Bästa spinnspöt

Det kan vara svårt att veta vilket spinnspö man ska välja till sitt fiske. Jag tipsar om bästa spinnspöt och allt du behöver veta inför ditt nästa köp.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

Abu Garcia Vendetta spinnspö

Emilio på Friluftaren

Bra vikt/kraft relation
Extraordinär känsla
Mycket förmånligt pris

Abu Garcia Vendetta spinnspö

IntraCarbon-teknologi håller vikten nere samtidigt som kraften och känslan består. Ett otroligt välkomponerat och starkt spö med en lätt vikt som skapar bra kontakt med betet.

5

Ett spinnspö är ett fiskespö med triggerhandtag som är utformat för att användas tillsammans med en multiplikatorrulle – även kallad multirulle. Ett spinnspö kan alltså inte användas tillsammans med den mer lättanvända haspelrullen vilket är viktigt att komma ihåg.

Den största skillnaden mellan spinnspön och haspelspön är således rullarna men även det faktum att spinnspön ofta är mer kraftfulla än vad ett haspelspö är. På grund av att spinnspöt tillsammans med multirullen är ett mer kraftfullt set är det en populär kombination att använda för havsfiske eller fiske av större rovfiskar som exempelvis lax eller större gäddor. Spinnspön kan dock fungera som utmärkta redskap även vid lättare fiske av exempelvis abborre och gös om så föredras.

De flesta spinnspöna kommer i tvådelade modeller men det finns även spinnspön anpassade för den resande fiskaren i så kallad teleskopmodell.

Ett bra spinnspö bör vara hållbart och kraftigt för att klara av de lite tuffare fiskarna. Idag finns det många bra spinnspön på marknaden och det stora utbudet kan göra att det känns svårt att veta vart man ska börja leta. Jag har därför sammanställt en lista på fyra olika spinnspön som jag tycker sticker ut från mängden tack vare dess höga kvalitet och förmånliga priser.

Abu Garcia är kända för sina högkvalitativa fiskeredskap och har med sitt Vendetta spinnspö skapat ytterligare en anledning till att välja deras produkter. Vendetta är en spöserie av Abu Garcia som består av starka och tåliga spön för det tyngre fisket. Tack vare den nya IntraCarbon-teknologin har Abu Garcia kunnat öka kraften och styrkan på spöna utan att behöva addera en massa onödig och jobbig vikt. Teknologin innebär att 30T-kolfibern är sammanvävd i ett antal olika riktningar vilket resulterar i en högre hållbarhet utan mer material. På så sätt hålls spöts vikt nere samtidigt som aktionen finns kvar. Detta skapar ett mycket lätt spö med en hög känslighet och en tuff ryggrad – den perfekta kombinationen.

Oavsett om du är nybörjare eller en van fiskare erbjuder detta spö en skön och lätt känsla som kommer ta ditt fiske till en helt ny nivå. Dessutom i en snygg design ifall det är viktigt för dig!

Läs mer: Bästa haspelspöt

Andra spinnspön

Vad skönt det hade varit om man hade kunnat rekommendera ett spö till allt fiske. Så är dock inte läget och jag har därför valt att tipsa om fler spinnspön som passar för lite olika fiskesituationer och fiskare.

BFT Perception II spinnspö

Det perfekta redskapet för alla abborrfiskare där ute. BFT Perception II är en spöserie direkt avsedd för dig som är på abborrjakt och som passar särskilt bra till dig som ska syssla med jiggfiske. Vid jiggfiske är känsla A och O och det får du verkligen med Perception II. Med ultralätta klingor i grafit får du här ett mycket känsligt och snabbt spö. En fördel är att hela klingan bugar vid press vilket minimerar risken för att du ska tappa fisken på kort lina.

En stark rekommendation till alla som ska syssla med lättare fiske där du vill ha god känsla och fin aktion i ditt spö. Ett mycket bra pris för den höga kvalitet som erbjuds, enligt oss är det inget att tveka på!

Läs mer: Bästa multirullen

Daiwa Prorex AGS Classic spinnspö

Gäddornas största fiende – Daiwa Prorex AGS Classis är spinnspöt för dig som vill fånga storgäddan med enkelhet och finess! Här har Daiwa skapat en premiumserie avsedd för fiskaren som verkligen satsar. Classic-modellen är perfekt för gäddfisket och särskilt anpassat för nordiska omständigheter. Med långa korkhandtag och en lätt vikt trots den höga styrkan klarar du med detta spö långa fisketurer även i kallt väder utan att bli trött eller få ont i händerna.

Klingan är utvecklad genom en kombination av Nano-teknologi och SVF fiber vilket resulterar i dess lätta vikt och fina balans. Prorex AGS Classic har en rejäl ryggrad som tillåter dig att pressa större fiskar utan att för den delen tappa kontakten med ditt bete. Ytterligare en fantastisk funktion är de innovativa spöringarna i AGS kolfiber (därav namnet) som är mycket lättare än andra spöringar på marknaden.

Daiwa Prorec AGS Classic är spinnspöt för dig som vill ha ett spö med god kontakt, lätt vikt och stark design. Med detta spö kommer allt fiske kännas som en fröjd och du kommer tackla även de största fiskarna utan problem.

Savage Gear Black Savage Trigger spinnspö

Ännu ett spö med en mycket lätt vikt är Black Savage Trigger spinnspöt från Savage Gear. Om vi skulle sammanställt en lista enbart utifrån design och utseende så hade detta spö enkelt tagit hem förstaplatsen. Med sin mattsvarta finnish får detta spö dig att se otroligt proffsig ut på vattnet.

Black Savage Trigger räknas som ett ultralätt spö som trots det inte har något problem alls med att klara de allra flesta fiskesituationerna. Just denna modell har en mjuk topp som tillsammans med den rejäla ryggraden och stealth-designen får detta spö att stick ut i mängden av spinnspön. Här har du ett spö med stor kraft trots en mycket fin känslighet. Ett spö för dig som gillar att känna att du har kontakt med såväl spö som bete när du fiskar.

Ett bra val för nybörjaren eller den lite mer ovane fiskaren tack vare den fina kontakten och känsligheten. Dock skulle jag starkt rekommendera det för alla fiskare oavsett nivå då jag tycker att detta spö verkligen sticker ut i mängden. Ett bra allroundspö som passar för allt fiske och alla fiskare.

Mer om spinnspön

Spinnspön är lite starkare och styvare spön avsedda för att fiska med multirulle. Spinnspöt skiljer sig därmed från haspelspöt genom att de inte går att fiska med en haspelrulle. I denna artikel har jag tipsat om några spinnspön som jag tycker lite extra mycket om. Dessa rekommendationer är baserade på egna erfarenheter. Ifall något av spinnspöna som jag rekommenderat ovan känns passande för dig så är det bara att tuta och köra. Ifall du däremot fortfarande känner dig osäker eller ansåg att inga av spinnspöna ovan möter dina krav tycker jag att du bör tänka på följande saker innan du letar vidare efter ett annat spinnspö.

Att tänka på när man väljer spinnspö

Inget fiskeredskap passar för alla fiskare eller för alla typer av fiske. När det kommer till att välja just spinnspö så anser jag att man bör tänka efter lite extra noga kring följande saker innan man gör sitt köp:

  • Vilket typ av fiske man ska utföra. 
  • Vilken vikt man planerar att ha på sitt bete (detta avgör hur starkt spö man bör ha).
  • Hur man ska fiska (detta avgör bland annat vilken längd som passar).
  • Hur mycket man är redo att betala för sitt spinnspö.

Vi ska nu titta närmare på hur längden på spöt avgörs samt till vilken betesvikt de olika spöna fungerar bäst tänkte jag.

Längd på spinnspöt

När det kommer till att välja längden på ditt spinnspö är det främst platsen du fiskar från som avgör. Ska du fiska från land kan det vara lämpligt att ha ett lite längre spö, ungefär 9-10 fot långt, för att du ska kunna nå ut och få längd på kasten. Ska du istället fiska från båt behöver du inte ha ett riktigt lika långt spö. För spinnfiske från båt rekommenderar jag ett spö på ungefär 8 fot. Ett kortare spö kommer underlätta hanteringen av spöt på båten, dessutom är det inte lika viktigt att kasta långt när du redan befinner dig en bit ut tack vare båten.

Betesvikter

Vikten du förväntas ha på ditt bete avgör vilket spinnspö som passar bäst för just ditt fiske. En generell rekommendation är att drag på 25-40 gram fungerar bra med vanliga spinnspön. Lite tyngre drag på ungefär 40 upp till 80 gram kräver tyngre och mer styva spinnspön.

Prisklass

En av de kanske viktigaste aspekterna för många när det kommer till att välja spinnspö är oftast prisklassen. När det kommer till fiskeutrustning överlag går det idag att betala enorma summor pengar ifall man har möjligheten. Detta har lett till att många tror att dyrare är bättre. Så är inte fallet. Många av de klassiska fiskespöna, dragen och linorna som kostar mindre är precis lika bra. Innan du köper ditt spö bör du därför tänka på hur mycket du är redo att betala för ditt spö – och vad som är viktigast. Cool design och “lyxig” känsla, eller hög kvalitet, de behöver nämligen inte alltid vara synonyma med varandra.

Vilket spinnspö för gädda?

De allra flesta spinnspön som jag rekommenderat i artikeln ovan duger gott för gädda. Tänk däremot på att viss typ av gädda kan vara väldigt stor och kraftig. Är det storgäddan du är ute efter kan det vara bra att välja ett spinnspö som inte är det minsta du kan få tag i utan ett som ser lite mer robust ut.

Bästa spinnspöt för abborre?

Alla spinnspön som jag rekommenderar i artikeln ovan ska klara abborre. Abborre är en väldigt rolig fisk att spinna efter, men den är sällan jättestor och därför ska det inte vara en svår uppgift för bra spinnspön att klara av en abborre.

Vilket spinnspö är bäst för havsöring?

Just havsöringar kan precis som gäddan vara rätt stora och kraftiga, därför rekommenderar jag ett spinnspö som ser lite robust ut och som kanske inte är det lättaste och minsta som du kan hitta. Annars ska de flesta bra spinnspön klara havsöringen utan problem.

Leave a Comment