BĂ€sta parasollet

Ett parasoll Àr perfekt för trÀdgÄrden, altanen, balkongen, sommarstugan eller till och med till stranden. HÀr hittar du det bÀsta parasollet.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Byggmax.

PlaceringProduktPassar
1ParasollDig som vill ha det mest prisvÀrda
2Parasoll frihÀngande WiksboDig som vill ha ett snyggare parasoll

Parasoll

Det hĂ€r Ă€r ett mycket prisvĂ€rt parasoll som trots sitt lĂ„ga pris har mĂ„nga fördelar – till exempel vev och tiltfunktion. TvĂ„ riktigt anvĂ€ndbara funktioner som brukar uppskattas av mĂ„nga, eftersom det ger flexibilitet och flera anvĂ€ndningsmöjligheter.

Det hÀr Àr dessutom ett hyfsat högkvalitativt och tÄligt parasoll, som Àr enkelt att anvÀnda och som passar överallt tack vare sin snygga och stilrena design.

Stommen Ă€r av aluminum och tyget av polyester, och parasollet Ă€r cirka 270 centimeter högt. Tack vare veven Ă€r det mycket enkelt att fĂ€lla upp och fĂ€lla ned parasollet, och med hjĂ€lp av tiltfunktionen kan du nyttja parasollet Ă€ven nĂ€r solen stĂ„r lĂ„gt – till exempel tidig morgon eller sen kvĂ€ll.

Om jag ska nÀmna nÄgot negativt med detta parasoll sÄ Àr det att det inte gÄr att sÀnka, och att det Àr vÀldigt högt. Detta Àr sÀllan nÄgra större problem eftersom man istÀllet kan tilta parasollet sÄ att det ger ett bra skydd frÄn solen, men för den som vill ha möjlighet att Àven justera höjden pÄ parasollet kanske inte detta Àr rÀtt val.

I övrigt Àr det hÀr ett mycket prisvÀrt, snygg och lÀtthanterligt parasoll med smarta funktioner. Trots det överraskande lÄga priset sÄ hÄller parasollet hög kvalitet och fungerar utmÀrkt. Ett riktigt bra parasoll för ett lÄgt pris, helt enkelt.

Det hĂ€r Ă€r ett utmĂ€rkt val för dig som söker ett enkelt, snyggt och enkelt parasoll med bĂ„de vev och tiltfunktion – och som inte behöver ha möjligheten att justera höjden.

Parasoll frihÀngande Wiksbo

Detta snygga hĂ€ngparasoll Ă€r perfekt för dig som söker ett lite snyggare parasoll, som blir en riktigt fin detalj pĂ„ uteplatsen eller i trĂ€dgĂ„rden. Tyget finns i tvĂ„ fĂ€rger – vitt och grĂ„tt – vilket gör att du kan matcha det till övriga inredning eller utomhusmöblerna, till exempel.

Det hĂ€r parasollet kostar en del, vilket Ă€r lite av en nackdel – men det Ă€r samtidigt ett vĂ€ldigt snyggt, prisvĂ€rt och praktiskt parasoll. För den som söker just en sĂ„dant hĂ€r parasoll sĂ„ kĂ€nns det förmodligen Ă€ndĂ„ prisvĂ€rt.

Det hÀr Àr ett rejÀlt parasoll med kraftig stÀllning och slitstark tyg, och det Àr Àven vÀldigt stort. Det hÀr Àr rÀtt val för dig som söker ett snyggt parasoll som ser snyggt ut dÀr det stÄr, och som ocksÄ hÄller en hög kvalitet.

Om du fortfarande inte har hittat rÀtt parasoll sÄ finns det sÄklart mÄnga andra att vÀlja mellan. För det Àr förstÄs viktigt att hitta rÀtt parasoll för dig och den plats dÀr det ska stÄ. Eller kanske letar du efter tillbehör till parasollet, eller alternativ till parasoll? Oavsett vad du söker sÄ kan du hitta det genom att klicka pÄ knappen nedan.

Hur rengör man ett parasoll?

Precis som med allting annat sÄ krÀvs det att man sköter om sitt parasoll för att det ska hÄlla sig snyggt. Först och frÀmst kan det vara en bra idé att impregnera tyget, för att skydda det frÄn fukt och UV-strÄlar. Du kan Àven anvÀnda en speciell UV-spray för att reducera solens pÄverkan pÄ tyget.

Det kan ocksÄ vara bra att komma ihÄg att det inte rÀcker med en enda impregnering. Exakt hur ofta detta behöver göras varierar, och beror till exempel pÄ hur mycket sol parasollet utsÀtts för och hur ofta det tvÀttas. Impregnera gÀrna efter varje gÄng du har tvÀttat parasollet. Det kan ocksÄ vara bra att göra det innan du stÀller undan parasollet för sÀsongen, eller nÀr det Àr dags att ta fram det igen.

NÀr det gÀller rengöring av parasoll sÄ Àr det inte alls sÀrskilt avancerat. AnvÀnd vatten och ett milt rengöringsmedel, och anvÀnd hellre för lite rengöringsmedel Àn för mycket. Om parasollet bara Àr lÀtt smutsat kanske det till och med rÀcker med vatten? Om det Àr möjligt kan du kontakta tillverkaren av parasollet och ta reda pÄ vilket rengöringsmedel de rekommenderar, annars vÀljer du ett vÀldigt milt medel och en liten mÀngd.

Rengör parasollet med en mjuk borste eller svamp, NÀr du har rengjort hela parasollet sÄ sköljer du av det noggrant, och lÄter det sedan torka uppfÀllt. SvÄrare Àn sÄ behöver det faktiskt inte vara att rengöra ett parasoll.

TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att rengöra andra delar av parasollet Ă€n just tyget. NĂ€r det blir smutsigt sĂ„ bör det förstĂ„s rengöras, men det behöver inte vara sĂ„ avancerat – ofta rĂ€cker det med vatten och sĂ„pa, och att borsta av med en borste eller torka med en trasa. Prova dig fram för att se vad som fungerar bĂ€st.

TÀnk ocksÄ pÄ att fÀlla ned parasollet, eller ta in det, nÀr det blir ovÀder eller om du ska resa bort. Ibland ingÄr skydd att trÀ över parasollet nÀr det Àr nedfÀllt, och ibland kan detta köpas till. AnvÀnd gÀrna ett sÄdant för att ge parasollet lite extra skydd nÀr det inte anvÀnds.

Vilket parasoll ska man vÀlja?

Ett parasoll kan anvÀndas pÄ mÄnga olika sÀtt, och olika parasoll passar bÀst för olika saker. DÀrför Àr det bra att börja med att fundera över nÀr och vart du vill anvÀnda parasollet. Det finns till exempel smidigare varianter som enkelt kan tas med till stranden och liknande.

Om du ska anvÀnda parasollet hemma eller pÄ sommarstÀllet sÄ kan det vara bra att fundera över vilken modell du föredrar. Vill du ha ett klassiskt parasoll med en mittstolpe, eller kanske ett hÀngande parasoll?

Fundera ocksÄ över vilka funktioner du önskar. En vev kan till exempel vara praktisk eftersom det blir enkelt att fÀlla ut och fÀlla ihop parasollet, men en del föredrar den gamla hederliga metoden för att fÀlla ut och fÀlla ihop. Det finns Àven parasoll med tiltfunktion. Ofta kan höjden justeras, men inte alltid, sÄ om detta Àr viktigt för dig bör du se till sÄ att den funktionen finns.

Kolla gĂ€rna lite extra Ă€ven pĂ„ kvalitet, och hur enkelt parasollet Ă€r att anvĂ€nda – inte minst om sĂ„dana saker Ă€r vĂ€ldigt viktiga för dig. VĂ€lj gĂ€rna ett parasoll med tyg av polyester, eftersom detta Ă€r det absolut bĂ€sta. Det bleknar inte lika lĂ€tt som andra material, det Ă€r vattentĂ„ligt och dessutom ger det ett bra solskydd – desto tjockare tyget Ă€r, desto bĂ€ttre skyddar det.

HĂ€r handlar det alltsĂ„ frĂ€mst om att fundera över vad man önskar. Har man inga speciella önskemĂ„l sĂ„ kan istĂ€llet utgĂ„ frĂ„n kvalitet, eller vilket parasoll som kĂ€nns mest prisvĂ€rt. Det kan ocksĂ„ vara bra att vĂ€lja ett som passar in dĂ€r det ska stĂ„ – kanske ett som matchar med utemöblerna?

Hur mycket kostar ett parasoll?

Ett parasoll kan kosta allt frĂ„n nĂ„gon hundralapp eller tvĂ„, och upp till mĂ„nga tusenlappar – 20 000 kronor eller Ă€nnu mer. De allra billigaste varianterna Ă€r ofta strandparasoll, eller andra enklare modeller. Strandparasoll passar frĂ€mst pĂ„ stranden, som namnet avslöjar, eller andra stĂ€llen dĂ€r man ibland behöver lite skugga. De Ă€r smidiga, lĂ€tta och enkla att ta med dit man ska.

Om du ska anvĂ€nda parasollet hemma eller vid sommarstugan, till exempel, sĂ„ kan det dock vara bĂ€ttre att vĂ€lja en lite dyrare och lite bĂ€ttre variant. Det innebĂ€r dock inte att du behöver spendera flera tusen – det finns mĂ„nga fina och hyfsat högkvalitativa parasoll för nĂ„gra hundralappar.

LĂ€s mer:

BĂ€sta paviljongen

BÀsta partytÀltet

BĂ€sta solstolen

Mer om parasoll

Ett parasoll Àr perfekt pÄ uteplatsen, i trÀdgÄrden, vid sommarstugan eller pÄ stranden. Det ger skugga och kan Àven ge visst skydd frÄn vinden. Med ett parasoll kan du sitta utomhus Àven nÀr solen lyser som varmast, och du kan skydda mindre barn frÄn de skadliga strÄlarna. Det finns helt enkelt mÄnga fördelar med ett parasoll.

Ett parasoll har Àven mÄnga anvÀndningsomrÄden. De kan till exempel anvÀndas:

 • PĂ„ balkongen
 • PĂ„ uteplatsen
 • I trĂ€dgĂ„rden
 • PĂ„ sommarstĂ€llet
 • Utanför husvagnen eller husbilen
 • PĂ„ stranden
 • NĂ€r du vill Ă€ta lunch eller middag utomhus
 • För att skydda mindre barn frĂ„n solen
 • NĂ€r du vill skapa svalkande skugga
 • Som skydd frĂ„n lĂ€ttare regnfall
 • För lĂ€ttare vindskydd
 • För att ge en snygg inramning
 • Vid sandlĂ„dan eller pĂ„ andra platser dĂ€r barnen leker

Man kan sĂ€ga att parasollet Ă€r ett alternativ till markisen. Fördelen med parasollet Ă€r att det Ă€r smidigare och enklare att fĂ€lla ut och fĂ€lla in. Det kan ocksĂ„ flyttas mellan olika platser, inte minst smidigare och lĂ€ttare modeller. En rejĂ€lare, tyngre och större modell Ă€r inte lika lĂ€tt att flytta runt – men betydligt enklare att flytta Ă€n en markis.

Markisen kan dessutom bara anvÀndas dÀr det finns en vÀgg att fÀsta den i. Den Àr alltsÄ ett bra alternativ om du inte vill behöva bygga ett tak över uteplatsen. Om du dÀremot inte vill ha ett tak över hela uteplatsen, eller vill kunna anvÀnda taket pÄ olika stÀllen, dÄ Àr parasollet ett bÀttre alternativ.

NÀr du ska köpa parasoll sÄ kan det vara bra att ta god tid pÄ dig att fundera över vad du egentligen söker. Behöver du ett stort eller ett litet parasoll? Vill du ha ett hÀngande parasoll eller ett parasoll med mittstolpe? Behöver du en lÀtt och smidig modell eller föredrar du ett rejÀlt och stadigt parasoll? Ska parasollet vara enkelt att flytta runt, och kanske till och med att ta med nÀr du Äker bort, eller ska det stÄ pÄ ett och samma stÀlle hela tiden?

TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att foten till parasollet inte alltid ingĂ„r. Ibland ingĂ„r den, men det Ă€r som sagt inte alltid. Ta Ă€ven med det i berĂ€kningen nĂ€r du kollar pĂ„ priset – en del parasollfötter kostar nĂ€mligen en del. För att inte tala om hur trĂ„kigt det kan kĂ€nnas om du kommer hem med ett parasoll, men utan parasollfot. Se alltsĂ„ till att parasollfoten ingĂ„r, eller köp till en, sĂ„ att du har ett komplett parasoll som Ă€r redo att anvĂ€ndas.

Leave a Comment