BĂ€sta vadarbyxorna

NÀr du köper vadarbyxor ska du fundera pÄ vilka som passar dig bÀst. Jag tipsar om de bÀsta vadarbyxorna för dig i modellerna herr, dam och junior.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

Maxximus vadarbyxor som andas

Emilio pÄ Friluftaren

Skönt material som andas
BekvÀma och justerbara
Mycket prisvÀrda

BĂ€sta vadarbyxorna 2020 – Maxximus

Dessa brösthöga vadarbyxor frÄn Maxximus Àr bÄde sköna och praktiska. Materialet Àr skönt och andas bra sÄ sÄ du kan vara kvar i dem lÀnge. Bra passform och dessutom snygg fÀrg!

5

Oavsett om du Àr sportfiskare eller planerar att arbeta i högt vatten sÄ kan ett par vattentÀta vadarbyxor vara ett viktigt redskap för dig. Vadarbyxor tillÄter dig att befinna dig i vattenfyllda omrÄden utan att riskera att du blir blöt eller kall samtidigt som de ofta Àr utrustade med fickor som gör det enkelt för dig att ta med dig redskapen du behöver ut i vattnet utan att riskera att de blir fuktskadade.

Idag finns det vadarbyxor i olika modeller (höga och lite lÀgre) och i ett flertal olika material sÄ som PVC eller neopren. I denna guide fÄr du tips om de olika modellerna och materialen och vi tipsar specifikt om vadarbyxor i modellerna dam, herr och junior.

Vadarbyxor Àr egentligen ett par högre gummistövlar som övergÄr i byxor. För att byxorna ska hÄllas upp Àr de försedda med hÀngslen och/eller bÀlte (ifall de inte Àr midjehöga) och mÄnga Àr idag Àven försedda med fickor som underlÀttar för dig vare sig du ska fiska eller arbeta pÄ djupare vatten. Fördelen med ett par vadarbyxor Àr alltsÄ att du kan komma betydligt lÀngre ut pÄ djupt vatten utan att oroa dig för att bli blöt och kall.

De tidigaste vadarbyxorna som lanserades var ofta gjorda i material som PVC eller neopren. Dessa vadarbyxor kom ofta som ett komplett set med fastsvetsade stövlar som enkelt gjorde att du bara kunde sÀtta i fötterna och trÀ pÄ dig byxorna utan att behöva tÀnka pÄ hur det skulle hÄlla tÀtt. Modeller som dessa Àr vanliga idag, men nuförtiden kan man Àven vÀlja mellan separata vadarbyxor och vadarskor och det finns Àven vÀsentligt fler modeller sÄvÀl som material att vÀlja mellan pÄ marknaden.

För mÄnga Àr vadarbyxor direkt associerat med att hÄlla sig torr, men ett par bra vadarbyxor med slitstarka skor Àr Àven ett viktigt redskap för dig som vill se till att kunna stÄ eller arbeta stabilt under vatten. Vadarbyxor med ett bra grepp Àr dÀrmed en viktig sak att tÀnka pÄ nÀr man funderar över vilka vadarbyxor som Àr bÀst, sÀrskilt ifall man planerar att befinna sig i ett strömmande vattendrag eller pÄ en plats dÀr det finns mycket sten eller dÀr botten Àr hal.

Innan vi gÄr in mer specifikt pÄ olika typer av vadarbyxor som passar för sÄvÀl dam och herr som junior vill vi börja med att berÀtta lite mer om de olika modeller av vadarbyxor som finns pÄ marknaden idag. Sedan kommer vi tipsa om de modeller av vadarbyxor som vi tycker Àr bÀst pÄ marknaden 2020.

Beroende pÄ hur djupt du planerar att vada finns det modeller som Àr utformade för specifika ÀndamÄl. Bröstvadare Àr modellen för dig som vet att du ska stÄ i mycket djupt vatten och som vill sÀkerstÀlla att du hÄller dig torr och varm under tiden du stÄr i vattnet. Som namnet antyder gÄr dessa vadarbyxor upp till brösthöjd och passar sig dÀrför mycket bra för dig som befinner dig i bröstdjupt vatten. Dessa Àr ofta försedda med bröstfickor dÀr du fÄr plats med sÄvÀl fiske- som arbetsutrustning, helt beroende pÄ vilket arbete du har tÀnkt att utföra.

Midjevadare Àr en aning kortare modell som, precis som det lÄter, enbart hÄller dig vattentÀt upp till midjan. MÄnga vana flugfiskare som vet med sig att de inte kommer stÄ i sÀrskilt djupt vatten föredrar denna modell dÄ de hÄller överkroppen mer fri och sÄledes kan uppfattas som sÄvÀl bekvÀmare som smidigare. Denna modell passar Àven dig som enbart ska syssla med vattenarbete och som vet att du inte kommer bli blöt pÄ överkroppen.

Vidare finns det vadarbyxor som kommer med eller utan tillhörande skor. SÄ kallade Boot-foot vadare Àr modellen med fastmonterade stövlar som gör att du slipper komplettera dina vadarbyxor med ett par vattentÀta kÀngor. Fördelen med denna modell Àr sÄklart att det Àr smidigare att ta pÄ sig och du slipper köpa till kÀngorna, medan nackdelen handlar om storlek och passform. Det kan vara svÄrare att hitta ett par Boot-foot vadarbyxor som passar just dig dÄ skorna kan vara för trÄnga i ett par mindre byxor medan det Àven kan leda till ett par för stora stövlar i ett par vadarbyxor i större modell.

Köper du dÀremot ett par vadarbyxor i modellen Stocking-foot sÄ behöver du komplettera ditt set med ett par vattentÀta kÀngor. HÀr fÄr du fördelen av en perfekt passform sÄvÀl byxor som skor medan nackdelen blir smidigheten att ta pÄ sig setet samt att det kan bli ett aningen dyrare inköp. Personligen föredrar vi vadarbyxor i modellen Boot-foot till största delen för att det Àr mycket smidigare att kunna dra pÄ sig ett helt set och för att man slipper tÀnka pÄ vilka kÀngor man ska köpa till. Men om du har svÄrt att hitta ett set som passar dig i storlek finns det idag en mÀngd bra och billiga alternativ pÄ vadarskor som du kan komplettera dina vadarbyxor med.

LĂ€s mer: BĂ€sta vadarjackan

Vadarbyxor för herr

Vadarbyxor som andas – Maxximus

NÀr det kommer till vadarbyxor för herr har vi en storfavorit frÄn mÀrket Maxximus. Dessa vadarbyxor Àr av modellen Stocking-foot vilket betyder att du kommer behöva komplettera dina byxor med ett par vadarskor.

Vadarbyxorna frĂ„n Maxximus Ă€r sĂ„kallade “andasvadare” vilket innebĂ€r att materialet som de Ă€r gjorda av Ă€r specifikt framstĂ€llt för att torka snabbt och andas bra i vatten. PĂ„ senare tid har denna typ av vadarbyxor blivit mycket populĂ€rt bland Ă„terförsĂ€ljare och Ă€r en stor favorit bland sportfiskare. Tack vare att materialet andas och torkar snabbt Ă€r andasvadare ofta populĂ€ra pĂ„ grund av dess lĂ€tta vikt. Materialet Ă€r nĂ€mligen tunnare Ă€n pĂ„ andra vadarbyxor vilket gör att de absolut kan vara att föredra nĂ€r du anvĂ€nder dina byxor i ett aningen varmare klimat. Om du vet att du kommer stĂ„ i mycket kallt vatten bör du istĂ€llet söka efter ett par vadarbyxor med tjockare material.

Sockorna pÄ Maxximus vadarbyxor Àr gjorda av neopren, ett tjockare material Àn resten av byxorna. Detta Àr till en stor fördel dÄ sockorna verkar vÀrmande, vilket kan tyckas vara viktigast dÄ det Àr fötterna som kommer stÄ lÀngst i vattnet. Att Maxximus vadarbyxor Àr av ett tunnare material behöver dÀrför inte vara ett problem tack vare neopren sockorna och sÀrskilt inte ifall du investerar i ett par varma och vattentÀta kÀngor.

Maxximus vadarbyxor finns i storlekarna S-XXL och kommer i en snygg svartgrÄ fÀrg.

Fördelar med Maxximus vadarbyxor som andas:

  • LĂ€tt material som inte tynger ner dig i vattnet eller efterĂ„t
  • Justerbara hĂ€ngslen och bĂ€lte
  • Bröstficka för diverse tillbehör
  • MĂ„nga olika storlekar
  • Neoprensockor som hĂ„ller dig varm och lĂ„ter dig komplettera dina vadarbyxor med vilka kĂ€ngor du vill

LĂ€s mer: BĂ€sta vadarskon

Vadarbyxor för dam

Söker du efter ett par vadarbyxor för dam och har svÄrt att hitta en modell som passar dig?

Lightweight vadarbyxor – Daiwa

Det största skillnaden mellan vadarbyxor för dam gentemot herr-modellerna handlar oftast om storleken pÄ byxorna sÄvÀl som skorna. De flesta vadarbyxorna pÄ marknaden kommer i större storlekar men en tillverkare som anpassat sina vadarbyxor till mindre storlekar Àr Daiwa. Daiwa Lightweight vadarbyxor Àr gjorda av ett slitstarkt 450den tyg med PU förstÀrkta sömmar och kommer i storlekarna 36/37(6)-48(12). Vadarbyxorna Àr av modellen Boot-foot och kommer sÄledes med ett par stövlar i starkt PVC material som har mycket starka sulor. Ifall du söker efter ett par vadarbyxor för dam rekommenderar vi starkt Daiwa Lightweight som dessutom sÀljs för ett förmÄnligt pris.

Vadarbyxor för barn

Ska du ta med dig dina barn pÄ en fisketur och vill se till att de hÄller sig torra hela dagen? DÄ kan vi starkt rekommendera att köpa ett par junior vadarbyxor. Fördelen med att köpa ett par vadarbyxor för barn Àr att de tillÄter Àven de yngsta att befinna sig i vÄta miljöer utan att man riskerar nedkylning eller material som tynger ner. Det behöver inte handla om att man ska flugfiska med sin yngsta, ett par vadarbyxor för juniorer kan passa för mÄnga situationer dÀr man vet att det kommer finnas vatten i nÀrheten och ifall man vill ha ett bÀttre skydd Àn ett par vanliga regnbyxor.

Lightweight vadarbyxor – Daiwa

Det kan vara svÄrt att hitta ett par junior vadarbyxor dÄ de flesta modeller som Äterfinns idag kommer i större storlekar mer anpassade för vuxna anvÀndare. HÀr vill vi Äterigen tipsa om vadarbyxorna frÄn Daiwa som med fördel Àven kan anvÀndas av barn.

Vadarbyxor med skor

Vadarbyxor som kommer med tillhörande skor, sÄ kallade Boot-foot vadare har mÄnga fördelar. Den frÀmsta fördelen Àr att de erbjuder en smidig lösning för alla vadare genom att du enkelt bara kan trÀ pÄ dig skorna och byxorna i ett svep. TillfÀllen dÄ vadarbyxor med skor passar extra bra Àr nÀr du vet att du inte kommer att vandra runt med vadarbyxorna en lÀngre stund efter att du har vadat klart. Kanske har du tagit bilen till platsen, eller har andra möjligheter att byta om. Vadarbyxor med skor passar utmÀrkt för fisketurer som Àr av det kortare slaget, dÀr du smidigt vill skydda dig mot vÀta.

Vadarbyxor med stövlar – Norfin Rapid

Ett par utmĂ€rkta vadarbyxor med skor Ă€r tillverkade av mĂ€rket Norfin Rapid. Dessa byxor Ă€r gjorda av PVC – vilket Ă€r den Ă€ldsta formen av vadarbyxor. PVC Ă€r ett gummimaterial och vadarbyxor i PVC kommer alltid med ett par fastsvetsade gummistövlar, som i fallet med Norfin Rapid. Dessa vadarbyxor Ă€r perfekta för dig som sportfiskar eller som ska arbeta i vĂ„ta utrymmen. Viktigt att komma ihĂ„g Ă€r dock att PVC materialet inte Ă€r vĂ€rmande och dĂ€rför inte gör sig passande för dig som vet att du kommer att befinna dig i ett kyligare klimat under lĂ€ngre perioder.

Den stora fördelen med PVC-vadarbyxor, som ocksÄ gjort att de lÀnge varit en favorit bland vadarfiskare Àr dess smidighet samt att de torkar mycket lÀtt. För dig som ska fiska lÀngs kusten eller som behöver ett par vattentÀta byxor till vandringen Àr dessa vadarbyxor perfekta. De passar Àven utmÀrkt för vattenbaserade yrken. Om du dÀremot vet med dig att du ska stÄ en lÀngre stund i ett aningen lugnare vattendrag kan det lÀmpa sig att köpa vadarbyxor med ett bÀttre grepp Àn det som tillhandahÄlls via PVC-vadare.

Vadarbyxorna frÄn Norfin Rapid kommer i ett snyggt mönster och överdelen Àr gjort av ett trelagersmaterial som Àr mycket hÄllbart och av hög klass.

Norfin Rapids vadarbyxor med skor har Àven:

  • en ficka med ett vattentĂ€tt blixtlĂ„s
  • justerbara hĂ€ngslen för den perfekta passformen
  • ett justerbart bĂ€lte som gör det enkelt för dig att dra Ă„t byxorna sĂ„ de sitter Ă„t
  • en vattentĂ€thet pĂ„ 14 000 mm 
  • en andningsförmĂ„ga pĂ„ 3000 g/cm/24h

MÄttet pÄ vattentÀtheten pÄ 14 000 mm Àr en sÄ kallad vattenpelare som indikerar hur vattentÀtt tyget som vadarbyxorna Àr gjorda av Àr. Ett mÄtt mellan 10.000-15.000 mm indikerar minimum vattentÀthet för regnklÀder för sportfiskare i alla vÀder. Norfin Rapids vadarbyxor ligger dÀrmed bra till nÀr det kommer till vattentÀtet dÄ materialet mÀter 14.000mm vattentÀthet vilket gör att dessa vadarbyxor passar perfekt till sÄvÀl vattenfyllt arbete som vadarfiske och sportfiske. Vadarbyxorna finns att köpa i storlekarna 41-46.

Vill du lÀgga dig pÄ en aningen lÀgre prisklass kan vi Àven rekommendera vadarbyxorna frÄn Happy Angler som Àven de kommer i ett PVC-material med tillhörande stövlar.

Överdelen Ă€r gjord av nylon medan skorna Ă€r i PVC-material. Dessa byxor Ă€r inte lika slitstarka som de frĂ„n Norfin Rapid men passar perfekt för lĂ€ttare vadning eller annat vattenfyllt arbete som vid till exempel bĂ„tlyft eller vid strandstĂ€dning. Fördelen Ă€r att de Ă€r billiga vilket gör att de kan fungera som ett perfekt komplement ifall du vill ha ett par vadarbyxor för hemmet utan att betala en stor summa pengar för ett par vadarbyxor som du inte anvĂ€nder lika ofta.

Finns det vadarbyxor med skor?

Ja, det finns jÀttemÄnga olika varianter av vadarbyxor som inkluderar nÄgon form av vadarskor. Problemet Àr ofta att man vÀxer ur ena, att ena gÄr sönder eller att det Àr svÄrt att tvÀtta ihop. DÀrför rekommenderar jag de tvÄ produkterna separat.

Är vadarbyxor i neopren bra?

Ja, vadarbyxor i neopren Àr jÀttebra dÄ det ofta Àr tjockare och mer vÀrmande Àn liknande material som kan komma att finnas i vadarbyxor. DÀrför rekommenderar jag vadarbyxor i neopren ovan med gott samvete och hoppas att du testar det. Kommentera gÀrna nedan om du vill utvÀrdera det och hjÀlpa andra som funderar pÄ att köpa vadarbyxor i neopren.

Vilken storlek i vadarbyxor?

Det Àr sÄklart jÀttesvÄrt att ge nÄgot allmÀnt rÄd som alltid gÀller vid köp av vadarbyxor. I regel brukar storlekarna likna nÄgot i följande storleksguide:

XSSMLXLXXL
Bröst107 cm112 cm117 cm127 cm132 cm140 cm
Midja104 cm109 cm114 cm224 cm130 cm137 cm
Innersöm81 cm86 cm89 cm93 cm94 cm97 cm
Yttersöm135 cm141 cm145 cm150 cm154 cm159 cm
Storleksguide för vadarbyxor

Leave a Comment