För att fiska under vintern krävs ismetespö. Därtill är det viktigt med rätt utrustning. Jag går igenom vilket ismetespö som är det bästa.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.
Okuma G-Force Ice Pike ismetespö 120
När man talar om isfiske så är det dels pimpelfiske dels fiske med angeldon och ismete. Det som skiljer ismete från ismete är ju att med ismete så metar du från isen, medan pimpelfiske är ett särskilt spö som du använder i ett pimpelhål du borrat upp. Det bästa ismetespöt för ändamålet är ett kort kraftigt spö som har en multiplikatorrulle eller haspel och en kraftig lina om det är gädda du vill fiska. Ismete går dock även att göra på andra arter som till exempelvis gös och abborre. Det bästa ismetespöt just nu är Okuma G-Force Ice Pike ismetespö 120. Det eftersom det är prisvärt samt kommer med en lätt kompositklinga. Sedan så är spöringarna så pass stora att lite is inte stockar till dem.
Läs mer: Bästa spöhållaren
Andra ismetespön
Om du inte tycker att ovanstående rekommendation passar dig, så finns det andra varianter av ismetespön att välja.
Wiggler ismete spö medium
Bland annat har du Wiggler ismete spö medium. Detta ismetespö är som det låter ett spö med styvhet medium.
Wiggler ismete spö strong
Du har även Wiggler ismete spö strong, som då har styvhet strong. Ismete kan ses som det moderna angelfisket. Det är vanligt att ha korta ismetespön, en rulle samt en nappindikator i form av en fjädervippa med bjällror. De allra flesta ismetespön är idag billiga. De rullar som går att använda är antingen haspel eller multirulle.
Lucky John Travel Hard 50 pimpelspö
Ett annat sätt att fiska på under vintern är genom pimpelfiske. Då använder man pimpelspön. Ett lite billigare alternativ är Lucky John Travel Hard 50 pimpelspö. Det är dessutom ett teleskopspö som kan skjutas in i handtaget och det gör att den tar liten plats. Spöt används för abborre och mindre ädelfiskar.
Läs mer: Bästa pimpelspöt
Mer om ismetespön
Pimpelfiske går att göra efter flera arter, men de vanligaste fiskarna är abborre och röding. Det är lätt att lära sig att fiska på detta sätt. Det du behöver är en borr, ett bra spö, lina samt bete. Det vanliga är att man släpper ner betet till botten och sedan vevar upp en bit. Utrustning för pimpelfiske är överlag billigt om man jämför med andra fiskemetoder. Tänk på att linan måste vara i nylon, som tål att det fryser på. Bete för pimpelspö är antingen naturligt bete i form av fisk eller pirk, som är ett blänkande långsmalt bete.
Ismete är som sagt en modernare variant av angelfisket. När man gör angelfiske så använder man dock inget spö eller rulle utan det är ett angeldon man har. Till exempel en Fisherman angeldon I. Det som är bra med ismete är att du kan fiska i flera hål på en och samma gång. Det eftersom du kan sätta nappindikator på alla spön. Det är inte fel att göra upp hål i ett mönster där man tror sig att det ska finnas fisk. Vid ismete är det främst naturliga beten i form av fisk som användas.
Det du behöver när du ska utföra ismete är så klart ett ismetespö, men även rulle och lina. Vanligast är det att man använder sig av nylonlina som man kan skarva till en bit flourcarbon på sista biten. Är det gädda du ska fiska är det viktigt att du även har en gäddtafs, alltså en stålvajer närmast betet samt ett kulsänke. Det är även bra att ha en borr, så att du kan borra upp hål i isen. Utöver det är det bra med en avkrokningsmatta.
Så ismetar du gädda
Är det kanske så att du vill ismeta grov gädda och känner det vore bra med lite tips? Då ska du få det av oss. Med våra tips kan du komma att fånga riktigt stora gäddor. Det första du ska göra är att hitta var storgäddan finns. Du kan redan under hösten kolla ut intressanta strukturer och det med hjälp av ekolod. Bra platser är undervattensfåror. Sedan så är det bra om du vågar att fiska djupt. Stora gäddor letar gärna upp trygga platser. Under vinter så söker de sig ner till lite varmare vatten på djupet. De tar sig då inte gärna uppåt ytan för att äta, för det finns småfisk även nere där de befinner sig. Du kan sätta dina spön på olika djup, för bästa resultat.
När det kommer till huggperioder hos gäddan så är det rent generellt så att det är enklast att fånga de större gäddorna mitt på dagen, då solen står som allra högst. Mindre individer har andra huggperioder. Mindre gäddor fångas bäst tidigt på morgonen, men satsar du på de stora, så kan du ta sovmorgon!
Innan du borrar i isen så är det bra att välja varifrån du ska utgå. Det bör vara en plats som är strategisk så att du skrämmer gäddan så lite som möjligt. Du bör tänka på din ljudnivå när du rör dig över isen. Det är bra att ha en god spridning på dina hål, samt borra dem inte så att du måste gå över ett hål för att nå ett annat.
För att lyckas med fisket är det bra att välja ett mindre antal vatten och lära känna dem. Skapa dig så att säga egna ”hemmavatten”. Du lär dig snabbt hur och var fiskarna finns i ”dina” vatten och det ökar chanserna att det nappar. Tänk även på att så att säga vårda fisken. Det vill säga, gör ditt mothugg så snabbt som möjligt. Det så att du kan minimera risken att kroken hamnar strupen på fisken. Ett bra hjälpmedel är en avkrokningsmatta och den skyddar fisken mot yttre skador.
När det gäller att välja bete, så finns det olika alternativ. Mört går bra, men det är nästan bättre att använda dig av abborre. Det eftersom den är en stor favorit hos storgädddan.
När du ska ägna dig åt ismete så måste du inte satsa på de allra dyraste eller flashigaste grejerna. Det är bättre att använda dig av utrustning du känner dig bekväm med. Det som är viktigt att tänka på är att rullen inte ska gå tungt vid frikoppling. Gäddan får inte känna av att det blir motstånd. Huvudlina bör vara av nylon, då flätlina kan frysa lätt. Korta spön är att föredra, samt en trekrok. Tafsen kan vara i flourocarbon som är lika lång som spöt, så att du enkelt kan ta bort en bit om tafsen blir sliten.
Kan man fiska med ismete gädda?
Ja, det fungerar jättebra att ismeta efter gädda och det är också ett mycket effektivt sätt att fiska gädda på. Det finns också ett gäng olika tips som man kan läsa på om för att öka effektiviteten på ditt gäddfiske. Ofta är det lättare med ismete efter gädda på eftermiddagen i förhållande till på morgonen.
Går det att fiska ismete på öring?
Ja, det får att fiska med ismete på öring. Även om det inte är lika vanligt kan det innebära mycket och stor fångst. Snittvikten på fisken vid ismete ligger på 3 kg, men en större öring kan väga ungefär 6 kg. Det kan därför vara en mycket rolig fisk att fiska med ismete.
Finns det bra tips för ismete?
Ett väldigt bra tips för ismete är att fiska max någon meter under isytan, många fiskar ser uppåt, däribland gäddan. Det gör betet synligt i fler positioner, men såklart är det bra att pröva sig fram just där du fiskar då det kan skilja mellan olika vatten.
Jag heter Emilio och gillar friluftslivet, och allt från att fiska till jakt och trädgård är av intresse. Syftet med Friluftaren är att rekommendera de allra bästa produkter för olika aktiviteter, men även ge tips om sådant jag lärt mig genom åren.