BĂ€sta fiberduken

En fiberduk har mÄnga bra egenskaper och Àr perfekt nÀr du vill skydda dina plantor, till exempel. HÀr hittar du den bÀsta fiberduken.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Byggmax.

PlaceringProduktPassar
1FiberdukDig som behöver en mindre mÀngd fiberduk
2Fiberduk, hel rulleDig som behöver en större mÀngd fiberduk

Fiberduk

Det hĂ€r Ă€r en mycket prisvĂ€rd fiberduk som passar perfekt nĂ€r du inte behöver överdrivet mycket – men den Ă€r Ă€ndĂ„ drygt 10 kvadratmeter, sĂ„ den rĂ€cker ganska lĂ„ngt Ă€ndĂ„.

Denna fiberduk skyddar mot skadeinsekter och frost, minskar uttorkning av jorden efter sÄdd och hjÀlper till att skapa ett fuktigt och gynnsamt klimat.

Men den kan Àven anvÀndas pÄ andra sÀtt, till exempel för att tÀcka plantor och skapa ett skydd mot sol och vind.

Den hĂ€r fiberduken Ă€r mycket enkel att anvĂ€nda, den Ă€r praktisk och mycket prisvĂ€rd. Den Ă€r 1 millimeter tjock, 5 meter lĂ„ng och 2,1 meter bred – och den vĂ€ger nĂ€stan ingenting. Det hĂ€r Ă€r en billig, men samtidigt riktigt bra fiberduk.

Fiberduk, hel rulle

Om du behöver vÀldigt mycket, dÄ kan det hÀr vara ett bÀttre val. Denna rulle innehÄller nÀmligen hela 250 kvadratmeter fiberduk med ett mÄtt pÄ 2,5 x 100 meter. PrismÀssigt sÄ Àr det hÀr inte det billigaste alternativet, men det kan definitivt vara det smidigaste alternativet nÀr du behöver mycket.

Denna fiberduk anvÀnds för lÀggning i mark, och för att skilja jordmaterial med olika kornighet. Den passar vÀldigt bra som skydd för PordrÀnskiva pÄ krypgrunder och kÀllarvÀggar. Det hÀr Àr helt enkelt en mycket praktisk och anvÀndbar fiberduk, som Àr perfekt nÀr du behöver mycket.

Fiberdukar kan anvÀndas pÄ olika sÀtt, och vilken som passar bÀst beror helt enkelt pÄ vad den ska anvÀndas till. Kanske var dessa inte rÀtt val för dig, men dÄ finns det förstÄs andra att vÀlja mellan. Klicka pÄ knappen nedan för att se flera fiberdukar.

Hur anvÀnder man fiberduk?

Fiberdukar kan anvÀndas pÄ olika sÀtt, och olika fiberdukar kan passa för olika ÀndamÄl. En fiberduk som anvÀnds i trÀdgÄrden kan till exempel anvÀndas för att minska uttorkningen av jorden, skapa ett fuktigt och gynnsamt klimat eller för att skydda frÄn skadeinsekter, frost, sol, vind och sÄ vidare.

Det Àr alltsÄ viktigt att vÀlja rÀtt fiberduk, utifrÄn hur den ska anvÀndas. Om du till exempel ska anvÀnda den för att skydda sÄdder sÄ bör du leta efter en som passar för det, men ska den anvÀndas i krypgrunder och kÀllarvÀggar sÄ Àr det en annan variant du behöver.

Vad Àr skillnaden mellan fiberduk och markduk?

Generellt kan man sĂ€ga att fiberduk lĂ€ggs ovan jord, medan markduk lĂ€ggs under jord. Det hĂ€r stĂ€mmer dock inte alltid, och ibland kan en fiberduk Ă€ven vara tĂ€nkt att lĂ€ggas under jord – eller nĂ„gon annanstans.

Det gÄr alltsÄ inte att helt förlita sig pÄ att fiberduken ska lÀggas ovan jord, sÄ det Àr viktigt att kolla innan sÄ att man fÄr rÀtt sort. I övrigt kan man sÀga att fiberdukar och markdukar ofta har samma material men olika tjocklek, vÀvning och glasfiberarmering.

Vad kostar fiberduk?

En fiberduk kostar nÄgra kronor per kvadratmeter, mellan tre och tio kronor per kvadratmeter Àr vanligt Àven om den kan kosta bÄde mer och mindre. Ofta innehÄller ett paket minst fem eller tio kvadratmeter fiberduk, men det finns ocksÄ betydligt större paket. Generellt kan man dock sÀga att det finns fiberduk frÄn 30 kronor, för ett mindre paket med fem eller tio kvadratmeter fiberduk.

LĂ€s mer:

BĂ€sta vattenkannan

BĂ€sta vattenpumpen

BĂ€sta sprutpistolen

Mer om fiberdukar

Fiberduken har som sagt flera olika anvÀndningsomrÄden, men ofta anvÀnds den i trÀdgÄrden och för till exempel sÄdder. Och dÀr kan en och samma fiberduk göra flera olika saker, till exempel:

 • Skydda frĂ„n skadeinsekter
 • Skydda frĂ„n sol och vind
 • Minska uttorkning av jorden efter sĂ„dd
 • Skydda frĂ„n frost
 • Skapa ett fuktigt och gynnsamt klimat
 • Den skyddar med sin separerande, förstĂ€rkande, filtrerande och drĂ€nerande förmĂ„ga
 • Skyddar frĂ„n ogrĂ€s
 • Ger ett skydd mot fĂ„glar och andra djur
 • HĂ„lla frön pĂ„ plats pĂ„ en nylagd grĂ€smatta
 • Isolera delar av odlingar som har drabbats av ohyra
 • För att inte lecakulor och jord ska blandas vid plantering i kruka
 • För att svepa om lite kĂ€nsligare vĂ€xter nĂ€r vintern kommer

NĂ„got som brukar skilja sig Ă„t mellan olika fiberdukar Ă€r kvaliteten. En del hĂ„ller bara ett par veckor, medan andra hĂ„ller flera mĂ„nader – eller Ă€nnu lĂ€ngre. Om du behöver den under en lĂ€ngre tid sĂ„ blir det alltsĂ„ inte alltid mest ekonomiskt att köpa en billig fiberduk, eftersom du kan behöva byta ut den flera gĂ„nger dĂ„. Kolla gĂ€rna lite extra pĂ„ kvaliteten, och vĂ€lj hellre en fiberduk som hĂ„ller en lite högre kvalitet.

SÄ hur och nÀr anvÀnds dÄ fiberduk? Fiberduken kan anvÀndas nÀr som helst, men pÄ olika sÀtt under olika delar av Äret. I februari-mars kan du anvÀnda fiberduken runt om dina vintergröna vÀxter för att skydda dem frÄn uttorkning.

NÀr du har sÄtt frön kan du spÀnna ut duken i grönsakslandet. Fiberduken vÀrmer dÄ, vilket Àr bra för de frön som inte gror sÄ bra om det Àr kallt. Den skyddar ocksÄ nÀr det har börjat vÀxa, och plötsligt kommer en kall natt. Duken kan ocksÄ göra det svÄrare för fÄglar att picka i sig alla fröer.

Det hĂ€r Ă€r bara nĂ„gra av alla sĂ€tt som fiberduken kan anvĂ€ndas pĂ„. Hur du anvĂ€nder den beror helt pĂ„ vad du behöver den till – vilka vĂ€xter du har, och vilka behov de har. Fiberduken kommer dock med stor sannolikhet att komma till anvĂ€ndning i trĂ€dgĂ„rden, eller nĂ„gon annanstans, vid nĂ„got tillfĂ€lle.

Leave a Comment