Bästa fågelholken

En fågelholk kan vara ett trevligt inslag i trädgården, som lockar dit småfåglar och deras vackra sång. Här hittar du den bästa fågelholken.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Granngården.

PlaceringProduktPassar
1Fågelholk KoltrastDig som vill ha en rolig fågelmatare
2RödhakeDig som vill ha en rejälare
3Mes Stort Tak, GråDig som vill ha en enkel och charmig

Fågelholk Koltrast

Den här fågelholken är anpassad för koltrasten, och därför är den öppen och har ett utskjutande tak. Här trivs koltrasten bra, och dessutom är det en lite annorlunda och fin fågelholk som passar bra i trädgården.

Att ha koltrastar i trädgården har många fördelar, till exempel att de äter sniglar och dessutom sjunger vackert. Koltrasten är en favorit för många, och blev dessutom utvald till Sveriges nationalfågel för några år sedan.

Denna fina lilla fågelholk håller hög kvalitet, är enkel att använda och kommer dessutom få koltrastarna att trivas riktigt bra.

Rödhake

I denna fina fågelholk trivs rödhaken. Det här är en betsad fågelholk i trä, som dessutom är lätt att rengöra. Den har även ett stort ljusinsläpp, vilket gör att den passar perfekt för rödhakar – och även för rödstjärt och sädesärla.

Dessa fåglar äter insekter, och är därför bra att ha i trädgården. Dessutom är de förstås fina att titta på också.

Det här är en högkvalitativ, prisvärd och fin fågelholk som blir en snygg detalj i trädgården – och samtidigt är trivsam för rödhakar och rödstjärtar samt sädesärla.

Mes Stort Tak, Grå

Om du vill ha fina, små mesar i trädgården så är denna fågelholk ett bra val. Den är tillverkad i metall vid ingången, vilket skyddar mot hackspettar. Dessutom har den en räfflad insida, som gör det lätt för ungarna att ta sig ut. Det finns även ventilation och avrinningshål.

En annan stor fördel med den här fågelholken är att den är riktigt fin! Det här är en mycket snygg och stilren fågelholk, så är ett perfekt val om du tycker att det är viktigt med en fin fågelholk. Den är stilren i ljusgrå med ett stort, svart tak och har en målad fågel vid öppningen – en riktigt fin fågelholk, helt enkelt.

Den är dessutom högkvalitativ, tålig och ett perfekt boende för små mesar. Det är alltså ett utmärkt val för dig som vill ha en trygg och trivsam fågelholk för mesar, men samtidigt vill ha en riktigt snygg fågelholk.

Om du fortfarande inte har hittat rätt fågelholk för dig och din trädgård, då finns det förstås många andra att välja mellan. Kanske letar du efter en fågelholk i en annan prisklass, i en annan storlek eller med en annan utformning? Om du klickar på knappen nedan så hittar du många flera fågelholkar.

Vilken fågelholk ska man välja?

Vilken fågelholk du ska välja beror främst på vilka fåglar du vill ha i din trädgård, eftersom olika fågelholkar lockar till sig olika fåglar. Utöver det kan du utgå från vad du själv föredrar och välja en som du tycker är snygg, utifrån färg och form, till exempel.

Om du vill ha besök av en specifik fågel så kan det vara en bra idé att börja med att kolla vilken sorts fågelholk just den fågeln föredrar, och utgå från det.

Varför ska man ha en fågelholk?

Det finns egentligen många anledningar till att sätta upp en fågelholk, men ofta gör man det för att man helt enkelt vill få dit fler fåglar. Antingen för att man vill höra vacker fågelsång, eller för att man vill bli av med insekter – eller för att fåglarna är fina att se på.

Man kan även ha en fågelholk för att man tycker att själva fågelholken är fin, och blir en tjusig detalj i trädgården. Eller för att man vill hjälpa de små fåglarna, helt enkelt.

Hur mycket kostar en fågelholk?

En fågelholk kan kosta allt från långt under hundralappen, och upp till någon tusenlapp. Priset beror på storlek, kvalitet, utformning och många andra saker. Fågelholkar som är anpassade för en viss fågelart kan kosta lite mer, men sällan mer än ett par hundra.

Om man vill ha en högkvalitativ och hållbar fågelholk bör man inte välja någon av de allra billigaste, men man behöver inte heller spendera många hundralappar. För ett par hundra kan man hitta många fina fågelholkar som håller hög kvalitet.

Läs mer:

Bästa fågelmataren

Bästa planteringsjorden

Bästa ogräsbrännaren

Mer om fågelholkar

En fågelholk är ett trevlig inslag i trädgården, som kan locka dit flera fåglar. Vilka fåglar som flyttar in i fågelholken beror bland annat på hur stort hålet är. Det kan vara en bra idé att sätta upp flera olika fågelholkar, om man vill ha olika sorters fåglar i trädgården och vill öka chanserna att någon flyttar in.

Det är vanligt att fågelholken förblir obebodd under första året, eftersom fåglar föredrar lite äldre fågelholkar. Har du möjlighet att sätta upp en begagnad fågelholk kan det alltså vara ett bättre alternativ än att köpa en ny.

Det kan också vara en bra idé att sätta upp fågelholken under hösten, eller vintern, så att de hinner vädras ur ordentligt och dessutom börja smälta in i naturens färgskala. Då kan den bli bebodd redan till sommaren.

Tänk dock på att inte sätta fågelholkarna för nära varandra, speciellt inte om de är likadana eller anpassade för samma sorts fågel. Då kan det nämligen uppstå konkurrens mellan hanarna, speciellt bland vissa fågelarter.

Om du köper en fågelholk som är anpassad för en speciell art så finns det väldigt många att välja mellan, till exempel:

 • Koltrast
 • Stare
 • Rödhake
 • Mesar
 • Gärdssmyg
 • Talgoxe
 • Flugsnappare
 • Ugglor

Det här är bara ett fåtal exempel, och det finns många andra varianter att välja mellan också. Ibland är fågelholken inte anpassad för en specifik fågelart, och även om den är det så kan någon annan flytta in. Det blir alltså en överraskning vem som hittar dit.

För att få fåglarna att trivas ännu bättre så kan du gärna placera en fågelmatare i närheten av fågelholken, och kanske även ett fågelbad eller kanske anlägga en damm. Då kommer småfåglarna att trivas riktigt bra, och vilja stanna kvar.

Ett annat sätt att locka fåglar till trädgården är att ha en varierad trädgård – låt den gärna vara lite vildvuxen på något ställe, men välskött på andra ställen. Då kommer många olika fågelarter att lockas dit.

Det spelar ingen större roll vart du placerar fågelholken, den kan sitta på husväggen eller i ett träd, till exempel. Den behöver inte heller sitta särskilt högt upp, utan ett par meter räcker.

Det finns även fågelholkar med webbkamera inuti, som gör att man kan se vad som händer därinne. Det brukar även gå bra att sätta in en liten kamera själv. Då kan man kanske även få se fågelungar kläckas därinne.

Att tillverka fågelholkar är inte särskilt avancerat, och många tycker att det är roligt. Det kan vara extra roligt att göra tillsammans med barn eller barnbarn, så kan barnet sedan se vilka fåglar som har flyttat in i hans eller hennes fågelholk.

Ta gärna fram ritningar innan, och ta reda på hur stort hålet ska vara för olika fågelarter – speciellt om ni vill att det ska passa för en specifik fågelart. Tillverka gärna flera stycken fågelholkar, för olika fågelarter, så att ni får ett rikt fågelliv i trädgården.

Ett hål på tre centimeter passar för till exempel talgoxe, blåmes, entita, rödstjärt och flugsnappare. Ett hål på fem centimeter passar för stare, göktyta, gråsparv, pilfink och sparvuggla. Ett hål på sex centimeter passar kaja, skogsduva och pärluggla. Om hålet är 14 centimeter så passar det knipa, storskrak och kattuggla.

En del fågelarter föredrar dock helt andra modeller, och inte de klassiska fågelholkarna med ett hål. En del föredrar till exempel öppnare modeller, och andra föredrar en fyrkantig eller rektangulär ingång istället för en rund.

Några fördelar med fågelholkar:

 • Du hjälper fåglarna att hitta en boplats
 • Du får vackra gäster i trädgården
 • Du kan slippa, eller minska antalet, insekter
 • De är en fin detalj i trädgården
 • Du kan slippa oönskade fågelbon som fåglarna bygger på andra ställen
 • Det kan vara roligt och lärorikt för barn
 • Du får njuta av vacker fågelsång

Jag hoppar att du hittar någon grym fågelholk som passar dig!

Leave a Comment