Bästa flaggstången

En flaggstång är ett trevlig inslag i trädgården, som även kan användas för till exempel julbelysning. Här hittar du den bästa flaggstången.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Granngården.

PlaceringProduktPassar
1Flaggstång OriginalDig som vill ha en närmast underhållsfri flaggstång
2Flaggstång TraditionDig som vill ha en svensktillverkad flaggstång
3Flaggstång ISS ExklusivDig som vill ha den allra bästa flaggstången

Flaggstång Original

Den här flaggstången är tillverkad i åldersbeständig glasfiberarmerad polyester, vilket är ett underhållsfritt material som är både starkt och har en låg vikt. Dessutom håller flaggstången en väldigt hög kvalitet.

Denna flaggstång finns i åtta olika längder: 6 meter, 8 meter, 9 meter, 10 meter, 12 meter, 14 meter, 16 meter och 18 meter.

Här har du en flaggstång som är både svensktillverkad och kvalitetstestad. Den 9 meter långa flaggstången klarar vindstyrkor på 51 m/sek, och en flaggstång på 12 meter klarar vindstyrkor på 52 m/sek.

Det finns väldigt många fördelar här – till exempel att markfästet, dess komponenter samt förankringsjärnen är varmgalvaniserade för bästa rostskydd. Det finns även en garanti på 10 år för flaggstång och markfästen.

Här ingår alla tillbehör som behövs för att använda flaggstången, förutom flagga och vimpel. Allt annat ingår: stång- och markfäste, roterbar flaggstångskula, knape med skruv, flagglina, plastclips och monteringsanvisningar.

Flaggstång Tradition

Det här är en flaggstång av hög kvalitet som monteras i befintliga U-balkar. Att använda balkar som redan finns på tomten är förstås smidigt, och det kan dessutom vara kul och kännas speciellt att använda något som funnits där länge.

Flaggstången finns i åtta olika längder: 6 meter, 8 meter, 9 meter, 10 meter, 12 meter, 14 meter, 16 meter och 18 meter.

Denna flaggstång specialtillverkas för fästet det ska monteras i, så du behöver en måttskiss för att flaggstången ska kunna anpassas till det fäste du har.

I övrigt påminner denna flaggstång mycket om ovanstående. Den är svensktillverkad och kvalitetstestad, och den klarar samma vindstyrka som ovanstående flaggstång.

Även här ingår allting som behövs förutom flagga och vimpel: 1500 mm invändigt förstärkningsrör i aluminium, roterbar flaggstångskula, knape med skruv, flagglina, plastclips och monteringsanvisningar.

Flaggstång ISS Exklusiv

Det här är en riktigt lyxig flaggstång, för dig som vill ha det allra bästa. Här finns ett invändigt monterat vevsystem i rostfritt stål, med en specialtillverkad och extra stark lina.

Denna flaggstång påminner mycket om de två ovanstående, men med “det lilla extra”. Den finns i samma längder, den klarar samma vindstyrka och det ingår en 10 år lång garanti på flaggstång och markfäste.

Även här ingår allting du behöver förutom flagga och vimpel: Stång- och markfäste, roterbar flaggstångskula, invändigt monterat vevsystem som är rostfritt, specialtillverkad invändig flagglina, motvikt, vev, plastclips, stoppkula och monteringsanvisning.

Om flaggstängerna ovan inte är rätt för dig, då finns det förstås många andra fina flaggstänger att välja mellan. Kanske letar du efter en flaggstång i en annan höjd, i en annan prisklass eller tillbehör till din flaggstång? Klicka på knappen för att se flera flaggstänger.

Varför ska man köpa en flaggstång?

Det kan finnas olika anledningar till att man väljer att köpa en flaggstång. Man kanske tycker att det är vackert, att det är roligt eller att det är viktigt att uppmärksamma flaggdagar och även andra högtider.

Om man har en flaggstång så får man även hissa flaggan på sina egna högtidsdagar – till exempel vid bröllop, födelsedagar och liknande. Det kan göra att dagen känns lite extra speciellt, och det blir som en tradition att flaggan ska hissas vid sådana tillfällen.

Vad finns det för regler kring flaggning?

Det finns regler kring flaggning, men det är inte så avancerat som man kan tro. Det finns till exempel inga allmänna regler om tider för flaggning, åtminstone inte i Sverige. Du bestämmer alltså själv vilka tider du vill flagga.

Det finns heller ingen lag som säger att man måste flagga på flaggdagar, men däremot rekommenderas det att man gör det. Detta för att det hör till god sed, och för att värna om flaggan som en värdefull nationell symbol.

Så visst finns det en hel del oskrivna regler när det kommer till tider, flaggdagar och så vidare – men däremot finns det inga lagar, och därmed måste man inte följa dessa oskrivna regler om man inte kan eller vill.

Vad kostar en flaggstång?

Det finns flaggstänger i många olika prisklasser – från någon tusenlapp och upp till 20 000 kronor. Priset beror dels på längden, men också på kvaliteten. Generellt kan man säga att man bör spendera åtminstone några tusenlappar för att få en hög kvalitet, men exakt hur mycket beror förstås på hur hög flaggstång man vill ha.

Tänk på att flaggstången ska stå ute i ur och skur, och under många år framöver, så satsa gärna på en högkvalitativ och hållbar flaggstång som klarar en del.

Läs mer:

Bästa fågelholken

Bästa parasollet

Bästa paviljongen

Mer om flaggstänger

När man skaffar en flaggstång finns det mycket som kan vara bra att hålla koll på. Allt från hur hög flaggstången bör vara och hur stor flagga man behöver, till när man egentligen ska hissa flagga och vilken tid på dygnet den ska upp och ned.

När det gäller flaggstångens höjd så handlar det om hur högt ditt hus är, eller byggnaden som flaggstången ska stå vid. Generellt brukar man rekommendera att flaggstången bör vara 3-4 meter högre än byggnaden, eller en tredjedel högre. Vanligtvis brukar en flaggstång på 9 meter vara lagom till ett 1-planshus, och en på 12 meter till ett 1,5- eller 2-planshus.

Flaggmåtten är också viktigt att hålla koll på, när det är dags att köpa flagga. Här beror storleken förstås på hur hög flaggstången är.

  • Om flaggstången är 6 meter väljer du en flagga på 150 centimeter
  • Om flaggstången är 8 meter väljer du en flagga på 200 centimeter
  • Om flaggstången är 9-10 meter väljer du en flagga på 240 centimeter
  • Om flaggstången är 12 meter väljer du en flagga på 300 centimeter
  • Om flaggstången är 14 meter väljer du en flagga på 350 centimeter
  • Om flaggstången är 16 meter väljer du en flagga på 400 centimeter
  • Om flaggstången är 18 meter väljer du en flagga på 450 centimeter

När det gäller allmänna flaggdagar så finns det egentligen ingenting som säger att du måste hissa flaggan dessa dagar, men det är givetvis trevligt att göra det – det är trots allt lite det som är syftet med en flaggstång. Det kan dock vara bra att känna till att det inte finns någon lag kring detta i Sverige.

I Sverige har vi följande flaggdagar:

  • Nyårsdagen, 1 januari
  • H M Konungens namnsdag, 28 januari
  • H K H Kronprinsessans namnsdag, 12 mars
  • Påskdagen (datumet varierar mellan olika år)
  • H M konungens födelsedag, 30 april
  • Arbetarrörelsens internationella högtidsdag, 1 maj
  • Pingstdagen (datumet varierar mellan olika år)
  • Veterandagen, 29 maj
  • Nationaldagen, 6 juni
  • Midsommardagen (datumet varierar mellan olika år)
  • H K H Kronprinsessans födelsedag, 14 juli
  • H M Drottningens namnsdag, 8 augusti
  • FN-dagen, 24 oktober
  • Gustav Adolfsdagen, 6 november
  • Nobeldagen, 10 december
  • H M Drottningens födelsedag, 23 december
  • Juldagen, 25 december
  • Dagen för riksdagsval (andra söndagen i september vart fjärde år)

Därtill får du förstås hissa flaggan på personliga högtidsdagar, det vill säga födelsedagar och bröllopsdagar och liknande. För många är det här anledningen till att man har en flaggstång, eller åtminstone en stor bonus. Det blir helt enkelt som en tradition att hissa flaggan dessa dagar, och dagen känns lite extra speciell när man har hissat flaggan dagen till ära.

En del väljer att endast hissa flaggan när man fyller jämnt till exempel, eller vid andra specifika högtider. Andra hissar den vid varje tillfälle, och firar gärna speciella dagar lite extra. Exempel på personliga högtidsdagar kan vara till exempel:

  • Födelsedagar
  • Vid bröllop
  • Årlig bröllopsdag
  • Studentfirande
  • Skolavslutning
  • Konfirmation
  • Dop och namngivning
  • Morsdag och farsdag
  • Andra dagar som är värda att fira

Det finns som sagt inga lagar som bestämmer när flaggan ska hissas, och inte heller vilka tider på dygnet. Det finns dock riktlinjer som man kan följa när det gäller tider. Mellan första mars och sista oktober så hissas flaggan klockan 8, och från första november till sista februari så hissas den klockan 9. Man hissar sedan ned flaggan vid solnedgång, eller senast klockan 21.

Vimpel kan användas övriga tider, när flaggan inte är hissad. När det gäller vimpeln så finns det inga specifika “oskrivna regler”. Vimpeln får vara hissad dygnet runt, och vilken dag som helst på året. Oftast använder man vimpel när man inte har flaggan hissad, det vill säga alla dagar på året förutom allmänna flaggdagar och personliga högtidsdagar.

Att använda en spridarvagn är ett snabbt och enkelt sätt att sprida olika material, som till exempel gödsel eller salt. Det förenklar och effektiviserar arbetet som gödsling och sandning eller saltning, inte minst på större områden.

Leave a Comment