BĂ€sta friggeboden

En friggebod Àr en mycket praktisk liten byggnad som Àr enkel att uppföra och har mÄnga anvÀndningsomrÄden. HÀr hittar du bÀsta friggeboden.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Byggmax.

Friggebod Blidö 14,8 kvm Polhus

Emilio pÄ Friluftaren

Fantastiskt ljusinslÀpp
Öppen planlösning
Hyfsat rymlig

Vacker och högkvalitativ friggebod med stora fönster

Den hĂ€r friggeboden Ă€r nĂ€stan exakt sĂ„ stor som en friggebod fĂ„r vara som mest – eller nĂ€rmare bestĂ€mt 14,8 kvadratmeter – men den kĂ€nns större. Dels tack vare den öppna planlösningen, och dels tack vare de stora fönsterna som tĂ€cker en hel sida.

Och dessa fönster skulle jag kunna skriva hur mycket som helst om. De ger ett helt fantastisk ljusinslÀpp, och de Àr utan tvekan det bÀsta med denna friggebod. Allra helst bör man placera den hÀr stugan med fönsterna mot en vacker utsikt. Denna Àr alltsÄ perfekt om man har havs- eller sjöutsikt frÄn tomten, eller nÄgon annan vacker vy.

Att man gĂ€rna skulle ligga lĂ€nge och blicka ut genom fönstret pĂ„ en vacker utsikt Ă€r alltsĂ„ en stor fördel med den hĂ€r friggeboden. Men det finns förstĂ„s flera. En av dem Ă€r den öppna planlösningen, som jag nĂ€mnde tidigare, som skapar stora möjligheter. Dels för att det blir enkelt att anvĂ€nda friggeboden pĂ„ det sĂ€tt man vill, men ocksĂ„ för att det bidrar till att den kĂ€nns större Ă€n vad den egentligen Ă€r – och sĂ„ blir det lĂ€ttare att möblera.

Den hĂ€r friggeboden Ă€r helt perfekt som bostad till en tonĂ„ring, som gĂ€ststuga, som kontor eller vad som helst egentligen. Den hĂ„ller en hög kvalitet, och den Ă€r sĂ„ stor som en friggebod fĂ„r vara – den Ă€r alltsĂ„ perfekt om ni söker en sĂ„ stor friggebod som möjligt.

5

LÀs mer: BÀsta rökugnen

InnehÄllsförteckning

Om den hÀr friggeboden inte Àr den du söker, dÄ finns det givetvis mÄnga andra att vÀlja. HÀr nedan hittar du ytterligare nÄgra riktigt fina friggebodar. Kanske letar du efter en friggebod i en annan storlek, med en annan planlösning eller i en annan prisklass? Oavsett vilket sÄ hoppas jag att du kan hitta din favorit bland dessa fina friggebodar.

Friggebod 15 kvm Sorselestugan

Om ni behöver en sÄ stor friggebod som möjligt, dÄ kan kanske den hÀr vara ett alternativ. Förutom att den Àr precis sÄ stor som friggebodar fÄr vara som mest, det vill sÀga 15 kvadratmeter, sÄ har den dessutom ett loft. Den hÀr stugan kÀnns alltsÄ betydligt större Àn vad den Àr, och den ger extra mycket utrymme.

Det hĂ€r Ă€r ett perfekt val om ni ska anvĂ€nda friggeboden som nĂ„gon form av bostad – till exempel om tonĂ„ringen ska bo dĂ€r, eller att den ska anvĂ€ndas som gĂ€ststuga. Den passar Ă€ven perfekt om ni vill kombinera till exempel ett kontor med en gĂ€ststuga, eller bara behöver lite extra plats för förvaring eller liknande.

Den hÀr lilla loftstugan Àr vÀldigt fin, och ser verkligen ut som en villa i mindre format. HÀr ingÄr Àven en gullig liten veranda. Om jag ska nÀmna nÄgon liten nackdel med denna friggebod sÄ skulle det möjligtvis vara priset, men den kÀnns ÀndÄ hyfsat prisvÀrd med tanke pÄ det praktiska loftet och det extra utrymmet som detta ger.

LÀs mer: BÀsta fasadfÀrgen

Klassiskt Attefallshus pÄ 30 kvm

  • 30 kvm istĂ€llet för 15 kvm
  • Komplett med kök, badrum och sovloft
  • Öppen planlösning
  • Finns i flera varianter (klassiskt, modernt, tidlöst)

Ett Attefallshus Àr mÄnga gÄnger ett bÀttre alternativ Àn en friggebod. Attefallshus Àr bygglovsfria upp till 30 kvm, istÀllet för bara 15 kvm som en friggebod Àr pÄ, sÄ ni har alltsÄ möjlighet att fÄ dubbelt sÄ stort utrymme att rymmas pÄ och ni fÄr ut mer av ert hus helt enkelt. Vill ni ha ett Attefallshus vill vi finns det kompletta med kök, badrum och sovrum.

Ett attefallshuset som bostad – exempelvis om tonĂ„ringen vill ha ett eget space eller till och med om ni behöver ett eget kontor, dĂ„ huset Ă€r vinterbonat och kan anvĂ€ndas Ă„ret om och sĂ„klart vĂ€ldigt rymligt dĂ„ det Ă€r pĂ„ hela 30 kvm. Dessutom Ă€r det hĂ€r ett vĂ€ldigt flexibelt val, dĂ„ ni fĂ„r sĂ„ mĂ„nga alternativ. Huset kan fĂ„s smalt, brett och i Ă„tta smarta planlösningar. ​ Idag kan ni fĂ„ Attefallshus med den planlösning som ni önskar och arkitekter kan hjĂ€lpa er att anpassa Attefallshuset efter er tomt.

Friggebod Klara 5 kvm Palmako

Ibland behöver man inga 15 kvadratmeter, och dĂ„ kan den hĂ€r prisvĂ€rda lilla friggeboden vara ett bra alternativ. Den Ă€r knappt fem kvadratmeter stor, och passar perfekt som till exempel förrĂ„d eller lekstuga. Den kan Ă€ven fungera som en liten gĂ€ststuga, dĂ€r Ă„tminstone en sĂ€ng och ett par mindre möbler fĂ„r plats – vilket ofta rĂ€cker.

Den hĂ€r lilla friggeboden hĂ„ller hög kvalitet och Ă€r mycket hĂ„llbar, och materialet Ă€r anpassat för tuffa vĂ€derförhĂ„llanden. En annan stor fördel med denna friggebod Ă€r att den Ă€r vĂ€ldigt billig – det Ă€r faktiskt tveksamt om det gĂ„r att hitta en billigare friggebod. Den hĂ€r Ă€r helt enkelt perfekt om du söker en mindre friggebod som hĂ„ller hög kvalitet, till ett lĂ„gt pris.

LÀs mer: BÀsta eftersökslampan

GĂ€ststuga Amanda 11,8 kvm Polhus

Den hÀr friggeboden Àr inte fullt sÄ stor som en friggebod fÄr vara, men den Àr Ätminstone nÀrmare 12 kvadratmeter. I den hÀr friggeboden finns det tvÄ rum, eller rÀttare sagt tvÄ delar. Den mindre delen kan anvÀndas som till exempel förrÄd, medan andra delen anvÀnds som gÀststuga, bastu, lekstuga eller nÄgonting annat.

Tack vare att friggeboden Àr tvÄdelad sÄ finns hÀr oÀndliga möjligheter. Det gÄr till exempel att göra ordning en liten toalett eller ett mindre kök i den mindre delen, och ha den större delen som sovrum. Eller ocksÄ kan den mindre delen anvÀndas som ett litet kontor.

Det hĂ€r Ă€r en vĂ€ldigt fin friggebod, med vacker dubbeldörr in till den större delen och en enkel dörr till den mindre delen. HĂ€r finns Ă€ven öppningsbara fönster med spröjs. Det hĂ€r Ă€r en riktigt fin friggebod som Ă€r perfekt för dig som egentligen behöver bĂ„de förrĂ„d och gĂ€ststuga, eller kontor och gĂ€ststuga, eller en gĂ€ststuga med badrum eller kök eller
 ja, du förstĂ„r vart jag vill komma. Den hĂ€r friggeboden kan du anpassa helt efter dina behov.

Har du fortfarande inte hittat rĂ€tt? Ingen fara! Även om dessa friggebodar Ă€r nĂ„gra av mina favoriter och nĂ„gra av de bĂ€sta jag kunde hitta, sĂ„ Ă€r det inte sĂ€kert att de Ă€r vad du söker. Men sjĂ€lvklart finns det vĂ€ldigt mĂ„nga andra friggebodar som ocksĂ„ Ă€r riktigt fina, och som kanske passar bĂ€ttre för dig. Nedan hittar du flera friggebodar.

Mer om friggebodar

En friggebod Ă€r en sĂ„ kallad “fristĂ„ende komplementbyggnad” som uppförs i nĂ€rheten av bostadshuset, det vill sĂ€ga pĂ„ din tomt. En friggebod kan anvĂ€ndas till mĂ„nga olika saker, och av den anledningen Ă€r de vĂ€ldigt populĂ€ra och vanliga. En annan anledning till att friggebodar Ă€r sĂ„ vanliga Ă€r att de inte krĂ€ver bygglov pĂ„ samma sĂ€tt som större byggnader.

En friggebod Àr vanligtvis omkring 15 kvadratmeter, men det finns ocksÄ mindre friggebodar. MÄnga blandar ihop friggebodar med attefallshus, men det finns ett par stora skillnader mellan dessa. En friggebod fÄr vara max 15 kvadratmeter, medan ett attefallshus fÄr vara max 30 kvadratmeter. I och med detta gÀller Àven olika regler, nÀr det kommer till exempelvis bygglov. En annan skillnad Àr att man kan bo permanent i ett attefallshus.

NÄgot som kan vara bra att kÀnna till nÀr man ska bygga en friggebod Àr att det krÀvs en anmÀlan till kommunen om du ska installera eldstad, rökkanaler, vatten, avlopp eller ventilation i friggeboden. Om du inte ska installera nÄgot sÄdant sÄ krÀvs ingen anmÀlan.

Det kan ocksÄ vara bra att kÀnna till att du ibland kan behöva göra en anmÀlan, eller ansöka om bygglov, om du ska göra nÄgra Àndringar pÄ friggeboden. Det kan till exempel handla om att byta fasadfÀrg, byta fasadmaterial, byta taktÀckningsmaterial, sÀtta in en dörr, ta upp ett fönster eller att bÀrande konstruktion ska Àndras.

MÄnga regler kan variera mellan olika kommuner, och det kan vara bra att ta kontakt med kommunen innan man köper eller bygger ett attefallshus. DÄ fÄr du veta vad som gÀller i just din kommun, vad som Àr godkÀnt och inte, nÀr det krÀvs bygglov och sÄ vidare.

Hur stor friggebod fÄr man bygga utan bygglov?

MĂ„nga tycker att det Ă€r svĂ„rt att veta hur stort man fĂ„r bygga utan bygglov, och huruvida man fĂ„r bygga flera friggebodar eller inte. Men egentligen Ă€r detta inte sĂ„ komplicerat: du fĂ„r bygga en eller flera friggebodar pĂ„ din tomt, utan bygglov. Dessa fĂ„r dock inte vara större Ă€n 15 kvadratmeter totalt – alltsĂ„ nĂ€r man rĂ€knar ihop storleken pĂ„ alla friggebodar.

Det hÀr innebÀr alltsÄ att du fÄr bygga en friggebod pÄ 15 kvadratmeter, eller tvÄ stycken pÄ 7 respektive 8 kvadratmeter, till exempel. Om du vill bygga större Àn 15 kvadratmeter, eller kanske ha tvÄ friggebodar pÄ 15 kvadratmeter styck, sÄ behöver du ansöka om bygglov.

Det finns dock andra saker att ta hĂ€nsyn till nĂ€r du bygger friggebod. Om du vill placera friggeboden nĂ€ra tomtgrĂ€nsen sĂ„ behöver grannen godkĂ€nna det, och om du vill placera friggeboden nĂ€ra en allmĂ€n vĂ€g sĂ„ behöver du istĂ€llet tillstĂ„nd frĂ„n LĂ€nsstyrelsen – om friggeboden kan störa trafiksĂ€kerheten. Dock gĂ€ller detta endast utanför detaljplanelagda omrĂ„den.

Om du Àr osÀker sÄ kan det vara en bra idé att ta kontakt med byggnadsnÀmnden i den kommun du bor i, sÄ att de kan berÀtta om du kan bygga en friggebod pÄ den plats och pÄ det sÀtt som du har tÀnkt.

Vad kan man ha en friggebod till?

En friggebod har vÀldigt mÄnga olika anvÀndningsomrÄden. Ofta anvÀnds friggeboden som gÀsthus, eller som bostad Ät hemmaboende tonÄringar som vill ha sitt eget men inte kan eller vill flytta hemifrÄn Ànnu. En del anvÀnder Àven friggeboden som en lekstuga, och det Àr Àven vanligt att friggeboden anvÀnds som förrÄd.

Friggeboden kan Ă€ven anvĂ€ndas som ett uthus, ett garage, vĂ€xthus, bastu eller uthus. Det gĂ„r Ă€ven att kombinera flera olika delar för att fĂ„ ut sĂ„ mycket som möjligt av friggeboden, man kan till exempel ha den som lekstuga och sedan anvĂ€nda den som gĂ€ststuga nĂ€r man fĂ„r gĂ€ster – och kanske som förrĂ„d under vintern.

En friggebod Ă€r helt enkelt ett extra hus, i mindre storlek, pĂ„ tomten. UtifrĂ„n det vĂ€ljer man sedan sjĂ€lv hur man vill anvĂ€nda friggeboden – om man bor trĂ„ngt kanske den kan anvĂ€ndas som ett extra rum, Ă€ven om det inte ligger i samma byggnad, eller sĂ„ anvĂ€nder man det som ett arbetsrum eller nĂ„gonting helt annat.

Vad kostar en friggebod?

Det beror helt pĂ„ vilken friggebod man vĂ€ljer, och det handlar vĂ€ldigt mycket om hur stor friggeboden Ă€r. De kan kosta allt frĂ„n omkring 10 000 kronor, och upp till omkring 100 000 kronor. Det kan dock vara bra att kĂ€nna till, och tĂ€nka pĂ„, att du ofta behöver köpa till en del saker – till exempel golv och takshingel eller liknande.

DÀrtill finns ibland tillval som inte Àr ett mÄste, men som gör det möjligt att anpassa friggeboden efter tycke och smak. Det kan handla om att byta ut fönster, dörrar eller andra delar av friggeboden.

Leave a Comment