Bästa kastspöt

Ett kastspö kastar man genom att med en aktiv rörelse föra ut linan med krok. Jag har jämfört alternativen och korat en vinnare bland kastspön.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

PlaceringProduktPassar
1Abu Garcia Vendetta haspelspöDig som vill ha ett kastspö i haspelspö-format med 30T kolfiberklinga
2Berkley E-Motion haspelspöDig som vill ha ett kastspö i haspelspö-format med 24T kolfiberklinga
3Shakespeare Agility 2 Fly flugspöDig som vill ha ett kastspö i flugspö-format med upp till 40T kolfiberklinga

Abu Garcia Vendetta haspelspö

Abu Garcia Vendetta haspelspö är ett starkt spö, med låg vikt. Den har en snygg svart look samt en välkänd lätthet och känslighet.

Ett kastspö är ett fiskespö där du kastar ut linan med bete. Det finns idag flera varianter av fiskespö med denna funktion. Det vanligaste kastspöt är haspelspö. Om du väljer att använda ett haspelspö så bör du även använda en haspelrulle eller en multirulle. Kastlängden är avgörande för att få det bästa kastspöt. Oftast är det då du ska utföra kustfiske efter havsöring.

Att använda ett kastspö går bra för olika sorters fiske. Det finns haspelspö, rullspö och flugspö som alla är en variant av kastspö. Det är bra om du utgår från vad det är för typ av fiske du vill göra när du väljer kastspö.

För att hitta bästa kastspöt är det bra att fundera på vilken prisklass som du föredrar hur ofta du kommer att använda det. Sedan kan du även fundera på vad du vill ha för kastvikt och längd på ditt kastspö. Ett bra spö är Abu Garcia Vendetta haspelspö. Den är dels snygg att se på, samt att den finns i olika längder, från 6 fot upp till över 9 fot. Längderna varierar mellan 170 cm upp till 305 cm.

Abu Garcia Vendetta haspelspö har även en 30 ton-kolfiberklinga, IntraCarbon-teknologi i klingorna som gör spöt lätt samt även hålbara EVA-handtag som ger bra känsla när du håller i fiskespöt.

Jämför Garcia Vendetta

Last updated: 2024-07-16 10:13:18

Berkley E-Motion haspelspö

Om du vill ha ett bra kastspö i haspelspö-variant, så finns det olika alternativ, beroende på vad det är för fisk du vill fiska, samt om du ska fiska från land eller båt. Det avgör modell av spö, längd och kastvikt. Det kan vara bra med haspelspön i längderna omkring 8–10 fot med en kastvikt på ca 10–30 gram. Om du fiskar havsöring från land, så kan du satsa på ett längre spö på som ligger runt 10 fot och har en kastvikt på ca 10-30 gram. Ett bra spö att välja då är Berkley E-Motion haspelspö, det fungerar även från båt.

Jämför E-Motion

Last updated: 2024-07-16 10:13:20

Shakespeare Agility 2 Fly flugspö

Om du är intresserad av att börja med flugfiske så är det bra att satsa på ett allround spö i klass 4-6. Längden på spöt beror på hur långa kast du ska göra, men det är bra att börja med spö som är 8-10 fot. Ett bra spö att börja med är Shakespeare Agility 2 Fly flugspö.

Det är ett prisvärt spö som ger dig valuta för pengarna. För att kunna avgöra vilket spö och lina som passar till vad, så pratar man oftast om ”klassning”. Det är vanligt att välja samma klass på linan som på spöt. Klassningen handlar om vad det för slags fiske du ska bedriva. Generellt kan man säga att ju tyngre fiske och större flugor du tänkt kasta med, desto högre klassning ska du satsa på. Flugfiskespön finns även i olika längder. Den absolut vanligaste längden för ett normalt flugfiske efter ädelfisk är 9 fot (edan fiske efter lax med tvåhandsfattning är 11-14 fot.

Slut i lager. Kommer inom kort.

Det kan såklart finnas många anledningar till att mina favoriter ovan inte är dina favoriter. Kanske tycker du att de spön som jag valt ut är för dyra, för billiga, för stora eller kanske till och med för små. Anledningarna är oändliga och det är därför som jag lagt in en knapp nedan som länkar till samtliga kastspön hos Happy Angler. Utbudet vad gäller kastspön hos Happy Angler är riktigt stort och jag är helt säker på att du där kan hitta ett kastspö som passar dig och ditt fiske.

Nedan finns alltså kastspön i massa olika prisklasser och utformanden. Jag vill inte nämna fler exempel eftersom utbudet hos Happy Angler kontinuerligt uppdateras med massa intressanta nyheter, men utbudet är stort och jag skulle bli väldigt förvånad som du inte hittar något som passar dig riktigt bra.

Vilket kastspö är bäst?

Vilket kastspö som är bäst just nu varierar väldigt. I artikeln ovan uppdaterar jag löpande med vilket kastspö som jag anser vara bäst just nu. Det handlar om kvalitet, hur spöt känns och hur det håller i längden. Priset är såklart också relevant i en jämförelse.

Varför fiska med kastspö?

Att fiska med kastspö, eller spinnfiske som det också kallas, är en teknik som används inom fiske. För att inte krångla ihop begreppen onödigt mycket är det så enkelt som att spinnfiske är det typ av fiske som du föreställer dig när du tänker på fiske. Det är den mest populära typen av fiske.

Anledningen att fiska med kastspö är ofta att det är ett roligt och enkelt sätt att komma igång med fiske. Andra mer nischade tekniker kanske man kommer in på mer sen när man är van vid de grundläggande teknikerna som används vid spinnfiske med kastspö.

Hur knyter man kastspö?

Det finns en hel del olika typer av fiskeknutar. Det är såklart lite svårt att förklara i text precis hur man gör. Därför tänkte jag skriva en lista på intressanta knutar som du bör testa, så kan du Googla eller söka på YouTube för att se precis hur man knyter den på bästa sätt.

De fiskeknutarna jag rekommenderar är följande: Toppknut, Grinnerknuten, Grinnerskarvknut, Palomarknut, Spolknut, Rapalaknut, Kirurgknuten, Upphängarknuten, Uniknuten, Trileneknuten, Palomaknuten och Loopknuten.

Läs mer:
Bästa haspelspöt
Bästa flugfiskespöt
Bästa fiskespöt

Mer om kastspön

Flugfiske är ett sorts fiske där du använder kast på olika sätt. Det finns flugfiske med en hand och det finns för två händer. De allra flesta startar med vanligt enhands-flugfiske. Det kan se extremt svårt ut att göra, men genom övning och genom att hitta rätt kastteknik så ska du se att du snart blir expert. I flugfisket är det linan som utgör tyngden. Du bör använda dig av lugna men bestämda rörelser samt se till att tajma kraftöverföringen från spöt till linan på rätt sätt. Det handlar alltså inte om att ta i så mycket du kan, utan det är tekniken på kastet som är avgörande för hur långt du kan kasta. Sträva efter att ha en rak spögång. Det betyder att spöt alltid går i samma linje. Det finns två regler att följa. Det är stoppen i fram och bakkastet. Du ska jobba ut linan till en lagom längd för att sedan skicka ut resterande lina. Sedan så ska du även sträva efter att använda dina handleder så lite som möjligt. Flugspöt ska istället vara som en förlängning av din arm.

För att flugfiska med två händer så krävs det en liten annan teknik. Här så startar man kastet med linan i vattnet. Ett av de mest vanliga kast som finns med tvåhandsgrepp är det som kallas för “Spey kastet”.

När du börjar med flugfiske så är det en god idé att börja träna tekniken på land. Du kan då stå på en gräsmatta och ta bort flugan på tafsen.

Spöaktioner och begrepp

De allra flesta fiskespön är uppbyggda på liknande sätt, men det förekommer mindre avvikelser. Fiskespön brukar bestå av klinga, spöringar, rullfästen och spöhandtag. Sedan kommer de med olika längd och olika kastvikt. Sedan kan de vara olika spödelningar samt att de har olika aktioner.

En spöaktion innebär vad fiskespöt har för egenskaper. Det är hur spöt reagerar vid kast eller vid mothugg och drillning av fisk. Materialet i spöklingan spelar en hel del roll i hur aktionen är.

Det finns spön med hel-aktion, eller långsam aktion som det också kallas. Det är då ett spö som böjer sig i hela sin längd. Ett sådant spö ger precisa kast samt att det är bra för att parera fiskens hopp. Ett spö kan även ha halv-aktion, som gör att spö då böjer övre hälften vid drillning av fisk. Detta spö ger då en större kraft vid mothugg. Sedan finns det spön med topp-aktion eller snabb aktion. Det är då spön där översta tredjedelen av spöt böjs vid påfrestning. Kastegenskaperna på dessa spön är goda men ger inte samma precisionskast. Sist men inte minst så finns extra snabb aktion, som är en typ av topp-aktion. Då är det bara översta fjärdedelen av spöt som böjs.

Leave a Comment