BĂ€sta skeddraget

Skeddrag Àr oerhört populÀra beten vÀrlden över. HÀr tipsar jag om de bÀsta skeddragen och berÀttar allt du behöver veta om dessa superdrag.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

Abu Garcia Atom UV Glow

Emilio pÄ Friluftaren

FÄngat rekordmÄnga fiskar
Synliga fÀrger
Bra pris

Abu Garcia Atom UV Glow

Skeddragens storsĂ€ljare genom alla tider – nu i Ă€nnu starkare fĂ€rger! Vill du vara garanterad napp Ă€r det ett Atomdrag du ska utrusta dig med.

5

Namnet skeddrag har sitt ursprung i hur dagens skeddrag brukade tillverkas förr i tiden. Innan storproducenter började designa egna drag skapade man nÀmligen sitt eget skeddrag genom att borra hÄl i en matsked i vilka man sedan fÀste lina och krok. Idag ser det lite annorlunda ut. Hundratals skeddrag i olika storlekar, former och fÀrger gÄr att hitta i varenda fiskebutik och det kan vara svÄrt att veta skillnaden mellan de olika modellerna. FrÄgar du oss sÄ Àr det dÀremot inte alls sÄ svÄrt som tillverkarna vill fÄ det att verka som. Vissa skeddrag Àr av en helt annan nivÄ och kommer garanterat ge dig fisk pÄ kroken. I denna artikel tipsar vi dig om vilka det Àr!

Är du osĂ€ker pĂ„ vad ett skeddrag Ă€r och vill veta mer om dessa storfavoriter rekommenderar vi dig att lĂ€sa vĂ„r guide lĂ€ngre ner pĂ„ sidan. DĂ€r gĂ„r vi igenom hur ett skeddrag fungerar och förklarar hur du anvĂ€nder dem i ditt fiske.

1949 slÀpptes ett skeddrag som kom att bli sportfiskares favorit för mÄnga generationer framöver. Abu Garcia Atom Àr skeddraget som ger dig fisk nÀr inget annat drag har gjort det. FrÄn början gjorde sig Atomdraget kÀnt för att vara det ultimata gÀddraget men sedan nya och mindre modeller slÀppts har draget Àven visat sig fungera utmÀrkt vid fiske av bland annat öring, regnbÄge och abborre.

Den modell av Abu Atomdraget som vi presenterar hÀr Àr ett aningen mindre drag Àn den klassiska storleken och kommer i ett stort antal starka UV fÀrger som pÄ ett effektivt sÀtt lockar till sig fisken i vattnet. Oavsett storlek sÄ Àr atomdraget mycket effektivt tack vare sin breda och vÄgformade sked som skapar en lÄngsam och regelbunden gÄng i vattnet. LÀngst bak pÄ kroppen sitter trekroken som Àr försedd med en hjÀrtformad fena. Tillsammans jobbar dessa egenskaper utmÀrkt för att trigga fisken till hugg. Ett hett tips Àr att variera ditt intag i olika hastigheter för att fÄ draget att röra sig pÄ olika sÀtt. En lÄngsam intagning fÄr Atomdraget att vagga lÄngsamt i vattnet medan en snabbare intagning gör att det snurrar snabbt. Olika rörelser triggar olika fiskar sÄ testa dig fram för den optimala metoden för just ditt fiske.

LĂ€s mer: BĂ€sta wobblern

Andra skeddrag

Atomdraget frÄn Abu Garcia Àr ett perfekt allround-drag som passar för mÄnga olika fiskar. Med det sagt sÄ betyder inte det att alla tycker lika och vi har dÀrför valt att tipsa om fler skeddrag i olika utföranden som passar för dig som Àr ute efter ett skeddrag för lax, för dig som vill ha ett vasskyddat skeddrag samt för dig som söker efter det ultimata skeddraget för gÀdda.

Abu Garcia Atom 55 g skeddrag

Det gĂ„r inte att inte nĂ€mna den större modellen av Abu Garcias Atomdrag nĂ€r man talar om gĂ€ddfiske, sĂ„ enkelt Ă€r det. GĂ€ddfiskare har i generationer nöjt sig med att ha detta drag i sin fiskelĂ„da, tryggt vetandes att storgĂ€ddan inte kommer kunna motstĂ„ det. Denna tyngre modell pĂ„ 55 gram Ă€r ett vĂ€ldigt effektivt redskap nĂ€r du fiskar efter gĂ€dda som absolut Ă€lskar hur det rör sig i vattnet. En lĂ€ngre presentation behöver inte detta drag – ska du fiska stora gĂ€ddor Ă€r det Atom 55 gram du behöver.

LĂ€s mer: BĂ€sta jiggen

Abu Garcia Toby Salmo 30 g skeddrag

Ska du ut pÄ laxfiske och behöver ett rejÀlt och stabilt drag som klarar tuffa fighter men som samtidigt leker tillrÀckligt bra för att locka en pigg och lekfull lax? DÄ Àr Abu Garcias Toby Salmo drag vÄrt tips.

Tobydraget frÄn Abu Garcia har en lika lÄng historia som Atomdraget. Tobydraget kommer i en speciell form som med sitt mycket livliga rörelsemönster visat sig mycket effektiv vid fiske av lax, öring, gÀdda, abborre, regnbÄge och mÄnga fler fiskarter. Det klassiska Tobydraget har ett fjÀlliknande mönster pÄ sin ena sida som reflekterar ljud och ljus i vattnet som lockar Àven trötta och ointresserade fiskar.

Just denna modell av Tobydraget Àr större och bredare Àn originalmodellen och Àr dÀrför ett utmÀrkt verktyg för sÄvÀl lax- som gÀddfiske.

Rapala Minnow Spoon 7 cm vasskyddat drag

Är det fiske i vass bland tĂ€t vegetation du ska utföra behöver du ett skeddrag som Ă€r sĂ€rskilt utrustat för dessa omstĂ€ndigheter. MĂ„nga tillverkare har uppgraderat sina originalversioner till vassdrag genom att exempelvis förse dem med rejĂ€la enkelkrokar och stĂ„ltrĂ„dar som skyddar mot vassen. Vill du se till att vara ordentligt skyddad Ă€r det dock Rapala du ska vĂ€nda dig till för ditt köp.

Rapalas Minnow Spoon vasskyddade drag Àr kanske vÀrldens mest populÀra drag för fiskare som befinner sig bland vassen. Med Minnow Spoon kommer du slingra dig runt vassen och undvika att fasta Àven i den tÀtaste vegetationen. Vill du fÄnga fisk bland de djupaste hÄlorna i sjön rekommenderar vi dig att pausa mellan vevandet för att lÄta draget sjunka till botten. Med detta superdrag kan du garanterat förvÀnta dig hugg!

Mer om skeddrag

Skeddrag Àr omÄttligt populÀra allrounddrag som anvÀnds för att locka till sig rovfiskar av olika art. Idag kommer skeddrag i mÄnga olika utföranden, storlekar, och fÀrg och passar sÄledes till det mesta fisket.

Traditionella skeddrag gjordes i metall men idag kan du Àven hitta dem i epoxi vilket Àr en typ av plast. Det som gör skeddragen till sÄ bra lockbeten Àr dess specifika rörelsegÄng i vattnet. Skeddragets platta och avlÄnga utseende skapar oregelbundna rörelser i vattnet vilket lockar fisken som dÄ tror att den jagar en skadad fisk. Idag finns en mÀngd olika varianter av skeddrag pÄ marknaden som Àr sÀrskilt utformade för att fiskas i olika vatten. Lite mer lÄngsmala skeddrag simmar snabbare i vattnet och efterliknar dÄ snabbsimmande fiskar medan bredare och kortare drag imiterar skadade fiskar. De bredare dragen rör sig lÄngsammare i vattnet med en vickande rörelse som Àr sÀrskilt lockande för gÀddor.

Skeddrag Àr perfekta tillbehör för bÄde tyngre och lÀttare fiske. Ska du fiska efter riktigt stora gÀddor passar de lite större skeddragen bra medan mindre storlekar Àr utmÀrkt för fiske av röding eller öring.

Fiska med skeddrag

Tanken med att fiska med skeddrag Àr att fÄ draget att imitera en skadad eller döende fisk som simmar lite oregelbundet i vattnet. För att uppnÄ denna stil krÀver skeddraget dock inte sÀrskilt mycket av dig som fiskare. Utformningen av draget Àr nÀmligen tillrÀckligt bra för att du efter att ha kastat draget inte ska behöva anstrÀnga dig allt för mycket. SÄ snart du börjar veva in ditt drag sÄ kommer skeddraget att börja vicka och röra pÄ sig vilket skapar ljudvÄgor och ljusreflektioner i vattnet. Av anledningen att skeddraget Àr relativt lÀttfiskat Àr det ett utmÀrkt drag att börja med för nybörjaren eller ifall du ska lÀra dina barn att fiska.

Det finns dock vissa metoder som pÄverkar hur skeddraget rör sig ytterligare och som kan vara roliga att testa ifall du vill ta ditt fiske till en ny nivÄ.

Efter att du kastat ditt drag och börjat veva in det kan du med jÀmna mellanrum göra sÄ kallade ryck med ditt spö. NÀr du rycker kommer draget att stanna upp en kort stund i vattnet för att sedan börja röra pÄ sig sÄ snart du börjar veva igen. Dessa ryck gör delvis sÄ att fisken hinner ikapp men fungerar ocksÄ extra bra för att det imiterar en förvirrad och skadad fisk.

Med spinnstopp kan du dessutom fÄ ditt drag att sjunka lite extra mot botten dÀr fisken kanske hÄller sig gömd. Ett spinnstopp innebÀr att du slutar veva hem ditt drag som dÄ börjar sjunka lÀngre och lÀngre ner beroende pÄ hur lÄng tid du vÀntar. Detta Àr en effektiv metod för att komma nÀrmre skygga eller gömda fiskar som kommer hugga ju nÀrmre betet de kommer.

Vidare kan du Àven testa att fiska ditt skeddrag i olika hastigheter för att locka olika fisk. Vid högre hastigheter kommer skeddraget att snurra allt fortare medan lÄngsammare invevningar fÄr skeddraget att sakta vicka sig fram. Olika rörelsemönster lockar olika fiskar och hÀr gÀller det att testa sig fram för att hitta en metod som passar just dig bÀst.

Avslutningsvis vill vi sÀga att ett skeddrag Àr fiskarens bÀsta vÀn. Har du inte Ànnu ett i din fiskelÄda Àr det god tid att införskaffa ett nu. Efter din tjugonde fÄngst kommer du undra varför du inte gjorde det tidigare.

Vilket skeddrag för öring och havsöring?

För öring och havsöring kan det fungera mycket bra att fiska med skeddrag, vilket skeddrag som du bör anvÀnda har mycket att göra med storleken pÄ fisken. Hur stor Àr öringen eller havsöringen dÀr du ska fiska? Om svaret Àr att du inte vet skulle jag rekommendera att köpa lite olika skeddrag för att bilda dig en uppfattning om vad som passar var.

BÀsta skeddraget för regnbÄge?

RegnbÄgar kan vara rÀtt stora och dÀrför skulle jag rekommendera ett lite robustare skeddrag, men om du inte vet hur stor fisken Àr precis dÀr du ska fiska eller om du ska fiska regnbÄgen pÄ lite olika stÀllen kan det vara smart att köpa nÄgra olika i lite olika storlekar och testa dig fram.

Vilket skeddrag passar röding?

Rödingen Àr en relativt stor fisk. DÀrför rekommenderar jag precis som för andra större fiskar ett lite robustare skeddrag. DÀremot, om du inte vet hur rödingen ser ut dÀr du ska fiska kan det vara smart att köpa nÄgra olika skeddrag i lite olika storlekar för att testa vad som fungerar bÀst var.

Leave a Comment