BĂ€sta flugfiskelinan

Skillnaden mellan olika fluglinor Àr stor. I denna artikel förklarar jag dÀrför skillnaden mellan olika fluglinor och hjÀlper dig hitta den bÀsta.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

Greys Platinum Stealth WF Float

Emilio pÄ Friluftaren

KvalitetssÀkrad
LĂ€ttkastad
TvĂ„fĂ€rgad – syns lĂ€tt

Greys Platinum Stealth WF Float

Den perfekta WF-fluglinan för nybörjare. Mycket lÀttlastad lina ed extra bra synlighet tack vare den tvÄfÀrgade designen. Med denna startar du din flugfiskekarriÀr pÄ rÀtt sÀtt!

5

NÀr det kommer till att ranka den bÀsta fluglinan finns det sÄklart inget generellt svar som passar alla flugfiskare vid alla tillfÀllen. HÀr gÀller det, precis som alltid, att utgÄ frÄn den fiske situation man ska befinna sig i och vilket typ av fiske man ska utföra.

Som nÀmnt tidigare Àr WF linor absolut vanligaste valen bland flugfiskare idag och jag har dÀrför valt att djupdyka och titta nÀrmare pÄ nÄgra olika WF linor som Àr populÀra idag. Jag har Àven valt ut en backlina som jag tycker sÀrskilt mycket om, allt för att du ska kunna hitta det kompletta lin-paketet du behöver för att komma igÄng!

Min personliga favorit Ă€r fluglinan Greys Platinum Stealth WF Float. Denna flytande WF lina Ă€r av allra högsta kvalitet och Ă€r mycket lĂ€ttkastad – ett perfekt val för nybörjaren. Linan Ă€r 27 meter lĂ„ng, sĂ„ ska du syssla med tyngre fiske behöver du en bra backlina som trygghet ifall du fĂ„r en riktig bjĂ€sse. En annan fördel för nya flugfiskare Ă€r linans fĂ€rg, den Ă€r nĂ€mligen tvĂ„fĂ€rgad. KastĂ€ndan Ă€r fĂ€rgad sĂ„ den lĂ€tt syns pĂ„ vattnet medan toppen av linan Ă€r grĂ„ för att inte skrĂ€mma ivĂ€g skygga fiskar. Är du nybörjare rekommenderar jag dig att starta med denna lina och eventuellt köpa till en sjunkande polytafs för att kunna utföra fiske nĂ€rmare botten ifall det önskas.

InnehÄllsförteckning

LÀs mer: BÀsta flugfiskespöt

Andra flugfiskelinor

Om fluglinan ovan inte föll dig i smaken kommer hÀr tre andra tips pÄ utmÀrkta linor.

Maxximus Duo Fly WF-fluglina

En annan utmĂ€rkt flytande WF lina Ă€r Duo Fly fluglinan frĂ„n Maxximus. Denna Maxximus-lina Ă€r starkt orangefĂ€rgad vilket gör att den Ă€r lĂ€tt att se Ă€ven i mörka situationer. Linan Ă€r 30 meter lĂ„ng och kommer i storlekarna 5, 6, 7, eller 8 beroende pĂ„ vilken klass du har pĂ„ spö och rulle. Ett förmĂ„nligt pris för en mycket hĂ„llbar lina enligt oss.

LĂ€s mer: BĂ€sta flugfiskerullen

Wigglers WF-fluglina

Vill du ner i pris ytterligare Àr Wigglers WF fluglinan för dig. För knappt 300 kronor fÄr du 30 meter slitstark lina i klara fÀrger. KastÀndan kommer i en klar orange ton med en ljusgul runningline, perfekt för dig som ska fiska i dunklet.

Fladens Vantage Dacron backing fluglina

En bra fluglina Ă€r dock inte komplett utan en backlina som sĂ€kerstĂ€ller drillning av de stora fiskarna. Fladens Vantage Dacron backing Ă€r en professionellt utformad lina av hög kvalitet tack vare den slĂ€ta polyesterflĂ€tningen. DraghĂ„llfastheten hos denna lina Ă€r mycket hög och nĂ€stan helt stum vilket Ă€r utmĂ€rkta egenskaper hos bra backlinor. En fördel med Fladens lina Ă€r att den dessutom klarar bĂ„de söt- och saltvatten vilket gör att du kan anvĂ€nda den till allt fler situationer – bĂ„de förmĂ„nligt och smart.

Mer om flugfiskelinor

Att vÀlja rÀtt flugfiskelina för just ditt fiske kan som sagt kÀnnas som ett svÄrt projekt. För dig som Àr ny pÄ flugfiske har jag dÀrför tvÄ rekommendationer som hjÀlper dig i dina val.

Är du ny nĂ€r det kommer till flugfiske kan valet av fluglina vara den svĂ„raste delen med att komma igĂ„ng. En mĂ€ngd olika benĂ€mningar och kvaliteter gör att det kan kĂ€nnas som en omöjlig uppgift att vĂ€lja rĂ€tt. Med nĂ„gra Ă„r pĂ„ nacken nĂ€r det kommer till flugfiske och de redskap man behöver kĂ€nner jag mig dĂ€remot mer sĂ€kra pĂ„ vad som gĂ€ller och dĂ€rför dela med oss med nĂ„gra hjĂ€lpsamma tips och rekommendationer. Efter att ha lĂ€st denna guide kommer du veta allt du behöver för att köpa den bĂ€sta flugfiskelinan för dig!

Precis som med all annan fiskeutrustning bör man först och frĂ€mst utgĂ„ frĂ„n vilket typ av fiske man ska utföra. NĂ€r det kommer till flugfiske sĂ„ finns det ett sĂ„ kallat klassningssystem som hjĂ€lper dig veta vilket spö och vilken lina du ska anvĂ€nda till just ditt fiske. Denna “klassning” ser ut som följande: ju tyngre fiske desto högre klass ska du vĂ€lja pĂ„ din utrustning. En fördel med detta system Ă€r att samma klass gĂ€ller för all utrustning vilket underlĂ€ttar en del. Ska du fiska med ett flugfiskespö som tillhör klass 5 bör du alltsĂ„ fiska med en lina i samma klass.

SjÀlva flugfiskelinan Àr allt som oftast ganska kort, en vanlig lÀngd Àr mellan 25 till 33 meter. Av den anledningen arbetar man ofta med en sÄ kallad backlina. Backlinan sitter lÀngst in pÄ rullen och fungerar som en sÀkerhetslina för tillfÀllen dÄ du fÄr en stor fisk som tar mycket lina. Ska du fiska stora fiskar behöver du sÄledes en lÀngre lina och klarar dig inte utan en backlina. Generellt brukar man rekommendera en linlÀngd pÄ 50 till 100 meter för mindre fiske som harr och öring medan laxfiske krÀver mellan 200 till 300 meter i linlÀngd.

De tvĂ„ vanligaste varianterna av fluglinor idag Ă€r sĂ„ kallade Weight Forward linor och Double taper linor. En WF (Weight Forward) lina har, precis som namnet antyder, tyngdpunkten lĂ€ngst fram. Tyngdpunkten utgörs av en sĂ„ kallad klump, vilket Ă€ven resulterat i att dessa linor i vissa sammanhang gĂ„r under namnet “klumplina”. Klumpen kan variera i lĂ€ngd och vikt men har alltid i uppgift att fĂ„ fart pĂ„ linan nĂ€r du kastar. En WF lina kan vara mycket fördelaktigt för en nybörjare dĂ„ klumpen gör att man fĂ„r ut mycket lina utan att behöva jobba med lĂ„nga rörelser. WF linan Ă€r enligt mĂ„nga mer lĂ€ttkastad Ă€n DT linan och Ă€r av den anledningen mest populĂ€r idag.

En DT lina (Double taper) har i jÀmförelse med WF linan ingen klump och Àr sÄledes mer jÀmnt taperad. Av den anledningen minskar plasket som uppstÄr med WF linan nÀr flugan nÄr vattnet, vilket enligt mÄnga gör DT linan till en mer teknisk lina. En annan fördel med DT linan Àr att utan klump Àr det möjligt att bara byta hÄll pÄ linan nÀr den anvÀnda sidan början bli trasig. Detta gÄr sÄklart inte med en WF lina vilket gör DT linan till ett aningen mer ekonomiskt alternativ.

Fluglinor kommer Ă€ven i olika densitet – flytande, sjunkande eller lĂ„ngsamt sjunkande. Valet av densitet avgör vilken fiskart som linan passar bĂ€st för samt i vilket vatten man planerar att fiska.

Flytlina Àr precis som det lÄter en lina som lÀgger sig flytande pÄ vattenytan. Denna lina passar sÄledes till fisk dÀr man vill fiska pÄ eller nÀra ytan. En flytlina Àr den mest anvÀnda linan vid flugfiske idag och passar utmÀrkt som första lina för nybörjare. En fördel med att vÀlja flytlina Àr att den enkelt gÄr att omvandla till en sjunkande lina genom att du fÀster en sjunkande polytafs pÄ linan.

En sjunklina sjunker ner mot botten och Ă€r sĂ„ledes skapad för flugfiske av fiskar som lever nĂ€rmare botten. Sjunkande linor kommer i olika utföranden – uppdelade beroende pĂ„ hastigheten de sjunker i som exempelvis lĂ„ngsamt eller snabbt sjunkande linor. Intermediate linor Ă€r ett slags mellanting som Ă€r viktade för att vara lite tyngre Ă€n vattnet sĂ„ att de svĂ€var under ytan. intermediate linan sjunker sakta genom vattnet och fiskas sĂ„ledes direkt under ytan. Dessa linor Ă€r det sjĂ€lvklara valet för de flesta flugfiskare som fiskar lĂ€ngs kusten eller vid andra grunda platser med starka vindar.

LÀngst ut pÄ fluglinan sitter sÄklart flugan vilken Àr fastknuten med en sÄ kallad tafs. En tafs Àr en lina som fÀster flugan och Àr oftast taperad vilket innebÀr att den gÄr frÄn tjock till tunnare ju nÀrmare spetsen man kommer för att underlÀtta kastet. Tafsar kommer i mÄnga olika material och varianter. Vanligast Àr att tafsen Àr gjord av nylon eller flourcarbon och en traditionell lÀngd Àr ca 9 fot. Den vanligaste tafsen Àr flytande, men som nÀmnt tidigare gÄr det Àven att köpa sjunktafsar för att Àndra densitet pÄ din fluglina utan att för den delen behöva köpa en ny lina.

En flytande WF lina Àr ett ypperligt val för den oerfarne flugfiskaren. Dels för att den Àr mer lÀttkastad Àn DT linan tack vare klumpen, men Àven för att det Àr den allra vanligaste och mest populÀra linan idag. Linans popularitet gör att tillverkare brÄkar om försÀljningen och dÀrmed sÀnker priser utan att för den delen sÀnka sin kvalitet. Ett lÄgt pris pÄ en kvalitetssÀkrad lina Àr aldrig fel nÀr man ska testa flugfiske för första gÄngen!

Mitt tips Àr att du kollar in Greys Platinum Stealth WF Float eller annars om du inte tycker att alternativen ovan passar dig kollar in Happy Anglers utbud av flugfiskelinor för att hitta nÄgot som passar dig bÀttre. Enligt mig Àr Happy Angler den bÀsta fiskebutiken som finns, utbudet Àr stort och priserna billiga. Lycka till!

Vilken fluglina Àr bÀst?

Det beror pÄ vilken fisk du tÀnkt flugfiska. Generellt sÀtt ska du leta efter tunnare fluglinor för mindre fiskar och tvÀrt om.

Vilken typ av fluglina ska man vÀlja?

Det som skiljer sig primÀrt mellan olika fluglinor Àr klassen. Det beror mycket pÄ hur och var du fiskar men primÀrt vilket spö du anvÀnder.

Varför ska man ha en flugfiskelina?

En flugfiskelina Àr en nödvÀndighet för dig som vill flugfiska pÄ riktigt, varför man ska flugfiska Àr kanske dÀrför en mer relevant frÄga. Svaret Àr att det Àr roligt och effektivt, men kan vara lite svÄrare att lÀra sig.

Leave a Comment