Bästa jaktstövlarna

För dig som jagar är ett par jaktstövlar ovärderliga. Jag hjälper dig hitta det bästa paret jaktstövlar för just dina behov.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med PN Jakt och Outdoorexperten.

Gummistövel Le Chameau Vierzon

Emilio på Friluftaren

Slitstark
Komfortabel
Gjord i naturgummi

Gummistövel Le Chameau Vierzon

Detta är en stövel från Le Chameau som håller högsta kvalitet. Herrmodellen hör till de mest sålda jaktstövlarna, men stöveln kommer även i en damvariant, skrolla ner lite för att hitta den.

Stöveln har ett värmande innerfoder av hög kvalitet samt en justerbar rem i bakpartiet så att stövlarna ska sitta så bra som möjligt.

Hålfotsförstärkning ger precis som den mycket mönstrade yttersulan ett bra grepp oavsett terräng.

5

Jaktstövlarna som jag främst vill rekommendera heter Gummistövel Le Chameau Vierzon och är en grym herrmodell när det kommer till jaktstövlar. Modellen finns också i en damvariant, skrolla ner eller klicka här för att komma till sektionen om dammodellen av Vierzon-stövlarna.

Stövlarna är gjorda av naturgummi. Det är bra eftersom det är det mest slitstarka gummit som tenderar att säljas på stövlar. Spontant tänkte jag också som du säkert tänker du, stövlar tenderar inte att gå sönder. Det stämmer, men fördelarna är fler än så. Till skillnad från syntetiskt gummi står naturgummi emot slitage, repor och sprickor bättre vilket gör att stövlarna inte blir tråkiga efter något år eller så. Förutom det håller dessutom naturgummi sina egenskaper även i lägre temperaturer. Perfekt för det kalla klimatet i Sverige på vintern med andra ord.

Förutom det har naturgummi bättre spänst och elasticitet än syntetiskt gummi vilket gör att passformen blir och känns bättre än med vanligt gummi.

Läs mer: Bästa gummistövlarna

Jaktstövlar för dam

Gummistövel Le Chameau Vierzon Dam

Gummistövel Le Chameau Vierzon Dam är då samma modell som nämnd ovan, fast med en tämligen justerad passform för dam. Samma viktiga egenskaper gäller på dammodellen.

Naturgummit ger stora fördelar vad gäller elasticiteten och spänsten, vilket påverkar passformen positivt i förhållande till traditionellt syntetiskt gummi. Det är även mer slitstarkt och håller i lägre temperaturer.

Att det passar bättre i lägre temperaturer är något som du kanske kan ana är viktigt för oss som bor i Sverige under dagar då det inte är som varmast. Man kan ofta känna att gummit i stövlarna under svalare dagar blir mer hårt istället för flexibelt. Det är detta som man kan undvika med hjälp av ett par stövlar i naturgummi.

I annat ser modellen ut som herrmodellen. Att passformen inte skulle kännas bra tvivlar jag på med tanke på fördelarna som man ser i naturgummit vad gällande passformen och hur den känns. Gummistövel Le Chameau Vierzon Dam kostar precis som herrmodellen lite över tusenkronor, men är enligt mig värd varenda öre då fördelarna med naturgummi är värda prisökningen som detta innebär gentemot syntetiskt gummi. Kombinera gärna med ett par långa jaktbyxor för att inte ha insläpp mellan stövlarna och byxorna.

Läs mer: Bästa jaktbyxorna

Jaktstövlar för barn

Sorel Childrens/Youth Cumberland

För dig som vill köpa jaktstövlar eller jaktkängor till barn kan jag efter jämförelse av alternativen rekommendera Sorel Cumberland. Skorna är helt vattentäta, är fodrade med 200 g isolering och är tillverkade med termiskt gummi som dessutom har PU-fodrad textil som är både vatten- och vindavvisande.

Med andra ord, den perfekta skon för barn som är med på jakt. Har ditt barn storlek 25 till 31 är det Sorel Childrens Cumberland som gäller, för storlek 32 till 35 är det Sorel Youth Cumberland som gäller. Utseendet, färgen och priset är detsamma. Det är hur skorna presenteras som skiljer sig något.

Skorna kostar i skrivande stund 845 kr vilket är ett mycket bra pris för skor av hög kvalitet. Inte sällan kör Outdoorexperten även rea på barnskor, se därför till att kika på Outdoorexpertens utbud av barnskor om du vill jaga en deal.

Se gärna Outdoorexpertens utbud av barnskor för fler intressanta alternativ. Outdoorexperten är som namnet antyder experter på friluftsaktiviteter och produkterna som krävs när man utför dessa, nästan samtliga av deras barnskor fungerar därför utmärkt för jakt och liknande.

Har du något förslag på specifika jaktskor till barn som du tycker utklassar dessa all-around friluftsaktivitets skorna som jag rekommenderar och tycker passar utmärkt för jakt får du gärna kommentera nedan så får jag kolla in det.

Jaktkängor i läder

Pinewood Känga Jakt & Vandring Hög

För dig som vill ha ett par rejälare jaktkängor i läder förstår jag dig helt. Jag tänker likadant. Även om naturgummi ger fördelar gentemot vatten, primärt att det torkar mycket snabbare, är ett par rejälare men smidiga kängor nästan oslagbara när det kommer till att gå längre sträckor i jobbig terräng. Då snackar jag av egen erfarenhet.

Därför rekommenderar jag Pinewood Känga Jakt & Vandring Hög. I skrivande stund kostar jaktkängan några hundralappar under 2000 kr, vilket jag tycker är ett mycket rimligt pris i förhållande till vad man får.

Pinewood Känga Jakt & Vandring Hög är även om namnet antyder att den skulle vara speciellt hög i modellen en rätt så medelhög känga som ger bra stöd och passform.

Membranet som kängan är tillverkad i är vattentätt men andas. Detta är därför en riktigt bra sko för dig som ät ute i skog och annan fuktig terräng och jagar och inte vill frysa men inte vill att det ska kännas instängt och svettigt som det lätt blir i till exempel stövlar som inte andas. Skon är både fodrad och vadderad med en isolerande och stötdämpande mellansula.

Skon är tillverkad i 100 % äkta läder och är dessutom tillverkad i Europa av högsta kvalitet och därmed inte fraktad på ett oansvarigt sätt runt hela jorden.

Jaktstövlar i neopren

Muck Boot Tay Sport

Neopren är mångas favoritmaterial när det kommer till jaktstövlar, det är tydligt med tanke på att modellen Muck Boot Tay Sport sålts i hela 240 000 par bara i Sverige. Helt otroligt när man tänker på att det bor kanske 10 000 000 i Sverige.

Stöveln rekommenderas att bäras från minus 40 °C till 15 °C vilket i princip täcker alla dagar i vårt svenska klimat förutom kanske under de allra varmaste sommardagarna.

Jaktstöveln är såklart helt vattentät och har även 4-vägs stretch för ökad passform och komfort. Muck Boot Tay Sport är både fodrad och andningsbar med hjälp av AIRMESH-teknologi som driver ut fukt och överflödig värme. Detta är anledningen till att jaktstöveln klarar av 15 °C utan att den känns för varm. Jaktstöveln har dessutom en mycket bra stötdämpning och är förstärkt över tå, häl och hälsena.

Muck Boot Tay Sport har dessutom inga sömmar över huvud taget. Storlekarna är ungefär en halv storlek för små. Köp därför en storlek större om du är på gränsen. Skulle något bli fel erbjuder PN Jakt såklart en 14-dagars ångerrätt. Butiken har snabba leveranser och över 100 000 nöjda kunder.

Mer om jaktstövlar och jaktkängor

Det är en stor fördel att ha ett par bra jaktstövlar eller jaktkängor för dig som är ute och jagar. Anledningen är att det gör det enklare att ta sig fram, vilket är en ännu större fördel eftersom en bra jakt kan pågå i många timmar. Det är även viktigt för säkerheten i en jakt att du har ett par skor som du känns dig trygg i och som du känner inte hindrar dig i rörelser eller i värsta fall gör att du trillar eller inte kan koncentrera på att sikta rätt.

Skillnaden mellan jaktstövlar och jaktkängor är material och höjd. Stövlar är högre och ofta i någon form av gummi medans kängor ofta är kortare och i någon form av läder. Vad som passar dig bäst är helt enkelt vad du känner dig mest komfortabel i att ha på dig. I torr, fuktig och till och med blöt terräng fungerar båda utmärkt. Jagar du däremot i skog där det är många cm vatten på vissa ställen rekommenderar jag dock att du väljer ett par jaktstövlar då gummi är väldigt bra mot stora mängder vatten.

Även om om många jaktkängor är vattentäta torkar de ofta långsammare och är även kortare. Två nackdelar för dig som är och jagar i djupt vatten.

Skulle jag ha missat att ta upp något som du känner är viktigt angående den genomgripande informationen eller om en viss modell av jaktsko får du gärna lämna en kommentar nedan så att andra jägare i din situationen kan ta del av det du har att säga.

Vilka jaktstövlar är bäst i test?

Det finns såklart många olika åsikter om vilka jaktstövlar som är bäst i test. Personligen har jag valt ut mina favoriter i artikeln ovan. Jag uppdaterar artikeln löpande för att vara säker på att det inte kommit ut ett par nyare och bättre när du hittar inlägget.

Vilka jaktstövlar för sommar?

Jag rekommenderar i regel tunnare jaktstövlar, som såklart ska kännas bra i alla väder och klara skurar någorlunda bra. Anledningen till det är för att tunnare modeller klarar sommaren allra bäst, och med ett par tjockare sockor ofta den svenska vintern utan att det blir kallt.

Vilka jaktstövlar passar i vinter?

Vill du ha jaktstövlar som bara passar på vintern finns det lite tjockare varianter att välja emellan. Personligen skulle jag valt en lite tunnare variant så att du kan få plats med tjockare sockor eller strumpor och därmed kunna använda jaktstövlarna på både sommaren och vintern.

Lämna en kommentar