den passar som häck, nyttoväxt och prydnad.

Bärhäggmispel kallas även för blåbärsträd och den ger söta och smakrika bär. Bären kan ätas råa, torkas eller användas i till exempel sylt, saft, paj, bakverk och vin. En riktigt praktisk häck helt enkelt, som inte bara är vacker utan även ger användbara och ätbara bär!

Växtsättet gör att häcken snabbt växer sig tät och frodig. Det kan vara bra att gallra ut äldre grenar från basen, eftersom det kan ge en rikligare skörd. Bärhäggmispel ger vita, vackra blommor och den blommar i maj och juni.

Den här häcken passar bra för de allra flesta – den som vill ha en häck som ger söta bär, eller den som vill ha en häck som blommar vackert under maj och juni, till exempel. Den passar även bra för den som vill ha en häck som är rådjurssäker, eller för den som bara vill ha en snygg och hyfsat lätthanterlig häck.

Buxbom 10-15 cm

Det här är också en väldigt populär häck som många gillar. Det är en klassisk vintergrön häck, där bladverket är mörkgrönt läderaktigt och med ljusgröna bladskott.

Buxbom används främst som låg till medelhög häck, och passar bra för kanter och avskärmningar. Den blommar med vita, oansenliga blommor i april och maj. Beskärningen bör ske under vårvinter, och ansning en till två gånger under säsongen.

Det här är en praktisk häck på så sätt att den inte har några egentliga krav när det gäller jord eller placering, och den klarar både sol och skugga. Det här kan alltså vara ett bra val för den som vill ha en hyfsat enkel häck.

Ligusterhäck 30-50 cm

Ligusterhäck passar perfekt för dig som vill ha en klippt häck, eftersom den har ett tätt och robust växtsätt. I juni blommar den med vita blommor, och på hösten får den blåa bär. Dessa bär är dock inte ätliga, utan giftiga och kan därför ge magont och kräkningar. Detta kan vara bra att tänka på, speciellt om man har barn eller barnbarn.

Ligusterhäcken ska klippas två gånger per år, och den klarar även kraftig beskärning. Det här är en väldigt populär häck, och faktiskt en av de vanligaste när det gäller klippta häckar. Bladen sitter kvar länge under hösten, och den trivs på de flesta jordar och i såväl sol som halvskugga. Är det skuggigt kan den dock bli lite glesare.

Bokhäck 60-100 cm

Bokhäcken har ett friskt grönt bladverk, och på hösten torkar bladverket in på grenen. Denna trivs bäst på lerjord med god fuktighet, men även annan jord fungerar. Yngre plantor klarar skugga, men ljusbehovet ökar i takt med att den blir äldre och större.

Denna ska klippas en till två gånger per år, för att behålla tätheten. Här sker ingen märkbar blomning, men däremot får den bokollon på hösten. Detta är en hyfsat enkel häck med ganska låga krav, som passar bra om man söker en häck som inte är allt för kräsen. Den passar även bra om man föredrar en häck som inte blommar.

När du ska köpa häck är det förstås viktigt att hitta den som passar dig och din tomt bäst. Här finns det många saker att ta hänsyn till – vart i landet du bor, hur din trädgård ser ut, vad som passar ihop med huset och vad du själv tycker är snyggt.

De alternativ som vi har presenterat här kanske inte är rätt för dig, eller din tomt. Men självklart finns det många andra häckar att välja mellan. Klicka på knappen nedan för att se flera, och förhoppningsvis hitta rätt val för dig.

Vilken häck ska jag välja?

Det här beror på många olika saker. Först och främst så kan det vara bra att ta reda på vad som trivs där du bor, eftersom det här kan variera mellan olika platser i landet. Därefter bör du utgå från vad syftet med häcken är; handlar det enbart om att du vill ha en trevligare tomt, eller vill du ha insynsskydd? Kanske söker du en ombonad och enhetlig känsla i en större trädgård, eller vill du att trädgården ska se grönskande och lummig ut?

Beroende på vad du vill uppnå passar olika häckar olika bra, och självklart handlar det även om vad du tycker är snyggt. Tänk på att häcken med stor sannolikhet kommer att vara kvar där länge, så det är viktigt att du trivs med den om du inte vill behöva gräva upp den igen. Olika häckar kräver också olika mycket skötsel, så om du inte kan eller vill sköta den särskilt ofta så kan en lättskött häck vara ett bra alternativ.

När du planterar häcken bör du också ha bestämt dig för om den ska vara formklippt eller friväxande. Ska häcken växa fritt så ska den bara klippas ned en enda gång, i början. Därefter låter du den helt enkelt växa och frodas fritt. En friväxande häck ger ett lummigt och naturligt intryck, vilket många tycker om – men de tar också en del plats.

Fördelarna med en formklippt häck är att den tar mindre plats, och att den ser välskött ut. Vad som passar bäst är förstås till stor del en smaksak, men det beror även på hur trädgården ser ut och vart häcken placeras. Om du planterar många häckar på en mindre trädgård är kanske en formklippt häck att föredra, eftersom de annars kommer ta upp väldigt mycket plats i den lilla trädgården. Det kan också ge ett väldigt oskött intryck. En friväxande häck passar alltså bäst i större trädgårdar, eller på enstaka platser i trädgården. Men som sagt, detta är en smaksak, och om du vill ha en riktigt lummig och vildvuxen trädgård så kan friväxande häck vara ett bra alternativ även i ett större antal i en mindre trädgård.

Om du föredrar en friväxande häck kan du välja till exempel prakthäggmispel, svartaronia, korallkornell, norskspirea, goliatpoppel eller syren. Om du däremot tänker klippa häcken regelbundet så kan du till exempel välja tuja, oxel, idegran, svartaronia, liguster, sibirisk ärtbuske, häckoxbär eller måbär. Föredrar du en låg häck så passar till exempel buxbom bra, och om du vill ha en högre häck så kan goliatpoppel passa bra.

Hur planterar jag häcken?

Först och främst så kan det vara en bra idé att plantera under hösten eller våren, även om häck kan planteras när som helst. Det finns två olika alternativ när du ska köpa häck: planta och barrotade. Om du ska plantera en längre häck så brukar barrotsplantor rekommenderas, eftersom de är både billigare och lättare att hantera. Dessutom börjar de snabbt att växa, men de bör dock planteras under just höst eller vår.

Krukodlade plantor, däremot, kan planteras när som helst under året – förutsatt att det går att gräva i jorden. Dessa plantor är större, och de ger direkt ett färdigt intryck. Det finns även så kallad färdighäck, som passar bra om du vill ha full höjd direkt. Dessa passar extra bra om det handlar om kortare sträckor. Dessa är mellan 100 och 125 centimeter höga redan vid planteringstillfället.

När du har bestämt dig för vilken häck du ska välja och huruvida du ska plantera planta eller barrotad häck, så är det bara att sätta igång. Börja med att använda planteringsjord och blanda runt den med den befintliga jorden. Gräv upp ett plantdike som är ungefär 50-70 centimeter brett och runt 40 centimeter djupt. Därefter rensar du bort allt ogräs, och planterar ned roten. Vattna ordentligt, fyll på med jord och vattna igen.

I början ska häcken vattnas regelbundet. Efter etableringsperioden gäller det att anpassa vattningen efter temperatur, nederbörd och plantsort. Förbättra jorden med kogödsel på våren, och använd trädgårdsgödsel när det grönskar.

Vad kostar en häck?

Det här varierar förstås väldigt mycket beroende på om du köper plantor eller barrotad häck, samt vilken sort du väljer. Generellt kan man dock säga att vanliga häckplantor kostar omkring 30-70 kronor per planta, men de kan även kosta betydligt mer eller mindre än så. Buxbom kostar ofta omkring 40 kronor, till exempel.

Den totala kostnaden för en häck beror alltså på hur många plantor som behövs, det vill säga hur lång häcken ska vara. Att plantera häck runt hela tomten kan alltså kosta en hel del, framför allt om man har en stor tomt. Häcken ger dock ett väldigt trevligt intryck och kommer att stå där under väldigt lång tid, och därför tycker många ändå att det är värt det.

Om man tycker att det blir alldeles för dyrt att plantera häck överallt så finns det förstås andra alternativ. Man kan till exempel välja att ha häck längst en eller ett par sidor, och välja andra alternativ på andra sidor – till exempel rabatter eller staket.

Läs mer:

Bästa paviljongen

Bästa uterummet

Bästa friggeboden

Mer om häckar

Häckar har många fördelar. Dels får de trädgården att se trevligare ut, men de ger även ett insynsskydd runt tomtgränsen. Häcken kan användas för att rama in trädgården på ett trevligt sätt, för att få den att se lite lummig och mysig ut, eller för att skapa en välkomnande entré. En större trädgård kan se mer hemtrevlig ut med en häck, men det passar även utmärkt för en mindre trädgård.

Men här finns det förstås många olika alternativ att välja mellan, beroende på vad man föredrar och vilket intryck man vill ge. Vill du att trädgården ska se lummig och grönskande ut, eller romantisk och vacker? Vill du ha en snygg och stilren häck, eller en lättskött? Oavsett vad du söker så finns det en häck som passar dig, och din trädgård.

Några saker som kan vara bra att tänka på:

  • Det finns snabbväxande häckar, som är ett bra alternativ om du snabbt vill få en insynsskyddad och ombonad trädgård.
  • Vilken häck som trivs bäst i din trädgård beror på vart du bor. Ta gärna hjälp av en zonkarta för att ta reda på vilken som passar bäst hos dig.
  • Du kan plantera häck när som helst under året. Våren och hösten är dock bästa årstiderna att plantera häck, dels för att du inte behöver vattna lika mycket som under sommaren, men också för att plantorna hinner sätta sig i jorden och utveckla rötter ordentligt.
  • Hur du ska plantera häcken beror på vilken sort du väljer, krukodlad eller barrotad. Se till att ta reda på hur den häck du väljer ska planteras, innan du sätter igång.
  • Ungefär tre till sju procent av alla häckplantor som planteras överlever inte efter planteringen. Det kan bero på till exempel sjukdomar, skadegörare i jorden, jordens sammansättning och egenskaper, omgivande vegetation eller något annat.

Självklart finns det många fler tips med ovanstående räcker oftast för att plantera ett riktigt bra häck och göra trädgården superfin!

1 thought on “Bästa häcken”

  1. Hej
    Jag vill plantera en vildvuxen häck som ska nå ca 2-3 m över mark. Vill ha med vild nyponros och kanske nån annan blommande som bärhäggmispeln eller kanske syren..Vilken grön häck passar att sätta med dom? Det är på en vall så öppet och lerig jord. Den kommer bli ca 30-40 m lång så det krävs en o annan planta😅 vore toppen om du vill ge tips
    Tack 🙏🏼

    Reply

Leave a Comment